Beurzen wachten oorlogsdynamiek af

De Europese aandelenbeurzen deden dinsdag een stapje terug. Beleggers wachtten de ontwikkelingen rond mogelijke militaire actie tegen Syrië af en namen winsten na de rally van maandag. Nokia schitterde na de verkoop van zijn mobieltjestak aan Microsoft.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,6 procent lager op 367,09 punten. De MidKap daalde eveneens met 0,6 procent, tot 540,48 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tussen 0,6 en 0,8 procent.

De handel werd aan het begin van de handel opgeschrikt door berichten over afgevuurde raketten in het Middellandse Zeegebied. Dit veroorzaakte een dip in de beurskoersen en ook de olieprijs liep even op. Israël liet echter weten in samenwerking met de Verenigde Staten het raketafweersysteem te hebben getest. Tegen het einde van de handel werd bekend dat de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden president Barack Obama steunen in zijn plannen voor een aanval op Syrië.

In Helsinki steeg Nokia bijna 34 procent in beurswaarde. De Amerikaanse softwaregigant Microsoft neemt de Finse mobieltjesmaker grotendeels over voor 5,44 miljard euro. Er werd al langere tijd gespeculeerd over een overname. Nokia zelf gaat zich na de verkoop onder meer richten op netwerkinfrastructuur, services en de navigatiediensten.

Beurzen wachten oorlogsdynamiek af
Beurzen wachten oorlogsdynamiek af (Foto: ANP)