FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 27 juni 2013

Politie Chili ontruimt middelbare scholen

De Chileense politie heeft donderdag 28 middelbare scholen ontruimd die bezet werden door scholieren. De scholieren waren overgegaan tot de bezetting om hun eis om onderwijshervormingen kracht bij te zetten.

De oproerpolitie ging in vol ornaat de scholen binnen en raakte daar slaags met de jongeren. In totaal werden 122 scholieren gearresteerd, aldus het ministerie van binnenlandse zaken. Zeker een agent raakte gewond.

De scholen worden aanstaand weekeinde gebruikt als stemlokalen voor de voorverkiezingen voor de presidentsverkiezing, die gepland staat voor 17 november. President Sebastian Piñera waarschuwde de scholieren eerder deze week al dat ze zouden worden verwijderd als ze in de scholen zouden blijven.

Brace hoeft cel niet meer in van justitie

Brace hoeft wat het Openbaar Ministerie betreft de cel niet meer in wegens de ontvoering waarbij hij in 2010 betrokken was met twee anderen. In hoger beroep eiste het OM een onvoorwaardelijke celstraf die overeenkomt met de straf die hij al heeft uitgezeten.

Het OM in Amsterdam vroeg donderdag om een straf van 22 maanden waarvan tien voorwaardelijk. De rechtbank veroordeelde Brace in 2010 tot zestien maanden, waarvan vier voorwaardelijk. De zanger heeft zijn straf al uitgezeten en kwam begin 2011 na negen maanden vrij wegens goed gedrag. Beide partijen hadden beroep aangetekend.

De 26-jarige Brace ging begin 2010 met een vriend mee, die verhaal wilde halen omdat iemand hem nog huur schuldig zou zijn. Het slachtoffer werd meegenomen in de auto en bedreigd met een wapen. De politie moest uiteindelijk een einde maken aan de acht uur durende ontvoering.

Tegen de medeverdachten van Brace werden celstraffen van 28 maanden, waarvan veertien voorwaardelijk, en achttien maanden waarvan tien voorwaardelijk geëist. "De verdachten hebben zich schuldig gemaakt aan zeer ernstige feiten die fataal hadden kunnen aflopen, maar slechts door ingrijpen van de politie niet verder zijn geëscaleerd", sprak de advocaat-generaal in de rechtszaal. "De gevolgen voor het slachtoffer zijn zeer groot. Hij heel veel angst en spanning ondervonden, ook na afloop."

Het gerechtshof doet over twee weken uitspraak.

Europees Hof wijst klacht Moeders Srebrenica af

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft een klacht van de Moeders van Srebrenica tegen Nederland afgewezen. Net als de Hoge Raad in Nederland eerder al bepaalde vindt het hof dat de Verenigde Naties niet vervolgd kunnen worden voor de moord op duizenden moslims uit de Bosnische stad omdat de VN immuun zijn voor rechtsvervolging in Nederland.

De Moeders van Srebrenica proberen al sinds 2007 de VN voor de rechter te krijgen om die te laten beoordelen of de VN aansprakelijk zijn voor het bieden van onvoldoende bescherming tegen de Servische troepen die de stad belegerden.

De moeders stelden dat Nederland met het arrest van de Hoge Raad fundamentele mensenrechten schendt. De moslimmoeders wordt toegang tot de rechter en effectieve rechtsbescherming ontzegd, zo betoogden hun advocaten eerder. Volgens hen betekent de uitspraak dat de VN de enige internationale organisatie ter wereld zijn die boven de wet staat.

Volgens het hof dient de immuniteit van de VN echter een legitiem doel. Op deze wijze wordt voorkomen dat landen zich mengen in de belangrijkste missie van de VN om internationaal de vrede en veiligheid te bewaren.

Srebrenica viel in de zomer van 1995. Nederlandse blauwhelmen hadden de opdracht de VN-enclave te beschermen, maar konden de tweeduizend zwaarbewapende Serviërs geen tegenstand bieden. Zeven- tot achtduizend moslimmannen werden uit de enclave weggevoerd en vermoord.

AnsaldoBreda eist nieuw onderzoek naar Fyra

AnsaldoBreda wil dat er een nieuw onderzoek komt naar de veiligheid van de Fyra. Dat zegt advocaat Hans de Savornin Lohman, die de Italiaanse treinenbouwer vrijdag bijstaat in het kort geding dat AnsaldoBreda heeft aangespannen tegen de Nederlandse Spoorwegen en de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS.

De Savornin Lohman wil dat onafhankelijke experts de 'deugdelijkheid' van de treinen onder de loep nemen. De drie eerdere technische rapporten die leidden tot het einde van de Fyra waren volgens hem niet onafhankelijk.

De advocaat eist inzage in de rapporten van de NS en de NMBS, die vorige maand de stekker uit de hogesnelheidslijn trokken. Hij heeft deze rapporten namelijk niet mogen inzien. De advocaat wil bovendien dat de twee spoorbedrijven geen nieuwe afspraken maken waardoor AnsaldoBreda definitief buitenspel komt te staan

Vorige week zei topman van AnsaldoBreda Maurizio Manfellotto tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer dat de Fyra veilig is. Hij sprak van 'onweerlegbare zaken' en verwees naar de instanties die de trein hebben goedgekeurd en toegelaten tot het spoor. "De trein is veilig en niet omdat ik het zeg, maar dat blijkt uit het proces van certificering."

Premier Mark Rutte (VVD) zei donderdag in Brussel dat het besluit van de NS om te stoppen met Fyra het besluit van een private onderneming is en de afhandeling een zaak is tussen de NS en AnsaldoBreda. Rutte heeft die boodschap donderdag ook overgebracht aan zijn Italiaanse collega Enrico Letta. Letta liet eerder weten zich 'grote zorgen' te maken over AnsaldoBreda en over de reputatie van de Italiaanse technieksector.

Kiezer wil geen bezuinigingen meer

Een grote meerderheid van 69 procent van de Nederlandse bevolking heeft geen begrip voor de zes miljard euro die het kabinet extra wil bezuinigen. De kiezers van alle partijen zijn in meerderheid tegen, meldt tv-programma Eenvandaag op basis van eigen opinieonderzoek.

Van de VVD-kiezers is 51 procent tegen, van de PvdA-kiezers 71 procent. Van alle ondervraagden heeft 72 procent er geen vertrouwen in dat het kabinet de economische crisis goed aanpakt. Slechts 24 procent van alle kiezers heeft vertrouwen in het kabinet. Ook een meerderheid van de VVD-kiezers (56 procent) en de PvdA-kiezers (76 procent) heeft geen vertrouwen meer in de huidige coalitie.

In de peiling van Eenvandaag staat de coalitie van VVD en PvdA op 42 zetels, een dieptepunt. In de Politieke Barometer van Ipsos, die donderdag ook verscheen, dalen beide coalitiepartijen ook verder. In deze peiling staan ze samen op 56 zetels.

Chantal Janzen wil bruiloft niet 'tussendoor' doen

Chantal Janzen wil haar huwelijk niet 'even tussendoor' doen. "Ik doe heel veel dingen tegelijkertijd", zei de musicalactrice, die in 2010 haar verloving met vriend Marco aankondigde, in Linda's Zomerweek. "Ik wil niet iets groots vlak ervoor of erna hebben, ik wil alles heel goed doen."

"De afgelopen jaren is James gekomen, daarna heeft Marco met zijn bedrijf iets heel groots gedaan en daarna hadden we een verbouwing", geeft Janzen als redenen voor het uitstellen van de bruiloft. "Toen kwam Petticoat, mijn eigen musical. Dat waren allemaal grote dingen."

De 34-jarige blondine, die begin 2009 beviel van zoontje James, is naar eigen zeggen nog steeds stapelverliefd op haar vriend. "Ik wil de rest van mijn leven bij deze man blijven en dat wil ik ook echt vieren. Ik vind het zo geweldig dat ik nog iedere dag denk: daar komt de leukste man van de wereld de trap af."

Goede start golfer Luiten in Ierland

Golfer Joost Luiten is goed begonnen aan het Ierse Open. In Maynooth had de Bleiswijker 67 slagen nodig voor zijn eerste ronde, vijf minder dan het baangemiddelde. Daarmee staat hij op een gedeelde tweede plaats met vier anderen. De Zweed Oscar Floren ging rond in 66 slagen en is de leider.

Maarten Lafeber en Robert-Jan Derksen kenden een moeizame eerste ronde in Ierland. Beide Nederlanders hadden 73 slagen nodig en staan op +1. Zij moeten vrijdag hun best doen om de cut te halen en in het weekeinde ook nog in actie te kunnen komen.

Rijkswaterstaat waarschuwt voor vakantiefiles

De vakantiedrukte en wegwerkzaamheden kunnen de komende weken voor files zorgen op de Nederlandse snelwegen. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers donderdag goed voorbereid en geïnformeerd op weg te gaan.

In de zomer wordt volop aan de weg gewerkt, omdat er dan minder woon-werkverkeer is. "Dat betekent wel dat vakantieverkeer hinder kan ondervinden en dus rekening moet houden met extra reistijd", aldus Rijkswaterstaat. Komend weekend togen vakantiegangers voor wie de zomervakantie is begonnen naar zonniger oorden.

Rijkswaterstaat meldt verder dat de A2 volgende week zaterdag vanaf 16.00 uur in beide richtingen tussen Eindhoven en Weert wordt afgesloten. Deze voor het vakantieverkeer belangrijke snelweg gaat de dag erop rond 16.00 uur weer open.

Bomaanslagen treffen voetbalkroegen Irak

Een reeks bomaanslagen op cafés bomvol voetbalsupporters in en rond de Iraakse hoofdstad Bagdad heeft donderdagavond zeker zestien mensen het leven gekost. Tientallen mensen raakten gewond.

In de overwegend soennitische wijk Azamiyah kwamen vijf mensen om. Nog eens drie slachtoffers vielen in het sjiitische stadsdeel Umm al-Maalif. Een kilometer of 35 ten zuiden van Bagdad, in de plaats Jbala, vond ook een ontploffing plaats. Daar lieten acht mensen het leven.

Neukend stelletje valt te pletter

Een Chinees stelletje heeft op bizarre wijze het loodje gelegd. Het leek het duo uit Wuhan wel tof om op de vensterbank seks met elkaar te hebben. Ze zijn echter door het raam naar beneden gevallen: hartstikke dood natuurlijk.

China gaat momenteel gebukt onder een hittegolf. Om elkaar ondanks de hitte toch alle hoeken van de kamer te laten zien, besloten ze om bij het raam de liefde te bedrijven.

Helaas voor het stel was het raam van Chinese makelij. Baggerkwaliteit dus. De vrouw kwam net tot een hoogtepunt: haar ogen werden nog kleiner, haar rug kromde en *KRAK* *Rinkeldekinkel* en het stel stortte de diepte in.

Zo romantisch, tijdens de val bleven ze elkaar innig omhelzen. Hielp niks helaas, want eenmaal op de grond spatten ze uit elkaar. Ohja, er zijn ook schokkende foto's van het duo opgedoken, die zijn te vinden in het bronartikel.

'Hé, verrekte モンゴルの!'

