Sneller boete bij misstanden in slachthuis

Misstanden in slachthuizen worden binnenkort sneller beboet. Bij intimidatie wordt een slachthuis hoe dan ook stilgelegd en controleurs krijgen meer begeleiding, zodat zij hun taak beter kunnen uitvoeren. Met onder meer die maatregelen wil staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) het toezicht op slachthuizen verbeteren, schrijft ze dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De aanscherping volgt op een rapportage van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Daaruit blijkt dat het op een aantal punten niet goed gaat met het toezicht en de handhaving in vooral kleine en middelgrote slachtplaatsen voor rood vlees. Maar ook in grote slachterijen doen zich incidenten voor.

De rapportage wijst uit dat overtredingen niet altijd worden gezien, mogelijk door tijdgebrek, gewenning of gebrek aan kennis. Inspecteurs beschouwen overtredingen daarnaast soms irrelevant. En als overtredingen wel worden gezien en onderkend, duurt het te lang voordat wordt ingegrepen. Soms gebeurt dat zelfs helemaal niet, mogelijk vanwege een gebrek aan supervisie, te veel rompslomp of een te sterke betrokkenheid bij het gecontroleerde bedrijf.

Dijksma stelt dat adequaat moet worden gereageerd op incidenten in slachthuizen. "Niet alleen voor onze voedselveiligheid, diergezondheid en dierenwelzijn is dit van belang, maar ook voor onze exportpositie."

Dijksma wil ook dat de tarieven die de NVWA doorberekent aan het bedrijfsleven kostendekkend worden. De NVWA, waarop fors wordt bezuinigd, moet de maatregelen binnen een halfjaar invoeren.