Sagan wint in Montreal, Gesink sterk

heywoodu

Peter Sagan heeft de Grand Prix Cycliste de Montréal gewonnen. Na zeventien lastige rondjes van totaal ruim tweehonderd kilometer door Montreal was de 23-jarige Slowaak uiteindelijk de sterkste, hij kwam solo over de meet.

Al vroeg in de wedstrijd ontstond er een kopgroep van vijf renners met daarin Zach Bell (Canada), Danilo Hondo (RadioShack-Leopard), Valerio Agnoli (Astana), Rubén Pérez (Euskaltel) en Sérgio Paulinho (Saxo-Tinkoff), die kort daarop hulp kregen van William Clarke (Argos-Shimano) en Adriano Malori (Lampre-Merida).

De zeven wisten een kleine vijf minuten bijeen te fietsen ten opzichte van het met name door Omega-Pharma Quick-Step, Sky en Orica-Greenedge aangevoerde peloton. Met ongeveer zestig kilometer te gaan gingen een aantal renners tegen de vlakte, waarbij Jonathan Tiernan-Locke (Sky) en Michal Kwiatkowski (Omega-Pharma Quick-Step) de voornaamste slachtoffers waren.

Nadat de kopgroep op vijftig kilometer van de streep teruggepakt werd begon FdJ serieus tempo te maken, met als gevolg dat het peloton in twee stukken brak. De tweede groep kwam echter al snel terug. Twintig kilometer verder ontstond er opnieuw een kopgroep van zeven met daarin onder anderen Jesús Herrada (Movistar), Alexandr Kolobnev (Katusha) en Damiano Cunego (Lampre). Zij kregen kort daarop hulp van een kwartet renners waaronder topfavoriet Peter Sagan (Cannondale), maar een minuut later had het peloton iedereen weer te pakken.

De volgende aanval kwam op naam van Michael Albasini (GreenEdge), die na een aantal kilometers op kop te hebben gereden gepakt werd door een aanvallende Robert Gesink. Het rijden van Gesink zorgde ervoor dat er nog een relatief kleine groep overbleef, waaruit Tourwinnaar Chris Froome weg probeerde te springen. Dit was zonder succes, aangezien het weer de sterk koersende Gesink was die er vandoor ging.

Op vijf kilometer van de streep werd echter duidelijk wie de beste man in koers was. Sagan had geen zin om net als twee dagen eerder in Quebec in de sprint geklopt te worden en koos het hazenpad. Er was niemand die de Slowaak nog kon bedreigen. De zege was na vier etappes in de USA Pro Cycling Challenge en drie zeges in de Tour of Alberta alweer zijn achtste overwinning in een maand koersen in Noord-Amerika. Tweede in Montreal werd Simone Ponzi (Astana), gevolgd door de Canadees Ryder Hesjedal van Garmin-Sharp.