Egypte verbiedt uitzendingen Al-Jazeera

De Egyptische afdeling van Al-Jazeera en drie andere televisiezenders moeten stoppen met uitzenden omdat ze 'illegaal hebben gehandeld'. Dat heeft een Egyptische rechter bepaald, meldde het staatspersbureau MENA. De sluiting houdt waarschijnlijk verband met uitzendingen van de zenders over protesten van aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi.

De vier zenders moeten hun kantoren in Egypte sluiten en stoppen met uitzenden. Het hof zei dat ze 'leugens hebben uitgezonden naar het Egyptische volk, de krijgsmacht hebben belasterd, de beroepscode hebben geschonden en andere landen hebben opgehitst tegen Egypte', aldus MENA.

Al-Jazeera, dat volgens de Egyptische regering Morsi's Moslimbroederschap een warm hart toedraagt, werd vorige week al op de korrel genomen door de autoriteiten. Drie ministeries zeiden dat Al-Jazeera Mubasher Misr een 'nationale bedreiging' vormde en geruchten verspreidde. Volgens de ministers was de berichtgeving 'schadelijk voor de Egyptische nationale veiligheid en een bedreiging voor de eenheid van het land'.

Na de machtsovername door het leger op 3 juli besteedde Al-Jazeera uitgebreid aandacht aan de protesten van de Moslimbroederschap. De afgelopen weken begon de zender ook boodschappen van voortvluchtige Moslimbroeders uit te zenden. Behalve Al-Jazeera moeten ook een zender die banden heeft met Hamas en een islamistische zender uit Jordanië hun werkzaamheden staken.