FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 15 september 2013

Weer anti-goudmijnprotest RoemeniŽ

Duizenden Roemenen zijn zondag in Boekarest de straat opgegaan om te protesteren tegen plannen van een Canadees bedrijf om in Roemenië de grootste goudmijn van Europa te openen.

De betogers hekelen het gebruik van cyanide bij het winnen van goud en beschuldigen de Roemeense autoriteiten ervan de bodemschatten voor een appel en een ei van de hand te doen.

De afgelopen weken is al meermaals tegen de mijn geprotesteerd. Toch zijn er ook voorstanders. Zij menen dat de mijn leidt tot meer werkgelegenheid en investeringen in een verarmd gebied.

Sprinter Hunter (36) stopt met wielrennen

Robert Hunter zet aan het einde van het wielerseizoen een punt achter zijn carrière. De 36-jarige Zuid-Afrikaan maakte zijn afscheidsboodschap zondagavond op Twitter wereldkundig. "Ik denk dat het tijd is om mijn fiets op te bergen."

"Ik zou graag nog een jaar racen om mijn tiende Tour de France te rijden. Ik weet dat ik daar ook nog de benen voor heb, maar blijkbaar denken teams daar anders over", zegt de coureur van Garmin-Sharp.

Niettemin kijkt Hunter tevreden terug. "Om zestien jaar in Europa gekoerst te hebben is niet slecht." Hunter reed onder meer voor Lampre, Mapei, Rabobank en Radioshack. De sprinter boekte drie etappezeges in grote rondes. Hij zegevierde in 1999 en 2001 in de Vuelta en boekte in 2007 een Touroverwinning.

Safarova verslaat Erakovic in finale Quebec

Lucie Safarova heeft het WTA-toernooi van Quebec op haar naam geschreven. De als derde geplaatste Tsjechische was in de eindstrijd met 6-4 en 6-3 te sterk voor Marina Erakovic (6) uit Nieuw-Zeeland. Safarova boekte haar eerste toernooizege van het jaar en de vijfde uit haar carrière.

Erakovic was twee jaar geleden in Quebec ook al verliezend finalist. Toen verloor ze van Barbora Zahlavova Strycova. Eerder dit jaar in Memphis won ze haar tot nu toe enige titel.

Sagan wint in Montreal, Gesink sterk

Peter Sagan heeft de Grand Prix Cycliste de Montréal gewonnen. Na zeventien lastige rondjes van totaal ruim tweehonderd kilometer door Montreal was de 23-jarige Slowaak uiteindelijk de sterkste, hij kwam solo over de meet.

Al vroeg in de wedstrijd ontstond er een kopgroep van vijf renners met daarin Zach Bell (Canada), Danilo Hondo (RadioShack-Leopard), Valerio Agnoli (Astana), Rubén Pérez (Euskaltel) en Sérgio Paulinho (Saxo-Tinkoff), die kort daarop hulp kregen van William Clarke (Argos-Shimano) en Adriano Malori (Lampre-Merida).

De zeven wisten een kleine vijf minuten bijeen te fietsen ten opzichte van het met name door Omega-Pharma Quick-Step, Sky en Orica-Greenedge aangevoerde peloton. Met ongeveer zestig kilometer te gaan gingen een aantal renners tegen de vlakte, waarbij Jonathan Tiernan-Locke (Sky) en Michal Kwiatkowski (Omega-Pharma Quick-Step) de voornaamste slachtoffers waren.

Nadat de kopgroep op vijftig kilometer van de streep teruggepakt werd begon FdJ serieus tempo te maken, met als gevolg dat het peloton in twee stukken brak. De tweede groep kwam echter al snel terug. Twintig kilometer verder ontstond er opnieuw een kopgroep van zeven met daarin onder anderen Jesús Herrada (Movistar), Alexandr Kolobnev (Katusha) en Damiano Cunego (Lampre). Zij kregen kort daarop hulp van een kwartet renners waaronder topfavoriet Peter Sagan (Cannondale), maar een minuut later had het peloton iedereen weer te pakken.

De volgende aanval kwam op naam van Michael Albasini (GreenEdge), die na een aantal kilometers op kop te hebben gereden gepakt werd door een aanvallende Robert Gesink. Het rijden van Gesink zorgde ervoor dat er nog een relatief kleine groep overbleef, waaruit Tourwinnaar Chris Froome weg probeerde te springen. Dit was zonder succes, aangezien het weer de sterk koersende Gesink was die er vandoor ging.

Op vijf kilometer van de streep werd echter duidelijk wie de beste man in koers was. Sagan had geen zin om net als twee dagen eerder in Quebec in de sprint geklopt te worden en koos het hazenpad. Er was niemand die de Slowaak nog kon bedreigen. De zege was na vier etappes in de USA Pro Cycling Challenge en drie zeges in de Tour of Alberta alweer zijn achtste overwinning in een maand koersen in Noord-Amerika. Tweede in Montreal werd Simone Ponzi (Astana), gevolgd door de Canadees Ryder Hesjedal van Garmin-Sharp.

D66 wil xtc-test op dancefeest terug

D66 wil dat het weer mogelijk wordt om xtc op dancefeesten te laten testen. Aanleiding is het overlijden van zeker zes jongeren door xtc-gebruik sinds het voorjaar. Het plan lijkt echter niet erg realistisch, schrijft AT5.

Een aantal jaar geleden was het vrij normaal om op een feest of festival pillen te laten testen, maar het kabinet Balkenende-1 maakte hier een einde aan. Kamerleden Vera Bergkamp en Magda Berndsen hebben het kabinet verzocht dat verbod terug te draaien.

Maar er komt weerstand uit onverwachte hoek. Zo vindt de organisator van het Buitenverblijf-festival het voorstel tegenstrijdig. "Als je communiceert aan de deur 'geen drugs binnen', moet je het binnen ook niet laten testen", aldus Bob Wisman tegen AT5.

Ook Roel Kerssemakers van verslavingskliniek Jellinek toont zich geen fervent voorstander. Hij vindt het idee sympathiek maar acht het niet nodig omdat er genoeg drugstestlabs zouden zijn waar pillenslikkers terecht kunnen. Die uitspraak is opvallend gezien ruim een week geleden nog door Brijder Verslavingszorg werd gemeld dat testlabs de vraag nauwelijks aankonden. Kerssemakers wil nog wel benadrukken dat de xtc-markt momenteel 'levensgevaarlijk' is.

Ivar Manuel van de Amsterdamse afdeling van D66 zegt dat zijn partij xtc eigenlijk gewoon wil legaliseren, maar dit vooralsnog politiek onmogelijk acht. "Dan is testen misschien een goede oplossing."

50Plus demonstreert mee tegen kabinet

50Plus sluit zich aan bij de demonstratie tegen het kabinetsbeleid die zaterdag plaatsvindt in Amsterdam. Partijleider Henk Krol ging zondagavond in op de uitnodiging die hij op Twitter ontving van SP-Kamerlid Paul Ulentbelt.

Bij de manifestatie op het Beursplein in Amsterdam demonstreren de SP, vakbonden en lokale afdelingen van GroenLinks tegen de bezuinigingen. Op dezelfde dag vindt op het Malieveld in Den Haag een betoging plaats van de PVV.

'Nullijn ambtenaren kan versoepeld'

De nullijn voor ambtenaren wordt mogelijk versoepeld, maar dan wordt er wel bezuinigd op secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat staat in de plannen die het kabinet op Prinsjesdag presenteert, melden bronnen aan RTL Nieuws.

Salarissen kunnen weer stijgen als bijvoorbeeld op de reiskostenvergoedingen wordt bezuinigd. De versoepeling van de nullijn moet via CAO-onderhandelingen worden geregeld, zodat ook vakbonden betrokken blijven bij de maatregel.

De nullijn voor ambtenaren is een heet hangijzer voor de vakbonden. In de zorg is deze al geschrapt in het zorgakkoord en in het onderwijs is ook ruimte voor wat extra loon.

Vakbond Abvakabo FNV gaat niet akkoord met 'een loonstijging die ambtenaren uit eigen zak moeten betalen'. De FNV heeft in het sociaal akkoord met werkgevers en het kabinet afgesproken dat de nullijn van tafel is. "Afspraak is afspraak'', zo laat vakbondsleider Corrie van Brenk zondagavond weten.

Hollande sluit militair ingrijpen SyriŽ niet uit

Frankrijk sluit militair ingrijpen in Syrië niet uit. Dat heeft de Franse president François Hollande zondag gezegd. "De militaire optie moet op tafel blijven, anders is er van druk geen sprake meer", zei Hollande in een tv-toespraak.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry is onderweg naar Parijs, waar hij maandag overleg voert met de Franse, Britse, Saudische en Turkse ministers van buitenlandse zaken. Onderwerp van gesprek is een voorstel voor een VN-resolutie waarin moet worden vastgelegd hoe het Syrische chemische wapenarsenaal veilig kan worden vernietigd.

Hollande meent dat de resolutie gepaard moet gaan met de dreiging van sancties om zo het Syrische regime te dwingen mee te werken. "Het is absoluut noodzakelijk de dreiging van sancties op te nemen voor het geval de overeenkomst en de doelen van de resolutie van de Veiligheidsraad niet ten uitvoer worden gelegd", aldus Hollande. "De volgende stap is het vinden van een politieke oplossing voor de crisis in Syrië."

De Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius zei vanuit Beijing dat er nog altijd vragen zijn over de overeenkomst over de ontmanteling van het chemische wapenarsenaal van Syrië die zaterdag werd gesloten tussen de VS en Rusland. Zo is nog onduidelijk welke maatregelen er moeten worden genomen als de Syrische regering zich niet houdt aan de afspraken.

Lilet Never Happened gelauwerd in Denemarken

Lilet Never Happened heeft een Deense filmprijs in de wacht gesleept. De speelfilm van de Nederlandse regisseur en producent Jacco Groen werd op het Buster International Film Festival in Kopenhagen uitgeroepen tot beste jeugdfilm, hebben de makers laten weten via Facebook.

Lilet Never Happened, over een 11-jarige Filippijnse kindprostituee, won dezelfde titel eerder al op het Kristiansand International Youth Film Festival in Noorwegen. Bovendien is de film op een groot aantal internationale filmfestivals vertoond.

Dit weekend werd bekend dat ook Achtste-groepers Huilen Niet in de prijzen is gevallen over de landsgrenzen. De film, gebaseerd op het boek van Jacques Vriens, won op het grootste filmfestival van China de prijs voor de beste jeugdfilm. "Fantastisch!", jubelt de schrijver via Twitter.

Accijns op brandstof en drank omhoog

De accijns op diesel, LPG en op alcohol en frisdrank gaat volgend jaar omhoog. Diesel wordt per liter drie cent duurder, LPG zeven cent, zo blijkt uit de zondag door het Centraal Planbureau gepubliceerde Macro Economische Verkenning (MEV). Onduidelijk is nog hoeveel de accijnsverhoging op alcohol en frisdrank bedraagt, wel is bekend dat deze maatregel een kwart miljard euro moet opleveren.

De vrijstelling voor oldtimers vervalt volgend jaar, wat de staat ook een kwart miljard euro moet opleveren, net als het stopzetten van het verlaagde btw-tarief voor renovatie per 1 maart 2014. Alle kabinetsmaatregelen worden op Prinsjesdag bekendgemaakt.

[Upd] 'Kabinet veroorzaakt shit'

De zondag uitgelekte cijfers van het Centraal Planbureau zijn munitie voor de oppositie om het kabinetsbeleid onder vuur te nemen. De oplopende werkloosheid, de dalende koopkracht en de beperkte economische groei zijn de schuld van de plannen van dit kabinet, stellen oppositiepartijen.

"Wat een shit veroorzaakt dit kabinet", twittert SP-Kamerlid Paul Ulenbelt. Volgens hem is de 'banenmotor van Rutte een banenversnipperaar'.

"Helaas geven deze cijfers het bewijs voor wat wij al maanden zeggen: de aanpak van dit kabinet zorgt ervoor dat de werkloosheid nog verder oploopt", laat GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik weten. "De aanpak van de werkloosheid zou de allerbelangrijkste prioriteit moeten zijn, niet de zes miljard die dit kabinet wil bezuinigen."

Over werk gesproken: volgens PVV-leider Geert Wilders moet de premier een andere baan zoeken. "Rutte maakt Nederland helemaal kapot. Opstappen Mark!", twittert hij. 50Plus-leider Henk Krol reageert ten slotte cynisch op het uitlekken van de cijfers: "Nog een hele prestatie dat dit kabinet de tekst van de Troonrede geheim heeft weten te houden."

Update, 21.43 uur
Ook D66-voorman Alexander Pechtold heeft op de cijfers gereageerd, aldus Het Parool. Hij zegt dat het kabinet weer slechte cijfers haalt: "Dat het kabinet nu weer kiest voor korte-termijn maatregelen als extra lasten op werken en ondernemen, helpt de economie en de werkgelegenheid niet." Pechtold denkt dat er steeds bezuinigingen en lastenverzwaringen komen omdat er niet wordt hervormd. Dat zou juist een 'structurele versterking' van de economie opleveren.

Noorse Pettersen wint Evian Open

Golfster Suzann Pettersen heeft zondag de laatste major van het seizoen gewonnen. De Noorse schreef het Evian Open op haar naam. Pettersen kwam rond in 203 slagen, tien slagen onder het baangemiddelde. De 16-jarige Nieuw-Zeelandse Lydia Ko eindigde op twee slagen als tweede. De Amerikaanse Lexi Thompson werd derde.

Voor Pettersen was het de tweede grote titel uit haar carrière. Ze won eerder het LPGA Championship in 2007. Het Evian Open stond voor het eerst als vijfde en laatste major op de golfkalender.

[PD] El Hamdaoui steelt show bij basisdebuut Malaga

Mounir el Hamdaoui heeft zondagavond bij zijn eerste basisplaats voor Malaga zijn visitekaartje afgegeven. De Rotterdammer was met drie treffers en een assist de grote man in de 5 -0 thuiszege op Rayo Vallecano. El Hamdaoui wordt door Malaga gehuurd van Fiorentina en maakte twee weken geleden tegen Sevilla als invaller al zijn debuut.

El Hamdaoui sloeg in de 31e minuut voor het eerst toe en bereidde even later de 2-0 van Portillo voor. De zestienvoudig Marokkaans international tekende in de tweede helft ook nog voor de 4-0 en 5-0. El Hamdaoui kreeg negen minuten voor tijd een publiekswissel.

Voor Malaga en de nieuwe trainer Bernd Schuster was het een welkome zege. De Zuid-Spanjaarden hadden uit de eerste drie competitieduels slechts een punt verzameld.

El Hamdaoui stond bij Fiorentina afgelopen seizoen slechts drie keer in de basis. De aanvaller werd door de Italianen vorig jaar zomer transfervrij opgehaald bij Ajax, waar hij bij trainer Frank de Boer in ongenade was gevallen. Naar verluidt had Feyenoord afgelopen zomer ook interesse voor El Hamdaoui. De spits zou echter te duur zijn geweest.

Ook Espanyol wist een zege te boeken. Er werd met 1-0 gewonnen bij Granada. Getafe zegevierde in eigen huis met 2-1 over Osasuna.

[Bundesliga] Promovendus Braunschweig pakt eerste punt

Promovendus Eintracht Braunschweig heeft zondag zijn eerste punt behaald in de Bundesliga. In eigen stadion werd FC Nürnberg op 1-1 gehouden. Omar Elabdellaoui, die vorig jaar nog op huurbasis bij Feyenoord speelde, maakte twintig minuten voor tijd de gelijkmaker. Adam Hlousek had in de eerste helft de score voor Nürnberg geopend. Braunschweig heeft nog wel altijd de rode lantaarn in handen. Nürnberg staat zestiende.

Met Luuk de Jong als invaller verloor Borussia Mönchengladbach met 2-1 bij Hoffenheim. De Nederlandse spits mocht twintig minuten voor tijd het veld betreden toen zijn ploeg met 2-0 achter stond. Anthony Modeste en Kevin Volland hadden doel getroffen voor de thuisploeg. Een kwartier voor tijd redde Branimir Hrgota de eer voor de bezoekers.