In Nederland is de lol er helaas al bijna twee jaar af, maar in Japan smullen ze ervan. De twee 'New-Kids'-films zijn er nu op dvd verschenen.

Steffen 'Robbie Schuurmans' Haars heeft de films met eigen ogen in de schappen zien liggen. "De Japanse dvd release van New Kids Turbo en Nitro is een feit!", twittert de Brabander.

Het is echter onbekend of alle grappen zijn vertaald in het Japans. Daarom, als service van Djeez, enkele Japanse oneliners:

 1. Hé, verrekte モンゴルの!
 2. Zo'n grote 火の玉 jonguh, BAM!
 3. Heeft hij er godverdomme 三保園 bij gedaan die kut!

Achttien gemeenten hebben plannen wietteelt

Achttien gemeenten hebben plannen om te experimenteren met wietteelt. Dat blijkt uit een inventarisatie die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In meer dan de helft van de achttien gemeenten is nog geen sprake van een uitgewerkt plan. De desbetreffende gemeenten worden uitgenodigd voor een gesprek om hun plannen toe te lichten, schrijft Opstelten. De bewindsman heeft de plannen van de gemeenten in kaart gebracht op verzoek van de Kamer.

Hij zal die plannen ook voorzien van een juridisch kader. Opstelten benadrukt dat bij deze experimenten regulering of legalisering van wietteelt in strijd is met internationale verdragen en de wet. "Er is geen ruimte voor gemeentelijke initiatieven die daarvan afwijken."

Opstelten schrijft verder dat in ruim zeventig procent van de 103 gemeenten met coffeeshops het zogeheten ingezetenencriterium inmiddels onderdeel is van het coffeeshopbeleid of dat gaat worden. Dat betekent dat buitenlanders geen wiet kunnen kopen in deze gemeenten.

Inwendig onderzoek asielzoekers verdwijnt mogelijk

Het inwendig onderzoeken van asielzoekers die in de vreemdelingendetentie terechtkomen wordt mogelijk beëindigd. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) heeft donderdag in de Tweede Kamer gezegd dat hij bereid is om op zoek te gaan naar alternatieven voor het visiteren.

Hierbij kan onder meer worden gedacht aan een bodyscan, legt een woordvoerder uit. Wel moet dan worden onderzocht wat de kosten daarvan zijn en of het uitvoerbaar is.

De zegsvrouw kon niet zeggen of iedereen die in de vreemdelingendetentie terechtkomt wordt gevisiteerd, maar erkent dat het een beproefde methode is om drugs en wapens uit de centra te houden. In het debat dat vorige week plaatsvond over vreemdelingendetentie gaven veel partijen aan de visitatie, waarbij de intieme lichaamsholten worden onderzocht, mensonterend te vinden.

Armin van Buuren neemt vrij voor kind

Armin van Buuren neemt binnenkort een paar weken vrij om bij de geboorte van zijn tweede kind te kunnen zijn. "De kinderkamer is klaar, maar we weten nog steeds niet wat het wordt. Tot nu toe gaat alles goed", zei de dj donderdag in RTL Boulevard.

Armin vindt het 'wel jammer' dat zijn vrouw is uitgerekend in juli, wat volgens hem een 'topmaand' is qua feesten. "Maar je kunt een geboorte niet plannen." De dj denkt dat hij een periode met weinig slaap tegemoetgaat als de baby eenmaal is geboren. "Het wordt wel zwaar. Maar we hebben de eerste keer ook overleefd, dus het zal nu ook wel lukken."

De 36-jarige Armin werd twee jaar geleden vader van Fenna. In 2009 trouwde hij met Erika, met wie hij toen al tien jaar een relatie had.

Teeven: geen verdere bezuiniging gevangenissen

Bij de aankomende extra bezuinigingen ter grootte van zes miljard euro moet het gevangeniswezen worden ontzien. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) donderdagavond gezegd tijdens het debat over zijn aangepaste bajesplan.

"Ik vind dat er niet verder kan worden bezuinigd op de Dienst Justitiële Inrichtingen", zei Teeven op antwoord van een vraag van Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA). "Ik zie niet in waar nu nog geld vandaan moet worden gehaald." De huidige bezuiniging is volgens de bewindsman 'echt het maximaal haalbare'.

Teeven wilde aanvankelijk 340 miljoen euro bezuinigen, maar zwakte onder druk van de coalitiepartijen zijn plannen af. De staatssecretaris sluit niet 26 maar negentien gevangenissen, waardoor niet 3400 maar tweeduizend gevangenismedewerkers hun baan verliezen.

Dit aangepaste plan levert echter zo'n zeventig miljoen euro minder op dan verwacht. De staatssecretaris betaalt dit door een inflatiecorrectie op zijn departement achterwege te laten. Teeven bezwoer dat dit een structurele financiering is en dat geen sprake is van 'Grieks boekhouden', waarvan verschillende oppositiepartijen hem betichtten.

Friezen willen Friese plaatsnaamborden

De Friezen zijn boos. Herstel: sommige Friezen zijn boos. De gemeente Súdwest-Fryslân heeft het namelijk in zijn hoofd gehaald om op de plaatsnaamborden in de gemeente de Nederlandse boven de Friese benaming te zetten. En dat kan natuurlijk niet.

Dat is althans de mening van de  Fryske Nasjonale Partij (FNP), een beweging die strijd voor meer autonomie voor de noordelijke provincie. Met het Europees Handvest voor Regionale Talen in de hand wil de FNP afdwingen dat de Friese naam boven de koloniale naam van de Hollandse bezetter komt te staan. Sicco Rypma van de FNP op de vraag of het niet beter is de Fries boven de ABN-versie te zetten: 'Já fansels, dat is yn de praktyk no ek al it gefal by mear as de helte fan ús kearnen, we sille ús der op beriede.' Duidelijk taal. 

De FNP beroept zich ook op het Raamverdrag voor de Bescherming van Nationale Minderheden van de EU. Europa en bemoeienis van anderen is schijnbaar prima, zolang het jouw mening maar verdedigt.Veldslag rond voetbalstadion Brazilië

Zo'n vijfduizend Braziliaanse demonstranten zijn donderdag voor aanvang van de tweede halve finale van de Confederations Cup op de vuist gegaan met de politie rond het stadion in Fortaleza. De betogers hielden aanvankelijk in alle rust een protestmars, maar het ging mis toen zij de veiligheidszone rond het stadion naderden.

De politie probeerde zich met traangas en rubberkogels de actievoerders van het lijf te houden, maar dat was tevergeefs. De menigte drong aan, en groepen betogers en agenten raakten slaags. Demonstranten beantwoordden de salvo's van de politie met katapulten, vuurwerk en stenen. Een groepje betogers wist door de politielinies te breken en stormde richting stadion, maar werd alsnog door agenten onderschept en teruggeslagen.

Ook elders in Brazilië gingen demonstranten de straat op, maar het bleef ditmaal bij kleine groepen betogers, die het vooral om een eigen stokpaardje of deelbelang was te doen. De massale protesten van vorige week lijken voorbij.

Een dag of tien geleden kookte de volkswoede in Brazilië over de wijdverbreide corruptie en de gebrekkige publieke voorzieningen plotseling over. Ook de Confederations Cup, een opwarmertje voor het wereldkampioenschap voetbal van volgend jaar, moest het ontgelden. Veel Brazilianen hadden liever gezien dat de miljarden die de regering aan dat toernooi uitgaf aan ziekenhuizen, scholen en openbaar vervoer was besteed.

Verdachte aanslag Boston moet vrezen voor doodstraf

De verdachte van de aanslag op de marathon van Boston moet vrezen voor de doodstraf. Dzjochar Tsarnajev zijn donderdag dertig delicten ten laste gelegd.

De jongste van de twee broers Tsarnajev viel, anders dan zijn broer Tamerlan, levend in handen van de politie. Hij moet terechtstaan voor het gebruik van een massavernietigingswapen en het ontsteken van een bom in de openbare ruimte met de dood van drie en de verwonding van meer dan 260 mensen tot gevolg. Ook is hij aangeklaagd voor de moord op politieagent Sean Collier.

De 19-jarige Dzjochar werd op 19 april na een ongekende klopjacht door de politie opgepakt. Zijn broer Tamerlan had even tevoren het leven gelaten tijdens een vuurgevecht met agenten.

Vitesse ontkent deal met Swansea City over Bony

Vitesse ontkent dat de transfer van Wilfried Bony naar Swansea City rond is. "Voor de spits is weliswaar veel interesse en Swansea City is een van de geïnteresseerde clubs. Van een transfer is echter geen sprake", valt donderdag te lezen in een verklaring op de clubsite.

De zaakwaarnemer van de 24-jarige Ivoriaan liet eerder aan De Gelderlander weten dat de transfer in kannen en kruiken was. Swansea City zou twaalf miljoen euro hebben betaald. Bony, die in tweeënhalf jaar 46 goals maakte in 65 eredivisieduels, gaf aan toe te zijn aan een nieuw avontuur.

School krijgt CO2-meter voor frisse lucht

Alle basisscholen kunnen via de GGD komend schooljaar een gratis CO2-meter krijgen. Met zo'n meter kunnen docenten controleren of er genoeg frisse lucht in een lokaal aanwezig is. Dat schrijven minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) donderdag aan de Tweede Kamer.

CO2 is koolstofdioxide. Iedereen die uitademt, zorgt ervoor dat deze natuurlijke stof in de lucht terechtkomt. Als er te veel CO2 in de lucht zit, moet er verse lucht - met veel zuurstof - naar binnen. Dat kan door een raam open te zetten of op een andere manier te ventileren.

Nieuwe scholen en scholen die verbouwd worden, worden door de overheid verplicht om een CO2-meter in huis te hebben.

'Omroepen gaan actievoeren tegen bezuinigingen'

De nationale en regionale omroepen zijn bezig met het voorbereiden van een actie tegen verdere bezuinigingen. Dat zei Albert Verlinde donderdagavond in RTL Boulevard. Volgens Verlinde gaat het om een 'grote, publieksvriendelijke actie'.

"Om het publiek ervan te overtuigen: jongens, dit geld zijn we waard, wat we op dit moment hebben", zei Verlinde. "En de politiek ervan te overtuigen dat ze niet verder bezuinigen."

Staatssecretaris van Media Sander Dekker (VVD) zei dinsdag dat hij niet uitsluit dat de publieke omroep de komende jaren opnieuw op de schop wordt genomen. De Tweede Kamer debatteerde toen over de omroepfusies die een besparing van 200 miljoen euro moeten opleveren. Vanaf 2017 zou er nog eens honderd miljoen euro worden bezuinigd.

Kuijken loopt WK- limiet op 1500 meter

Atlete Susan Kuijken heeft zich gekwalificeerd voor de 1.500 meter voor de wereldkampioenschappen atletiek. De 26-jarige Nijmeegse liep in Ostrava een tijd van 4.05,38. De limiet stond op 4.05,50.

In de wedstrijd eindigde ze als tweede achter Sifan Hassan. De Ethiopische won in liep 4.04,02. Hassan is woonachtig in Nederland en heeft ook de Nederlandse nationaliteit aangevraagd. Als dat verzoek word wordt ingewilligd, kan ze ook voor Nederland in Moskou lopen.

Kuijken liep eerder al de WK-limiet op de 5.000 meter.

