Clegg tegen Britse immigranten-borg

Redactie

De Britse vicepremier Nick Clegg en zijn Liberal Democrats zijn tegen een systeem waarbij inwoners van bepaalde landen een borg van circa 3000 pond moeten betalen om het land in te mogen. Het voorstel is op veel verzet gestuit in onder andere India en Nigeria.

De Britse regering wil in november een proef doen met het borgsysteem. Mensen uit Nigeria, Ghana, India, Pakistan, Bangladesh en Sri Lanka moeten dan omgerekend bijna 3600 euro borg betalen. Dat krijgen ze weer terug zodra Groot-Brittanië verlaten hebben. Voor welke landen de borgplicht uiteindelijk precies zou moeten gaan gelden is nog niet duidelijk.

Clegg's partij is ook tegen een systeem waarbij iedereen borg moet betalen. De Liberal Democrats hebben een 'andere kijk' op de kwestie dan de Conservatieven, aldus Clegg.

De LibDems vormen een coalitie met de Conservatieven van premier David Cameron. Diens partij staat onder zware electorale druk van de UK Independence Party, die een immigratiestop bepleit en het land uit de EU wil hebben.