Hoffenheim steeg door de tweede seizoenszege naar de zevende plaats, met acht punten uit vijf duels. Mönchengladbach staat met twee punten minder elfde.

Aalbers terug als technisch directeur N.E.C.

Carlos Aalbers keert terug in zijn functie als technisch directeur van N.E.C. Dat meldt de Nijmeegse club zondag. Aalbers moest sinds augustus op doktersadvies rust houden en werd in die periode vervangen door oud-speler Edo Ophof. Aalbers pakt vanaf maandag zijn werkzaamheden weer op.

N.E.C. meldt verder dat Ophof zijn positie in de RVC met de deelportefeuille technische zaken kwijtraakt aan Sije Visser.

In de tijd dat Aalbers afwezig was kende N.E.C. een turbulente tijd. Naar aanleiding van de slechte prestaties werd trainer Alex Pastoor, een goede vriend van Aalbers, op straat gezet. Anton Janssen werd aangesteld als vervanger en onder zijn leiding speelde N.E.C. tweemaal gelijk, waaronder zondag in eigen huis tegen Feyenoord (3-3).

[JL] Willem II speelt gelijk bij Jong Ajax

Willem II is er niet in geslaagd de uitwedstrijd tegen Jong Ajax te winnen. De Tilburgers speelden in Amsterdam met 1-1 gelijk. Lucas Andersen zette de Ajacieden in de 21e minuut op voorsprong, Bruno Andrade maakte vroeg in de tweede helft uit een penalty gelijk. Willem II staat vijfde in de Jupiler League, Jong Ajax achtste.

Door het gelijkspel is Willem II definitief uitgeschakeld voor de eerste periode. Die strijd gaat volgende week tussen FC Dordrecht en FC Eindhoven. Ook Telstar heeft nog een theoretische kans.

FC Den Bosch boekte eindelijk de eerste overwinning van het seizoen. Door een goal van Wouter de Vogel werd de uitwedstrijd tegen buurman FC Oss met 1-0 gewonnen. Den Bosch doet de laatste plaats daardoor definitief over aan Almere City.

Koopkracht alleenverdiener daalt sterkst

Alleenverdieners en gepensioneerden gaan er volgend jaar in koopkracht het meest op achteruit. Zij hebben 1,5 procent minder te besteden, zo blijkt uit de Macro Economsiche Verkenning die zondag door het Centraal Planbureau werd gepubliceerd. De belangrijkste cijfers waren eerder op de dag al bekendgemaakt door RTL Nieuws.

Mensen zonder kinderen zijn beter af dan ouders. Voor de eerste groep blijft de koopkracht gelijk, voor mensen met kinderen daalt de koopkracht met een kwart procent. Het koopkrachtverlies bedraagt gemiddeld voor alle huishoudens een half procent. Voor werkenden blijft de koopkracht gelijk, voor uitkeringsgerechtigden daalt deze een half procent. Ook de economische groei bedraagt een half procent.

Ook op de huizenmarkt is de malaise nog niet voorbij. Wel stabiliseren de huizenprijzen zich in de tweede helft van 2014. De investeringen in de woningmarkt nemen naar verwachting volgend jaar toe met 1,5 procent, nadat ze in 2013 nog met acht procent daalden. Huishoudens blijven in 2014 minder uitgeven. De inflatie zal over 2013 2,75 procent bedragen en volgend jaar zakken naar twee procent.

Eerder werd gemeld dat de werkloosheid oploopt tot 9,25 procent van de beroepsbevolking, maar volgens de standaardefinitie van het CBS is dit eigelijk 7,5 procent.

[DC] Tipsarevic slaat ServiŽ naar finale

Servië heeft zondag de finale van de Davis Cup bereikt. De Serviërs maakten voor eigen publiek in Belgrado op de derde dag een 2-1 achterstand tegen Canada ongedaan. Janko Tipsarevic sloeg door een zege op Vasek Pospisil het beslissende derde punt binnen. Eerder op de dag had wereldlijstaanvoerder Novak Djokovic de Serviërs door een zege op Milos Raonic langszij gebracht.

Djokovic ondervond eigenlijk alleen in de eerste set tegenstand van Raonic. Na winst in de tiebreak ging het vervolgens soepel voor de Servische kopman: 7-6 (1), 6-2 en 6-2. Landgenoot Janko Tipsarevic won eveneens in straight sets van Pospisil, maar van een leien dakje ging het niet. De mondiale nummer 23 gaf in de derde set een 5-2 voorsprong uit handen en verzilverde in de tiebreak pas zijn vijfde matchpoint: 7-6 (3), 6-2 en 7-6 (6).

In de finale spelen de Serviërs tegen Tsjechië, dat zaterdag al met Argentinië had afgerekend. De Tsjechen zijn titelverdediger. Servië won het prestigieuze landentoernooi in 2010.

Evans en Porte kopmannen Australische selectie

De Australische bond heeft zijn definitieve selectie voor de wegrit van het komende wereldkampioenschap in Florence bekend gemaakt. Cadel Evans en Richie Porte lijken de kopmannen te gaan worden in de wegrit.

Door een breukje in zijn heup is Simon Gerrans er niet bij. Ook de deelname van Michael Rogers is na een val tijdens de Brussel Cycling Classic nog twijfelachtig. Wesley Sulzberger is er door een gebroken sleutelbeen niet bij. Adam Hansen weigerde zijn slectie omdat hij volgens hemzelf niet in topconditie is.

Selectie Australië voor WK-wegrit (29/09):
Simon Clarke, Rohan Dennis, Cadel Evans, Mathew Hayman, Michael Mathews, Cameron Meyer, Richie Porte, Rory Sutherland, David Tanner.

Selectie Australië voor WK-tijdrit (25/09):
Richie Porte, Rohan Dennis 

Sintnicolaas derde in Talence

Eelco Sintnicolaas is vandaag als derde geëindigd bij de tienkamp in het Franse Talence. De nummer vijf van de meerkamp bij de wereldkampioenschappen in Moskou eerder dit jaar kwam op een totaal van 8018 punten. 

De Canadees Damian Warner won de tienkamp met 8161 punten, voor de Zuid-Afrikaan Willem Coertzen (8118). De Amerikaan Ashton Eaton stopte na drie onderdelen. De regerend Olympisch en wereldkampioen had last van zijn rug. 

Een andere opvallende naam in het deelnemersveld presteerde ook niet zoals hij vooraf had gehoopt. De Franse wereldkampioen bij het polsstokhoogspringen Renaud Lavillenie maakte zijn debuut op de meerkamp. Hij hoopte over 5,75 meter te springen om de beste wereldprestatie binnen de tienkamp ooit te verbeteren. De Fransman kwam echter maar tot 5,47 meter. 

Moeder slaat lawaaiÔg stel in hotel

Een Amsterdamse vrouw heeft in een hotel klappen verkocht aan een stel dat haar kinderen uit hun slaap zou hebben gehouden. De politie heeft twee aanhoudingen verricht, meldt AT5.

De politie toog tegen twee uur zondagochtend naar het hotel in Alphen aan den Rijn, vanwege een melding over geweld en vernieling. De 36-jarige vrouw bleek een echtpaar uit Noorden te hebben gemept omdat haar kroost last van het tweetal had. De man van het stel heeft daarna de deur van de kamer van de Amsterdamse ingetrapt om de rekening te vereffenen.

Die rekening zal echter voor de kamerdeur zijn, aangezien de man werd aangehouden en een aanklacht wegens vernieling aan zijn broek kreeg. De politie arresteerde ook de vrouw uit Amsterdam wegens mishandeling.

Schaatser Berga breekt enkel bij training

Ingmar Berga is minimaal zes weken uitgeschakeld door een enkelbreuk. Tijdens een vrije training in het Italiaanse Livingo vloog de Nederlands kampioen marathonschaatsen van het BAM-team uit de bocht. 

"We konden tachtig kilometer verderop röntgenfoto's laten maken", aldus zijn coach Jillert Anema. "Daar werd geconstateerd dat zijn enkel stuk is." Berga is teruggekeerd naar Nederland om geopereerd te worden. "In Italië was er geen ruimte om die operatie uit te voeren. Als er na de operatie nog complicaties optreden, kan het langer gaan duren", vervolgde Anema tegen schaatsen.nl.

Turken ruzieŽn om Erdogan op Dam

De Amsterdamse politie heeft een Turks protest tegen politiegeweld op de Dam afgebroken. Dat deed de sterke arm nadat voor- en tegenstanders van de Turkse premier Erdogan mot met elkaar kregen.

Het protest richtte zich naast politiegeweld ook tegen de Turkse premier, waarbij de demonstranten onder meer "Erdogan, moordenaar!" riepen, aldus AT5. Dat schoot Turkse voorbijgangers die voor Erdogan zijn in het verkeerde keelgat, waarop er trammelant ontstond.

De heisa begon met geroep en geschreeuw maar ontaarde al snel in geduw en getrek. Het gedoe werd uiteindelijk nogal fel en toen vond de Amsterdamse politie het welletjes. Nadat de kemphanen waren afgetaaid werd hun plek ingenomen door een artiest met éénwieler die wat meer toeschouwers wist te vermaken.


Turkse demonstratie op de Dam (door Frank Buis)

Viviani wint openingsrit in Groot-BrittanniŽ

Elia Viviani heeft de eerste etappe in de Ronde van Groot-Brittannië gewonnen. De Italiaan was na een rit van 201 kilometer tussen Peebles en Drumlanrig Castle de snelste in een massasprint. Alessandro Petacchi finishte als tweede, net voor de Duitser Gerald Ciolek. Viviani is ook de eerste leider.

Mark Cavendish won vorig jaar drie etappes in de ronde van zijn eigen land. Zondag in de licht bergop lopende sprint kwam hij er echter niet aan te pas. Meerdere renners smakten in de tumultueuze laatste kilometer tegen het asfalt.

De GP Jef Scherens werd zondag gewonnen door Bert de Backer. De Belgische Argos-renner was in Leuven zijn landgenoot Sep Vanmarcke van Belkin net te snel af.

[Pro League] Standard pakt ook in Oostende punten

Standard Luik blijft maar winnen in de Belgische Jupiler Pro League. Zondagmiddag pakte de koploper voor de zevende keer dit seizoen drie punten. Standard won de uitwedstrijd tegen KV Oostende met 2-4.

Laurent Depoitre zorgde namens de thuisclub nog wel voor de eerste tegentreffer van Standard dit seizoen, maar nog vóór de pauze wisten de Rouches dat om te buigen in een 1-3 voorsprong Imoh Ezekiel en Michy Batshuayi waren trefzeker. In de tweede helft zorgden Batshuayi met zijn derde goal en Denis Dessaer voor de 2-4 eindstand. Door de overwinning blijft Standard Luik vier punten voorsprong houden op Club Brugge. De nummer twee won zaterdag met 4-1 van Lierse SK.

Zulte Waregem kan zondagavond gelijk komen te staan met Club Brugge, maar dan moet er wel worden gewonnen van Racing Genk (uit). Het elftal van Mario Been staat met tien punten momenteel op de zevende plaats.

Heilig water zit vol poep

Heilig water zou allemaal geneeskundige krachten hebben. Doopwater is nog beter: het zou een kind redden van de hel. Maar de werkelijkheid blijkt anders. Volgens onderzoekers zorgen heilig water en doopwater eerder voor ziekte en een hel op de wc-pot. Het water blijkt namelijk bijzonder vervuild te zijn.

Alexander Kirschner van MedUni Vienna onderzocht het water in 21 'heilige' bronnen en 14 doopvonten op ziekteverwekkers. De overgrote meerderheid van het heilige bronwater toonde resten van uitwerpselen en geen enkele bron bevatte drinkwater. Ook doopvonten zaten vol met diarree-veroorzakende bacteriën.

Schoonmaken werkt averechts, zegt Kirschner: "Des te beter de kerk onderhouden wordt, des te meer bacteriën werden er gevonden [in het doopvont]."Wat betreft de heilige bronnen heeft Krischner een duidelijke boodschap :"We moeten mensen waarschuwen tegen het drinken uit deze bronnen."

[Bundesliga] MŲnchengladbach onderuit bij Hoffenheim

Borussia Mönchengladbach is door een nederlaag bij Hoffenheim gezakt naar de elfde plaats in de Bundesliga. De club van Luuk de Jong verloor met 2-1. Beide teams leken zondagmiddag zonder doelpunten de pauze in te gaan, totdat de thuisploeg in blessuretijd toch scoorde.

Anthony Modeste opende de score op aangeven van Tarik Elyounoussi, oud-speler van sc Heerenveen. Tien minuten na rust leverde Modeste de assist voor de 2-0 van Kevin Volland. Mönchengladbach ging na de pauze op zoek naar de aansluitingstreffer, en die viel een kwartier voor tijd. Branimir Hrgota bracht de spanning terug in de wedstrijd. Verder dan 2-1 kwamen de bezoekers echter niet.

Luuk de Jong startte de wedstrijd op de bank, hij mocht na zeventig minuten invallen. Borussia Mönchengladbach heeft nu zes punten uit vijf speelronden. Hoffenheim (acht punten) maakt een grote sprong naar plaats zeven.

Uitslag FC Utrecht - RKC Waalwijk

FC Utrecht lijkt in de Eredivisie de weg naar boven in te hebben gezet. De Domstedelingen namen het vanmiddag op tegen RKC en wisten uiteindelijk met 2-1 te winnen. Hieronder lees je de karakteristieken van dat duel.

FC Utrecht

2 - 1

RKC Waalwijk

 5' De Ridder
 40' De Ridder
   63' Amieux
 
 Gele kaart: , Lamey, Slager, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: nnb
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Verhoeven
Van der Maarel (Markiet/74)
Derijck
Heerings
Bulthuis
Toornstra
Ayoub
Janssen
Oar (Takagi/65)
De Ridder
Schepers (Van der Stoep/74)
  Seda
Lamey (Apau/46)
Van Weert
Ivens
Amieux
Tavares
Braber
Duits
Slager (Beauguel/85)
Joachim
Schet (Castelen/74)

Neptunus verdubbelt voorsprong in Holland Series

De honkballers van Neptunus hebben ook de tweede wedstrijd in de Holland Series tegen de Pioniers gewonnen. De ploeg uit Rotterdam versloeg de ploeg uit Hoofddorp met met 2-1. De club die als eerste vier wedstrijden wint mag zich landskampioen noemen.

Pioniers nam in de derde inning nog wel een voorsprong. Pluijmers kwam na een vrije loop en een honkslag van Rombley over de thuisplaat. In de gelijkmakende beurt maakte Anthony na honkslagen van Daantji en Legito 1-1.

Die stand stond na negen innings nog op het bord,waarna Legito in de verlenging toesloeg voor de thuisploeg. Hij tekende na een vrije loop, een wilde worp en een hit van Sams op het werpen van reliever Cornelisse voor het beslissende punt.

Donderdag staat de derde wedstrijd op het programma. Er zal dan in Hoofddorp gespeeld gaan worden. 

[Serie A] Lazio ruim langs Chievo

De tweede seizoenszege voor Lazio Roma is zondag een feit geworden. De Romeinen waren in eigen huis met 3-0 te sterk voor Chievo. De eindstand was al bij rust bepaald door goals van Antonio Candreva, Luis Pedro Cavanda en Senad Lulic. Door de zege rukte Lazio op naar de zesde plaats in de Serie A met zes punten uit drie duels. Chievo staat met een schamel puntje zeventiende.

Fiorentina leed na twee winstpartijen zijn eerste puntenverlies. De ploeg van Vincenzo Montella speelde voor eigen publiek met 1-1 gelijk tegen Cagliari. De Chileen Mauricio Pinilla maakte namens de bezoekers een minuut voor tijd de gelijkmaker. Borja Valero had voor Fiorentina in de zeventigste minuut de score geopend.

