Obama heeft vertrouwen in Congres over Syrië

De Amerikaanse president Barack Obama heeft er vertrouwen in dat het Congres zal instemmen met een militaire actie tegen Syrië. Dat heeft Obama dinsdag gezegd na overleg met leden van het Congres. John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, heeft aangegeven Obama te steunen.

De president wil het volgens hem bewezen gebruik van chemische wapens in Syrië bestraffen met een militaire interventie. Hij gaf zaterdag aan hier de toestemming en steun van het Congres voor te willen.

Leiders van beide partijen in het Congres spraken dinsdag in het Witte Huis met de president over de plannen voor een militaire aanval op Syrië. In het Congres bestaat echter veel twijfel over Obama's plannen. De president gaf aan bereid te zijn de formulering van de resolutie die hij naar het Congres heeft gestuurd aan te passen.

Boehner is niet een van de twijfelaars. Hij zei dat het gebruik van chemische wapens om een reactie vraagt en riep zijn partijgenoten op zich achter Obama te scharen. De Verenigde Staten zijn volgens Boehner het enige land met de capaciteiten om de Syrische president Bashar Assad te stoppen en andere landen in de wereld duidelijk te maken dat het gebruik van gifgas niet zal worden getolereerd. "Dit is iets wat de VS als land moeten doen."

Obama had dinsdag ook een boodschap voor de vele Amerikanen die bang zijn voor de zoveelste langdurige militaire expeditie in het Midden-Oosten. Hij zei dat een actie tegen Syrië 'beperkt en proportioneel' zal zijn. "Dit is niet Irak, en dit is niet Afghanistan", aldus Obama.