[Vuelta] Horner pakt eindoverwinning, ritzege Matthews

Chris Horner heeft de Vuelta a España gewonnen. De Amerikaan van Radioshack, die volgende maand zijn 42e verjaardag viert, kwam in de 21e en laatste etappe veilig in het peloton over de streep. De ritzege in Madrid ging naar Michael Matthews. De Australiër, die eerder al de vijfde etappe won, toonde zich de beste in een massasprint.

Horner is de oudste eindwinnaar ooit van een grote ronde. Hij neemt het record over van Firmin Lambot. De Belg was 36 jaar toen hij de Tour de France van 1922 won, vijf jaar jonger dan Horner nu.

Tot aan deze Vuelta was een negende plaats in de Tour de France van 2010 Horners beste resultaat in een rittenkoers van drie weken lang. Door blessures had hij voor zijn avontuur in Spanje pas veertien koersdagen op de teller staan.

Horner veroverde de leiderstrui na de derde en de tiende etappe, maar verloor deze tot twee keer toe aan Vincenzo Nibali. Na de negentiende rit naar Alto del Naranco greep hij opnieuw het rood, om vervolgens zaterdag op de Angliru knap stand te houden. Horner boekte naast zijn eindzege ook nog eens twee etappeoverwinningen.

De 109 kilometer lange etappe naar Madrid leverde geen spektakel op. Twee vluchters werden met nog vijf kilometer te gaan ingerekend, waarna Matthews de sprint van het peloton won. De Amerikaan Tyler Farrar werd tweede, de Duitse Argos-renner Niklas Arndt derde.