Promovendus Sassuolo verloor ook zijn derde duel. Hellas Verona was met 2-0 te sterk. Livorno boekte eveneens een 2-0 thuiszege op Catania, terwijl Udinese en Bologna een puntendeling overeenkwamen. (1-1).

FOK!toen: Super Mario Bros.

Deze week wel 28 jaar geleden kwam de allereerste Super Mario Bros. in Japan uit. De meest iconische loodgieter ooit blijft populair, maar iedere platformgamer op leeftijd heeft een apart plekje in het hart voor deze game.

Header

Mijn eerste NES-game is Super Mario Bros.. Ik kan het me haast niet voorstellen, maar voor de mensen die de game niet kennen: het is een platformgame, waarin je naar een vlaggenpaal moet lopen, rennen en springen. Onderweg krijg je te maken met valkuilen, obstakels en vooral veel Koopa Troopa's en Goomba's. Vijanden versla je door op ze te springen. Ram je op een schildpad, dan kun je deze wegschoppen. Zo mollen de schildpadden alles wat ze tegenkomen, maar pas op: ze kaatsen terug.

SMB

Power-ups
Waar Shigeru Miyamoto, de schepper van Mario, aan heeft gezeten heeft tijdens het bedenken van het spel weten we niet. Maar dat hij een fetish heeft voor paddenstoelen is al snel duidelijk. Hoe dat komt? Er zijn volksverhalen in Japan over mensen die in het bos magische paddenstoelen aten en daardoor groter werden. Of dat een actief bestandsdeel van viagra is weten we niet, maar Miyamoto vond het een prima power-up voor Mario. De loodgieter wordt door het pakken van de fungi een stuk groter is en mag in ieder geval een keer geraakt worden.

De 1-up is ook een paddenstoel: Mario krijgt er een extra leven voor. De vuurbloem is nog zo'n power-up die eigenlijk niet weg te denken is uit de Mario-reeks. En als laatste hebben we de ster, die Mario tijdelijk onoverwinnelijk maakt. Die is vooral handig bij die lastige bruggen waar Cheep-Cheeps, de vliegende vissen, om Mario's oren vliegen.

SMB

Vijanden
De Koopa Troopa's, Goomba's en Cheep-Cheeps zijn al genoemd. Koopa's zijn de bekende schildpadden die je na eenmaal erop springen kunt wegschoppen. De Goomba's zijn eigenlijk een paddenstoelenvolkje. Ze zijn gebaseerd op shiitake, een paddenstoel die in de Japanse keuken vaak gebruikt wordt. Maar er zijn nog enkele vijanden die we tot de hedendaagse games vaker zouden zien. Buzzy Beetles, de kevers die tegen vuur kunnen bijvoorbeeld. Of wat te denken van Blooper, de inktvis die achter je aankomt.

SMB

Wie we ook nog veel vaker zijn tegengekomen is de Piranha Plant, die uit de groene pijpen komt om een hap uit Mario's broek te nemen. De eerste keer dat je Lakitu met zijn Spineys tegenkomt vraag je jezelf ook af hoe je ze aan moet pakken, want Lakitu zit veilig op zijn wolk, terwijl hij Spiney-eieren gooit, waaruit wezentjes met een scherpe hoorn op hun rug komen. Deze beesten zijn niet te bespringen, je kunt ze alleen maar ontwijken. Als laatste is er natuurlijk Bowser, de baas van al het geboefte. Hij heeft het idee dat de prinses ooit wel van hem gaat houden of zo, want sinds dit eerste deel blijft hij het proberen. Wij denken dat een gijzeling niet erg effectief is.

SMB

Muziek
Koji Kondo is de componist van de zes deuntjes die in het spel voor komen. De beste man gaf aan dat het hoofdthema het lastigst te maken was. Het deuntje moest niet alleen passen bij de actie van de game, het rennen en springen van Mario, maar moest ook goed klinken bij de geluidseffecten van de game. Maar zoals zo vaak: als iets lastig is, is het goed. Het deuntje horen we sinds Super Mario Bros. in bijna elke Mario-game wel ergens terug. Ook in andere games komt het deuntje voor, zo horen we het terug in Tetris DS, Nintendogs, maar ook Viewtiful Joe. Volgens Kondo wordt het lastig om een meer catchy deuntje te bedenken, maar hij zou het graag willen proberen.

Glitches en cheats
Een van de dingen die eigenlijk geen glitch was, maar waarvan Nintendo dacht dat niet veel mensen het onder de knie zouden krijgen, is de mogelijkheid een oneindig aantal 1-ups te verzamelen. Op een trap waar een Koopa Troopa afloopt kun je op hem stampen en hem daar vasthouden door dat te blijven doen. Het vereist wat timing, maar dan heb je in ieder geval genoeg levens om het spel uit te spelen.

De bekenste cheat is wel de -1 wereld. Als je in wereld 1-2 over de buis heen liep, had je warppijpen naar wereld 2, 3 en 4. Maar als je gebruikmaakt van een bug waardoor je door de stenen muur kunt lopen ipv erbovenop, ging er in de software iets mis. Door het scrollen van het scherm werden de warppipes geprepareerd, maar als je door de muur liep, scrollde het scherm nog niet zo ver om de drie pijpen naar de juiste levels te laten wijzen. In plaats daarvan verviel de software in een default, namelijk de warpzone van 4-2. Dat heeft maar één pijp. De andere twee pijpen verwezen naar ' -1', inclusief spatie. De spatie werd in een interne tabel als getal 36 gezien en zo warpt Mario opeens naar wereld 36-1,  voor de speler afgebeeld als ' -1'. Eenmaal in de negative onderwaterwereldlevel zat je vast en kon je niets anders dan doodgaan, want er was geen mogelijkheid om eruit te komen.

SMB

Super Mario Bros. is nog vele malen uitgekomen. In bijvoorbeeld Super Mario All-Stars, waar alle drie de games plus de Lost Levels van de NES op één SNES-cartridge stond. Opgepoetst en wel. Eén ding is zeker: het spel zorgde ervoor dat Mario nog populairder werd na zijn optreden in Donkey Kong.

De rest is geschiedenis. Het is niet voor niets dat Super Mario Bros. het best verkochte spel tot nu toe is. Met 262 miljoen verkochte exemplaren is dat toch een prestatie, als je ziet hoeveel marketinggeld er tegenwoordig wordt uitgegeven om ons gamers te verleiden die ene game van een uitgever toch te kopen.

[Vuelta] Horner pakt eindoverwinning, ritzege Matthews

Chris Horner heeft de Vuelta a España gewonnen. De Amerikaan van Radioshack, die volgende maand zijn 42e verjaardag viert, kwam in de 21e en laatste etappe veilig in het peloton over de streep. De ritzege in Madrid ging naar Michael Matthews. De Australiër, die eerder al de vijfde etappe won, toonde zich de beste in een massasprint.

Horner is de oudste eindwinnaar ooit van een grote ronde. Hij neemt het record over van Firmin Lambot. De Belg was 36 jaar toen hij de Tour de France van 1922 won, vijf jaar jonger dan Horner nu.

Tot aan deze Vuelta was een negende plaats in de Tour de France van 2010 Horners beste resultaat in een rittenkoers van drie weken lang. Door blessures had hij voor zijn avontuur in Spanje pas veertien koersdagen op de teller staan.

Horner veroverde de leiderstrui na de derde en de tiende etappe, maar verloor deze tot twee keer toe aan Vincenzo Nibali. Na de negentiende rit naar Alto del Naranco greep hij opnieuw het rood, om vervolgens zaterdag op de Angliru knap stand te houden. Horner boekte naast zijn eindzege ook nog eens twee etappeoverwinningen.

De 109 kilometer lange etappe naar Madrid leverde geen spektakel op. Twee vluchters werden met nog vijf kilometer te gaan ingerekend, waarna Matthews de sprint van het peloton won. De Amerikaan Tyler Farrar werd tweede, de Duitse Argos-renner Niklas Arndt derde.

SyriŽ: overwinning voor ons door deal VS-Rusland

De overeenkomst tussen Rusland en de Verenigde Staten over de ontmanteling van het chemische wapenarsenaal van Syrië is een 'overwinning' voor Damascus. Dat heeft de Syrische minister van nationale verzoening Ali Haidar zondag gezegd tegen het Russische persbureau RIA Novosti.

De overeenkomst 'helpt Syrië uit de crisis te komen' en zorgt er tevens voor 'dat een oorlog tegen Syrië wordt voorkomen, omdat het voorwendsel van diegenen die een oorlog wilden is weggenomen', aldus Haidar. Hij zwaaide Rusland lof toe voor het bemiddelen bij het akkoord.

Haidar is het eerste hooggeplaatste lid van het regime dat een reactie gaf op het akkoord.

Pareltjes rond etenstijd: Ron & Diana

In de middeleeuwen hadden ze hem uitgelachen, deze Ron de Ridder. Maar nu is hij helemaal de man met zijn Diana Honig. Zittend in een roze limo met een telefoon die niet van hem is, mooi hoesje er omheen met een behoorlijke flap. Vergeet ook zijn prachtige leren armband niet. Oh nu ga ik helemaal voorbij aan het filmtalent van deze crew, fijne kleurfilters, goede belichting, geen crew in beeld via de zonnebril van Diana. Dit is weer een levensecht pareltje!

Duitsland wil chemische wapens helpen opruimen

Duitsland heeft zondag zijn hulp aangeboden bij het ontmantelen van het Syrische chemische wapenarsenaal. Het aanbod van minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle volgt op een akkoord tussen Rusland en de Verenigde Staten over het onder toezicht stellen en vernietigen van de chemische wapens van Syrië.

In een verklaring zei Westerwelle dat Berlijn 'bereid is een technische of financiële bijdrage te leveren aan de vernietiging van chemische wapens'. Hij ging hier verder niet op, maar bronnen hebben gezegd dat Duitsland eerder heeft geholpen bij onder andere het vernietigen van chemische wapens uit Libië.

De afgelopen weken heeft Duitsland uitgesloten deel te nemen aan militair ingrijpen in Syrië. Berlijn heeft aangedrongen op actie vanuit de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Citotoets: islamitische scholen doen het uitstekend

Een onderzoekje van RTL Nieuws en de Universiteit van Maastricht leert dat islamitische basisscholen buitensporig goed scoren met de citotoets.  Zij doen het met een gemiddelde score van 7,6 net ietsepietsie slechter dan de Algemeen Bijzonder Scholen die een 8,3 weten te scoren. Deze laatstgenoemde zijn scholen die niet onder de hoede van de overheid vallen en een neutraal karakter qua levensovertuiging hebben.

Maar liefst 9 van de 43 islamitische basisscholen die Nederland rijk is, weten zelfs een 8 te scoren. De Al Wafaschool in Amsterdam haalde met een verdienstelijke 8,9 de beste score.

Antroposofische en grefo-scholen doen het met scores van respectievelijk 6,2 en 6,0 juist weer slechter. Eerder werd al bekend gemaakt dat Katholieke en  Protestants-christelijke scholen het met een 7,2 erg goed doen.

Vrouw snijdt zichzelf na diefstal

Een vrouw heeft zichzelf zondag in haar hals gesneden nadat ze in een Zoetermeerse supermarkt werd betrapt op winkeldiefstal. Dat heeft de politie gemeld.

De vrouw sneed zichzelf met een stuk glas in haar hals en veroorzaakte daarmee een slagaderlijke bloeding. Agenten hebben de vrouw geholpen en uiteindelijk werd ze behandeld in een ambulance. Ze is naar een ziekenhuis in Den Haag gebracht, meldt een politiewoordvoerder.

In eerdere berichten was er nog sprake van een steekpartij in de filiaal van Hoogvliet aan het Oosterheemplein.

Vrouw snijdt zichzelf na diefstal Zoetermeer
Vrouw snijdt zichzelf na diefstal Zoetermeer (Foto: ANP)

Grensrechter gewond na vechtpartij

Een voetbalwedstrijd tussen VV Hedel en BVV Den Bosch is zondagmiddag ontaard in een vechtpartij. Hierbij raakte de grensrechter van de Bossche voetbalclub gewond aan zijn gezicht, heeft de politie gemeld.

Tijdens de wedstrijd was er volgens de politie "aan weerskanten voelbare spanning". Daarop werd de wedstrijd kort stilgelegd. Na deze adempauze beging een van de voetballers een overtreding, waarna de spelers van de bezoekende club de grensrechter begonnen te schoppen. De vechtpartij escaleerde toen ook het publiek zich in de strijd mengde.

Een speler van VV Hedel is aangehouden. Een politiewoordvoerder sluit niet uit dat er nog meer arrestaties volgen. De grensrechter is naar het ziekenhuis gebracht.

Onderzeeboot bij Texel ontdekt

In de buurt van Texel is een wrak ontdekt dat vermoedelijk een Engelse onderzeeboot uit de Eerste Wereldoorlog is. Dit blijkt uit sonarbeelden. De kans is groot dat in het wrak nog onontplofte torpedo's liggen, meldt vinder Hans Eelman uit Oudeschild aan het Noordhollands Dagblad.

Het wrak ligt op zo'n acht meter diepte. Het zou gaan om een onderzeeër van het type E36 die in 1917 na een ongeluk naar de zeebodem is gezonken. De boot, zo'n vijftig meter lang, bood plaats aan dertig mensen

Het onderzeeschip ligt aan de westkant van de Razende Bol.

Belangrijkste cijfers Prinsjesdag uitgelekt

Het begrotingstekort bedraagt volgend jaar 3,3 procent. Dat staat in de Macro Economische Verkenning (MEV) die dinsdag wordt gepresenteerd, zo meldt RTL Nieuws-journalist Frits Wester zondagmiddag op Twitter. De koopkracht daalt gemiddeld met 0,5 procent en de economische groei bedraagt ook een half procent.

In de MEV staat ook dat de werkloosheid volgend jaar stijgt naar 9,25 procent van de beroepsbevolking. In de cijfers is het pakket van bezuinigingen van zes miljard euro meegenomen.

In augustus becijferde het Centraal Planbureau nog dat het begrotingstekort in 2014 3,9 procent en de groei 0,75 procent zou bedragen, maar daarin waren de nieuwe bezuinigingen en lastenverzwaringen nog niet meegenomen. Deze hebben een drukkend effect op de economische groei.

Het is de zoveelste keer dat RTL Nieuws de hand weet te leggen op belangrijke Prinsjesdagstukken. Officieel worden de cijfers pas dinsdagmiddag gepubliceerd.

Clegg tegen Britse immigranten-borg

De Britse vicepremier Nick Clegg en zijn Liberal Democrats zijn tegen een systeem waarbij inwoners van bepaalde landen een borg van circa 3000 pond moeten betalen om het land in te mogen. Het voorstel is op veel verzet gestuit in onder andere India en Nigeria.

De Britse regering wil in november een proef doen met het borgsysteem. Mensen uit Nigeria, Ghana, India, Pakistan, Bangladesh en Sri Lanka moeten dan omgerekend bijna 3600 euro borg betalen. Dat krijgen ze weer terug zodra Groot-Brittanië verlaten hebben. Voor welke landen de borgplicht uiteindelijk precies zou moeten gaan gelden is nog niet duidelijk.

Clegg's partij is ook tegen een systeem waarbij iedereen borg moet betalen. De Liberal Democrats hebben een 'andere kijk' op de kwestie dan de Conservatieven, aldus Clegg.

De LibDems vormen een coalitie met de Conservatieven van premier David Cameron. Diens partij staat onder zware electorale druk van de UK Independence Party, die een immigratiestop bepleit en het land uit de EU wil hebben.

Kerry waarschuwt SyriŽ: geweldsdreiging is echt

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft Syrië zondag opnieuw gewaarschuwd. Als het land niet meewerkt aan het plan om het chemische wapenarsenaal te vernietigen, dan is militair ingrijpen nog altijd een optie, aldus de minister.

Kerry deed zijn uitspraken in Jeruzalem, waar hij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op de hoogte bracht van het akkoord dat Rusland en de Verenigde Staten zaterdag sloten met betrekking tot het ontmantelen van de chemische wapens van het Syrische regime. Kerry benadrukte nog eens dat het van groot belang is dat Syrië navolging geeft aan het akkoord. "Holle frasen zijn uit den boze als het aankomt op internationale kwesties", zei Kerry.