Moeder Anass doet aangifte van moord

De moeder van de 13-jarige Anass Aouragh heeft vorige week aangifte gedaan van moord op haar zoon. De moeder, Zohra Merzouk, heeft aanwijzingen dat Anass niet door zelfmoord maar door een misdrijf om het leven is gekomen. Dat meldt haar advocaat Ineke van den Brûle donderdag.

De raadsvrouw stelt dat Merzouk twee pathologen heeft benaderd die op basis van foto's en voorlopige bevindingen van de politie en het Nederlands Forensisch Instituut aanwijzingen zien voor een misdrijf.

Anass pleegde begin februari zelfmoord door zich in een bos in Wassenaar met een sjaal op te hangen. Donderdag meldde het OM het onderzoek naar de dood van de jongen te hebben afgerond. Anass zou niet zijn aangezet tot zelfmoord. De pesters die de tiener lastigvielen zijn volgens het OM dan ook niet schuldig aan de dood van de jongen.

Ook herhaalde het OM dat er geen aanwijzingen zijn voor een misdrijf. Anass zou ook geen hulp hebben gehad toen hij zichzelf ombracht.

De moeder heeft het Openbaar Ministerie verzocht het onderzoek naar de dood van Anass nog niet te sluiten. De vrouw wil onder meer dat nog dna-onderzoek wordt verricht op de sjaal. Ook is ze van plan een second opinion te vragen aan een of meer forensisch experts. "Voor Zohra Merzouk is het onderzoek naar de doodsoorzaak van haar zoon nog niet afgerond."

Canadese chemietrein ontspoord op verzakte brug

Op een verzakte spoorbrug in het Canadese Calgary is donderdag een goederentrein ontspoord. Vijf wagons vol dieselachtige brandstof dreigen in de rivier de Bow terecht te komen.

De wagons staan nog overeind en vertonen geen lekken. Maar het bezweken brugdeel zakt steeds verder weg, zodat de wagons in het luchtledige komen te hangen.

De brandweer heeft de wagons met een sleepkabel aan bulldozers op de rivieroever bevestigd. Die kabel moet voorkomen dat de trein verder verzakt.

Welke stof de vijf tankwagons precies bevatten is nog niet bekend. De rivieren die door Calgary en andere delen van Alberta stromen zijn door hevige regenval buiten hun oevers getreden. Het is nog onduidelijk of het hoogwater de spoorbrug heeft doen verzakken.

MotoGP blijft tot 2021 in Assen

De TT van Assen blijft tot 2021 op de kalender van de MotoGP staan. De organisatie van de Nederlandse race verlengde het contract donderdag met vier jaar. De race van dit jaar is al de 65e keer dat er in Assen een race in de strijd om het wereldkampioenschap wordt verreden.

Directeur Carmelo Ezpeleta van het Spaanse bedrijf Dorna Sports, de eigenaar van de MotoGP, vindt het logisch dat Assen onderdeel blijft van het WK. "Er is een reden dat Assen de baan is met het meeste aantal races op de kalender. De baan is snel en heeft een geweldige layout."

PostNL zet eigen medewerkers in voor bezorging

PostNL heeft medewerkers van het hoofdkantoor gevraagd om zelf pakketten te bezorgen. Daardoor komt volgens het bedrijf de bezorging weer enigszins op gang. Donderdagavond is er nog wel een achterstand van ongeveer negentigduizend pakketten.

Dinsdag brak een wilde staking uit bij het distributiecentrum in Amsterdam-West. De staking is sindsdien uitgebreid naar andere plaatsen.

De pakketten worden bezorgd door de koeriers die PostNL in vaste dienst heeft. Daarnaast bezorgen andere medewerkers met hun privévoertuig een deel van de stukken. Het overleg tussen de directie en de stakende koeriers duurt nog altijd voort, laat bemiddelaar FNV Bondgenoten weten.

De zelfstandig werkende koeriers willen met hun acties hogere tarieven voor de bezorging afdwingen. Door de lage tarieven moeten veel zelfstandige chauffeurs twaalf uur of meer per dag werken om een behoorlijk inkomen te verdienen. Ook betaalt het postbedrijf de zzp'ers alleen bij een geslaagde bezorging. Na twee niet gelukte pogingen keert PostNL niets uit.

Drie mensen leveren mogelijk dna embryo

De Britse regering overweegt een nieuwe techniek voor kunstmatige inseminatie toe te staan waarbij het dna van drie mensen wordt gebruikt om een embryo te maken. De techniek kan gebruikt worden om bepaalde ziektes bij baby's te voorkomen.

Met de nieuwe techniek kan belet worden dat vrouwen met een afwijking in hun mitochondriën, de delen van een cel die als energiecentrale fungeren, dat genetische defect doorgeven aan hun kind. Een dergelijke afwijking kan tot ernstige aandoeningen lijden zoals spierdystrofie, epilepsie, hartproblemen en verstandelijke handicaps. Jaarlijks wordt in Groot-Brittannië een op de tweehonderd baby's geboren met een mitochondriële ziekte.

De techniek werkt als volgt: wetenschappers nemen het gezonde genetische materiaal uit een eicel of embryo van een vrouw. Vervolgens wordt dat materiaal getransplanteerd naar een donoreicel die wel normale mitochondriën heeft, maar waar de rest van het genetische materiaal uit is gehaald. Dit bevruchte embryo kan dan vervolgens geplaatst worden in de baarmoeder van de vrouw met de genetische afwijking.

Toen de techniek in 2008 voor het eerst werd besproken berichtten de op sensatie beluste Britse tabloids dat dit zou betekenen dat kinderen drie ouders zouden krijgen. Dit is volgens wetenschappers echter niet waar: de hoeveelheid dna die achterblijft in de donoreicel is onbeduidend.

Sommige religieuze instanties zijn tegen de techniek gekant. De Christian Medical Fellowship noemt de techniek 'onethisch'. "We vinden dat de jacht op therapieën om aandoeningen bij een klein aantal kinderen te voorkomen het niet rechtvaardigt om honderden of zelfs duizenden embryonische levens te vernietigen", zei de groep.

De Britse wet verbiedt het aanpassen van een eicel of embryo voordat deze geplaatst worden bij een vrouw. Als de techniek wordt goedgekeurd wordt Groot-Brittannië het eerste land waar deze kan worden uitgevoerd. De regering wil later dit jaar met voorlopige richtlijnen komen en volgend jaar een definitieve versie hiervan bespreken in het parlement.

OM in beroep in zaak kwakzalver

Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de straf die een arts twee weken geleden kreeg opgelegd voor de dood van een vrouw met uitgezaaide borstkanker. De arts kreeg van de rechtbank in Haarlem een voorwaardelijke celstraf van een jaar opgelegd wegens roekeloos en nalatig handelen.

Tegen de basisarts en acupuncturist uit Heemstede was drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, en een beroepsverbod van tien jaar geëist. De rechtbank acht bewezen dat de arts ondanks dat hij zeker wist dat de vrouw aan borstkanker leed, de vrouw jarenlang heeft behandeld met niet-reguliere, natuurgeneeskundige methoden.

De man raadde het de vrouw zelfs af zich in een ziekenhuis te laten opnemen, omdat zij volgens hem eerst moest aansterken. "Daarmee is hij tekortgeschoten in zijn zorgplicht jegens zijn patiënte", oordeelde de rechtbank.

Volgens de rechtbank was echter sprake van een complexe situatie aangezien de arts een tijd bij de vrouw inwoonde. "Dat maakt dat het hier om een zeer bijzondere situatie gaat. De kans op herhaling is daarom uiterst klein", stelde de rechtbank.

Tegen een natuurgeneeskundige had het OM een celstraf van twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk en een beroepsverbod van tien jaar geëist. Deze verdachte werd veroordeeld tot een halfjaar voorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtbank verwijt het de natuurgeneeskundige vooral dat zij de stralingsangst van de patiënte versterkte. Ook tegen dit vonnis tekent het OM beroep aan.

UEFA houdt Griekse clubs uit Europa League

De Griekse clubs PAS Giannina en Panathinaikos worden komend seizoen geweerd uit de Europa League. Dat maakte de Europese voetbalbond UEFA donderdag bekend. De twee clubs worden gestraft voor het niet op orde hebben van hun financiële huishouding, waardoor ze niet aan de richtlijnen van financial fair play voldeden.

PAS Giannina eindigde als vijfde in de Griekse competitie en verdiende daarmee een startbewijs voor de voorronde van de Europa League. Panathinaikos kwam als nummer zes van afgelopen seizoen als eerste in aanmerking om de vacante plek over te nemen, maar bleek ook niet aan de voorwaarden te kunnen voldoen.

De clubs kunnen de Europese uitsluiting nog aanvechten bij het internationaal sporttribunaal CAS.

FOK!filmtips van de dag: Open Range

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Sweet November is een remake van de gelijknamige film uit 1968. Charlize Theron speelt een vrouw die elke maand een relatie aangaat met een man om hem een beter mens te maken en vervolgens de verhouding verbreekt. Keanu Reeves is de man van november, maar als de maand om is willen beide niet uit elkaar. Er zit echter een geheime reden achter Theron's kortstondige romances.

Deze film is na The Devil’s Advocate de tweede samenwerking van de acteurs. Te zien om 20.30 uur op NET5.

Frank T. Hopkins wordt door een Arabische sjeik uitgenodigd om als eerste Amerikaan, mee te doen een legendarische woestijnrace genaamd 'The Ocean of Fire'. Aan de race doen alleen de koninklijke families uit heel Arabië en met de beste paarden mee. De Arabische deelnemers zien de komst van de Amerikaan helemaal niet zitten en gaan tot het uiterste om te verhinderen dat hij en zijn paard Hidalgo de finish halen. Te zien om 20.30 uur op Veronica.

Open Range werd geregisseerd door Kevin Costner, die naast Robert Duvall, Michael Gambon en Annette Bening ook één van de hoofdrollen speelt. De western onderscheidt zich van andere hedendaagse actiefilms doordat de karakters ook echt karakter hebben. Ze denken na over het toepassen van geweld en vermijden dit zo mogelijk. De film is gebaseerd op het boek The Open Range Men van Lauren Paine. Te zien om 20.30 uur op RTL7.

Autumn in New York en The Villain zijn vanavond ook te zien op de televisie.

Just Add Water wil Metal Gear Solid oppoetsen

Just Add Water heeft zich opgeworpen om het actiesluipspel Metal Gear Solid van een nieuw likje verf te voorzien. Dat deed de Britse gamestudio donderdag in een open brief. De Japanse gameontwikkelaar Hideo Kojima, de bedenker van de reeks, had studio's opgeroepen hun interesse kenbaar te maken.

Kojima zou graag zien dat de eerste Metal Gear Solid, die in 1998 werd uitgegeven voor de eerste PlayStation-spelcomputer, opnieuw gemaakt wordt met behulp van moderne software.

Bij de remake moet de Fox Engine-software van Kojima Productions worden gebruikt. Deze software is geschikt voor spellen voor PlayStation 3, Xbox 360, Xbox One en PlayStation 4. De Japanse ontwikkelaar heeft nog niet gereageerd op de open brief van Just Add Water, dat vorig jaar een remake uitbracht van Oddworld: Stranger's Wrath.

