Van Ojik wil wel GroenLinks-lijsttrekker worden

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik is beschikbaar als lijsttrekker bij eventuele nieuwe verkiezingen. Dat zei hij zondag in een interview met nu.nl. "Ik ben nog maar een jaar bezig en we hebben veel gedaan, maar de opbouw is nog volop bezig. Daar zou ik graag bij zijn."

Van Ojik stond bij de verkiezingen van vorig jaar tweede op de lijst van GroenLinks, achter Jolande Sap. Toen die vorig jaar oktober opstapte omdat het partijbestuur het vertrouwen in haar had opgezegd, volgde Van Ojik haar op.

De fractievoorzitter denkt dat het kabinet is uitgeregeerd als het er niet in slaagt voor het einde van het jaar afspraken met de oppositie te maken. Hij vindt dat het kabinet nu moet kiezen voor het CDA of voor linkse partijen als GroenLinks en de SP. "De komende maanden moet het kabinet steun zoeken voor onder meer alle begrotingen, het pensioenplan en het belastingplan. Daarvoor is een deal met de oppositie nodig, of ze nou willen of niet."

In de peilingen staat GroenLinks op vijf zetels. Daarmee behoort de partij samen met de Partij voor de Dieren en de SGP tot de drie kleinste partijen van Nederland. Zelfs de christenfundamentalistische ChristenUnie zou op een hoger zetelaantal kunnen rekenen.