Zaterdag bereikten Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov op de derde dag van intensieve onderhandelingen een akkoord. Daarin wordt Syrië verplicht binnen een week een volledig overzicht van zijn voorraad chemische wapens in te leveren. In het akkoord staat ook dat het arsenaal chemische wapens van Syrië halverwege 2014 moet zijn verwijderd of vernietigd.

De overeenkomst werd in Israël met voorzichtig optimisme begroet. Netanyahu zei te hopen dat het akkoord er toe leidt dat de chemische wapens worden vernietigd. Toch is Israël nog altijd pessimistisch over de vraag of de Syrische president Bashar Assad zich zal houden aan de afspraken. "We kennen Assad. Er kan van alles gebeuren", aldus de Israëlische minister van inlichtingen Yuval Steinitz.

"De wereld moet ervoor zorgen dat radicale regimes niet de beschikking hebben over massavernietigingswapens, omdat, zoals we in Syrië hebben gezien, regimes die dergelijke wapens hebben ze ook zullen gebruiken", zei Netanyahu. "De vastberadenheid van de internationale gemeenschap voor wat betreft Syrië heeft direct gevolgen voor Iran, de beschermer van het Syrische regime. Iran moet de gevolgen onder ogen zien van het voortdurend tarten van de internationale gemeenschap door een kernwapen na te streven."

Kerry zei dat als het akkoord een succes blijkt, er een maatstaf is voor de wijze waarop moet worden opgetreden tegen landen als Iran en Noord-Korea 'of iedere andere staat of groep die probeert deze wapens in handen te krijgen'.

Kerry reisde na de persconferentie door naar Parijs, waar hij maandag overleg voert met de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius en zijn Britse evenknie William Hague. Ook spreekt hij met de Saudische en Turkse ministers van buitenlandse zaken.

Janda wint tweede wedstrijd in Rusland

Jakub Janda heeft in Nizhny Tagil de tweede wedstrijd van het weekeinde gewonnen. Waar de Tsjech gisteren nog genoegen moest nemen met de derde plek bleek hij dit keer de beste van allemaal. 

Janda greep in de eerste ronde de leiding, waarna in de finaleronde niemand in staat bleek om de eerste positie van hem af te nemen. De tweede plek was voor de Sloveen Jernej Damjan, die daarmee stijgt naar de derde plek in de stand om de Grand Prix. Hij staat daar achter de in Rusland afwezige Duitser Andreas Wellinger en de Pool Krzysztof Biegun, die in Rusland de derde plek moest delen met de winnaar van een dag eerder, Anders Bardal uit Noorwegen.

PETA zeurt over Katy Perry

De nieuwe videoclip 'Roar' van Katy Perry is niet in de smaak gevallen bij de Animal rights group People for the Ethical Treatment of Animals (PETA). Ze zijn tegen het gebruik van de dieren in de videoclip, waarin Katy Perry zich begeeft tussen tijger, aapjes en een olifant.

"Deze dieren die voor de vermaak worden gebruikt, ondergaan deze wreedheid en lijden onder extreme beperkingen en de gewelddadige trainingsmethoden," zegt een PETA-woordvoerder tegen de Daily Star. "Vaak zijn ze gestrest en worden angstig. Ze worden geforceerd in onbekende of beangstigende situaties."

Perry zou een bedrijf hebben gebruikt voor de opnames dat onder streng toezicht zou staan, zo voegt de woordvoerder van PETA toe. "The Serengeti Ranch, het bedrijf dat voor de dieren in de video zou hebben gezorgd, hebben sinds 2001 al 22 keer bezoek gehad van een inspecteur van de U.S. Department of Agriculture."

Bekijk hier de video van Katy Perry!

Politie NY schiet omstanders neer

Amerikaanse politieagenten hebben zaterdagavond in een drukke straat in het centrum van New York drie kogels afgevuurd toen zij zich door een verdachte man bedreigd voelden. Ze misten hem, maar raakten wel twee omstanders, aldus de politie.

De agenten zagen een man die druk gebarend tussen het verkeer door liep en auto's tegenhield. Toen ze naar hem toe liepen, leek de man naar een wapen te grijpen, waarop de twee agenten drie schoten losten. Ze misten hem, maar raakten wel een 54-jarige vrouw in haar knie en schampten ook nog eens de billen van een vrouw van 35. De twee vrouwen zijn naar het ziekenhuis gebracht en zijn buiten levensgevaar, aldus de politie.

De 35-jarige man werd opgepakt nadat hij met een taser was overmeesterd. Hij bleek geen wapens bij zich te dragen. Volgens de politie is de man 'geestelijk in de war'. Hij is naar een ziekenhuis gebracht.

Iran en VN tekenen akkoord over hulp SyriŽ

Iran en de Verenigde Naties hebben een akkoord bereikt over het verlenen van humanitaire hulp in het Midden-Oosten, waaronder Syrië. Dat heeft het Iraanse persbureau ISNA zondag gemeld.

De Iraanse onderminister van buitenlandse zaken Abbas Araghchi zei dat de overeenkomst werd gesloten na een bezoek van het hoofd humanitaire zaken van de VN, Valerie Amos. Het was het eerste bezoek van Amos aan Teheran.

Araghchi zei dat Iran klaar is voor een uitgebreide en doeltreffende samenwerking met de VN. "Er zijn veel crises, veroorzaakt door de politieke ontwikkelingen in het Midden-Oosten, zoals de huidige crisis in Syrië."

Iran een belangrijke bondgenoot van de Syrische president Bashar Assad. Teheran heeft eerder humanitaire hulp verleend in Syrië.

Uitslagen Eredivisie 15/09/2013

Om 14.30 uur werden er drie duels gespeeld in de Eredivisie. Onder andere de Derby van het Noorden stond op het programma. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

AZ

3 - 0

Go Ahead Eagles

 31' Johannsson(pen)
 90+1' Elm
 90+4' Berghuis
   
 
 Gele kaart: Overgoor (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15421
Arbiter: Braamhaar
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
Johansson
Gouweleeuw
Wuytens
Viergever
Gudelj
Henriksen
Elm
Beerens
Johannsson (Berghuis/81)
Martens (Gudmundsson/78)
  Room
Schmidt
Vriends
v.d.Linden (Amevor/87)
Schenk
Falkenburg
Overgoor (Rijsdijk/77)
Turuc
Antonia (Godee/69)
Kolder
Houtkoop

sc Heerenveen

4 - 2

FC Groningen

 52' Wildschut
 55' Otigba
 72' Finnbogason(pen)
 90' Finnbogason
   32' v.d. Velden (pen) 
 56' Kappelhof 
 
 Gele kaart: v.d. Berg, Finnbogason, v. La Parra (sc Heerenveen), Magnasco, Bizot, (FC Groningen)
 Rode kaart: Dijks (31) (sc Heerenveen), Letschert (11)Chery (78/2xg) (FC Groningen)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 24150
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Vandenbussche
v.Anholt
Otigba
Kruiswijk
Dijks
Eikrem
Ziyech (De Roon/46)
v.d.Berg
Slagveer (Wildschut/46)
Finnbogason
v.La Parra
  Bizot
Kappelhof
Botteghin
Letschert
Wijnaldum
Kieftenbeld
Chery
Lindgren (Zivkovic/ 73)
Kirm (Magnasco/16)
vd.Velden
Kostic

Roda JC

1 - 5

NAC Breda

 44' Donald    45+1' Kwakman 
 67' Hooi 
 70' Seuntjens 
 86' Perica 
 88' Sarpong 
 
 Gele kaart: Bonevacia (Roda JC), Buijs, Lurling, Hooi, (NAC Breda)
 Rode kaart: Demouge (71) (Roda JC),
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 12259
Arbiter: Sanders
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Bonevacia
Luijckx
Biemans
Sutchuin Djoum
Höcher
Pluim (Nemeth/65)
Donald
Kali
Fledderus (Hupperts/46)
Demouge
  Ten Rouwelaar
De Roover
Drost
Kwakman
Bodor
Buijs
Lurling (Suk/ 89)
Seuntjens
Verbeek (Hooi/61)
Poepon (Perica/81)
Sarpong

Zege Luiten op KLM Open

Joost Luiten is de winnaar geworden van de KLM Open. Hij won het belangrijkste golftoernooi van Nederland door in een play-off de Spanjaard Miguel Angel Jimenez te verslaan.

Luiten begon de slotdag met een voorsprong van één slag op de Spanjaard. Die begon echter beter en had zijn achterstand halverwege omgebogen een voorsprong van één slag. Daarna ging het tijdje gelijk op totdat Luiten op de twaalfde hole een birdie (één onder par) sloeg, waar Jimenez op par bleef steken. Een hole later leek het echter mis te gaan. Luiten noteerde een bogey (één boven par), terwijl Jimenez een birdie sloeg.

Luiten maakte deze achterstand echter snel goed en twee holes later stond het weer gelijk. Dit bleef het tot het slot, waardoor een play-off de beslissing moest brengen. Daarin miste Jimenez een relatief eenvoudige put voor par waarna Luiten mocht aanleggen voor de winst met een put over een afstand van iets meer dan een meter. Die kans liet hij niet liggen.

Luiten is de eerste Nederlandse winnaar van het meer dan 100 jaar oude toernooi sinds Maarten Lafeber in 2003.

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van San Marino

Jorge Lorenzo heeft de MotoGP-race van San Marino gewonnen. Op Misano was de Yamaha-coureur zijn Honda-concurrenten Marc Marquez en Dani Pedrosa ruim de baas. Valentino Rossi eindigde ruim achter dit trio als vierde.

Lorenzo startte als tweede, maar ging als eerste de eerste bocht in, voor Pedrosa, Marquez en Rossi. Laatstgenoemde schoof in de beginfase nog door naar de derde plaats na een foutje van Marquez, maar moest later toestaan dat de drie Spanjaarden voor hem ver weg reden.

Lorenzo sloeg meteen een gat met zijn concurrenten die de Yamaha-rijder pas aan de streep weer terugzagen. Pedrosa lag lang tweede, maar moest uiteindelijk toestaan dat Marquez hem nog passeerde en zo zijn leidende positie in het klassement ten opzichte van zijn Honda-teamgenoot verstevigde. Marquez staat nu op 253 punten, terwijl zowel Lorenzo als Pedrosa er 219 hebben. Rossi staat met 169 punten vierde.

Drone zorgt voor opschudding

Duitse christendemocratische toppolitici, inclusief bondskanselier Angela Merkel, zijn zondag in Dresden opgeschrikt door een camera-drone die pal voor hen naar beneden kwam.

Terwijl de christendemocratische premier van de deelstaat Saksen, Stanislaw Tilich, voor de Frauenkirche in Dresden zijn gehoor van prominente CDU'ers toesprak, daalde een drone plotseling voor de hoogwaardigheidsbekleders neer en maakte een harde landing, twee meter voor eregast Merkel. Veiligheidsbeambten hebben de drone, die gelukkig niets kwaads in de zin leek te hebben, snel verwijderd.

Ree vermoordt wielrenner

Een wielrenner is overleden door een ongeval dat op 21 augustus veroorzaakt werd door een overstekende ree. De man uit België fietste met een groepje wielrenners over de Snijderseweg in Chaam toe plotseling een ree de weg overstak. Drie fietsers vielen, waarbij de 58-jarige man met hersenletsel in het ziekenhuis belandde.

Zaterdagavond overleed de man aan zijn verwondingen. Dat meldt de politie.

[Upd] [DC] Huta Galung deelt mee in euforie

Het Nederlandse Davis Cupteam heeft ook de vierde wedstrijd in de play-off tegen Oostenrijk gewonnen. Jesse Huta Galung versloeg Jürgen Melzer met 3-6, 7-5 en 6-3. De formatie van teamcaptain Jan Siemerink had zaterdag al een beslissende 3-0 voorsprong genomen en komt daardoor volgend seizoen uit in de Wereldgroep.

Oliver Marach krijgt zondagmiddag de kans om Oostenrijk niet helemaal met lege handen uit Groningen te laten vertrekken. Hij neemt het op tegen Thiemo de Bakker.

Update 15.38 uur

Thiemo de Bakker zou het laatste duel van deze ontmoeting spelen tegen Oliver Marach, maar de Oostenrijker bleek niet fit en zei af. Nederland heeft door deze walk-over een klinkende 5-0 zege op Oostenrijk geboekt. Om het publiek te vermaken heeft De Bakker nog wel een oefenpotje tegen Philipp Oswald, die niet op de teamlijst stond, gespeeld.

Meerdere gewonden bij ongeval op N224

Bij een frontale aanrijding tussen twee auto's op de N224 bij Ede zijn waarschijnlijk drie gewonden gevallen. Dat heeft de politie gemeld.

Volgens de politie is het nog onduidelijk hoe de gewonden er aan toe zijn. Een traumahelikopter is uitgevlogen naar de plaats van het ongeval. De politie kan niet uitsluiten dat er meer auto's betrokken zijn bij het ongeluk.

Het ongeval gebeurde op de N224 van Veenendaal richting Ede. De weg is na het ongeval afgesloten. Weggebruikers melden lange files, ook op de omliggende wegen.

VVD-lijsttrekker Roermond stopt vanwege Van Rey

De lijsttrekker van de VVD in Roermond en een aantal andere prominente VVD'ers trekken zich terug van de groslijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Om die lijst is veel te doen sinds vorige week bekend werd dat de in opspraak geraakte Jos van Rey er mogelijk een plek op krijgt.

Lijsttrekker Dré Peters en enkele andere VVD'ers lichten maandagavond hun besluit toe tijdens een ledenvergadering, zo staat in een e-mail die in het bezit is van L1. Onduidelijk is of Van Rey ook hoort bij de groep die zich terugtrekt. Geruchten dat zij een nieuwe lokale partij op gaan richten zijn nog niet bevestigd.

De mogelijke terugkeer van Van Rey, die verdacht wordt van corruptie, heeft veel stof doen opwaaien binnen de partij, waar al langer een discussie over integriteit speelt. Partijleider en premier Mark Rutte zei vrijdag dat iemand tegen wie een strafrechtelijk onderzoek loopt er 'verstandig aan doet' niet op de kandidatenlijst te staan.

Raboploeg uit protest uit Ronde van Toscane

De Rabobank Liv/giant-ploeg onder leiding van Marianne Vos is samen met een groot deel van het peloton uit de Ronde van Toscane gestapt. Reden hiervoor is de onveiligheid die gecreëerd werd door de organisatie in voorgaande etappes, toen na het passeren van de eerste groep rensters verkeer op het parcours werd toegelaten.

De organisatie beloofde beterschap, maar gisteren was het weer raak. Vos werd betrokken in een overleg van Italiaanse toprensters die gezamenlijk besloten om uit de wedstrijd te stappen. Hierdoor stonden vandaag nog maar 35 rensters aan de start van de slotetappe, waaronder de nummer vier in het klassement Rossello Ratto. Als enige van Team Hitec ging zij nog van start.

Vos stond aan de leiding in de Ronde en loopt dus een eindzege mis. Ploegleider Koos Moerenhout: "Marianne heeft een dubbel gevoel. Balen, dat ze na drie etappezeges deze ronde niet winnend kan afsluiten, maar ze vindt ook dat het zo niet langer kon. Ze staat er helemaal achter."

Moerenhout heeft de afgelopen dagen zelf ook gevaarlijke situaties meegemaakt. "Wanneer we van de tweede groep naar de eerste wilde rijden, was het steeds prijs. Iedere keer weer openbaar verkeer op het parcours. Tussen de renners en ook nog eens onhandig geparkeerde auto's op gevaarlijke plekken. Het is een wonder, dat er niets geks is gebeurd."

Groninger trapt agent gebroken voet

Een 19-jarige Groninger heeft zaterdagnacht in zijn woonplaats een agent mishandeld. De agent liep vermoedelijk een gebroken voet op en doet aangifte van zware mishandeling, laat de politie zondag weten.

