FOK!filmblik: Boxing Helena (1993)

dekatophetspek

Op 3 september 1993 verscheen met Boxing Helena het regiedebuut van Jennifer Chambers Lynch, de dochter van David Lynch, in de bioscopen. Het scenario voor de bizarre romantische film werd geleverd door Jennifer Chambers Lynch, die haar verhaal baseerde op een boek van Philippe Calland.

 Boxing Helena 1

In Boxing Helena draait het om Nick Cavanaugh (Julian Sands), een eenzame chirurg uit Atlanta, die geobsedeerd is door een vrouw genaamd Helena (Sherilyn Fenn). Nadat de vrouw door een motor wordt aangereden besluit Cavanaugh om de vrouw te kidnappen. Om te voorkomen dat de vrouw wegloopt neemt de chirurg drastische maatregelen.

 Boxing Helena 2

De productie van Boxing Helena ging zeker niet zonder slag of stoot. Nadat eerst Madonna, en daarna ook Kim Basinger, aangaven dat ze niet beschikbaar waren voor de film volgden er een aantal rechtzaken. Basinger werd zelf veroordeeld tot het betalen van 8,1 miljoen dollar, maar na een hoger beroep in 1994 wist ze de zaak af te kopen met 3,8 miljoen dollar en ontsnapte zo aan een faillissement.


Boxing Helena won op de 14e Golden Raspberry Awards de prijs voor de slechtste film van het jaar. Een bijzondere film, waarin we naast Fenn en Sands ook belangrijke rollen zien voor Bill Paxton, Kurtwood Smith en Art Garfunkel.