Kerry waarschuwt Syrië: geweldsdreiging is echt

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry heeft Syrië zondag opnieuw gewaarschuwd. Als het land niet meewerkt aan het plan om het chemische wapenarsenaal te vernietigen, dan is militair ingrijpen nog altijd een optie, aldus de minister.

Kerry deed zijn uitspraken in Jeruzalem, waar hij de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op de hoogte bracht van het akkoord dat Rusland en de Verenigde Staten zaterdag sloten met betrekking tot het ontmantelen van de chemische wapens van het Syrische regime. Kerry benadrukte nog eens dat het van groot belang is dat Syrië navolging geeft aan het akkoord. "Holle frasen zijn uit den boze als het aankomt op internationale kwesties", zei Kerry.

Zaterdag bereikten Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov op de derde dag van intensieve onderhandelingen een akkoord. Daarin wordt Syrië verplicht binnen een week een volledig overzicht van zijn voorraad chemische wapens in te leveren. In het akkoord staat ook dat het arsenaal chemische wapens van Syrië halverwege 2014 moet zijn verwijderd of vernietigd.

De overeenkomst werd in Israël met voorzichtig optimisme begroet. Netanyahu zei te hopen dat het akkoord er toe leidt dat de chemische wapens worden vernietigd. Toch is Israël nog altijd pessimistisch over de vraag of de Syrische president Bashar Assad zich zal houden aan de afspraken. "We kennen Assad. Er kan van alles gebeuren", aldus de Israëlische minister van inlichtingen Yuval Steinitz.

"De wereld moet ervoor zorgen dat radicale regimes niet de beschikking hebben over massavernietigingswapens, omdat, zoals we in Syrië hebben gezien, regimes die dergelijke wapens hebben ze ook zullen gebruiken", zei Netanyahu. "De vastberadenheid van de internationale gemeenschap voor wat betreft Syrië heeft direct gevolgen voor Iran, de beschermer van het Syrische regime. Iran moet de gevolgen onder ogen zien van het voortdurend tarten van de internationale gemeenschap door een kernwapen na te streven."

Kerry zei dat als het akkoord een succes blijkt, er een maatstaf is voor de wijze waarop moet worden opgetreden tegen landen als Iran en Noord-Korea 'of iedere andere staat of groep die probeert deze wapens in handen te krijgen'.

Kerry reisde na de persconferentie door naar Parijs, waar hij maandag overleg voert met de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius en zijn Britse evenknie William Hague. Ook spreekt hij met de Saudische en Turkse ministers van buitenlandse zaken.