Raboploeg uit protest uit Ronde van Toscane

Pino112

De Rabobank Liv/giant-ploeg onder leiding van Marianne Vos is samen met een groot deel van het peloton uit de Ronde van Toscane gestapt. Reden hiervoor is de onveiligheid die gecreëerd werd door de organisatie in voorgaande etappes, toen na het passeren van de eerste groep rensters verkeer op het parcours werd toegelaten.

De organisatie beloofde beterschap, maar gisteren was het weer raak. Vos werd betrokken in een overleg van Italiaanse toprensters die gezamenlijk besloten om uit de wedstrijd te stappen. Hierdoor stonden vandaag nog maar 35 rensters aan de start van de slotetappe, waaronder de nummer vier in het klassement Rossello Ratto. Als enige van Team Hitec ging zij nog van start.

Vos stond aan de leiding in de Ronde en loopt dus een eindzege mis. Ploegleider Koos Moerenhout: "Marianne heeft een dubbel gevoel. Balen, dat ze na drie etappezeges deze ronde niet winnend kan afsluiten, maar ze vindt ook dat het zo niet langer kon. Ze staat er helemaal achter."

Moerenhout heeft de afgelopen dagen zelf ook gevaarlijke situaties meegemaakt. "Wanneer we van de tweede groep naar de eerste wilde rijden, was het steeds prijs. Iedere keer weer openbaar verkeer op het parcours. Tussen de renners en ook nog eens onhandig geparkeerde auto's op gevaarlijke plekken. Het is een wonder, dat er niets geks is gebeurd."