Hollande sluit militair ingrijpen Syrië niet uit

Redactie

Frankrijk sluit militair ingrijpen in Syrië niet uit. Dat heeft de Franse president François Hollande zondag gezegd. "De militaire optie moet op tafel blijven, anders is er van druk geen sprake meer", zei Hollande in een tv-toespraak.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry is onderweg naar Parijs, waar hij maandag overleg voert met de Franse, Britse, Saudische en Turkse ministers van buitenlandse zaken. Onderwerp van gesprek is een voorstel voor een VN-resolutie waarin moet worden vastgelegd hoe het Syrische chemische wapenarsenaal veilig kan worden vernietigd.

Hollande meent dat de resolutie gepaard moet gaan met de dreiging van sancties om zo het Syrische regime te dwingen mee te werken. "Het is absoluut noodzakelijk de dreiging van sancties op te nemen voor het geval de overeenkomst en de doelen van de resolutie van de Veiligheidsraad niet ten uitvoer worden gelegd", aldus Hollande. "De volgende stap is het vinden van een politieke oplossing voor de crisis in Syrië."

De Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius zei vanuit Beijing dat er nog altijd vragen zijn over de overeenkomst over de ontmanteling van het chemische wapenarsenaal van Syrië die zaterdag werd gesloten tussen de VS en Rusland. Zo is nog onduidelijk welke maatregelen er moeten worden genomen als de Syrische regering zich niet houdt aan de afspraken.