FOK!filmblik: Planet of the Vampires (1965)

In het midden van de zestiger jaren waren sciencefiction films, waarin de mens de ruimte ging verkennen, erg populair bij het grote publiek. Zo verschenen er films als Robinson Crusoe on Mars en First Men In the Moon, die vooral erg veel succes hadden in de drive-in bioscopen. Vooral in Italië verschenen de b-films als paddestoelen uit de grond. De Italiaanse cineast Mario Bava kwam echter met een film op de proppen, die met geen enkele voorganger te vergelijken viel.

Planet of the Vampires

Het verhaal van Terrore Nello Spazio oftewel Planet of the Vampires begint als de ruimteschepen Argos en Galliot op de donkere en mistige planeet Aura landen. Al meteen na de landing blijkt dat de planeet een slechte invloed op de bemanning van de Argos heeft. Kapitein Mark Markary (Barry Sullivan) en Sanya (Norma Bengell) hebben de grootste moeite om te voorkomen dat de bemanning van hun schip elkaar aanvliegt, vanwege plots opkomende woedebuien. Als men ontdekt dat er geen communicatie meer komt vanaf de Galliot gaat de crew van de Argos op onderzoek uit en ontdekt tot haar grote schrik dat alle bemanning van het schip dood is. Mark en Sanya ontdekken een buitenaards schip waarvan de bemanning al lang geleden gestorven is. De ellende is pas echt compleet als de gestorven crewleden van de Galliot terugkeren om de overlevenden van de Argos af te maken.

Planet of the Vampires 1

Vliegende schotels, zombies en avonturen op een vreemde en duistere planeet, wat wil een liefhebber van obscure sciencefiction nog meer? Planet of the Vampires is een buitenaards goede thriller waarin de film het niet moet hebben van een ijzersterk verhaal of diepzinnige personages. De rolprent van Bava moet het meer hebben van de prachtige beelden, waarmee de Italiaanse filmmaker de naargeestigheid van de desolate planeet in beeld brengt. Na het succes van Bava's Black Sunday (1960) en Black Sabbath (1963), had de filmmaatschappij uiteraard wel interesse om mee te doen aan een nieuwe Bava film. AIP bazen Samuel Z. Arkoff en James H. Nicholson werkten al co-producer mee aan de film van Bava, zodat ze enige invloed konden hebben op de inhoud van de Italiaans-Spaanse sciencefiction film. Voor de Amerikaanse uitgave van de film werd het script herzien door schrijver Ib Melchior, die eerder ook het scenario had geleverd voor films zoals The Angry Red Planet, Journey to the 7th Planet en Reptilicus. Melchior schreef het Engelstalige script samen met AIP producer Louis M. Heyward.

Planet of the Vampires 2

Ondanks het extreem lage budget wist Bava zich prima te redden met de beperkte middelen die hij ter beschikking had. Bij de opnames op de vreemde planeet maakte de cineast gebruik van een filmset die uit slechts twee plastic rotsen bestond. Door middel van spiegels en rookeffecten wist Bava daar een behoorlijk landschap van te maken. Daarnaast werden er veel opnames gemaakt waarbij miniaturen van zowel de planeet als het ruimteschip werden gebruikt. Planet of the Vampires zou jaren later door liefhebbers als één van de allerbeste Italiaanse sciencefiction films ooit worden beschouwd.

Volgens critici kan de film ook bekeken worden als een grote inspiratiebron voor latere klassiekers zoals Alien (1979) en Prometheus (2012). Zowel Planet of the Vampires als It! The Terror from Beyond Space waren van grote invloed voor de epische films van Ridley Scott. Zo zien we in zowel Alien als Planet of the Vampires hoe een gestrande groep mensen onderzoek doet naar de herkomst van een neergestort ruimteschip. Ook in David Twohy's Pitch Black (2000) en Brian De Palma's Mission to Mars (2001) zien we de nodige elementen uit de klassieke ruimtefilm van Bava terug. Ook van Star Wars-regisseur George Lucas is bekend dat hij een groot fan is van deze film van Bava.


Planet of the Vampires verscheen ook onder de titels Planet of Blood, Space Mutants, Terror in Space, The Haunted Planet, The Haunted World, The Outlawed Planet, The Planet of Terror en The Planet of the Damned.