VN-chef waarschuwt voor aanval op Syrië

Een militaire aanval op Syrië in verband met de vermoedelijke gifgasaanval van vorige maand kan leiden tot meer onrust en bloedvergieten in dat land. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon dinsdag gezegd.

De Verenigde Staten en Frankrijk overwegen militaire actie te ondernemen tegen het Syrische regime. Ban waarschuwde Washington en Parijs dat een dergelijke aanval alleen legaal is als het om zelfverdediging gaat, of als ingrijpen is goedgekeurd door de VN-Veiligheidsraad. Rusland en China hebben al meerdere keren resoluties tegen Syrië in de Veiligheidsraad met een veto geblokkeerd.

Ban zei dat het gebruik van chemische wapens 'een ernstige schending van het volkenrecht en een grove oorlogsmisdaad' zou zijn. Als dit gebruik bevestigd wordt in een lopend onderzoek van wapeninspecteurs van de VN, dan moet dit 'de internationale gemeenschap wakker schudden', zei hij.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft aangegeven actie te willen ondernemen, maar wil daarvoor de toestemming van het Amerikaanse Congres. Het Congres is tot volgende week met reces, en zal daarna stemmen over Obama's plannen. De Franse president François Hollande heeft aangegeven de stemming in Washington af te willen wachten.