D66 wil xtc-test op dancefeest terug

D66 wil dat het weer mogelijk wordt om xtc op dancefeesten te laten testen. Aanleiding is het overlijden van zeker zes jongeren door xtc-gebruik sinds het voorjaar. Het plan lijkt echter niet erg realistisch, schrijft AT5.

Een aantal jaar geleden was het vrij normaal om op een feest of festival pillen te laten testen, maar het kabinet Balkenende-1 maakte hier een einde aan. Kamerleden Vera Bergkamp en Magda Berndsen hebben het kabinet verzocht dat verbod terug te draaien.

Maar er komt weerstand uit onverwachte hoek. Zo vindt de organisator van het Buitenverblijf-festival het voorstel tegenstrijdig. "Als je communiceert aan de deur 'geen drugs binnen', moet je het binnen ook niet laten testen", aldus Bob Wisman tegen AT5.

Ook Roel Kerssemakers van verslavingskliniek Jellinek toont zich geen fervent voorstander. Hij vindt het idee sympathiek maar acht het niet nodig omdat er genoeg drugstestlabs zouden zijn waar pillenslikkers terecht kunnen. Die uitspraak is opvallend gezien ruim een week geleden nog door Brijder Verslavingszorg werd gemeld dat testlabs de vraag nauwelijks aankonden. Kerssemakers wil nog wel benadrukken dat de xtc-markt momenteel 'levensgevaarlijk' is.

Ivar Manuel van de Amsterdamse afdeling van D66 zegt dat zijn partij xtc eigenlijk gewoon wil legaliseren, maar dit vooralsnog politiek onmogelijk acht. "Dan is testen misschien een goede oplossing."