Familie oorlogsheld WO2 vraagt Obama om hulp

De familie van Raoul Wallenberg, een Zweedse held uit de Tweede Wereldoorlog, wil de Amerikaanse president Barack Obama woensdag om hulp vragen. Wallenbergs nichtje wil Obama vragen te achterhalen wat er met de Zweedse diplomaat is gebeurd nadat hij in 1945 werd gearresteerd door het Sovjet-leger.

Wallenberg werkte in 1944 als diplomaat in het door de nazi's bezette Boedapest. Zijn functie was echter een dekmantel voor zijn werk voor het Amerikaanse Bestuur voor Oorlogsslachtoffers, een organisatie die probeerde joden uit handen van de nazi's te houden. Wallenberg wist zeker twintigduizend joden te redden door ze Zweedse reispapieren te verschaffen of onder te brengen op onderduikadressen. Ook zou hij Duitse officieren hebben overgehaald af te zien van de slachting van zeventigduizend joden in het getto van Boedapest.

Wallenberg werd in 1945 door het Rode Leger opgepakt, waarna hij spoorloos verdween. De Sovjets ontkenden in eerste instantie Wallenberg in handen te hebben, maar zeiden later dat hij in 1947 in de gevangenis aan een hartaanval was overleden.

"Het is tijd dat de wereld er eindelijk achterkomt wat er met hem is gebeurd", schrijft Wallenbergs familie in een brief die ze woensdag aan Obama wil overhandigen. "Het zou een passend eerbetoon zijn aan alle mensen die dagelijks hun levens in de waagschaal leggen voor de burgerrechten van anderen, en aan de miljoenen slachtoffers die (...) niet konden worden gered."

Obama brengt woensdag een bezoek aan Zweden voordat hij doorreist naar Rusland voor een top van de G20.