'Enorme corruptie bij Spelen Sochi'

Een derde van al het geld dat is uitgegeven aan de Olympische Winterspelen in het Russische Sochi is opgegaan aan corruptie. Dat heeft Gian Franco Kasper van het internationaal olympisch comité (IOC) vrijdag gezegd. Kasper zei dat dit de algemene indruk is die er in Rusland bestaat van het kostenplaatje voor de Spelen. De Spelen kostten een geschatte 37,5 miljard euro.

Kasper is behalve IOC-lid ook de president van de internationale skifederatie. Hij zei dat aanbestedingen voor de Spelen zijn toegekend aan de 'bouwmaffia', een groep zakenlieden die nauwe banden heeft met het Kremlin en met president Vladimir Poetin. "Een derde verdwijnt", zei Kasper. "Het is niet alleen in Rusland dat er in bepaalde bedrijfstakken altijd een deel verdwijnt."

Volgens Kasper gaat het om Russisch geld dat aan de strijkstok is blijven hangen, niet geld van het IOC of commerciële partners van het IOC.

Boris Nemtsov, een voormalige vicepremier die tegenwoordig zeer kritisch is over het Kremlin, schreef vorig jaar in een rapport dat er mogelijk 22 miljard euro is gestolen in de aanloop naar de Spelen.