Hoewel Kojima graag toezicht houdt op de productie van spellen in de Metal Gear-reeks geeft hij steeds vaker projecten uit handen. De actiegame Metal Gear Rising: Revengeance werd gemaakt door Platinum Games. Daarnaast zijn Metal Gear Solid 2, Metal Gear Solid 3 en Metal Gear Solid: Peace Walker opgepoetst door vier verschillende gamestudio's. De spellen zijn gebundeld als Metal Gear Solid HD Collection voor Xbox 360 en PlayStation 3.

Zelf heeft Hideo Kojima op dit moment weinig tijd om zich op een remake van een oud spel te storten. De Japanner werkt met zijn studio Kojima Productions aan Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain. Dat spel, dat eveneens gebruikmaakt van de Fox Engine, moet op een nader te bepalen moment uitgegeven worden voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.


Just Add Water wil Metal Gear Solid oppoetsen

[Tour] Contador rekent op vuurwerk in jubileumeditie

Alberto Contador rekent op het nodige spektakel in de Tour de France. Dat zei de kopman van Saxo Bank donderdag op een persconferentie op Corsica, waar de honderdste editie van de Tour zaterdag van start gaat. "In ieder geval zal er meer actie zijn dan in de afgelopen jaren", voorspelde de 30-jarige Spanjaard.

Vorig jaar had Team Sky van de uiteindelijke winnaar Bradley Wiggins alle touwtjes in handen en was van spanning geen enkele sprake. Ditmaal richt de Britse ploeg zijn pijlen op Chris Froome, die samen met Contador als favoriet geldt.

Contador weigert echter van een tweestrijd te spreken. "Het zal dit jaar niet het verhaal van twee renners worden. Er zijn meer acteurs in deze film", sprak hij beeldend. Contador noemde onder meer de naam van Cadel Evans, die er volgens hem 'altijd bij is' als de prijzen worden verdeeld.

In het Critérium du Dauphiné stak Contador een aantal weken terug niet in goeden doen. Hij finishte in de Franse rittenkoers mijlenver achter Froome, die zijn favorietenrol waarmaakte. Toch denkt Contador dat hij de kopman van Team Sky de baas kan zijn. "Ik zou geen motivatie hebben om hier te zijn als ik niet geloofde dat ik hem kan verslaan."

De tweevoudig winnaar maakt na een jaar afwezigheid zijn rentree in de Tour. Contador was vorige editie geschorst nadat in zijn bloed een kleine hoeveelheid clenbuterol was aangetroffen. Als gevolg daarvan moest hij ook zijn tourzege uit 2010 inleveren. Contador heeft dopinggebruik altijd ontkend.

[WBD] Sijsling naar derde ronde na zege op Raonic

Igor Sijsling heeft donderdag de derde ronde van Wimbledon bereikt. De Amsterdammer stuntte door de als zeventiende geplaatste Canadees Milos Raonic in drie sets naar huis te sturen: 7-5, 6-4 en 7-6 (4). Voor Sijsling is het de eerste keer dat hij voorbij de tweede ronde van een grandslamtoernooi geraakt.

De Nederlander serveerde sterk in duel met Raonic, die ook bekendstaat om zijn goede opslag. Toch had Sijsling meer greep op de service van de Canadees dan omgekeerd. Raonic wist de enige overgebleven Nederlander in het enkelspel dan ook geen enkele keer te breaken, terwijl Sijsling dat in de eerste en tweede set een keer deed. In de derde set haalde Sijsling de tiebreak overtuigend binnen.

Het is voor het eerst sinds 2003 dat een Nederlander een top twintig geplaatste speler verslaat. In 2003 was het Sjeng Schalken die op Wimbledon toen de als negende geplaatste Rainer Schüttler versloeg. 

Hoofdschot was 'ongelukje'

De dood van de 32-jarige Rini van Setten, wiens levenloze lichaam begin februari werd gevonden in Bergambacht, was een ongelukje. De verdachte die heeft bekend het slachtoffer door het hoofd te hebben geschoten heeft dat verklaard, meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag donderdag.

Het onderzoek is bijna afgerond. Naar de verklaring van de verdachte die zegt dat de dood van Van Setten een ongeluk was, wordt nog wel onderzoek gedaan, aldus het OM.

In totaal zijn zes arrestaties verricht in de zaak. Momenteel zitten nog drie mannen van 32 jaar uit Den Haag vast, onder anderen de verdachte die heeft bekend het fatale schot te hebben gelost. Eerder werd bekendgemaakt dat onder de arrestanten leden van de motorclub Satudarah Trailer Trash zitten. Of de drie mannen die nog vastzitten leden van de club zijn, wil een woordvoerder van justitie niet zeggen.

Wel meldt ze dat Van Setten niet is vermoord in het clubhuis van Satudarah Trailer Trash in Den Haag. Eerder werd gemeld dat dit mogelijk wel het geval was. Het slachtoffer is volgens de zegsvrouw elders in Den Haag omgebracht.

Geruchten dat het slachtoffer zou zijn gemarteld voor zijn dood en dat zijn lichaam is verminkt, kloppen volgens het OM niet. De datum van de inhoudelijke behandeling van de zaak is nog niet bekend.

Censuur in Duits Eichmann-dossier mag

De Duitse buitenlandse inlichtingendienst hoeft niet alle informatie over waar Adolf Eichmann zich in de jaren vijftig bevond te overhandigen aan een journalist. Dat heeft een Duitse rechtbank donderdag bepaald. De inlichtingendienst staat in zijn recht om delen van het Eichmann-dossier te censureren, aldus de rechtbank.

Eichmann, die ook wel bekendstaat als de architect van de Holocaust, werd in 1960 door agenten van de Israëlische Mossad in de kraag gegrepen in Buenos Aires en meegenomen naar Jeruzalem. Na een proces werd hij schuldig bevonden en ter dood veroordeeld. Een journalist van de Duitse krant Bild vermoedt dat de buitenlandse inlichtingendienst al in 1952 wist dat Eichmann naar Argentinië was uitgeweken.

De inlichtingendienst zei in een reactie op het vonnis dat het grootste gedeelte van het Eichmann-dossier al openbaar is gemaakt. Een klein deel zou echter nog geheim moeten blijven omwille van de 'staatsveiligheid', aldus de inlichtingendienst. Een advocaat van Bild zei een beroep bij het hoogste hof in Duitsland niet uit te sluiten. Volgens de advocaat wordt met het censureren van de informatie het landsbelang geschaad.

VVD wil drie keer post per week

De postbezorging moet in de toekomst terug naar vier of zelfs drie dagen per week. Volgens de VVD is dat nodig om de postbezorging betaalbaar te houden nu er steeds minder post wordt verstuurd. VVD-Kamerlid Bart de Liefde zal dit donderdagavond bepleiten tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Post moet nu nog zes keer per week worden bezorgd. Dat gaat volgend jaar terug naar vijf keer per week. Volgens minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) is dat nodig om het verlieslijdende PostNL weer in staat te stellen enige winst te maken. Om dezelfde reden wil Kamp het postbedrijf toestaan het aantal brievenbussen te halveren. Ook wordt een postzegel zes cent duurder.

De Liefde voorziet dat de daling van het aantal poststukken ook de komende jaren doorzet. Hij stelt daarom dat moet worden nagedacht over drie of vier bezorgdagen per week. Daarvoor moet een Europese richtlijn worden aangepast, waarin is vastgelegd dat de post minstens vijf dagen per week moet worden bezorgd.

Unhappy end

De meest geliefde seriemoordenaar komt er weeer aan! Dat is op zich een rare uitspraak, maar het is wel zo: iedereen die de serie Dexter kijkt houdt in zekere zin van hem en kan net als ik bijna niet wachten op het vervolg van de serie. Komende maandag is het zover: dan is de eerste aflevering van het laatste seizoen te ‘verkrijgen’. Maar ook al vind ik het een schitterende serie, en draag ik Dexter een warm hart toe, ik hoop toch dat het slecht afloopt.

Geen Big Macs voor joodse kolonisten

De Israëlische tak van McDonalds is niet van plan een vestiging te openen in de joodse nederzetting Ariel. Met het besluit wil McDonalds aangeven tegen het Israëlische nederzettingenbeleid te zijn.

De eigenaar van een nog te bouwen winkelcentrum in Ariel vroeg McDonalds zes maanden geleden een vestiging te openen, aldus een woordvoerster van het bedrijf. Het is volgens de woordvoerster echter het beleid van de Israëlische McDonalds om zich buiten de bezette gebieden te houden.

De toekomstige bezoekers van het winkelcentrum hoeven echter niet te vrezen voor een gebrek aan fastfood. Burger King en een Israëlische keten hebben al aangegeven filialen in de nederzetting te willen openen.

Pep vroeg Ribéry naar rol als nummer 10

De verwachtingen omtrent Pep Guardiola en Bayern München zijn hoger gespannen dan ooit. Afgaande op de eerste trainingssessie verwacht Franck Ribéry een mooi seizoen.

Donderdagochtend nam Guardiola voor het eerst een training van Bayern voor zijn rekening. De oefeningen en gesprekken werkten inspirerend voor Ribéry, die in gesprek met L'Equipe alvast een klein tipje van de sluier lichtte wat betreft de te voeren speelstijl.

Afgaande op zijn uitlatingen tegenover het Franse medium heeft Guardiola een nieuwe rol in gedachten voor Ribéry. "Hij vroeg me naar mijn favoriete positie en wilde weten of ik ook 'op tien' kan spelen", aldus de Fransman. "Ik antwoordde dat ik flexibel ben in een aanvallende rol op het middenveld. Hij heeft een heleboel ideeën."

De oefenstof van de voormalige trainer van FC Barcelona kon de Franse international wel bekoren. "Het was fantastisch. Je kunt ogenblikkelijk voelen wat hij van plan is. Hij zal mij een betere speler maken en het team verder verbeteren. Hij zal ons nieuwe dingen leren."

Mocht Ribéry naar als 'nummer tien' gaan fungeren, dan gaat dat waarschijnlijk ten koste van Thomas Müller of Toni Kroos. De twee Duitsers vulden het afgelopen seizoen deze plek in, en deden dat met veel succes. De grote vraag is dan ook hoe Guardiola zijn nieuwe club zal laten spelen.

Bij zijn presentatie liet de Spaanse coach weten dat hij bereid is om zich aan te passen aan het Duitse voetbal, maar dat hij niet te veel van zijn eigen filosofie wil afwijken.

Sekslijnen in The Last of Us

Naughty Dog, de ontwikkelaar van The Last of Us, is inderdaad stout geweest. In het spel zijn twee nummers op een prikbord te vinden die in het echt sekslijnen zijn.

In The Last of Us zijn wel meer grapjes te vinden. Zo is Justin Bieber de hoofdpersoon in een Uncharted-film. Website Kotaku heeft de twee nummers gebeld en kreeg bij een van de twee nummers een automatische telefoonstem die meldde dat ze 'spread, wet and ready for you right now' is. Neil Druckmann, creative director van Naughty Dog geeft toe dat dit niet hoort. Volgens hem was het echter een onbewust foutje, want de makers hadden gewoon bestaande nummers gepakt en hebben het netnummer naar 555 veranderd, zoals dat altijd in films gebeurt. Alleen werkt dit blijkbaar niet als je een 1-800-nummer hebt.

