Microsoft ziet groei in Lumia-telefoons

Microsoft wil doorgaan met het maken van Lumia-telefoons. In een verklaring geeft Microsoft dinsdagochtend aan dat de verkoop van telefoons belangrijk is voor de groei van de tabletmarkt, en dat zou weer van positieve invloed zijn op de verkoop van pc's. Het Amerikaanse bedrijf wil jaarlijks meer dan driehonderd miljoen apparaten met Windows als besturingssysteem op de markt brengen.

Telefoons uit de Lumia-reeks van het Finse Nokia zijn de populairste Windows-telefoons, met 7,4 miljoen verkochte exemplaren in het tweede kwartaal. Het marktaandeel van Windows Phone ligt op dit moment rond de vier procent. Het Android-besturingssysteem heeft een aandeel van bijna tachtig procent, terwijl Apple met zijn iOS genoegen moet nemen met ruim dertien procent.

De verkoop van de Lumia-telefoons moet de interesse in Windows-tablets aanwakkeren. Verschillende bedrijven, waaronder Lenovo, Acer, Asus en Microsofts zelf maken gebruik van het Windows-besturingssysteem.

De overname van Nokia werd dinsdagochtend bekendgemaakt. De Amerikaanse softwaregigant betaalt 5,44 miljard euro voor de telefoontak van Nokia. De deal moet begin 2014 zijn afgerond, na goedkeuring van onder meer de aandeelhouders van Nokia en van mededingingsautoriteiten. Er zouden geen banen verloren gaan.