Bekele verslaat Farah en Gebrselassie

heywoodu

De Ethiopische atleet Kenenisa Bekele heeft in Newcastle de Great North Run op zijn naam geschreven. De wereldrecordhouder over vijf en tien kilometer completeerde de jaarlijkse halve marathon in een tijd van 1:00.07 uur. 

Vooraf was duidelijk dat het een titanenstrijd zou worden tussen de Ethiopische legendes Bekele en Haile Gebrselassie en de Brit Mo Farah, Olympisch kampioen op zowel de vijf als tien kilometer. Dit bleek al snel waarheid te worden, want onder leiding van Gebrselassie namen de drie vroeg in de wedstrijd een ruime voorsprong op de rest. Na tien kilometer moest Bekele even passen, maar hij wist zich terug te vechten.

Met nog anderhalve kilometer te gaan ontplofte de wedstrijd door een versnelling van Bekele. Zijn landgenoot moest definitief passen en ook Farah leek de handdoek in de ring te moeten gooien. De Brit wist er echter nog een sensationele eindsprint uit te persen, maar dit was net niet genoeg om Bekele te verslaan. 

Bij de vrouwen won de Keniaanse Priscah Jeptoo in een fantastische tijd van 1:05.44 uur, vier seconden boven het parkoersrecord van de Engelse Paula Radcliffe. Deze 1:05.40 is de snelste tijd ooit gelopen op de halve marathon, maar doordat het parkoers niet officieel is erkend door atletiekbond IAAF staat deze tijd niet in de boeken als wereldrecord. De tijd van Jeptoo was zes seconden sneller dan het officiële wereldrecord van haar landgenote Mary Keitany. De twee Ethiopische grootheden Tirunesh Dibaba en Meseret Defar completeerden het podium bij de vrouwen.