De ontwikkelaar werkt aan een update om de twee nummers uit de game te halen.

Oeps

Hiddink vindt in Meulensteen assistent

René Meulensteen vertrekt naar Anzhi Makhachkala. De Nederlander wordt daar assistent-trainer van Guus Hiddink. Dat maakt de voormalig rechterhand van Sir Alex Ferguson bij Manchester United bekend in het Algemeen Dagblad.

Meulensteen tekent voor één seizoen in Dagestan. "Ik heb er veel zin in en ben blij dat de zaken met Manchester United zijn afgerond." Zijn vertrek bij de Engelse club hing in de lucht sinds de aanstelling van David Moyes. "Mijn verantwoordelijkheden bij de club waren de laatste jaren gegroeid. Moyes is een andere trainer, die toch op het veld staat."

Meulensteen wordt eerste assistent onder Hiddink en neemt daarmee de plaats in van Ton Du Chatinier. Fred Rutten was ook in beeld als assistent, maar wil op eigen benen staan.

Microsoft vraagt geen geld meer voor updates

Microsoft wil van indiegames houden. Het bedrijf heeft besloten om met de tijd mee te gaan en geen geld meer te vragen voor het updaten van software voor Xbox 360 en Xbox Live Arcade.

Alleen als een ontwikkelaar misbruik maakt van het certificeringssysteem zal Microsoft zich nog geroepen voelen geld te innen. Het is nu dus de vraag of ontwikkelaars van reeds uitgebrachte games hun games vaker zullen updaten, denk bijvoorbeeld aan een Phil Fish, ontwikkelaar van Fez, die luidkeels en publiekelijk geklaagd heeft over de updatebedragen. Phil mag nu los, dus wie weet gaat hij weer aan het werk met Fez.

De ogen zijn wederom gericht naar Xbox One en de plannen daarvoor. De next-gen console heeft tot nu toe nog weinig blijk van indie-liefde gegeven.

Nieuwe corruptiezaak tegen Berlusconi begint

De rechtbank in Napels heeft donderdag de eerste voorbereidende hoorzitting gehouden in een nieuwe corruptiezaak tegen ex-premier Silvio Berlusconi van Italië. Volgens het Openbaar Ministerie heeft die in 2006 een senator omgekocht om zijn voorganger Romano Prodi ten val te brengen.

Ex-senator Sergio De Gregorio heeft bekend, en het OM heeft ermee ingestemd dat hij in ruil daarvoor een lagere straf krijgt, 1 jaar en 8 maanden. De rechter-commissaris zal moeten beslissen of zij die deal aanvaardt. De krant la Repubblica meldde eerder dat De Gregorio via een tussenpersoon 3 miljoen heeft aangenomen van Berlusconi. Die was zelf donderdag niet persoonlijk aanwezig, maar door advocaten vertegenwoordigd.

Kamer stemt in met omstreden pensioenwet

De Tweede Kamer heeft donderdagmiddag ingestemd met het omstreden pensioenplan van het kabinet. Zoals verwacht stemden alleen de regeringspartijen VVD en PvdA voor.

Door de wetswijziging wordt het belastingvoordeel bij het sparen voor het pensioen vanaf 2015 aan banden gelegd. Het kabinet hoopt dat door een lagere pensioenopbouw de premies ook verlaagd worden, maar heeft daarvoor geen garanties. Dat is de belangrijkste reden voor de voltallige oppositie om niet in te stemmen met de wet.

Door geen waarborgen voor een lagere premie af te dwingen worden jongeren de pineut, zei Steven van Weyenberg (D66) in een stemverklaring. Bovendien zijn de beoogde bezuinigingen van drie miljard euro hiermee 'boterzacht' geworden, zei hij. Eerder kraakte ook de Raad van State het voorstel al.

Het is nog maar de vraag of de wet ook echt van kracht wordt. Nu gaat de Eerste Kamer zich erover buigen, maar daar hebben de regeringspartijen geen meerderheid. Tijdens een debat waarschuwden enkele oppositiepartijen daarom al dat het plan waarschijnlijk in de senaat alsnog sneuvelt.

Rutte weidt niet uit over Fyra

Het besluit van de NS om te stoppen met de Italiaanse Fyra is het besluit van een private onderneming. De afhandeling van het besluit is een zaak tussen de NS en de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda. Dat standpunt herhaalde premier Mark Rutte (VVD) donderdag bij zijn aankomst in Brussel.

Rutte stelde tegenover de pers dat hij die boodschap donderdag ook heeft overgebracht aan zijn Italiaanse collega Enrico Letta. De Nederlandse premier maakte zijn zienswijze afgelopen vrijdag voor het eerst kenbaar.

Letta liet eerder weten zich 'grote zorgen' te maken over AnsaldoBreda en over de reputatie van de Italiaanse technieksector. Volgens Rutte is het logisch dat Letta opkomt voor zijn bedrijven.

De NS en de Belgische spoormaatschappij NMBS willen af van de spaghettiboemels vanwege talrijke technische gebreken. Volgens AnsaldoBreda overdrijven de beide spoorbedrijven en is 'slechts sprake van kinderziekten'.

Vrijdag dient in Utrecht een kort geding over de falende treinen. AnsaldoBreda eist dat de spoorwegmaatschappijen alle negentien bestelde hogesnelheidstreinen afnemen.

Fyra V250 (Foto: Novum)
Fyra V250 (Foto: Novum)

Zwevende turrets in The Bureau

2K Games heeft een nieuwe trailer van The Bureau: XCOM Declassified die je meer inzicht geeft hoe de interface, Battle Focus genoemd, werkt in deze squad-based tactical shooter.

In de video zien we hoe de speler zelfs gevechten wint zonder zelf een schot te lossen. In het spel speel je als agent William Carter en ga je in third-person tactisch te werk om de aliens mores te leren. In de jaren zestig is alleen de technologie nog niet zo ver als in eerdere XCOM-delen, dus het wordt nodig om de aliens ook op technologisch vlak te bestuderen. Zwevende turrets is een van de richtingen waar je aan moet denken, zoals in de onderstaande trailer te zien is.

The Bureau: XCOM Declassified komt 23 augustus uit op pc, PlayStation 3 en Xbox 360.

'Geen deals om Snowden te krijgen'

De Verenigde Staten gaan geen diplomatieke koehandel bedrijven of straaljagers inzetten om Edward Snowden te pakken te krijgen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama donderdag gezegd in Senegal.

Obama, die Snowden een '29-jarige hacker noemde', probeerde de gemoederen rondom de klokkenluider enigszins te sussen. De president zei dat het leed al geleden is en dat zijn aandacht er nu naar uitgaat om vergelijkbare lekken in de toekomst te voorkomen.

"Ik ga niet één zaak waarin we iemand uitgeleverd willen krijgen zo opblazen dat ik opeens deals moet sluiten op andere beleidsterreinen, simpelweg om hem uitgeleverd te krijgen", aldus Obama. Hij doelt hiermee onder meer op Rusland, waar Snowden momenteel zit in de transitzone op de luchthaven Sjeremetjevo in Moskou. De Russische Vladimir Poetin heeft al aangegeven dat Snowden zich technisch gezien niet op Russisch grondgebied bevind en dat hij niet van plan is hem uit te leveren aan de VS.

Obama heeft geen contact opgenomen met Poetin of met de Chinese president Xi Jinping om te vragen Snowden te overhandigen. Voordat hij naar Rusland vloog zat Snowden enkele weken in Hong Kong. "Ik zou dat niet moeten hoeven doen", aldus Obama. "Mijn verwachting is nog steeds dat Rusland en andere landen die hebben gesproken over mogelijk asiel verlenen aan Snowden beseffen dat ze deel uitmaken van een internationale gemeenschap en dat ze zich aan internationale wetgeving houden."

Het feit dat de kwestie-Snowden tot de verbeelding spreekt verbaast Obama niet, zei hij. "Ik snap dat het een fascinerend verhaal is. Er zal ongetwijfeld op een later moment een tv-film over worden gemaakt."

Vliegtuigje neergestort bij Lelystad

Bij Lelystad Airport is donderdag een vliegtuigje neergestort. De twee inzittenden bleven ongedeerd, meldt een woordvoerder van de brandweer. Het toestel, een Fouga Magister, ligt aan het einde van de landingsbaan.

Het incident gebeurde rond het middaguur toen de piloot wilde landen. Wat er precies is gebeurd is onduidelijk. De politie spreekt van een 'hard neergekomen' toestel.

Medewerkers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid arriveerden in de loop van de middag op het vliegveld Lelystad om het ongeval met het eenmotorige vliegtuig te onderzoeken.

COC biedt petitie aan bij Russische ambassade

COC Nederland heeft donderdag bij de Russische ambassade in Den Haag een petitie aangeboden tegen de antihomowet in Rusland. Deze wet legt onder meer voorlichting over homoseksualiteit op scholen aan banden en maakt het homo's en lesbiennes moeilijk om voor hun rechten op te komen.

De homobelangenorganisatie hoopt dat de petitie, die ondertekend is door meer dan veertienduizend mensen, president Vladimir Poetin ervan overtuigt om de wet niet in werking te laten treden.

Het COC is tegelijkertijd realistisch. "Ik vrees dat het proces niet meer te stoppen is", zegt voorzitter Tanja Ineke. "Maar wat wij wel kunnen doen is Russische LHBT's op deze manier een hart onder de riem steken."

Het Russische parlement heeft de omstreden wet al goedgekeurd.

'Bestrijd jeugdwerkloosheid niet alleen met geld'

Het bestrijden van de jeugdwerkloosheid met extra investeringen heeft alleen zin als Europese lidstaten ook hun arbeidsmarkt aanpassen. Dat zei premier Mark Rutte (VVD) donderdag bij zijn aankomst in Brussel voor de Europese Raad. "Een paar miljard kan best zinvol zijn, maar dan moet er ook worden hervormd", aldus Rutte.

De Europese regeringsleiders komen donderdag en vrijdag bij elkaar om onder meer te praten over de aanpak van de jeugdwerkloosheid. Rutte denkt dat de landen veel van elkaar kunnen leren. "In Nederland hebben we eigenlijk nog het gildesysteem, een leer-werktraject op het mbo", zei de premier. "Dat zou in andere landen ook goed kunnen werken."

Volgens Rutte is de jeugdwerkloosheid in Nederland relatief laag, omdat de arbeidsmarkt hier rekening houdt met jongeren. "Jonge werknemers komen in Nederland relatief makkelijk aan de slag. De aansluiting tussen onderwijs en werk is makkelijker dan in andere landen", aldus Rutte.

Layton houdt van iOS

De bekende Professor Layton heeft het even gezien op de Nintendo-handhelds en gaat op avontuur op iOS-apparaten met Layton Brothers Mystery Room.

De eerste drie hoofdstukken zijn gratis. Wil je verder met puzzelen zijn er packs te koop om verder te kunnen.

