KNVB maakt werk van klokkenluidersregeling

Frank (franklop)

De KNVB wil een klokkenluidersregeling opnemen in de reglementen. Dat stelt de voetbalbond als reactie op een onderzoek waaruit blijkt dat matchfixing in Nederland voorkomt. De bedoeling is de pakkans van sporters die wedstrijden manipuleren te vergroten.

De KNVB werkt de plannen uit in overleg met sportkoepel NOC*NSF. Ook wordt met andere sportbonden gesproken. "We willen dat dit centraal wordt opgepakt", zegt manager competitiezaken Gijs de Jong. De bond werkt nu al met een tiplijn waarop voetballers misstanden aan de kaak kunnen stellen. Een regeling voor klokkenluiders moet meer mensen over de streep trekken.

Om voetballers en het publiek te informeren, werkt de KNVB tevens aan een aparte website over matchfixing. "We willen zo uitleg geven over de risico's en de mogelijke straffen", zegt De Jong. "De website kan mogelijk al binnen een of twee maanden online."

Vanaf deze maand maakt de KNVB een tocht langs alle clubs in de Eredivisie en Jupiler League om extra voorlichting te geven. Aanvullend wordt de slag gemaakt naar de Topklasse en de hoofdklasse. Ook scheidsrechters worden geïnformeerd.

Uit het onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van minister Edith Schippers blijkt dat 27 procent van de ondervraagde sporters denkt dat het manipuleren van wedstrijden zich in hun eigen omgeving heeft voorgedaan. Vier procent zegt zelf te zijn benaderd. Bijna negentig procent van de deelnemers komt uit de voetbalwereld.

De KNVB weet niet of de problemen zich vooral voordoen in het betaald voetbal of bij de amateurs. "Daar geeft het rapport geen duidelijkheid over", meldt De Jong. "Dus daar moeten we navraag naar doen. Die informatie hebben we nodig om met gerichte maatregelen te kunnen komen."