Duitse justitie wil bewakers Auschwitz vervolgen

Redactie

Dertig vermoedelijke voormalige bewakers van nazivernietigingskamp Auschwitz moeten worden vervolgd. Dat adviseert de speciale afdeling van het Duitse openbaar ministerie dat onderzoek doet naar misdaden uit het nazitijdperk.

Justitie heeft onderzoek verricht naar vijftig voormalige bewakers van het vernietigingskamp en besloot dat in dertig gevallen tot vervolging kan worden overgegaan, zei het openbaar ministerie van de deelstaat Baden-Württemberg dinsdag. De zaken worden overgedragen aan het OM.

Vorig jaar overleed oorlogsmisdadiger John Demjanjuk in afwachting van zijn beroep tegen het vonnis dat hij medeplichtig was aan de moord op 28.060 mensen in Sobibor, waar hij als kampbewaker had gewerkt. Het vonnis was van groot belang voor het onderzoek naar de vijftig Auschwitz-bewakers. De zaak-Demjanjuk wees namelijk uit dat voormalige kampbewakers veroordeeld kunnen worden voor medeplichtigheid aan moord, zelfs als er geen direct bewijs is dat zij daadwerkelijk bij moordpartijen betrokken waren.