Het spel bestaat uit: 

 • File No. 000: Freshly Baker (Prologue)
 • File No. 001: The Hand Sandwich
 • File No. 002: The Bungled Burglary

Case File Pack 1 - € 2,69 met daarin:

 • File No. 003: A Murder Staged
 • File No. 004: The Walking Corpse
 • File No. 005: The DJ's Swansong
 • File No. 006: Kiss Goodbye

Case File Pack 2 - €1,79 met daarin: 

 • File No. 007: The Mystery Rooms
 • File No. 008: Ham and Cheese
 • File No. 009: Good Cop, Bad Cop

[WBD] Rojer met Qureshi verder in dubbelspel

Jean-Julien Rojer heeft samen met Aisam-ul-Haq Qureshi de tweede ronde in het dubbelspel op Wimbledon bereikt. De Nederlander en de Pakistaan wonnen met 7-6 (5), 6-4, 6-4 van het Duits-Australische koppel Dustin Brown en Rameez Junaid.

Rojer en Qureshi zijn in Londen als vijfde geplaatst. In de volgende ronde stuiten ze op de Belg Xavier Malisse en de Brit Ken Skupski.

Meer gigolo in Killer is Dead

Deep Silver kondigt vandaag de Limited Edition aan voor de actiegame Killer Is Dead, die vanaf 30 augustus 2013 verkrijgbaaris voor PlayStation 3 en Xbox 360. Deze exclusieve editie heeft een adviesprijs van 59,99 euro.

De Limited Edition bevat naast de normale versie van de game het DLC-pakket 'Smooth Operator'. Dit pakket bestaat uit: 

 • Een extra missie: aflevering 51 - The Man Who Stole Blood
 • Gigolo-bril: Mondo Zappa krijgt een speciale bril met röntgenstralen, zodat hij nog meer kan genieten van de schoonheden in Gigolo Mode
 • Een mysterieuze schoonheid genaamd Betty voor Gigolo Mode
 • Een nog niet aangekondigd voorwerp dat perfect is voor de zomer

Killer Is Dead speelt zich af in de nabije toekomst, in een wereld die veel lijkt op de wereld die we nu kennen. De speler kruipt in de huid van een beul genaamd Zappa, die in zijn rechterhand een Japans zwaard vasthoudt en met zijn kunstarm links verschillende voorwerpen hanteert. Zijn ultieme doel is het executeren van misdadigers over de hele wereld.

Deze actiegame wordt ontwikkeld door Kadokawa Games en Grasshopper Manufacture, bekend van eerdere games als Lollipop Chainsaw en No More Heroes. SUDA51 doet weer mee dus dan weet je dat er vreemde elementen in de game gaan voor komen. Killer Is Dead is vanaf 30 augustus 2013 wereldwijd verkrijgbaar.

Diarra verruilt Anderlecht voor N.E.C.

N.E.C. Nijmegen heeft zich versterkt met Seydina Diarra. De 19-jarige Belg heeft een contract getekend voor twee seizoenen met een optie voor nog twee jaar, meldt de Nijmeegse club donderdag. Diarra komt over van Anderlecht, waar hij vrijwel de gehele jeugdopleiding doorliep.

Technisch directeur Carlos Aalbers is verheugd met de transfer. "Seydina Diarra is een talentvolle middenvelder die voor N.E.C. heeft gekozen om zich verder te ontwikkelen en om zijn eerste grote stap te maken in het betaalde voetbal." Diarra is alweer de vijfde versterking van N.E.C. voor het nieuwe seizoen. Eerder werden Christoph Hemlein, Dennis Gentenaar, Tobias Haitz en Alireza Jahanbakhsh al vastgelegd.

[WBD] Williams eenvoudig door

Serena Williams ligt op koers voor haar zesde titel op Wimbledon. De als eerste geplaatste Amerikaanse versloeg donderdag op eenvoudige wijze Caroline Garcia uit Frankrijk in twee sets. Het werd 6-3 en 6-2. Titelverdedigster Williams wist in beide sets twee breaks te forceren tegen de nummer honderd van de wereld.

Williams is de gedoodverfde favoriet voor de titel nu Maria Sharapova (3) en Victoria Azarenka (2) uit het toernooi liggen. Ze bevestigde haar favorietenrol tegen Garcia. Williams gaf op haar eerste opslagen slechts vier punten weg aan de Franse speelster. Daarnaast sloeg ze dertig winners, dubbel zo veel als haar opponente.

De Amerikaanse neemt het in de derde ronde op tegen de 42-jarige Kimiko Date-Krumm. De Japanse won met 6-4 en 7-5 van Alexandra Cadantu uit Roemenië. Met die zege is Date-Krumm de oudste speelster in de historie van Wimbledon die de derde ronde heeft bereikt.

Na Li (6) maakte een einde aan de zegereeks van de Roemeense Simona Halep. De Chinese won met 6-2, 1-6 en 6-0 van de winnares van Rosmalen en doorbrak de zegereeks van elf wedstrijden. De Australische Sam Stosur (14) is ook verder op Wimbledon. Zij won met 6-2 en 6-2 van Olga Puchkova.

Bij de mannen moest Michaël Llodra opgegeven tegen Andreas Seppi (23). Dat deed hij nadat hij de eerste set met 7-5 had verloren. Hij is de achtste uitvaller in twee dagen tijd.

Alle Metal Gear Solid-games in beeld

Konami is nog niet klaar met Meta Gear-collecties. Binnenkort komen ze met de ultieme collectie, tot ze volgend jaar weer een nieuwe weten te verzinnen tenminste. Metal Gear Solid: The Legacy Collection bevat zo'n beetje alle MGS-games.

Deze collectie, die exclusief is voor PS3, bevat een PS1-code voor MGS1, een blu-ray voor MGS4 en de Metal Gear Solid HD Collection (MGS2, MGS3 & Peace Walker). Dit nieuw pakket komt op 7 juli uit in Amerika. Een Europese release is nog niet bevestigd. De PS3 is echter regiovrij, mocht je ten koste van alles deze compilatie willen.

Dertig tips over vondeling Roermond

Over de baby die vorige week dinsdag in Roermond werd gevonden zijn tot nog toe dertig tips binnengekomen. De moeder van het kind is echter nog niet gevonden. Dat meldt de politie donderdag.

De baby werd vroeg in de ochtend gevonden door een voorbijganger op de hoek van de Broekhin-Zuid met de Wilhelminalaan. Het jongetje lag gewikkeld in een deken op een groenstrook. Het jongetje lag enkele dagen in een ziekenhuis en verblijft sinds vrijdag bij een pleeggezin.

Na de vondst onderzochten forensische experts de groenstrook. Ook is er een passantenonderzoek gehouden en is er een scan gemaakt van de vindplaats en de directe omgeving. Ook riep de politie mensen die mogelijk iets weten op zich te melden.

Boekhouding Staatsloterij in beslag genomen

Namens de Stichting Loterijverlies heeft een deurwaarder donderdag beslag gelegd op de administratie van de Staatsloterij. Volgens de stichting weigert de loterij deelnemers inzicht te geven in hun speelgeschiedenis, waardoor zij vaak niet meer kunnen bewijzen dat ze hebben meegespeeld.

Veel deelnemers aan de Staatsloterij kunnen volgens Loterijverlies hun speelgeschiedenis niet meer opvragen sinds de rechter eind mei oordeelde dat de Staatsloterij deelnemers tussen 2000 en 2008 misleidde.

Volgens de stichting wordt deelnemers hiermee een recht ontnomen. Normaal gesproken kunnen deelnemers hun speelgeschiedenis nagaan via de website of een verzoek indienen per e-mail, telefoon of post.

Zowel de digitale als de papieren administratie wordt nu gekopieerd, wat volgens Loterijverlies nog enkele dagen kan duren.

Xbox 360 gaat Wii voorbij in Groot-Brittannië

Xbox 360 zal binnen enkele dagen de best verkochte current-gen console van Groot-Brittannië worden. Het gaat daarmee Nintendo's Wii voorbij, die de laatste jaren qua verkoop enorm is ingekakt. Dat heeft GfK, een bedrijf die verkoopcijfers meet, tegenover mvcuk bevestigd.

Microsoft heeft tot op heden 8,4 miljoen Xbox 360-consoles verkocht in Groot-Brittannië. De vraag is nu of het de PS2 voorbij kan gaan. Sony wist 10 miljoen exemplaren van die console te verzetten

Xbox UK-baas Harvey Eagle (waarom hij geen superheld is begrijp ik ook niet) reageerde uiteraard blij op dit nieuws. "This is an historic milestone and our sincere thanks goes to each and every person that has bought and enjoyed Xbox 360 over the past eight years."

"As you saw at E3 earlier this month, we announced a new Xbox 360 form factor and we are committed to ensuring Xbox 360 remains the best place to play games, connect with friends and enjoy your entertainment. You'll see great exclusive content coming not only to Xbox 360, but also to Xbox One later this year."

VVD en PvdA blijven dalen in peiling

Coalitiepartijen VVD en PvdA blijven dalen in de peilingen. In de Politieke Barometer van Ipsos daalt de VVD een zetel ten opzichte van twee weken eerder. De liberalen komen op 33 zetels terecht. De PvdA daalt ook een zetel, naar 23. De ondervraagden oordelen ook negatief over de ministers.

De PVV blijft stijgen. De partij van Wilders wint een zetel en komt uit op 24. D66 stijgt van zeventien naar achttien terwijl de SP een zetel verliest en er vijftien overhoudt. CDA blijft op elf zetels staan, 50Plus stijgt van negen naar tien.

De ChristenUnie blijft op vijf zetels en GroenLinks en de Partij voor de Dieren op vier. De SGP verliest een zetel ten opzichte van twee weken eerder en houdt drie zetels over.

Ten opzichte van het eerste kwartaal zijn kiezers minder te spreken over de ministers in het kabinet. Toen kregen twee ministers een onvoldoende, inmiddels scoren negen van de dertien ministers onder de maat.

Mansveld wil meer parkeerplekken bij station

Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) wil dat er de komende jaren meer zogeheten Park+Ride-plekken komen bij treinstations. In totaal moeten er in 2015 vijftienduizend parkeerplaatsen zijn. Dat zei ze donderdag bij een bezoek aan zo'n parkeerplaats in Amersfoort.

"Dat betekent dat vijftienduizend extra automobilisten op 106 plaatsen in Nederland iedere dag slimmer en comfortabeler kunnen reizen", aldus Mansveld. De aanleg van de P+R-plekken is onderdeel van een actieplan dat zich richt op de toename van het aantal treinreizigers. Het kabinet trekt dertig miljoen euro uit voor het plan.

Meer animo voor pabo onder mannelijke studenten

De pabo lijkt dit jaar een stuk populairder bij mannen. Voor komend schooljaar zijn driehonderd meer mannelijke verzoeken voor aanmelding tot de lerarenopleiding binnengekomen, een stijging van negentien procent. Dat blijkt uit cijfers van de Vereniging Hogescholen.

In 2012 kwamen zo'n negenhonderd verzoeken binnen, nu is al sprake van twaalfhonderd. Een woordvoerder spreekt van een 'opvallende' stijging, maar kan niet verklaren waarom opeens meer mannen zich melden. Hij benadrukt dat het overigens nog niet zeker is dat ze allemaal worden aangenomen.

De pabo in Doetinchem bevestigt het beeld van de Vereniging Hogescholen. Komend schooljaar bestaat een derde van de studenten uit mannen. Normaal ligt het aandeel mannelijke studenten rond de twintig procent.

