Eurlings denkt nog aan OS2028

Camiel Eurlings zet het plan om de Olympische Spelen van 2028 naar Nederland te halen nog niet uit zijn hoofd. "Het is nu niet aan de orde, maar de waakvlam brandt nog steeds", aldus de opvolger van koning Willem-Alexander bij het IOC.

Op de slotdag van de KLM Open in Zandvoort zei hij: "Spanje en Japan dongen mee naar de Olympische Spelen van 2020. Die landen zijn evenals Nederland in crisis, maar zien de Spelen juist als stimulans om daaruit te komen. In dat opzicht vind ik het jammer dat vanuit de Nederlandse regering het signaal is gegeven om het vuur voor 2028 te doven."

De topman van KLM vindt het jammer dat de hoge kosten van het organiseren als argument worden gebruikt. "Als je het slim organiseert, hoeven de Spelen niet duur te zijn. Het is een volstrekte slag in de lucht om er al een prijskaart aan te hangen, als je nog helemaal geen concrete plannen hebt." Eurlings was voorzitter van de organisatie Olympisch Vuur 2028, dat als doel had om de Spelen naar ons land te halen.

Eurlings vervolgt: "Maar de weg erheen was zeker zo belangrijk als het doel. Het olympisch perspectief aan de horizon werkte heel motiverend om de sportzaken aan te pakken. Ik merkte enthousiasme in het bedrijfsleven om de handen ineen te slaan, ik had contact met topsporters die jongeren willen inspireren. Die olympische gedachte omarm ik en daarmee kan ik nu losgaan. Later kunnen we dan bekijken of er weer voldoende draagvlak is om vol te gaan voor het binnenhalen van de spelen. Die droom is nog niet vervlogen."