Koopkracht alleenverdiener daalt sterkst

Redactie

Alleenverdieners en gepensioneerden gaan er volgend jaar in koopkracht het meest op achteruit. Zij hebben 1,5 procent minder te besteden, zo blijkt uit de Macro Economsiche Verkenning die zondag door het Centraal Planbureau werd gepubliceerd. De belangrijkste cijfers waren eerder op de dag al bekendgemaakt door RTL Nieuws.

Mensen zonder kinderen zijn beter af dan ouders. Voor de eerste groep blijft de koopkracht gelijk, voor mensen met kinderen daalt de koopkracht met een kwart procent. Het koopkrachtverlies bedraagt gemiddeld voor alle huishoudens een half procent. Voor werkenden blijft de koopkracht gelijk, voor uitkeringsgerechtigden daalt deze een half procent. Ook de economische groei bedraagt een half procent.

Ook op de huizenmarkt is de malaise nog niet voorbij. Wel stabiliseren de huizenprijzen zich in de tweede helft van 2014. De investeringen in de woningmarkt nemen naar verwachting volgend jaar toe met 1,5 procent, nadat ze in 2013 nog met acht procent daalden. Huishoudens blijven in 2014 minder uitgeven. De inflatie zal over 2013 2,75 procent bedragen en volgend jaar zakken naar twee procent.

Eerder werd gemeld dat de werkloosheid oploopt tot 9,25 procent van de beroepsbevolking, maar volgens de standaardefinitie van het CBS is dit eigelijk 7,5 procent.