Studentcoördinator Jorik Huizinga denkt dat de stijging wellicht door de economische crisis komt. "Het is een lastige tijd om een baan te vinden. Mannen denken misschien meer kans te maken om aangenomen te worden tussen alle vrouwen", stelt hij in een reactie. Volgens Huizinga is bovendien het beeld van leraren veranderd. "Het is niet alleen meer vrouwen."

Moederbedrijf Atlus vraagt faillisement aan

Het moederbedrijf van Atlus, bekend van de Persona-games, kijkt tegen een faillisement aan. Het bedrijf wordt mogelijk gesaneerd door kredieteuren. De vraag is of Atlus dit alles gaat overleven.

Index, het moederbedrijf, zegt in een officiële persverklaring dat de gamestak van het bedrijf het beste onderdeel van het bedrijf is. Ze zijn nu op zoek naar een investeerder om die tak te redden. Een andere mogelijkheid is om Atlus te verkopen.

Atlus heeft ondertussen via Twitter laten weten dat de release van Shin Megami Tensei IV en Dragon's Crown niet in gevaar komt. Beide games hebben overigens nog een officiële releasedatum in Europa.

[MotoGP] Lorenzo mist TT Assen door crash

Jorge Lorenzo moeten een streep zetten door de TT van Assen. De Spaanse wereldkampioen van de MotoGP heeft donderdag bij een val tijdens de vrije training zijn linkersleutelbeen gebroken. Dat heeft de organisatie van de MotoGP gemeld.

Lorenzo werd na zijn val per ambulance afgevoerd naar een nabijgelegen ziekenhuis, waar hij werd onderworpen aan medisch onderzoek. Lorenzo was op het moment van zijn val de snelste man in de tweede vrije training. De huidige nummer twee van het wereldbekerklassement won de TT in Assen viermaal, waarvan een keer in de MotoGP.

Cel en tbs voor misbruik anorexiameisjes

Een 45-jarige man uit Apeldoorn moet vier jaar de cel voor het verkrachten, bedreigen en uithongeren van jonge vrouwen met anorexia. De rechtbank in Zutphen legde hem donderdag ook tbs met dwangverpleging op. Justitie had zes jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

De man kwam met de vrouwen in contact via internet. Hij stimuleerde de meisjes af te vallen door hen afvaltips te geven en pillen en andere verdovende middelen toe te stoppen. Zijn zes slachtoffers, tussen de 16 en 21 jaar oud, wogen op een gegeven moment nog maar 35 kilo. Volgens justitie had de man een obsessie voor het 'ideale uiterlijk' bij vrouwen.

De rechtbank acht bewezen dat de man een van de vrouwen meerdere keren met geweld heeft verkracht. Ook liet hij bij deze zwangere vrouw zijn naam tatoeëren. De verkrachting van de vier andere vrouwen die aangifte tegen de man deden acht de rechtbank wegens gebrek aan bewijs niet aangetoond. Zijn straf viel daardoor lager uit dan geëist.

De rechters achten mensenhandel van een van de vrouwen eveneens bewezen. Hij hield haar in zijn woning en wilde dat hij voor haar de prostitutie in ging om geld voor hem te verdienen. Daarnaast voerde hij haar naar een seksclub in Rotterdam. De man werd verder schuldig bevonden aan het 'benadelen van de gezondheid van vijf jonge kwetsbare vrouwen'.

De man is onderzocht in het Pieter Baan Centrum, waar deskundigen een persoonlijkheidsstoornis vaststelden. Ook achten zij de kans op herhaling groot. Om die redenen eiste justitie naast cel ook tbs met dwangverpleging. De rechtbank besloot daarin mee te gaan.

Meisje (15) gepakt na masturbatiefilmpje op Facebook

Een 15-jarig meisje uit Zürich kreeg onlangs Oom Agent op visite. Het tienermeisje werd opgepakt wegens het maken van kinderporno. Een filmpje waarop het kind zichzelf naar een hoogtepunt brengt, was namelijk op Facebook beland.

Het filmpje ging als het razende over het internet. Meer dan 15.000 personen hebben gezien hoe het tienermeisje masturbeert met een fles ijsthee. Uiteindelijk is de video van internet gehaald.

Het Zwitserse meisje had zichzelf laten filmen door haar vriend. Hij zette het filmpje zonder haar toestemming prompt op Facebook. Desondanks werd het tienermeisje zelf opgepakt wegens het produceren van kinderporno.

Gelukkig is er nu goed nieuws. De rechtbank heeft besloten alle aanklachten tegen het meisje te laten vallen. Wel worden nog elf andere pubers aangeklaagd wegens het verspreiden van kinderporno.

'Voordelen homokoppels moeten overal gelden'

De sociale voordelen die sinds woensdag in de Verenigde Staten ook voor getrouwde homostellen gelden zouden in elke staat gelijk moeten zijn. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama donderdag gezegd op een persconferentie in Senegal. Obama bejubelde de uitspraak van het Hooggerechtshof van een dag eerder opnieuw als een 'overwinning voor de Amerikaanse democratie'.

Het Hooggerechtshof bepaalde woensdag dat een deel van de Defense of Marriage Act is strijd is met de grondwet. Door het vonnis kunnen getrouwde homokoppels voortaan ook aanspraak maken op allerlei belasting-, pensioen- en ziektezorgvoordelen die al langer gelden voor getrouwde heteroseksuelen. Obama zei donderdag dat deze voordelen moeten blijven gelden als een getrouwd homostel verhuist naar een Amerikaanse staat die het homohuwelijk niet erkent.

Obama ging ook in op de positie van homo's in Afrika, waar veel landen homoseksualiteit gecriminaliseerd hebben. Hij zei religieuze meningsverschillen over het onderwerp te respecteren, maar wilde het belang van non-discriminatie benadrukken. "Mensen moeten gelijk behandeld worden en dat is denk ik een universeel geldend principe."

De Senegalese president Macky Sall vergezelde Obama op de persconferentie. Hoewel homoseksualiteit verboden is in Senegal zei Sall dat zijn land 'zeer tolerant is' en dat antihomowetten niet worden nageleefd. Het decriminaliseren van homoseksualiteit is volgens Sall echter nog een stap te ver. "We zijn er nog steeds niet klaar voor", aldus de president. "Dat betekent niet dat we homofoob zijn."

Inval bij chemiebedrijf Oosterhout na brand

De politie heeft donderdag een inval gedaan bij een chemisch bedrijf in Oosterhout. Het bedrijf, waar begin deze maand een grote brand woedde, zou zich niet aan de milieuvergunning hebben gehouden en bovendien niet alles hebben gedaan om te voorkomen dat brand kon ontstaan. Bij de doorzoeking is administratie in beslag genomen, meldt het OM.

In een loods van het bedrijf, European Liquid Drumming, aan de Zeilmakerijweg vond in de avond van 4 juni een explosie plaats. Na de explosie brak brand uit. Niemand was aanwezig op het moment van de brand en er vielen dan ook geen gewonden. Ook kwamen er geen grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen vrij.

Telecombedrijven slecht voorbereid op storingen

Telecombedrijven zijn niet goed voorbereid op grootschalige problemen. Driehonderd van de vijfhonderd onderzochte bedrijven hadden in oktober vorig jaar geen enkel plan, concludeert het Agentschap Telecom in een rapport dat donderdag werd gepresenteerd. Hierdoor kunnen consumenten en bedrijven lang zonder internet of telefonie zitten.

In de tweede helft van vorig jaar kreeg het agentschap, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, 23 meldingen van grote telecomstoringen. Bedrijven zijn sinds juni vorig jaar verplicht storingen te melden. In de meeste gevallen werden deze veroorzaakt door stroomuitval of ict-fouten.

Sinds januari moeten telecombedrijven rapporteren wat hun plannen zijn om de problemen bij een dergelijke storing op te vangen. Het agentschap gaat erop toezien dat telecombedrijven plannen opstellen om de continuïteit van hun netwerk en diensten te waarborgen. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) zei eind vorige maand dat particulieren gecompenseerd zouden moeten worden als een storing langer dan twaalf uur aanhoudt, bijvoorbeeld met extra belminuten of datategoed. De Tweede Kamer vindt twaalf uur te lang en wil dat er al na vier uur compensatie komt.

De meeste grote telecompartijen zouden een noodplan achter de rug hebben bij een grootschalige storing of daarmee bezig zijn. Begin vorige maand maakten telefoonaanbieders KPN, T-Mobile en Vodafone bekend bij storingen gebruik te gaan maken van elkaars netwerk voor bellen en sms'en. Het 'noodplan' wordt deze zomer getest en zou later dit jaar doorgevoerd moeten worden. Mogelijk is er onvoldoende capaciteit op de netwerken om alle klanten op te vangen. Agentschap Telecom doet in zijn rapport de suggestie dat defensie, telecombedrijven en satellietoperators frequenties kunnen delen. Het agentschap zoekt naar een oplossing om op die manier de druk op de huidige frequenties te verlichten.

Politie Filipijnen redt postorderbruiden

De Filipijnse politie heeft woensdag een bende opgerold in de stad Bacoor die handelde in zogenoemde postorderbruiden. Bij de actie werden 29 vrouwen bevrijd. Twee Zuid-Koreanen en vier Filipijnen zijn opgepakt. Dat heeft de politie donderdag bekendgemaakt.

De bende vroeg duizenden dollars van Zuid-Koreaanse mannen die hun zinnen hadden gezet op een Filipijnse echtgenote. De mannen werd voorgehouden dat het geld naar de families van de vrouwen zou gaan. De vrouwen werd op hun beurt een welvarend leven in Zuid-Korea beloofd, maar eindigden vaak in een ongelukkig huwelijk of werden zelfs mishandeld.

Onder de vrouwen die woensdag werden gered was een meisje van 16. De politie kwam de bende op het spoor na een tip van slachtoffers van de bende. De verdachten worden aangeklaagd wegens mensenhandel. Hiervoor kunnen ze maximaal twintig jaar celstraf krijgen. Ook worden ze vervolgd voor het schenden van een Filipijnse wet die postorderbruiden verbiedt. Daarvoor kunnen ze nog eens zes jaar cel krijgen.

Herexamens kwijt in de post

De herexamens van ongeveer tien scholen zijn in de post kwijtgeraakt. Het gaat om examens die al door een tweede corrector zijn nagekeken en terug waren gestuurd naar de scholen. Dat meldt de Onderwijsinspectie donderdag.

Als de examens niet snel boven water komen wordt door de scholen en de tweede corrector geprobeerd om de cijfers te 'reconstrueren'. De examens zijn vorige week afgenomen. De woordvoerder van de Onderwijsinspectie spreekt van een 'zeer vervelende situatie'.

De examens worden altijd per post verstuurd, stelt de zegsman. Onbekend is of dat altijd per aangetekende post gebeurt. Deze week of volgende week reiken scholen de diploma's uit. De Onderwijsinspectie hoopt dat de examens dan gevonden zijn.

Wodkatampon brengt tienermeisje in coma

Een tienermeisje heeft twee dagen in een Spaans ziekenhuis gelegen wegens een ernstige alcoholvergiftiging. Het meisje had een halve liter wodka weggewerkt tussen haar onderste lippen.

