'Kabinet veroorzaakt shit'

De zondag uitgelekte cijfers van het Centraal Planbureau zijn munitie voor de oppositie om het kabinetsbeleid onder vuur te nemen. De oplopende werkloosheid, de dalende koopkracht en de beperkte economische groei zijn de schuld van de plannen van dit kabinet, stellen oppositiepartijen.

"Wat een shit veroorzaakt dit kabinet", twittert SP-Kamerlid Paul Ulenbelt. Volgens hem is de 'banenmotor van Rutte een banenversnipperaar'.

"Helaas geven deze cijfers het bewijs voor wat wij al maanden zeggen: de aanpak van dit kabinet zorgt ervoor dat de werkloosheid nog verder oploopt", laat GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik weten. "De aanpak van de werkloosheid zou de allerbelangrijkste prioriteit moeten zijn, niet de zes miljard die dit kabinet wil bezuinigen."

Over werk gesproken: volgens PVV-leider Geert Wilders moet de premier een andere baan zoeken. "Rutte maakt Nederland helemaal kapot. Opstappen Mark!", twittert hij. 50Plus-leider Henk Krol reageert ten slotte cynisch op het uitlekken van de cijfers: "Nog een hele prestatie dat dit kabinet de tekst van de Troonrede geheim heeft weten te houden."

Update, 21.43 uur
Ook D66-voorman Alexander Pechtold heeft op de cijfers gereageerd, aldus Het Parool. Hij zegt dat het kabinet weer slechte cijfers haalt: "Dat het kabinet nu weer kiest voor korte-termijn maatregelen als extra lasten op werken en ondernemen, helpt de economie en de werkgelegenheid niet." Pechtold denkt dat er steeds bezuinigingen en lastenverzwaringen komen omdat er niet wordt hervormd. Dat zou juist een 'structurele versterking' van de economie opleveren.