De Groninger begon de agent lastig te vallen toen die met collega's bezig was met de aanhouding van een andere 19-jarige Groninger, die agenten had uitgescholden. Hij schopte de agent meerdere keren tegen zijn rechterbeen.

Kort na de mishandeling werd de Groninger aangehouden en in een cel gezet. Hij wordt zondag verhoord. De andere 19-jarige Groninger mocht na verhoor weer gaan. Hij krijgt een boete.

Eurlings denkt nog aan OS2028

Camiel Eurlings zet het plan om de Olympische Spelen van 2028 naar Nederland te halen nog niet uit zijn hoofd. "Het is nu niet aan de orde, maar de waakvlam brandt nog steeds", aldus de opvolger van koning Willem-Alexander bij het IOC.

Op de slotdag van de KLM Open in Zandvoort zei hij: "Spanje en Japan dongen mee naar de Olympische Spelen van 2020. Die landen zijn evenals Nederland in crisis, maar zien de Spelen juist als stimulans om daaruit te komen. In dat opzicht vind ik het jammer dat vanuit de Nederlandse regering het signaal is gegeven om het vuur voor 2028 te doven."

De topman van KLM vindt het jammer dat de hoge kosten van het organiseren als argument worden gebruikt. "Als je het slim organiseert, hoeven de Spelen niet duur te zijn. Het is een volstrekte slag in de lucht om er al een prijskaart aan te hangen, als je nog helemaal geen concrete plannen hebt." Eurlings was voorzitter van de organisatie Olympisch Vuur 2028, dat als doel had om de Spelen naar ons land te halen.

Eurlings vervolgt: "Maar de weg erheen was zeker zo belangrijk als het doel. Het olympisch perspectief aan de horizon werkte heel motiverend om de sportzaken aan te pakken. Ik merkte enthousiasme in het bedrijfsleven om de handen ineen te slaan, ik had contact met topsporters die jongeren willen inspireren. Die olympische gedachte omarm ik en daarmee kan ik nu losgaan. Later kunnen we dan bekijken of er weer voldoende draagvlak is om vol te gaan voor het binnenhalen van de spelen. Die droom is nog niet vervlogen."

'Gascontract verwijdert OekraÔne van Rusland'

Het wurgende contract over Russische gasleveringen aan Oekraïne bezorgt Kiev in toenemende mate hoofdpijn. "Iedere dag dat dit contract bestaat raken onze landen verder van elkaar verwijderd. Dit contract is de reden van voortdurende spanningen tussen ons. Het verhindert ons normale betrekkingen met elkaar te onderhouden."

Dat zegt premier Mykola Azarov van Oekraïne in een exclusief interview met persbureau ANP. "Dit contract betekent dat wij de hoogste prijs voor gas betalen in Europa", benadrukt de regeringsleider, die afgelopen week op werkbezoek was in Nederland. "Oekraïne verliest daardoor jaarlijks 7 miljard dollar."

Azarov refereert aan het in 2009 door de toenmalige premier Joelia Timosjenko afgesloten contract over gasleveringen aan Oekraïne. De politica werd in 2011 veroordeeld tot 7 jaar cel wegens machtsmisbruik in verband met het afsluiten van de omstreden gasovereenkomst met Rusland.

Ze was destijds met het Russische Gazprom een prijs overeengekomen van 530 dollar per 1000 kuub gas. In 2010 kreeg Oekraïne een korting van 100 dollar, waardoor de prijs nu 430 dollar is. Maar dit is nog altijd veel meer dan andere Europese landen betalen. Zo bedong Wit-Rusland in 2011 een prijs van 165 dollar.

"De overeenkomst is het gevolg van een illegaal document dat Timosjenko heeft getekend namens het land. Haar acties hebben grote schade aangericht aan de Oekraïense economie", stelt Azarov. Inmiddels onderhandelt Oekraïne al 3,5 jaar met Rusland over een verlaging van de gasprijs. "Helaas kan ik niet zeggen dat er vooruitgang zit in de onderhandelingen. Het contract geeft ons geen exit", zegt de premier.

Om onafhankelijker van Rusland te zijn, gaat Oekraïne nu eigen (schalie)gasvoorraden aanboren. "Er zijn nieuwe technieken om schaliegas te winnen die 20 jaar geleden niet bestonden. We kunnen gas kopen van Rusland voor 530 dollar per 1000 kuub, of we kunnen ons eigen gas naar boven halen voor 150à 160 dollar. Ieder land zou die kans grijpen."

Oekraïne sloot daartoe eerder dit jaar een contract met Shell voor een gaswinningsproject in het Yuzivska-gebied bij Donetsk. De overeenkomst heeft een waarde van zo'n 10 miljard dollar, de grootste buitenlandse investering in Oekraïne ooit. Afgelopen week tekenden beide partijen de overeenkomst voor de operationele fase.

Rusland is wel bereid iets aan de gasprijs te willen doen als Oekraïne samen met Rusland en Wit-Rusland een douane-unie wil vormen. Azarov: "Wij willen best zaken doen met een douane-unie op basis van open samenwerking en wederzijdse voordelen. We verhelen niet dat 40 procent van onze export naar Rusland gaat. 70 Procent daarvan betreft producten voor eindgebruikers, zoals motoren en machines. Andere landen kopen die niet van ons. Maar een douane-unie kan geen alternatief zijn voor de handel met andere landen."

Uitslag N.E.C. Nijmegen - Feyenoord

Vanmiddag stond in de Eredivisie om 12.30 uur één duel op het programma. In de Goffert stonden N.E.C. Nijmegen en Feyenoord tegenover elkaar. In een doelpuntrijk duel deelden de ploegen uiteindelijk de punten met elkaar: 3-3.

N.E.C. Nijmegen

3 - 3

Feyenoord

 30' Stefánik
 69' Pálsson
 77' Stefánik
   26' Immers
 67' Boëtius
 90' Martins Indi
 
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 9.118
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Johnsson
Vermijl
Van Eijden
Haitz (Cmovs/63)
Conboy
Stefánik
Foor (Stutter/86)
Pálsson
Jantscher
Higdon
Rieks (Hemlein/79)
  Mulder
Janmaat
De Vrij
Mathijsen (Te Vrede/80)
Martins Indi
Clasie
Immers
Vilhena
Schaken (Boëtius/62)
Pellè
Armenteros (Goossens/78)

Oppositie SyriŽ eist meer actie tegen Assad

De internationale gemeenschap moet zich niet beperken tot de ontmanteling van de chemische wapens van het Syrische regime van president Bashar al-Assad, maar moet ook een vliegverbod instellen voor diens luchtmacht. Dit vindt de Syrische oppositie in ballingschap

Het overkoepelend orgaan van Syrische oppositiegroepen in ballingschap, de Syrische Nationale Coalitie, eist in een zondag verspreide verklaring dat "het het regime onmogelijk wordt gemaakt in bewoonde gebieden gebruik te maken van toestellen die vanuit de lucht aanvallen uitvoeren en van ballistische raketten".

Balentien pakt recordaantal homeruns in Japan

Honkballer Wladimir Balentien heeft in Japan een stokoud record uit de boeken geslagen. De Nederlands international sloeg zondag namens zijn club Tokyo Yakult Swallows zijn 56e homerun van het seizoen.

Het record was sinds 1964 in handen van Sadahura Oh, die dat seizoen tot 55 homeruns kwam. Die prestatie werd later geëvenaard door Tuffy Rhodes (2001) en Alex Cabrera (2002).

Balentien moest de eerste twaalf wedstrijden van het seizoen nog laten schieten vanwege een blessure die hij had opgelopen bij het Nederlands team tijdens de World Baseball Classic. De 29-jarige op Curaçao geboren honkballer speelt sinds 2011 in Japan. Eerder kwam hij in de Verenigde Staten uit voor Seattle Mariners en Cincinnati Reds.

[Moto2] Uitslag Grand Prix van San Marino

Pol Espargo heeft de Grand Prix van San Marino in de Moto2 op zijn naam geschreven. De Spanjaard greep de leiding in de voorlaatste ronde en hield zo de Japanner Takaaki Nakagami van zijn eerste zege af. Tito Rabat werd derde, terwijl kampioenschapsleider Scott Redding als zesde finishte.

Espargo startte vanaf poleposition en greep meteen de leiding, maar moest deze na vier ronden afstaan aan Nakagami die meteen een gaatje sloeg. De Japanner vergde gedurende de race zoveel van zijn banden dat het rubber in de slotfase versleten was. Dit gaf Espargo de kans om naderbij te komen en in de voorlaatste ronde Nakagami te passeren en de zege te grijpen. Rabat werd kort hierachter derde. De Zwitsers Thomas Luthi en Dominique Aegerter werden vierde en vijfde, voor Redding die na een lastig weekend de schade zoveel mogelijk beperkt probeerde te houden.

In het kampioenschap leidt Redding nog steeds met 202 punten, maar hij zag Espargo wel naderbij sluipen. De Spanjaard heeft met 179 punten nog wel een ruime achterstand op de Brit. Rabat staat met 151 punten derde.

Petitie behoud kazerne Assen 1700 keer ondertekend

Een petitie voor het behoud van de Johan Willem Frisokazerne in Assen is tot zondagmiddag ruim 1700 keer getekend. De petitie werd zaterdag door een actiecomité online gezet na geruchten over sluiting van de kazerne.

Commissaris van de koning Jacques Tichelaar van Drenthe zei zaterdag dat de kazerne inderdaad dicht gaat. Voor Assen en omgeving zouden door de sluiting minstens 1400 banen verloren gaan. De kazerne heeft met 123 Drentse bedrijven contracten, schreef het Dagblad van het Noorden zaterdag.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) zou het bataljon luchtmobiele brigade naar de vliegbasis in Leeuwarden willen verplaatsen. Daar zou voor de zevenhonderd militairen nieuwbouw moeten komen. Op Prinsjesdag worden de plannen die het ministerie met de kazerne heeft bekendgemaakt.

Twee jaar geleden werd de Johan Willem Frisokazerne ook met sluiting bedreigd, maar uiteindelijk mocht het complex openblijven. De petitie die het actiecomité toen begon werd zo'n zesduizend keer getekend.

Van Ojik wil wel GroenLinks-lijsttrekker worden

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik is beschikbaar als lijsttrekker bij eventuele nieuwe verkiezingen. Dat zei hij zondag in een interview met nu.nl. "Ik ben nog maar een jaar bezig en we hebben veel gedaan, maar de opbouw is nog volop bezig. Daar zou ik graag bij zijn."

Van Ojik stond bij de verkiezingen van vorig jaar tweede op de lijst van GroenLinks, achter Jolande Sap. Toen die vorig jaar oktober opstapte omdat het partijbestuur het vertrouwen in haar had opgezegd, volgde Van Ojik haar op.

De fractievoorzitter denkt dat het kabinet is uitgeregeerd als het er niet in slaagt voor het einde van het jaar afspraken met de oppositie te maken. Hij vindt dat het kabinet nu moet kiezen voor het CDA of voor linkse partijen als GroenLinks en de SP. "De komende maanden moet het kabinet steun zoeken voor onder meer alle begrotingen, het pensioenplan en het belastingplan. Daarvoor is een deal met de oppositie nodig, of ze nou willen of niet."

In de peilingen staat GroenLinks op vijf zetels. Daarmee behoort de partij samen met de Partij voor de Dieren en de SGP tot de drie kleinste partijen van Nederland. Zelfs de christenfundamentalistische ChristenUnie zou op een hoger zetelaantal kunnen rekenen.

[Moto3] Uitslag Grand Prix van San Marino

Alex Rins heeft op het circuit van Misano de Moto3 Grand Prix van San Marino op zijn naam geschreven. De Spanjaard bleef zijn landgenoot Maverick Viñales vijf honderdste van een seconde voor. Alex Marquez werd ruim hierachter derde. Jasper Iwema eindigde als 21e, ruim buiten de punten.

Jonas Folger claimde poleposition, maar de Duitser beleefde er weinig plezier aan, want eerst zag hij Rins en Viñales al passeren en in de vierde ronde werd hij van zijn machine geworpen door een highsider. Vooraan vochten Rins en Viñales om de zege, waarbij het aankwam op de laatste ronde, waarin Rins uiteindelijk net even sterker bleek te zijn.

Ruim achter dit duo reed Marquez naar een eenzame derde plaats. Achter de Spanjaard werd kampioenschapsleider Luis Salom vierde. Hij kende op Misano een lastig weekend met een valpartij en een tiende startpositie. De Spanjaard klom in de race al snel op naar de vierde positie en had veel moeite om in het resterende deel van de race vier concurrenten achter zich te houden.

In het kampioenschap leidt Salom nog steeds met 246 punten. Viñales staat met 227 punten tweede, met twee punten achter hem Rins. Marquez klom naar de vierde positie, maar heeft met 133 punten een ruime achterstand op het leidende trio. Iwema staat met acht punten 21e.

Bokser Mayweather verlengt ongeslagen reeks

Floyd ‘Money’ Mayweather heeft vannacht opnieuw laten zien dat hij nog steeds de beste pound-for-pound-bokser van de wereld is. Met weinig moeite versloeg hij Saul Alvarez, bekend onder zijn bijnaam El Canelo, via majority decision.

CJ Ross was het enige jurylid dat het gevecht als een gelijkspel scoorde, terwijl de andere twee juryleden het gevecht duidelijk in het voordeel van Mayweather gaven. Hiermee verlengt de Amerikaan zijn reeks van overwinningen naar 45 en is hij nog steeds ongeslagen in zijn professionele carrière. Na het gevecht gaf Canelo dan ook alle lof aan Mayweather: “Hij is een fantastische bokser. Hij is ervaren, intelligent en onvatbaar. Zo simpel is het. Ik werd er steeds gefrustreerder van, want ik kreeg hem maar niet te pakken.”

Mayweather, die ongeschonden uit het gevecht kwam, had ook goede woorden over voor Canelo: “Mexico heeft erg goede kampioenen gehad en Canelo is zo’n kampioen. Ik heb echter gewoon naar mn vader geluisterd die een goede strategie had, namelijk ‘neem je tijd’.” Floyd ‘Money’ Mayweather doet zijn naam eer aan door na deze overwinning een recordbedrag van 41,5 miljoen dollar te ontvangen. 

Bekele verslaat Farah en Gebrselassie

De Ethiopische atleet Kenenisa Bekele heeft in Newcastle de Great North Run op zijn naam geschreven. De wereldrecordhouder over vijf en tien kilometer completeerde de jaarlijkse halve marathon in een tijd van 1:00.07 uur. 

Vooraf was duidelijk dat het een titanenstrijd zou worden tussen de Ethiopische legendes Bekele en Haile Gebrselassie en de Brit Mo Farah, Olympisch kampioen op zowel de vijf als tien kilometer. Dit bleek al snel waarheid te worden, want onder leiding van Gebrselassie namen de drie vroeg in de wedstrijd een ruime voorsprong op de rest. Na tien kilometer moest Bekele even passen, maar hij wist zich terug te vechten.

Met nog anderhalve kilometer te gaan ontplofte de wedstrijd door een versnelling van Bekele. Zijn landgenoot moest definitief passen en ook Farah leek de handdoek in de ring te moeten gooien. De Brit wist er echter nog een sensationele eindsprint uit te persen, maar dit was net niet genoeg om Bekele te verslaan. 

Bij de vrouwen won de Keniaanse Priscah Jeptoo in een fantastische tijd van 1:05.44 uur, vier seconden boven het parkoersrecord van de Engelse Paula Radcliffe. Deze 1:05.40 is de snelste tijd ooit gelopen op de halve marathon, maar doordat het parkoers niet officieel is erkend door atletiekbond IAAF staat deze tijd niet in de boeken als wereldrecord. De tijd van Jeptoo was zes seconden sneller dan het officiële wereldrecord van haar landgenote Mary Keitany. De twee Ethiopische grootheden Tirunesh Dibaba en Meseret Defar completeerden het podium bij de vrouwen.

