Ook China tevreden met wapenakkoord Syrië

Harry

China heeft zondag positief gereageerd op het akkoord van de Verenigde Staten en Rusland over de ontmanteling van Syriës chemische wapens. De Chinese minister van buitenlandse zaken Wang Yi noemde het een vreedzame oplossing van de wapenvoorraadkwestie. Volgens hem kan het de spanningen in het door oorlog verscheurde Syrië verminderen.

Zaterdag bereikten de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry en zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov op de derde dag van intensieve onderhandelingen een akkoord. Daarin wordt Syrië verplicht binnen een week een volledig overzicht van zijn voorraad chemische wapens in te leveren. In het akkoord staat ook dat het arsenaal chemische wapens van Syrië halverwege 2014 moet zijn verwijderd of vernietigd.

Wang sprak zondag met de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius, die in Beijing was om over de situatie in Syrië te praten.

Fabius zei dat er nog altijd vragen zijn over enkele delen van het akkoord, onder meer over welke maatregelen moeten worden genomen als het Syrische regime zich niet aan het akkoord houdt. Frankrijk is een bondgenoot van de Syrische rebellen en heeft strategische belangen in de regio. Het land riep na de gifgasaanval van 21 augustus op tot militair ingrijpen. Zowel Parijs als Washington legt de verantwoordelijkheid van de aanval bij de regering van president Bashar Assad. China en Rusland daarentegen hebben elke resolutie waarmee Assads regime sancties kan worden opgelegd vooralsnog tegengehouden.

Fabius zei zondag dat het akkoord voor de vernietiging van de Syrische chemische wapens 'een belangrijke stap voorwaarts is, maar dat het pas de eerste fase is'. "Aan de ene kant gaan we verder richting de vernietiging van de chemische wapens - heel goed - maar aan de andere kant komen in Syrië elke dag honderden mensen om en daar moeten we ook iets aan doen, we moeten een politieke oplossing voor de Syrische crisis vinden", zei Fabius.

De Franse minister zei het akkoord en de implementatie ervan maandag in Parijs met de Amerikaanse en Britse ministers van buitenlandse zaken, Kerry en William Hague, te zullen bespreken. Dinsdag heeft hij een ontmoeting met Lavrov.

Fabius zei zondag ook dat het rapport van de inspecteurs van de Verenigde Naties over de gifgasaanval in Damascus maandag verschijnt.