Fantasia: Music Evolved

Disney en Harmonix, bekend van Dance Central en Rock Band, hebben de handen ineengeslagen om een bijzondere ervaring te creëren. Op de gamescom werd achter gesloten deuren een vroege bèta-versie getoond waarin men wilde laten zien welke kant ze met deze game op willen.

Fantasia

In Fantasia neemt de speler de rol aan van een tovenaarsleerling en is de lange grijze tovenaar uit de gelijknamige film je meester. Het doel van de game is om met behulp van magie en je fantasie de wereld te veranderen.

Fantasia

De levels bestaan tot op heden uit drie gedeeltes, oftewel stages. De bedoeling is dat je per stage een aantal 'glimps' verzamelt om je Magic-meter op te laden. Dit kun je doen door in het betreffende stage diverse opdrachten te voltooien. Zo moet je met behulp van Kinect bijvoorbeeld verstoppertje spelen met een Yeti, een onzichtbare kat zoeken of een monster beestjes laten gooien. Dit gaat allemaal met behulp van Kinect en door jezelf naar links of naar rechts te bewegen, kun je de camera besturen. Door met je handen te bewegen kun je ding op het scherm aanraken en hierbij is ook diepte van belang.

Op het moment dat je Magic-meter vol is, kun je een ster activeren. Op het moment dat je een ster activeert moet je een muziekstuk dirigeren, zoals Mickey Mouse in de gelijknamige film de bezems commandeert. Het dirigeren is eigenlijk het beste te vergelijken met een kruising van Dance Dance Revolution en Guitar Hero. De onwikkelaar nam zelfs Child of Eden en Fez in zijn mond dus dat belooft wat.

Fantasia

Er verschijnen namelijk op de maat van de muziek verschillende pijltjes op het scherm. Als zo'n pijl verschijnt, moet je op het juiste moment verschillende handgebaren maken. Hoe beter je timet, hoe hoger je score wordt. Het is echter niet zo dat je alleen maar je linkerarm omhoog beweegt en je rechterarm opzij. Je moet namelijk diverse combinaties maken waardoor je beide armen achter elkaar in verschillende houdingen moet bewegen en het ritme moet zien te behouden.

Fantasia

De muziekkeuzes zijn erg divers. Zo begonnen we met Vivaldi en eindigden we met Bohemian Rhapsody van Queen. Als je een muziekstuk gehaald hebt, kun je deze vrijblijvend nog een keer spelen. Dan krijg je ook nog de mogelijkheid om je eigen remix te maken. Op verschillende momenten tijdens het muziekstuk krijg je de keuze uit drie instrumenten. Zo kun je ineens tijdens Vivaldi een elektrische gitaar toevoegen of met een synthesizer de muziek vervormen. Heb je je stuk helemaal naar je zin gemaakt dan kun je deze vervolgens delen met je vrienden.

Fantasia

De versie die ik heb gezien was eigenlijk te beperkt en nog te veel in ontwikkeling om er iets concreets over te roepen. Ik ben wel erg benieuwd naar het eindresultaat. Alleen de gedachte dat ik een half uur lang muziek moet dirigeren, bezorgde mij al kramp in mijn armen en ben dus erg benieuwd hoe ze dit gaan voorkomen. Wel heb ik alle vertrouwen in Disney en Harmonix. Beide bedrijven hebben inmiddels veel ervaring met Kinect-games en ze zullen hier ongetwijfeld wel wat op vinden.