Opnieuw succesvolle testlancering Indiase raket

India heeft zondag met succes voor de tweede keer een ballistische raket getest die in staat is een kernkop te vervoeren. De Agni-V heeft een bereik van vijfduizend kilometer en zou de Chinese steden Beijing en Shanghai kunnen treffen.

Er moeten nog enkele testlanceringen worden uitgevoerd voordat India de raket aan zijn wapenarsenaal kan toevoegen. In april vorig jaar werd de raket voor het eerst getest. De Indiase autoriteiten zien de lanceringen als een sterke impuls voor het land dat in Azië tegenwicht wil bieden aan de invloed en dominantie van China.

India heeft laten weten dat de Agni-V niet als dreiging moet worden gezien. "Ons raketprogramma is ter afschrikking en voor vrede", zei een woordvoerder van de autoriteiten.

Geblesseerde Alba niet tegen Ajax

FC Barcelona kan woensdag in de Champions Leaguewedstrijd tegen Ajax geen beroep doen op Jordi Alba. De linksback blijkt zaterdag tegen Sevilla een scheurtje in zijn hamstring te hebben opgelopen. De medische staf verwacht dat Alba ongeveer drie weken is uitgeschakeld.

Alba moest in de met 3-2 gewonnen wedstrijd tegen Sevilla al na een kwartier spelen geblesseerd naar de kant. De Spanjaard werd vervangen door Adriano Correia, die waarschijnlijk ook woensdag tegen Ajax zijn opwachting mag maken.

Genomineerden NS Publieksprijs bekend

In Utrecht zijn zondag de zes genomineerde titels voor de NS Publieksprijs 2013 bekendgemaakt. Tot en met maandag 14 oktober kun je je stem uitbrengen op jouw favoriete boek. Onder de stemmers worden prijzen verloot, waaronder een jaar lang gratis boeken.

De NS Publieksprijs is de prijs voor het beste boek, gekozen door het publiek. Het winnende boek mag zich Boek van het Jaar noemen. De NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek wordt toegekend aan de titel die bij het publiek op de eerste plaats is geëindigd mits de titel ook voorkomt in de einduitslag van de Kernjury. De auteur van het winnende boek ontvangt een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van 7.500 euro en een NS Altijd Vrij abonnement 1e klas ter waarde van 6.228 euro. Het boek ontvang de titel Boek van het Jaar 2013.

In 2012 won Tonio van A.F.Th. van der Heijden de NS Publieksprijs. Ruim 70.000 mensen - naast een Kernjury van 300 leden - brachten in 2012 hun stem uit. Andere winnaar uit het verleden zijnn o.a. Déjà vu van Esther Verhoef, Op klaarlichte dag van Simone van der Vlugt, Het diner van Herman Koch, De overgave van Arthur Japin, Het zijn net mensen van Joris Luyendijk, Komt een vrouw bij de dokter van Kluun, Heren van de thee van Hella S. Haasse en De eeuw van mijn vader van Geert Mak.

Dit jaar zijn de genomineerde boeken:
 
Jan Brokken - De vergelding
Jan Brokken groeide op in Rhoon, een Zuid-Hollands dorp dat sinds de oorlog een geheim met zich meedraagt. Door sabotage vindt in 1944 een Duitse soldaat de dood. De vergelding van de moffen is verschrikkelijk: zeven mannen uit Rhoon worden geëxecuteerd, hun vrouwen en kinderen uit hun huis verdreven, have en goed in brand gestoken. Wie pleegde de aanslag op de Duitse soldaat? Waarom? Of was het toch een dom ongeluk met fatale gevolgen? Tot op de dag van vandaag maken de dorpsbewoners elkaar verwijten. In De vergelding reconstrueert Jan Brokken de gebeurtenissen aan de hand van duizenden pagina’s processtukken, getuigenverhoren en 185 interviews met betrokkenen. Net als hij denkt te weten hoe het zit, krijgt het verhaal een compleet andere wending.

Michel van Egmond - Gijp
In deze bundel krijgt de lezer een impressie van de meest bewogen periode in het bestaan van René van der Gijp en leert gaandeweg ook de andere kant kennen van Nederlands vrolijkste voetbalanalist. Gijp is een intiem portret van een unieke persoonlijkheid in de Nederlandse voetbalwereld. Met aandacht voor zijn spelerscarrière, zijn jeugd, zijn televisieloopbaan, zijn levensvisie en z'n beste anekdotes.

Geert Mak - Reizen zonder John
Op 23 september 1960 vertrok de legendarische schrijver John Steinbeck met zijn poedel Charley voor een expeditie dwars door het Amerikaanse continent. Hij wilde zijn land en zijn landgenoten opnieuw leren kennen. Precies vijftig jaar later, op het uur af, vertrok Geert Mak vanaf het oude huis van Steinbeck. Het was het begin van een inspectietocht in het voetspoor van Charley en John, maar nu met de ogen van 2010. Wat is de afgelopen halve eeuw in de Amerikaanse steden en dorpen veranderd? Waar is Main Street usa gebleven? Welke dromen joegen de Amerikanen al die eeuwen na? Wat is ervan terechtgekomen? Wat rest er nog van die ‘stad op de heuvel’, het Beloofde Land waarnaar ooit de hele wereld opkeek? En bovenal: wat hebben we nog samen, Amerika en Europa, in de eenentwintigste eeuw?

Kris Verburgh - De voedselzandloper
In De voedselzandloper bewijst arts Kris Verburgh dat gezond eten van groot belang is bij het jong houden van je lichaam en de preventie van ziektes. De voedselzandloper is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten over voeding en het verouderingsproces. Nog nooit werd zo duidelijk uitgelegd dat wat we eten bepaalt hoe snel we verouderen. De voedselzandloper is niet alleen een boek dat vele diëten en voedingsmythes doorprikt, het is een nieuw model dat een alternatief biedt voor de verouderde schijf van vijf en de voedseldriehoek. Het laat zien wat gezonde voeding is, maar vooral ook hoe we ongezonde voeding kunnen vervangen door gezonde alternatieven. Het boek legt tevens uit hoe we het verouderingsproces kunnen afremmen. Dat dit gezonde eetpatroon bovendien leidt tot gewichtsverlies is een aangename bijwerking!

Simone van der Vlugt - Aan niemand vertellen
Lois is een jonge rechercheur Moordzaken, afdeling Noord-Holland Noord. Op het eerste gezicht leidt ze een overzichtelijk even, ze heeft een eigen appartement in het centrum van Alkmaar en een uitdagende, spannende baan. Als op een mistige novemberavond het verminkte lichaam van een man wordt gevonden, worden Lois en haar collega op deze bizarre zaak gezet. De eerste naspeuringen lijken nergens toe te leiden. Het slachtoffer, David Hoogland, was een vrolijke basisschoolleraar met een leuke vriendin en een brandschoon verleden. Niemand kan echter het foldertje van de kunstexpositie van Maaike Scholten verklaren, dat wordt gevonden in Davids broekzak. En wie is Tamara, de vrouw zonder achternaam, die telkens opduikt? Het onderzoek strandt, tot een tweede en zelfs een derde moord nieuwe anwijzingen leveren. Lois weet zich meer en meer te verdiepen in de psychologie van de moordenaar,geholpen door haar eigen moeilijke jeugd en een opbloeiende vriendschap met een psychiater. Kan zij voorkomen dat er nog meer doden vallen?

Tommy Wieringa - Dit zijn de namen
Pontus Beg is commissaris van politie in Michailopol, een perifere grensstad in de steppe. Als de winter invalt, wordt er een groep uitgeteerde vluchtelingen gesignaleerd in de straten van zijn stad. Niemand weet wie zij zijn, hun spookachtige aanwezigheid veroorzaakt angst en onrust. Als ze uiteindelijk worden opgepakt, wordt in hun bagage het bewijsstuk van een gruwelijke misdaad gevonden. Stukje bij beetje ontrafelt Pontus Beg de toedracht, en daarmee de geschiedenis van hun helletocht. De barre reis van de migranten raakt gaandeweg het onderzoek verweven met de ontdekking die Pontus Beg doet over zijn eigen afkomst. De ontmoeting met een oude rabbijn, de laatste Jood van Michailopol, leert hem de werkelijkheid kennen over zichzelf. Zijn plaats in de wereld is een andere dan hij altijd heeft gedacht.

Als je ook je stem wilt uitbrengen, dan kun je dat hier doen. Op 15 oktober wordt de winnaar van de NS Publieksprijs 2013 bekendgemaakt.

Vrouw treft vreemde vrouw in bed

Het heeft iets weg van het sprookje van de drie beren: thuiskomen en dan in je bed een wildvreemde aantreffen. Het overkwam een vrouw uit Breda zaterdagavond. Toen ze thuiskwam, stond er een tas die ze niet kende, waarin haar eigen kleren bleken te zitten. Even later zag ze in de slaapkamer een onbekende vrouw in haar bed liggen.

Het bleek een 28-jarige Poolse zonder vaste woon- of verblijfplaats te zijn. De politie heeft de vrouw gearresteerd voor inbraak. Ze was waarschijnlijk binnengekomen met een gestolen sleutel.

Religieus geweld Irak kost weer veel levens

Bij een golf aanslagen in zeven overwegend sjiitische steden in het noorden en midden van Irak zijn zondag ten minste 35 mensen om het leven gekomen, aldus de Iraakse autoriteiten. De aanslagen werden gepleegd op plekken waar veel mensen waren.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen, die vooral met autobommen werden gepleegd, is nog niet opgeëist maar in het verleden zat de Islamitische Staat Irak, een tak van Al-Qaida, er vaak achter.

De dodelijkste aanslag vond plaats in Hillah, zo'n 95 kilometer ten zuiden van Bagdad. Bij een aanslag met een autobom op een markt en een nabijgelegen parkeerterrein kwamen negen burgers om en raakten vijftien gewond. Enkele minuten later ontplofte vlakbij nog een autobom. Bij die explosie werden zes mensen gedood en raakten veertien gewond, aldus de politie.

'Bloei Duitse economie ligt niet aan Merkel'

Het huidige economische succes van Duitsland is niet de verdienste van bondskanselier Angela Merkel. "Als je kijkt naar het economische hervormingsbeleid, is er de afgelopen jaren nauwelijks iets gebeurd in Duitsland", zegt econoom Carsten Brzeski van ING.

Dat onze oosterburen nu minder last lijken te hebben van de crisis, komt volgens hem doordat onder Merkels sociaaldemocratische voorganger Gerhard Schröder al veel grote arbeidsmarkthervormingen zijn doorgevoerd. De Duitse economie was ten tijde van de val van Lehman Brothers in 2008 veel gezonder dan die van andere landen. Er was bijvoorbeeld geen oververhitte huizenmarkt, stelt Brzeski.

De wereldwijde financiële crisis was ook in Duitsland te voelen, maar het land wist zich veel sneller te herstellen dan de rest van Europa. De regering van Merkel hoefde niet flink te bezuinigen en kon de eigen economie met subsidies en andere overheidsuitgaven juist iets stimuleren, waardoor veel faillissementen en een grote ontslaggolf werden voorkomen.

De reden voor de vroegtijdige hervormingen was dat Duitsland begin deze eeuw met een eigen specifiek Duitse 'crisis' kampte. "Duitsland was zo'n 10 jaar geleden de zieke man van Europa. De economie was niet goed ingespeeld op de opkomst van ICT en internet. En het land kampte nog met late kosten van de hereniging tussen Oost en West", legt de ING-econoom uit. Hij wijst erop dat Duitsland rond 2004 ongeveer 5 miljoen werklozen telde en dat de Duitse bevolking bijna niets meer consumeerde.

Schröder moest veel maatregelen doorvoeren om de economie weer op de rails te krijgen. Zo werden uitkeringen verlaagd om mensen te prikkelen aan het werk te gaan. De arbeidsmarkt werd flexibeler gemaakt door loononderhandelingen niet meer landelijk, maar regionaal te laten plaatsvinden. Daarnaast hervormde Schröder het pensioenstelsel.

,,Uiteindelijk had Duitsland ook een beetje geluk", geeft Brzeski toe. "De export kon weer aantrekken door een toenemende vraag naar Duitse goederen vanuit Azië en andere opkomende economieën. Hierdoor steeg de werkgelegenheid en nam de binnenlandse consumptie ook weer langzaam toe."

Inmiddels staat Duitsland voor nieuwe economische uitdagingen. Nergens in Europa is zozeer sprake van vergrijzing als in Duitsland, benadrukt Brzeski. Duitslands versnelde overstap op duurzame energie kost op de korte termijn veel geld. En in de Chinese industrie, waarin inmiddels ook steeds meer hoogwaardige producten worden gemaakt, lijkt Duitsland een geduchte concurrent te krijgen. De nieuwe regering die na de verkiezingen aan de macht komt, zal voor deze zaken met een oplossing moeten komen, aldus Brzeski.

'Bloei Duitse economie ligt niet aan Merkel'
'Bloei Duitse economie ligt niet aan Merkel' (Foto: ANP)

'NSA gaat ook betalingsverkeer na'

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA (National Security Agency) gaat ook internationaal betalingsverkeer na. Het Duitse weekblad Der Spiegel melde dit weekeinde op zijn website dat de NSA gegevens verzamelt over betalingen, vooral die met creditcards.

De dienst heeft speciale afdeling die betalingen registreert, de afdeling 'Follow the money' (Volg het geld).

Der Spiegel heeft de informatie naar eigen zeggen van de klokkenluider Edward Snowden gekregen. Snowden werkte enige tijd voor de NSA en deed daar tot groot ongenoegen van de Amerikaanse autoriteiten een boekje over open. Hij is naar Rusland gevlucht.

[WRC] Ogier wint in AustraliŽ

Sébastien Ogier is winnaar geworden van de rally van Australië. De coureur van het Volkswagen-fabrieksteam won negentien van de 22 proeven en is daarmee op één punt na zeker van het kampioenschap. Mikko Hirvonen lag lange tijd op de tweede plaats, maar zakte door een lekke band een plaats. Hierdoor werd de enige overgebleven concurrrent van Ogier, Thierry Neuville, tweede, waardoor hij de Fransman van het kampioenschap afhield.

Hirvonen was bezig met zijn beste prestatie van het seizoen in zijn Citroen DS3, totdat zijn linker achterband lek raakte in de laatste proef. "Ik heb absoluut geen idee wat er gebeurde. Ik reed de hele tijd op het midden van de weg en ik kan niet geloven hoe we lek reden", aldus de Fin. Hierdoor verloor hij een minuut, waardoor Neuville de tweede plaats pakte op anderhalve minuut achter Ogier. De Belg reed een probleemloze wedstrijd. Ogier kan over drie weken in eigen land de titel alsnog binnenhalen.

Ik Hou van Holland komt op stoom

Ik Hou van Holland heeft zaterdagavond ruim 1,97 miljoen kijkers getrokken. Het is de tot nu toe best bekeken aflevering van dit seizoen. Bovendien kruipt Ik Hou van Holland daarmee weer richting de twee miljoen kijkers, waar de RTL 4-spelshow vorig seizoen regelmatig over heen ging.

Het programma was tevens de best bekeken uitzending van de zaterdag, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Studio Sport, met de zaterdag gespeelde voetbalwedstrijden in de Eredivisie, volgt met ruim 1,8 miljoen kijkers. Het achtuurjournaal met 1,7 miljoen kijkers completeert de top drie.

Obama: wapenakkoord SyriŽ voordelig voor iedereen

Het zaterdag gesloten akkoord tussen de Verenigde Staten en Rusland biedt een kans om de grote voorraad chemische wapens van Syrië te vernietigen en belooft een einde te maken aan de dreiging die de wapens voor de regio, de wereld en het Syrische volk betekenen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama in een verklaring gezegd.

Obama noemde het akkoord een 'belangrijke, concrete stap richting het uiteindelijke doel', de vernietiging van de wapens. Hij zei dat de internationale gemeenschap verwacht dat Syrië zijn beloftes inlost en zijn voorraad chemische wapens overdraagt. Hij waarschuwde dat als het land dat niet doet, de VS nog altijd bereid zijn over te gaan tot militaire actie.

