NBA 2K14

Pheno

Ze willen niet alleen de beste sportgame, maar de beste game van dit jaar worden. Een onmogelijke taak?

Header

2K brengt elk jaar weer een nieuw deel uit van NBA 2K, tot nu toe de beste basketbal-gameserie. Dat komt hoogstwaarschijnlijk ook omdat er geen enkele concurrentie is, al heeft EA Sports nieuw leven geblazen in NBA Live, maar die game is op geen enkele beurs of ander previewevent te ontdekken. Tel erbij op dat NBA 2K14 bijna twee maanden eerder uitkomt op de current-gen consoles en je snapt het al: welke concurrentie? De next-gen-versie van NBA 2K14 wordt naast de current-gen-versie apart gemaakt. Enkele verbeteringen zullen in beide versies te vinden zijn, maar de producer benadrukte dat de twee versies aparte games zijn, niet een port van het ene naar het andere systeem. In onderstaande video zie je de next-gen, maar de preview is gebaseerd op de current-gen build die op gamescom speelbaar was.

LeBron James siert de cover dit jaar en dat betekent dat hij naast een leuk fotoshoot ook inbreng in de game heeft gehad. Al in de intro vertelt hij in een persoonlijke boodschap wat basketbal voor hem betekent. De muziek is ook door hem uitgekozen, en natuurlijk is er weer vette hiphop en R&B te horen in de menu's van de game.

De veranderingen dan. De grootste wijzigingen is de Pro-stick, een weer iets betere manier van bewegen met je actieve speler. Alle balbewegingen doe je nu met de rechterpook op je controller. In het voorgaande jaar had je beide sticks nog nodig om allerlei acties te doen met de bal, nu is de tweede pook vrij om nog meer bewegingsvrijheid en ruimte te creëren door schijnbewegingen en meer acties. Het voelt natuurlijker aan, al moet je als NBA 2K13-speler even wennen. Het geeft je wel meer controle en meer mogelijkheden, dus het is de moeite waard om er even doorheen te bijten.

NBA 2K14

Hoewel aanvallen natuurlijk het meeste spektakel opleveren, is het verdedigen dit jaar ook aangepakt. Hierdoor wordt het spel niet meer afwachten tot de tegenstander een fout maakt, maar is verdedigen interessanter geworden om onder de knie te krijgen en zo vaker de bal te krijgen. Fysiek contact geeft een grotere kans op balverlies. Dunks zijn dit jaar ook beter te blokken. En het verdedigen van een jumpshot is effectiever geworden, zodat het niet lijkt alsof je als een lam konijn meespringt terwijl het schot toch altijd richting basket gaat.

Over springen gesproken: de ontwikkelaar heeft naar eigen zeggen een doorbraak in compressietechniek bereikt, waardoor er meer dan drieduizend extra animaties toegevoegd konden worden voor nog realistischere bewegingen en aanvallen. Er is gekeken naar de typische bewegingen van bekende spelers en die zie je ook terug in de game. De next-gen-versie was niet te zien op gamescom, maar de current-gen ziet er al erg goed uit. Gezien mensen die binnenkwamen bij mij thuis als ik NBA 2K13 speelde al vroegen naar welke wedstrijd ik aan het kijken was, is dat alleen maar een groot compliment naar de gamemakers.

NBA 2K14

Om nieuwe mensen te trekken hebben ze het gemakkelijker gemaakt om spelers te selecteren waar je naar wil passen. Of beter gezegd, dit keer start de game zelf een tactiek als je de knop ietsje langer ingedrukt houdt. De medespelers zoeken de vrijheid en met deze knop zorgt 2K ervoor dat ook de mindere basketbalgamers meer kansen creëren en het de verdediging knap lastig maken. Zo kun je eens winnen van je sterker spelende maat op de bank of online.

De vele modi die in NBA 2K14 hun opwachting maken zorgen voor genoeg afwisseling. LeBron James heeft bijvoorbeeld zijn eigen modus gekregen. Path to Greatness heet deze modus en in plaats van legendarische wedstrijden te spelen, speel je met LeBron James toekomstige wedstrijden. Apart en risicovol, want de Miami Heat kan zijn sterspelers kwijtraken omdat de contracten dit jaar verlopen. Hopelijk gooit dat geen roet in het eten voor deze modus.

NBA 2K14

Een oude populaire modus verschijnt weer in NBA 2K14. Crew-modus is na jaren afwezigheid weer terug! Je speelt online in een team met vrienden met elk een zelfgemaakte speler tegen een crew van vijf anderen om de winst en dat hoogste plekje op de leaderboards. De crew-modus had in eerdere versies van de franchise last van veel lag online. De modus was nu niet te testen, maar hopelijk hebben de makers dit euvel weten te verhelpen. Naast deze bekende modus zijn MyPlayer en MyTeam uit NBA 2K13 in de nieuwe game. In deze modus speel je met jouw eigengemaakte speler of team door een carrièremodus. De ontwikkelaar belooft veranderingen in de modi ten opzichte van NBA 2K13, maar welke dat zijn lieten ze in het midden.

NBA 2K14

De ontwikkelaars willen dit jaar nog realistischere statistieken van spelers in de game hebben. Dit doen ze door ze in realtime bij te houden. Als een speler een goed seizoen of een goede dag heeft, ik noem een Jeremy Lin, dan wordt dat ook in de Exhibition-modus verwerkt, zodat je meer de werkelijkheid in het spel ziet. Door een betere samenwerking met een bureau dat zich heeft gespecialiseerd in het verzamelen van spelerstatistieken moet deze modus beter en sneller bijgewerkt worden dan in NBA 2K13. Voor de gamers met manager-aspiraties is er de associaton-modus, waarin jij je team samenstelt, fit houdt, wijzigingen maakt en ze zo naar de overwinning begeleidt.

Op het eerste gezicht ziet dit jaar er op screenshots hetzelfde uit als NBA 2K13. Maar schijn bedriegt. NBA 2K14 daadwerkelijk spelen laat het zien: het wordt elk jaar weer beter. En dat is knap, want zonder concurrentie moet je jezelf scherp zien te houden. Een goede soundtrack, betere animatie, professioneel commentaar en genoeg modi om elke sportfanaat bezig te houden maakt NBA 2K14 een grote kanshebber om de ongekroonde koning van de basketbalgames te worden dit jaar. Of EA moet eens uit de schuilkelder komen met hun nog steeds niet getoonde NBA Live 14. Het gevecht tussen de twee begint in ieder geval met een driepunter voor NBA 2k14.