Slachtoffers willen nieuw purschuimonderzoek

Redactie

Minister voor Wonen Stef Blok (VVD) moet een onafhankelijk onderzoek instellen naar de feitelijke blootstelling aan de stof polyurethaan, beter bekend als pur. Dat stelt het Meldpunt Purslachtoffers dinsdag. Volgens het meldpunt laat het TNO-onderzoek naar de gezondheidsrisico's van woningisolatie met pur vragen onbeantwoord.

TNO voerde het onderzoek uit in opdracht van energiemaatschappij Nuon en stelt dat kruipruimtes veilig kunnen worden geïsoleerd. Volgens het bureau is de kans op gezondheidsrisico's bij blootstelling aan pur klein, mits wordt voldaan aan de gestelde eisen.

Volgens het meldpunt heeft TNO niet gekeken naar de lichamelijke klachten van de slachtoffers en ook niet naar de omstandigheden waaronder pur is opgespoten. "Als niet boven water komt waarom zoveel mensen ziek worden na purisolatie, blijven de risico' voor de volksgezondheid bestaan", stelt het meldpunt in een verklaring.

Het meldpunt kreeg tot dusver 184 meldingen binnen en concludeert dat niet meer gezegd kan worden dat purschuim veilig is. In een enquête, die begin dit jaar werd gehouden onder 44 slachtoffers, zegt bijna een kwart binnen een dag na de plaatsing van de isolatie klachten te hebben gekregen. Twee derde van de respondenten kreeg last van de luchtwegen, 55 procent van de slijmvliezen en de huid.

Ook problemen met concentratievermogen en vermoeidheid worden vaak genoemd. De klachten worden minder als mensen van huis zijn. 86 procent van de respondenten zegt deze klachten niet eerder te hebben gehad. Behalve nieuw onderzoek wil het meldpunt ook dat de minister zorgt voor onder meer alternatieve woningen voor slachtoffers.

Minister Blok liet vorige week in reactie op het TNO-onderzoek al weten dat het rapport veel vragen onbeantwoord laat. Volgens de minister kon een causaal verband tussen de pur en de gezondheidsklachten niet worden gevonden, maar ook niet worden uitgesloten. Hij zei verder de gezondheidsrisico's van de stof serieus te nemen.

Blok riep de branche van purfabrikanten en isolatiebedrijven op tot het maken van een actieplan voor de isolatie van huizen. Zo moet de sector onder meer zorgen dat de richtlijnen overal worden aangescherpt, zoals het beter afdichten en ventileren van ruimtes bij het aanbrengen van pur. Ook moet de branche van Blok zorg dragen voor goede voorlichting aan woningeigenaren.