Zaterdag bereikten de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov op de derde dag van intensieve onderhandelingen een akkoord. Daarin wordt Syrië verplicht binnen een week een volledig overzicht van zijn voorraad chemische wapens in te leveren. In het akkoord staat ook dat het arsenaal chemische wapens van Syrië halverwege 2014 moet zijn verwijderd of vernietigd.

Safarova en Erakovic in finale Quebec

Lucie Safarova en Marina Erakovic zijn de finalisten bij het WTA-toernooi in het Canadese Quebec. De als derde geplaatste Tsjechische won met 3-6, 6-3 en 6-2 van thuisspeelster Eugenie Bouchard (5). De Nieuw-Zeelandse Erakovic, als zesde geplaatst, versloeg de Amerikaanse Christina McHale in twee sets: 6-4 en 6-3.

Erakovic stond ook twee jaar geleden in Quebec in de finale, waarin ze toen verloor van Barbora Zahlavova Strycova. Eerder dit jaar in Memphis won ze haar tot nu toe enige titel. Safarova, de verliezend finaliste van 2009, gaat zondag op voor haar vijfde titel.

Ook China tevreden met wapenakkoord SyriŽ

China heeft zondag positief gereageerd op het akkoord van de Verenigde Staten en Rusland over de ontmanteling van Syriës chemische wapens. De Chinese minister van buitenlandse zaken Wang Yi noemde het een vreedzame oplossing van de wapenvoorraadkwestie. Volgens hem kan het de spanningen in het door oorlog verscheurde Syrië verminderen.

Zaterdag bereikten de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov op de derde dag van intensieve onderhandelingen een akkoord. Daarin wordt Syrië verplicht binnen een week een volledig overzicht van zijn voorraad chemische wapens in te leveren. In het akkoord staat ook dat het arsenaal chemische wapens van Syrië halverwege 2014 moet zijn verwijderd of vernietigd.

Wang sprak zondag met de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius, die in Beijing was om over de situatie in Syrië te praten.

Fabius zei dat er nog altijd vragen zijn over enkele delen van het akkoord, onder meer over welke maatregelen moeten worden genomen als het Syrische regime zich niet aan het akkoord houdt. Frankrijk is een bondgenoot van de Syrische rebellen en heeft strategische belangen in de regio. Het land riep na de gifgasaanval van 21 augustus op tot militair ingrijpen. Zowel Parijs als Washington legt de verantwoordelijkheid van de aanval bij de regering van president Bashar Assad. China en Rusland daarentegen hebben elke resolutie waarmee Assads regime sancties kan worden opgelegd vooralsnog tegengehouden.

Fabius zei zondag dat het akkoord voor de vernietiging van de Syrische chemische wapens 'een belangrijke stap voorwaarts is, maar dat het pas de eerste fase is'. "Aan de ene kant gaan we verder richting de vernietiging van de chemische wapens - heel goed - maar aan de andere kant komen in Syrië elke dag honderden mensen om en daar moeten we ook iets aan doen, we moeten een politieke oplossing voor de Syrische crisis vinden", zei Fabius.

De Franse minister zei het akkoord en de implementatie ervan maandag in Parijs met de Amerikaanse en Britse ministers van buitenlandse zaken, Kerry en William Hague, te zullen bespreken. Dinsdag heeft hij een ontmoeting met Lavrov.

Fabius zei zondag ook dat het rapport van de inspecteurs van de Verenigde Naties over de gifgasaanval in Damascus maandag verschijnt.

Groninger rijdt in op schoonmoeder en zwager

Een 28-jarige man uit het Groningse Wildervank is zaterdagavond in Oude Pekela met zijn auto ingereden op zijn 52-jarige schoonmoeder en 27-jarige zwager. Beiden raakten door de aanrijding lichtgewond. De man is aangehouden voor poging tot doodslag, laat de politie zondag weten.

De man was na een ruzie met zijn 25-jarige vrouw naar de woning van zijn schoonouders gereden. Daar bedreigde hij zijn vrouw met de dood en gaf hij zijn schoonmoeder een klap in het gezicht. De man werd daarop door zijn schoonvader en zwager de woning uit gewerkt, waarbij over en weer klappen vielen. Uiteindelijk stapte hij in zijn auto en reed hij achteruit op zijn schoonmoeder en zwager in.

De politie hield de man kort na het incident in zijn woonplaats aan. Op het bureau bleek dat hij te veel had gedronken, waarop zijn rijbewijs werd ingenomen. Hij zit nog in de cel. Zowel de schoonmoeder als de zwager als de vrouw van Wildervanker hebben aangifte gedaan.

Positie coalitiepartijen blijft zwak in peiling

De coalitiepartijen blijven er zeer zwak voor staan in de wekelijkse zetelpeiling van Maurice de Hond. De VVD staat net als vorige week op negentien zetels en de PvdA op elf. Met samen dertig zetels hebben ze er in de peiling 47 minder dan daadwerkelijk in de Tweede Kamer.

Van de mensen die vorig jaar PvdA stemden geeft ongeveer een kwart nu aan nog steeds op de partij te willen stemmen. Bij de VVD is dat een derde. Cijfers die De Hond 'ongekend' noemt voor grote partijen. "En helemaal relatief kort na verkiezingen."

De peiling kent deze week ook verder geen verschuivingen. De PVV blijft met 32 zetels de grootste partij, gevolgd door de SP met 24 zetels. D66 heeft er net als de VVD negentien en het CDA staat op zestien.

Ronaldo verlengt contract bij Real Madrid

Cristiano Ronaldo heeft zijn contract bij Real Madrid verlengd. Dat maakte de Spaanse club zondagochtend op de site bekend. Details over de nieuwe verbintenis worden later op de dag op een persconferentie onthuld, maar volgens Spaanse media heeft Ronaldo bijgetekend tot medio 2018. Zijn huidige contract liep in 2015 af.

Ronaldo is bezig aan zijn vijfde seizoen bij Real Madrid, dat hem in 2009 voor een slordige 94 miljoen euro overnam van Manchester United. Hij begon zijn profcarrière in eigen land bij Sporting Portugal.

FOK!filmtip van de dag: Samen Uit, Samen Thuis (1966)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

 La grande vadrouille 1

Vanmiddag is op de Vlaamse zender Canvas weer een prachtige komedie te zien met de Franse raskomedianten Bourvil en Louis de Funes te zien. In de komische oorlogsfilm La grande vadrouille draait het om de bemanning van een bommenwerper van de RAF die boven Parijs door de Duitsers wordt neergehaald. Bevelvoerder Sir Reginald (Terry-Thomas) spreekt met zijn bemanning nog net een ontmoetingsplaats af, voordat ze uit het neerstortende vliegtuig moeten springen. Door alle chaos komen de drie bemanningsleden echter allemaal ergens anders terecht. Met behulp van de driftige dirigent Stanislas Lefort (Louis de Funès), de huisschilder Augustin Bouvet (Bourvin) en de non Marie-Odile (Andréa Parisy) proberen de Britse piloten aan de Duitse Majoor Achbach (Benno Sterzenbach) te ontkomen om naar Engeland te kunnen ontsnappen.

 La grande vadrouille 2

In de jaren zestig waren zowel Bourvil als Louis de Funès ongelovelijk populair. Deze film verscheen destijds in de Nederlandse bioscopen onder de titel Samen Uit, Samen Thuis en wordt door velen als de beste film van regisseur Gérard Oury gezien. Heb je dus zin aan een fijne komedie, dan is deze FOK!filmtip van de dag een echte aanrader. De dik twee uur durende La grande vadrouille is om 13.55 uur te zien op Canvas.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Moslims hervatten protest Miss World

Indonesische conservatieve moslims hebben zondag in Jakarta en twee andere steden hun protest tegen de Miss World-verkiezing op Bali hervat. Enkele honderden mensen hielden zaterdagavond een demonstratie in het centrum van Jakarta. Ze zwaaiden met spandoeken met daarop de teksten 'Verwerp Miss World' en 'Miss World loop naar de hel'. Ook in de Javaanse steden Jember en Banyuwangi werden betogingen gehouden.

De missverkiezingen gingen afgelopen zondag na dagen van protest van start op Bali. De finaleronde zou aanvankelijk op 28 september worden gehouden in Sentul, aan de rand van Jakarta, maar de verkiezingen werden naar aanleiding van de protesten in hun geheel naar Bali verplaatst. Bali is de enige overwegend hindoeïstische provincie in Indonesië, het grootste moslimland ter wereld.

Conservatieve moslims riepen op tot protest tegen de missverkiezing omdat het tonen van de naakte huid, zoals gebeurt bij dergelijke verkiezingen, volgens de invloedrijke Indonesische Ulemaraad, een groep van hoge geestelijken, in strijd is met de islamitische leer.

School huurt wichelroedeloper in voor 'zuiveren' schoolgebouw

Scholen hebben het maar zwaar. De overheid en ouders eisen goede prestaties van leerlingen, maar de school krijgt daarvoor weinig middelen. De Heilig Hartschool bedacht zich dat preventief werken een zak geld kan schelen. Helaas huurden ze daarvoor een volkomen nutteloze wichelroedeloper in.

De basisschool uit Lemelerveld had al geld geïnvesteerd om zich te moderniseren. Ze installeerden digitale schoolborden en natuurlijk moest er een hoop draadloze elektronica komen. Maar ze vreesden voor de 'elektronische smog' die de apparatuur uitstootte. Die zou slecht zijn voor de leerlingen en het personeel.

In plaats van de wetenschappelijke literatuur (of Wikipedia) in te duiken om te zien dat nog nooit vastgesteld is dat elektronische straling voor gezondheidsproblemen zorgt, besloten ze installeur/oplichter Henri Berends te bellen. Hij verzekerde dat het wichelroedelopen een beproefde methode is die werkt, wat absoluut niet waar is.

Desondanks mocht hij aan de slag. Ondanks het feit dat wichelroedelopen gebaseerd is op pseudowetenschappelijke onzin en niets kan hebben bijgedragen aan een gezondere omgeving, ziet directrice Mariëtte Eilert verandering: "De kinderen klagen minder snel over hoofdpijn."

Het is bij de redactie onbekend of de Heilig Hartschool ook voorzorgen heeft genomen door een duivelsuitdrijver los te laten op de tafeltjes of een homeopaat eerst de bloemetjes water te laten geven.

Straatrukker op heterdaad betrapt

De Rotterdamse politie heeft dit weekeinde een schennispleger opgepakt die al anderhalf jaar vrouwen lastigviel. Tien vrouwen die met de masturberende man waren geconfronteerd hadden zich bij de politie gemeld. Sommigen waren de man meerdere keren tegengekomen.

Agenten konden gericht naar de man op zoek omdat de politie van de vrouwen een goed signalement had gekregen. Surveillerende agenten betrapten hem uiteindelijk in de nacht van vrijdag op zaterdag op heterdaad op de Heemraadsingel in de havenstad.

De 35-jarige Rotterdammer heeft alle meldingen bekend, laat de politie zondag weten.

Van Polen: "We krijgen twee kutgoals tegen"

PEC Zwolle liep op bezoek bij Ajax tegen de eerste nederlaag van het seizoen aan. Na afloop baalde aanvoerder Bram van Polen. "Gedurende de eerste helft kwam bij ons het besef dat we kunnen winnen bij Ajax. Het eerste kwartier hadden we het moeilijk, maar daarna hadden we misschien wel het betere van het spel. We kregen een paar goede kansen en gaven eigenlijk niet zo heel veel weg. In de tweede helft krijg je twee goede kansen, maar krijg je ook twee kutgoals tegen", vertelde Van Polen tegen FOX Sports.

PEC kent een goede start van de competitie. De club is, ondanks de nederlaag tegen Ajax, nog altijd koploper in de Eredivisie en laat vaak zien over voetballend vermogen te beschikken. Voor de buitenwacht is het duidelijk dat de Zwollenaren zich moeten richten op het linkerrijtje deze competitie. De clubleiding heeft de doelstelling 'één punt meer dan vorig seizoen halen en zo snel mogelijk veilig spelen' nog altijd niet gewijzigd. "Gezien het spel moeten we zeker bij de eerste acht kunnen komen", ging Van Polen verder met zijn verhaal.

"Op basis van wat we tot nu toe hebben laten zien, horen we te eindigen in de top tien. Maar of je dat ook het hele seizoen kan blijven doen, is nog maar de vraag. De ploeg moet natuurlijk ook fit blijven. Maar het kan in ieder geval wel een mooi seizoen worden", aldus de aanvallende middenvelder van PEC.

'Graaibestuurder was juiste keuze'

De raad van toezicht van Humanitas DMH staat unaniem achter de keuze om een interim-bestuurder aan te stellen. Dat stelt de raad in een verklaring op de website van de instelling voor gehandicaptenzorg. Over de aanstelling van de interimmer was ophef ontstaan omdat hij 95 duizend euro kreeg voor een maand werk.

Het inhuren van de interim-bestuurder was volgens de raad 'dringend nodig' om de continuïteit van Humanitas DMH te verzekeren. "Na het vertrek van de vorige raad van bestuur bleek dat Humanitas DMH een dusdanig zwakke organisatie had, dat het voortbestaan van de organisatie in gevaar dreigde te komen", aldus de raad, die verder niet ingaat op de hoogte van de beloning.

De Volkskrant schreef zaterdag over de beloning voor de interim-bestuurder. De krant kreeg via Publeaks declaraties in handen waaruit de hoogte van de beloning blijkt. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) liet in een reactie op de berichtgeving weten opheldering te willen over de vergoeding.

Lodeweges trots op Cambuur

Trainer Dwight Lodeweges van SC Cambuur sprak zaterdag na de thuiszege tegen Heracles Almelo zijn bewondering voor zijn spelers uit. Heracles-trainer Jan de Jonge was minder blij. "Dit is een heel goed ploegje hoor", concludeerde hij voldaan. "Het zijn allemaal nuchtere gasten. Ze zijn onbevangen en willen zich ten koste van alles in de eredivisie bewijzen. Dat schept onderling een sterke band. De beleving en teamspirit zijn groot. Ze geven nooit op, ze staan er als een echte ploeg.”

Lodeweges liet bij Fox Sports weten dat hij zijn spelers soms zelfs even moet afremmen op de training. "Ze willen zo ontzettend graag. Maar voor een trainer is het wel lekker dat je geen peper in hun kont hoeft te doen."

Met acht punten uit zes duels heeft de kampioen van vorig seizoen van de Jupiler League een voorspoedige start in de eredivisie. "We zijn al een stukkie op weg en staan er mooi voor", beaamde Lodeweges.

Bij Heracles besefte trainer Jan de Jonge dat zijn ploeg een terecht nederlaag had geleden. "Het moet beter, we zullen naar een hoger niveau moeten doorgroeien", liet hij eerlijk weten. "We dienen knetterhard te werken om de boel op de rails te krijgen en te houden."

Door het vertrek van spelmaker Lerin Duarte (naar Ajax) en de late komst van een aantal nieuwelingen moet Heracles volgens De Jonge op zoek naar een andere manier van voetballen. "Vooral in balbezit bepaalde Lerin veel bij ons op het middenveld. We zullen ons wat dat betreft moeten hervinden. Het seizoen is voor ons feitelijk opnieuw begonnen. We zijn weer een team in opbouw.”

FOK!filmblik: Planet of the Vampires (1965)

In het midden van de zestiger jaren waren sciencefiction films, waarin de mens de ruimte ging verkennen, erg populair bij het grote publiek. Zo verschenen er films als Robinson Crusoe on Mars en First Men In the Moon, die vooral erg veel succes hadden in de drive-in bioscopen. Vooral in Italië verschenen de b-films als paddestoelen uit de grond. De Italiaanse cineast Mario Bava kwam echter met een film op de proppen, die met geen enkele voorganger te vergelijken viel.

Planet of the Vampires

Het verhaal van Terrore Nello Spazio oftewel Planet of the Vampires begint als de ruimteschepen Argos en Galliot op de donkere en mistige planeet Aura landen. Al meteen na de landing blijkt dat de planeet een slechte invloed op de bemanning van de Argos heeft. Kapitein Mark Markary (Barry Sullivan) en Sanya (Norma Bengell) hebben de grootste moeite om te voorkomen dat de bemanning van hun schip elkaar aanvliegt, vanwege plots opkomende woedebuien. Als men ontdekt dat er geen communicatie meer komt vanaf de Galliot gaat de crew van de Argos op onderzoek uit en ontdekt tot haar grote schrik dat alle bemanning van het schip dood is. Mark en Sanya ontdekken een buitenaards schip waarvan de bemanning al lang geleden gestorven is. De ellende is pas echt compleet als de gestorven crewleden van de Galliot terugkeren om de overlevenden van de Argos af te maken.

Planet of the Vampires 1

Vliegende schotels, zombies en avonturen op een vreemde en duistere planeet, wat wil een liefhebber van obscure sciencefiction nog meer? Planet of the Vampires is een buitenaards goede thriller waarin de film het niet moet hebben van een ijzersterk verhaal of diepzinnige personages. De rolprent van Bava moet het meer hebben van de prachtige beelden, waarmee de Italiaanse filmmaker de naargeestigheid van de desolate planeet in beeld brengt. Na het succes van Bava's Black Sunday (1960) en Black Sabbath (1963), had de filmmaatschappij uiteraard wel interesse om mee te doen aan een nieuwe Bava film. AIP bazen Samuel Z. Arkoff en James H. Nicholson werkten al co-producer mee aan de film van Bava, zodat ze enige invloed konden hebben op de inhoud van de Italiaans-Spaanse sciencefiction film. Voor de Amerikaanse uitgave van de film werd het script herzien door schrijver Ib Melchior, die eerder ook het scenario had geleverd voor films zoals The Angry Red Planet, Journey to the 7th Planet en Reptilicus. Melchior schreef het Engelstalige script samen met AIP producer Louis M. Heyward.

Planet of the Vampires 2

Ondanks het extreem lage budget wist Bava zich prima te redden met de beperkte middelen die hij ter beschikking had. Bij de opnames op de vreemde planeet maakte de cineast gebruik van een filmset die uit slechts twee plastic rotsen bestond. Door middel van spiegels en rookeffecten wist Bava daar een behoorlijk landschap van te maken. Daarnaast werden er veel opnames gemaakt waarbij miniaturen van zowel de planeet als het ruimteschip werden gebruikt. Planet of the Vampires zou jaren later door liefhebbers als één van de allerbeste Italiaanse sciencefiction films ooit worden beschouwd.

Volgens critici kan de film ook bekeken worden als een grote inspiratiebron voor latere klassiekers zoals Alien (1979) en Prometheus (2012). Zowel Planet of the Vampires als It! The Terror from Beyond Space waren van grote invloed voor de epische films van Ridley Scott. Zo zien we in zowel Alien als Planet of the Vampires hoe een gestrande groep mensen onderzoek doet naar de herkomst van een neergestort ruimteschip. Ook in David Twohy's Pitch Black (2000) en Brian De Palma's Mission to Mars (2001) zien we de nodige elementen uit de klassieke ruimtefilm van Bava terug. Ook van Star Wars-regisseur George Lucas is bekend dat hij een groot fan is van deze film van Bava.


Planet of the Vampires verscheen ook onder de titels Planet of Blood, Space Mutants, Terror in Space, The Haunted Planet, The Haunted World, The Outlawed Planet, The Planet of Terror en The Planet of the Damned.

S. De Jong: "Blij om weer minuten te maken"

Siem de Jong stond tegen PEC Zwolle eindelijk weer binnen de lijnen bij Ajax. Zijn rentree deed de landskampioen goed, zo zag de aanvoerder zelf ook. Erg soepel ging het allemaal niet bij Ajax tegen de koploper van de Eredivisie.

"Ik vond dat we nog wel aardig begonnen, en de eerste minuten scherp voor de dag kwamen", begint Siem de Jong als hij de aanwezige pers te woord staat in de mixed zone. "Na twintig minuten zakten we terug en zag je dat we soms wel en soms niet druk zetten. Daardoor kwamen we overal een stapje te laat en speelde we Zwolle in de kaart. Ik moet zeggen dat ze ons af en toe aardig wegtikten."

PEC Zwolle was zeker niet de minder in de Amsterdam ArenA, zag ook De Jong. "Ze kregen goede kansen dat klopt. Maar het is ook niet zomaar een ploeg, dat hebben we de afgelopen weken ook al gezien." Toch zou Ajax normaliter met meer gemak van een dergelijke tegenstander moeten winnen, maar het loopt nog niet helemaal bij de Amsterdammers. En dat met de confrontatie met Barcelona in het verschiet. "Je weet wat ze zeggen hè. Een slechte generale...", knipoogt de aanvoerder van Ajax.

De Jong kwam zelf na een uur spelen in de ploeg. Zijn rentree na een wekenlange blessure deed wat met het elftal en ook met het stadion. "Je ziet dat als de supporters erachter gaan staan, dat we daar echt een boost van krijgen. Eigenlijk zouden we dat de hele wedstrijd moeten hebben, dan gaat het misschien nog makkelijker."

"Maar ik ben in ieder geval blij dat ik weer minuten heb mogen maken", vervolgt De Jong. "Of ik woensdag kan starten? Dat moeten we even bekijken. Zien hoe ik hier op reageer. Negentig minuten zal denk ik nog te zwaar zijn, want deze invalbeurt voel ik eigenlijk ook al behoorlijk. Maar het gaat sneller dan ik had verwacht, omdat ik eigenlijk hoopte op de wedstrijd tegen PSV van volgende week. Of ik die kan spelen moeten we nog zien, maar dat ik nu al minuten kon maken is lekker."

Dan wacht komende woensdag de clash in Camp Nou. Lastiger wedstrijden krijg je bijna niet. "Dat klopt. Bijna niemand wint van Barcelona, zeker niet daar. Maar we maken best een kans, al is deze niet heel groot. Barça zal ook veel druk geven, net als Zwolle vandaag deed. Maar nu zijn we minder verplicht te winnen en dat kan een voordeel zijn", besluit de aanvoerder van Ajax.

[PD] Real laat punten liggen bij debuut Bale

Real Madrid heeft zaterdag voor het eerst dit seizoen punten verspeeld in de Primera Divisíon. De ploeg van coach Carlo Ancelotti speelde met 2-2 gelijk bij Villarreal. Gareth Bale luisterde zijn debuut op met een treffer. Na een uur spelen werd hij gewisseld.

De Welshman, die deze zomer voor een recordbedrag van honderd miljoen euro overkwam van Tottenham Hotspur, maakte in de 38e minuut de openingstreffer van Cani ongedaan. Cristiano Ronaldo zette Real na de pauze op voorsprong, maar Giovani dos Santos bepaalde de eindstand op 2-2.

Real staat net als Villarreal na vier speelronden op tien punten, twee minder dan de nog foutloze koplopers FC Barcelona en Atletico Madrid.

[Serie A] Balotelli bezorgt Milan punt in bizarre slotfase

Mario Balotelli heeft AC Milan zaterdag bij Torino voor de tweede nederlaag van het Serie A-seizoen behoed. De flamboyante aanvaller tekende in de zevende minuut van de blessuretijd uit een strafschop voor de 2-2 eindstand. Na drie duels heeft Milan vier punten, net zo veel als Torino.

De thuisploeg nam kort na rust via Danilo D'Ambrosio de leiding en na de goal van Alessio Cerci leek een stunt in de maak. Sulley Muntari zorgde in de 87e minuut echter voor de aansluitingstreffer, waarna Balotelli toesloeg vanaf elf meter na een overtreding van Giovanni Pasquale op Andrea Poli.

Bij Milan maakte Kaká, die deze zomer transfervrij werd overgenomen van Real Madrid, zijn rentree. De Braziliaan stond net als Nigel de Jong en Urby Emanuelson in de basis. Hij werd na zeventig minuten vervangen.

Napoli profiteerde optimaal van het gelijkspel tussen Internazionale en Juventus eerder op de avond. De ploeg van coach Rafael Benitez won thuis met 2-0 van Atalanta en gaat daardoor aan kop in de Serie A. Gonzalo Higuaín en Jose Callejon scoorden.

Oud-PSV'er Dries Mertens begon voor het eerst in de basis bij de Napolitanen, die na drie duels nog zonder puntverlies zijn. Inter en Juventus hebben twee punten minder.

Oudste man ter wereld (112) dood

De oudste man ter wereld is dood. De 112-jarige Salustiano Sanchez overleed vrijdag in een verpleeghuis in New York, maakte een uitvaartcentrum zaterdag (lokale tijd) bekend.

Sanchez werd in 1901 geboren in Spanje en werkte een tijdje op het land in Cuba. De Spanjaard verhuisde later naar de Verenigde Staten. Door zijn hoge leeftijd wist Sanchez een plek te veroveren in Guinness World Records, de collectie van internationaal erkende records.

De Spanjaard wordt als oudste man opgevolgd door een andere Zuid-Europeaan: de 111-jaar oude Italiaan Arturo Licata. De oudste mens ter wereld is nog altijd de Japanse Misao Okawa (115).

Wereldrecord voor snelle hightech fiets

Een Nederlander heeft in de woestijn van Nevada het wereldrecord 'snelste fietser op aarde' gevestigd. Met een speciale hightech ligfiets haalde Sebastiaan Bowier een snelheid van 133,78 kilometer per uur, zo heeft de organisatie zondag laten weten.

Het wereldrecord stond eerder op 133,3 kilometer per uur, op naam van de Canadees Sam Whittingham. Het nieuwe record wordt vermeld in het Guinness Book of World Records.

De extreem aerodynamische ligfiets is ontwikkeld door studenten van de TU Delft en de VU Amsterdam.

Wereldrecord voor snelle hightech fiets
Wereldrecord voor snelle hightech fiets (Foto: ANP)

Anouk wil niet onnodig veel gasten in Gelredome

Anouk heeft geen behoefte aan veel gastoptredens tijdens haar Symphonica in Rosso-concerten in het Gelredome. De zangeres geeft volgende maand drie shows in Arnhem. Trijntje Oosterhuis is vooralsnog de enige aangekondigde gastartiest en daar blijft het volgens Anouk ook wel bij.

"Natuurlijk zeiden ze bij de organisatie: we willen eigenlijk meer gasten, dat doen we altijd", vertelde ze zaterdagavond in het AVRO-programma Opium Tv. "Maar de mensen die ik wil zijn moeilijk te krijgen, die zijn te duur of dood." Zo zou ze het heel leuk vinden om 'met een David Bowie' op te treden.

"Ik ben nu al aan repeteren, het klinkt fantastisch", vervolgt de 38-jarige zangeres, die tien jaar geleden niet dacht op dit moment in haar carrière nog drie keer in een vol Gelredome te staan. "Ik dacht dat ik al lang gestopt zou zijn", zegt ze. "Ik moet wel, ik moet geld verdienen."

Anouk geeft haar Symphonica in Rosso-concerten op 16, 18 en 20 oktober.

FOK! wat een weer... Tijdelijk droog, wel veel wind

Na een sombere en druilerige zaterdag blijven de hemelsluizen vandaag tot de avond even gesloten. Dat wil niet zeggen dat het meteen een stralende dag gaat worden, maar het is in ieder geval even wat droger. Eigenlijk een prima weertje om een flinke strandwandeling te gaan maken, want de wind neemt vanmiddag flink toe.

Gisteren dus nog wel regen en zoals verwacht vielen de grootste hoeveelheden in het noordwesten. In Noord-Holland en op de Wadden viel er 25 tot 30 millimeter. In de ochtend leek de regen weg te trekken, maar aan het einde van de ochtend ontstond er een nieuw gebied met neerslag en tot diep in de middag bleef het daardoor miezeren.

Vandaag dus overwegend droog weer met wolkenvelden. Af en toe schijnt ook wel even de zon, maar de nadruk ligt toch wel op de bewolking. Tegen de avond volgt er dan opnieuw regen en dat bij een zeer sterk toenemende zuidwestenwind. In het binnenland komt er een vrij krachtige tot krachtige wind te staan, maar aan de kust doen we er daar met windkracht 7 tot 8 nog een schepje bovenop. Zeker in de avond bestaat er dan kans op zware windstoten.

De maxima liggen vanmiddag rond de 16 graden.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 Gr1

Bij het grijze weer horen natuurlijk ook een paar grijze foto's. KlapMongeaul is de fotograaf van dienst  en maakte een wandeling door de weilanden van Eemnes.

Gr2
De bloemetjes staan nog in bloei...

 Gr3
...terwijl de vogels zich klaarmaken voor vertrek.

 Gr4
En tussen al het grijs door zien we nog een groepje zwanen.

 

 

 

 

 

 

 

Feestboot zinkt: 50 opvarenden te water

Zo'n 50 mensen zijn zaterdagavond laat in het water terecht gekomen bij Noorden (Zuid-Holland). Dat gebeurde toen een 'soort pontonschip' met tientallen opvarenden om nog onbekende reden zonk op de plassen buiten het dorp, meldde de veiligheidsregio zondag.

De meeste mensen wisten snel uit het water te komen. Sommige bereikten de wal op eigen kracht, terwijl andere drenkelingen uit het water werden geplukt door de massaal toegesnelde hulpverleners of mensen op andere bootjes.

Brandweerduikers en een politiehelikopter controleerden naderhand of iedereen was gered. "Het is een grote plas", verklaarde een woordvoerster van de veiligheidsregio de grote inzet.

Het deels gezonken schip zou onderdeel zijn geweest van een feestelijke gondelvaart met verlichte bootjes en vuurwerk. Toen het mis ging, konden andere vaartuigen snel te hulp schieten. Het getroffen schip beschikte over een vergunning, bevestigde de zegsvrouw. Verschillende mensen zijn gecontroleerd door ambulances, maar het is nog onduidelijk of iemand gewond raakte.

Alle drenkelingen wisten uiteindelijk de wal te bereiken of werden gered. Het gezonken feestschip bleef achter. Een tent die op het platte dek stond, stak volgens de veiligheidsregio nog boven het wateroppervlak uit.

Feestschip zinkt tijdens gondelvaart Noorden
Feestschip zinkt tijdens gondelvaart Noorden (Foto: ANP)

Volleybalsters Rusland Europees kampioen

De Russische volleybalsters zijn in Berlijn Europees kampioen geworden. In de finale werd gastland Duitsland met 25-23, 23-25, 25-23 en 25-14 verslagen. Voor de Duitse vrouwen is het de tweede keer op rij dat ze naast het EK-goud grijpen. Twee jaar geleden ging de eindstrijd verloren tegen Servië.

Het brons was verdienstelijk voor België, dat uittredend kampioen Servië in een vijfsetter de baas was. Het werd 23-25, 25-21, 28-26, 21-25 en 15-11 voor de Belgen, die daarmee de eerste EK-medaille in de historie veroverden.

Oranje strandde eerder in een tussenronde, nog voor de kwartfinale. In 2015 wordt de Europese titelstrijd in Nederland en België gehouden.

Brandweer bevrijdt kind uit brandkluis

De brandweer heeft zaterdagavond een 8-jarige jongen bevrijd uit een brandkluis in Montfoort. Dat meldde Veiligheidsregio Utrecht.

"Het jongetje was op een feestje in een bedrijfsgebouw al spelenderwijs in de kluis beland, waarna de deur per ongeluk achter hem dichtging," legt een woordvoerder uit. De kluisruimte was een kleine meter breed. De code was echter niet bekend, waarna de brandweer werd ingeschakeld.

Die maakte eenmaal ter plaatse eerst een gat in de kluis, zodat de jongen genoeg zuurstof kreeg. "Vervolgens hebben we met hydraulisch gereedschap en een slijpmachine de kluisdeur opengemaakt." De hele procedure duurde zo'n 40 minuten. "Die hele tijd was de jongen goed aanspreekbaar, maar na afloop kwamen de tranen wel. Hij was erg geschrokken, maar raakte niet gewond."

Laatste reviews en specials
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
©FOK.nl e.a.