Het kind had middels een speciale techniek, onder de lokale jeugd Tampax on the Rocks genoemd, zichzelf strontlazarus gezopen. Bij dit proces wordt een tampon, doordrenkt met wodka, in een muts geschoven.

Levensgevaarlijk, zo'n wodkatampon, zo laat een arts van het ziekenhuis in Murcia weten. "Het wordt ingebracht in de vagina waar de alcohol veel sneller wordt opgenomen", verklaart de beste man. "Dankzij het dunne, met slijm bedekte vliesje, komt de alcohol razendsnel in de bloedbaan terecht."

Het meisje raakte na een halve liter wodka in een coma. Zij werd overgebracht naar het ziekenhuis, alwaar zij na twee dagen werd ontslagen.

Wodkatampons worden vooral gebruikt om ouders om de tuin te leiden. Zij ruiken zo immers geen sterke dranklucht. Was deze praktijk eerst alleen populair in de VS, nu is deze ook al overgewaaid naar Engeland, Duitsland en Scandinavië.

Roda JC legt Kali vast voor drie jaar

Anouar Kali speelt komend seizoen bij Roda JC. De 22-jarige middenvelder komt transfervrij over van FC Utrecht en tekent een contract voor drie seizoenen, zo meldt de club uit Kerkrade donderdag. Afgelopen seizoen was Kali een van de smaakmakers bij het goed presterende FC Utrecht.

"Een speler van het kaliber Kali is een absolute aanwinst voor Roda JC. Wij zijn dan ook ontzettend blij en trots dat hij, ondanks de interesse van vele clubs uit binnen- en buitenland, voor ons heeft gekozen", reageert algemeen directeur Marcel van den Bunder.

Kali leek in een eerder stadium naar Anderlecht te vertrekken. De Belgische club vond de opleidingssom die een buitenlandse club moet betalen echter te gortig. De Utrechter debuteerde in 2011 voor de domstedelingen. Hij speelde in totaal 49 officiële duels en wist daarin twee keer te scoren. Eerder was hij actief in de jeugdopleiding van Ajax.

Eiffeltoren na twee dagen weer open

De Eiffeltoren in Parijs is donderdag weer opengegaan. Het beroemdste monument van Frankrijk is twee dagen dicht geweest vanwege een staking van het personeel. De driehonderd werknemers legden dinsdag het werk neer uit onvrede over onder meer hun salaris.

De Franse vakbond CGT, die de werknemers vertegenwoordigt, is al langer in een conflict verwikkeld met het bedrijf dat de Eiffeltoren uitbaat. De twee partijen zijn het oneens over een salarisverhoging voor het personeel, winstdeling en andere zaken.

De 124 jaar oude Eiffeltoren is normaal gesproken het hele jaar geopend. Dagelijks bezoeken zo'n 25 duizend toeristen het monument.

'Tweede naam van Snowden klopte niet'

De Amerikaanse autoriteiten hadden in de bijlagen bij hun verzoek om aanhouding van NSA-klokkenluider Edward Snowden diens tweede naam verschillend geschreven. Ook verzuimden zij zijn paspoortnummer te verstrekken. Dat heeft de minister van justitie van Hong Kong, Rimsky Kuen, donderdag gezegd.

Snowden verbleef enkele weken in Hong Kong nadat hij geheime Amerikaanse en Britse afluisterprogramma's had onthuld. De autoriteiten in Hong Kong lieten hem zondag naar Moskou vertrekken, volgens hen omdat een Amerikaans verzoek om diens aanhouding niet aan de eisen voldeed. De Amerikaanse regering maakt zich daar boos over en ziet in het besluit de hand van Beijing. De voormalige Britse kroonkolonie Hong Kong is nu een semi-autonome regio met een eigen rechtsstelsel.

Volgens Kuen vermeldden de immigratiedocumenten van Hong Kong Joseph als tweede naam van Snowden, maar stond in sommige documenten van de Amerikaanse overheid de naam James en werd hij in andere slechts als Edward J. Snowden aangeduid. "Deze drie namen zijn niet precies hetzelfde en daarom vroegen wij om opheldering", zei Yuen. Ook het nummer van het paspoort van Snowden ontbrak. De autoriteiten in Hong Kong vroegen hun Amerikaanse evenknieën vrijdagmiddag om nadere informatie, maar tot op het moment dat Snowden uit Hong Kong vertrok bleef die uit. 'Er was in ons rechtsstelsel geen wettelijke basis voor het gevraagde voorlopige aanhoudingsbevel' en daarom kon Snowden niet worden belet Hong Kong te verlaten, zei Kuen.

Het Amerikaanse ministerie van justitie bestrijdt dat duidelijkheid over de tweede naam van Snowden of diens paspoortnummer vereist waren. "Foto's en video's van de voortvluchtige waren via legio nieuwskanalen verspreid. Dat Hong Kong meer informatie over zijn identiteit vroeg, toont dat het alleen maar een voorwendsel om niet op het verzoek om voorlopige aanhouding in te gaan", zei een woordvoerster.

Snowden verblijft sinds zondag in het transitgedeelte van de luchthaven Sjeremetjevo bij Moskou. Hij zou asiel willen in Ecuador.

Vier verdachten examendiefstal op vrije voeten

Vier tieners die worden verdacht van betrokkenheid bij de diefstal van 27 examens van de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun komen vrij. Volgens justitie is het niet nodig dat de vier nog langer vast blijven zitten zolang het onderzoek nog duurt. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

De vier jongens van 18 en 19 jaar oud uit Rotterdam, Delft en Den Haag - leerlingen van het Ibn Ghaldoun - werden vorige week aangehouden. Voor de diefstal werden eerder nog drie anderen aangehouden. Zij blijven voorlopig wel vast vanwege hun aandeel in de diefstallen. De politie onderzoekt nog de rol van twee andere vermeende betrokkenen.

Het onderzoek bevindt zich volgens justitie in een afrondende fase. Het OM neemt op korte termijn een beslissing over de 26 leerlingen die zich na een oproep van staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) vrijwillig hebben gemeld.

Justitie heeft nog meer jongeren in het vizier die ook inzage zouden hebben gehad in de gestolen examens. Zij kunnen binnenkort de politie op de stoep verwachten. Volgens het OM gaat het om 'enige tientallen mensen'.

In totaal werden van het Ibn Ghaldoun 27 eindexamens gestolen. De verdwijning kwam eind mei aan het licht toen een vwo-examen Frans uitlekte.

'Swansea lijft Vitessenaar Bony in'

Swansea City heeft Vitesse-aanvaller Wilfried Bony binnen. De club uit de Premier League maakt 12 miljoen euro over aan FC Hollywood aan de Rijn voor de diensten van de Ivoriaan. Dit bevestigt althans Bony's zaakwaarnemer Francis Kacou. Vitesse heeft nog geen reactie gegeven op het nieuws.

Bony, afgelopen seizoen topscorer in de Eredivisie met 31 treffers, liet al vaker doorschemeren dat hij graag hogerop wilde en daardoor genoodzaakt was Vitesse te verlaten. Sinds zijn komst bij de Arnhemse club in in januari 2011 scoorde hij in 65 wedstrijden 46 keer.

Ook 130 kilometer per uur op delen A4, A5 en A32

Automobilisten kunnen vanaf vrijdag ook op delen van de A4, A5 en A32 het gaspedaal iets verder indrukken. Zoals vorig jaar al was afgesproken mag dan daar ook 130 kilometer per uur worden gereden. Dat meldt Rijkswaterstaat donderdag.

Het gaat om de A5 tussen Hoofddorp en knooppunt Raasdorp, de A32 tussen Heerenveen-Zuid en Akkrum en op de A4 tussen Zoeterwoude-Dorp en Leidschendam. De snelheidsverhoging op de A4 geldt alleen tussen 19.00 uur en 06.00 uur.

Op de A5 gaat de snelheid op de Westrandweg, van knooppunt Raasdorp tot de Coentunnel, vanaf juli van 80 naar 100 kilometer per uur.

De verhoging van de snelheid op deze trajecten maakt deel uit van de landelijke snelheidsverhoging die is ingevoerd op 1 september 2012. Op verzoek van de Tweede Kamer wordt op een aantal trajecten de snelheid pas verhoogd wanneer er veiligheidsmaatregelen zijn genomen.

Meer klachten over Amsterdamse politie

De politie in Amsterdam heeft in 2012 in totaal 573 klachten over het optreden van haar mensen afgehandeld. Uit het jaarrapport van de Commissie voor de Politieklachten in Amsterdam-Amstelland blijkt dat dit een stijging is van zeven procent in vergelijking met het vorig jaar.

Veruit het meest werd geklaagd over onjuiste bejegening door en uitlatingen van Amsterdamse politieagenten. Al jaren voeren klachten over bejegening de top tien aan, dit jaar gevolgd door klachten over geweld en over de manier van aanhouding.

Van het totaal aantal klachten bleek, net als vorig jaar, ongeveer een op de vijf gegrond. De hoogste percentages gegronde klachten gingen over het afhandelen van aangiften of over de weigering van politieagenten om aangifte op te nemen. 38 procent van deze schriftelijke klachten bleek gegrond.

Agenten tegen wie een klacht werd ingediend die gegrond wordt verklaard, worden aangesproken op hun gedrag.

Louis Leterrier: 'Morgan Freeman is een grappige vent'

Regisseur Louis Leterrier, wiens nieuwe film Now You See Me nu in de bioscopen te zien is, heeft zelf ervaren dat Morgan Freeman tijdens de opnames een erg grappige vent is en prettig om mee te werken. Tijdens een interview voor de film viel Morgan in slaap en werd weer wakker toen hem een vraag werd gesteld. "Ik sliep niet echt, maar ik testte Google-wimpers," aldus de 76-jarige acteur.

De thriller kent een echte topcast met onder anderen Woody Harrelson, Michael Caine, Morgan Freeman en Mark Ruffalo. "Tijdens de pre-productie waren we aan het verzinnen wie de personages zouden invullen en we zeiden al snel: laten we Morgan Freeman vragen en laten we Michael Caine vragen. Tot onze grote blijdschap zeiden ze allemaal ja. Het zijn allemaal echte filmlegendes, dus het was erg spannend om met ze samen te werken," vertelt de enthousiaste regisseur.

"Ik heb nog nooit eerder meegemaakt dat acteurs langer op de set stonden dan nodig. Morgan Freeman was bijvoorbeeld nauwelijks in zijn trailer te vinden en was bijna altijd op de set. Enorm fascinerend om dat te zien," vervolgt de Fransman, die eerder Clash of the Titans maakte. In Now You See Me draait het om vier illusionisten die in Las Vegas een enorme stunt uithalen. In het bijzijn van publiek beroven ze virtueel een bank in Parijs en het geld daalt neer over de hoofden van de toeschouwers. Wanneer de volgende dag blijkt dat de desbetreffende bank daadwerkelijk beroofd is, krijgt het viertal in één klap enorme bekendheid met hun briljante, onverklaarbare roof.

De interesse in magie kwam bij Leterrier al vroeg. "Toen ik klein was keek ik altijd naar goochelshows op televisie en dat vond ik altijd erg interessant. Ik geloofde toen echt dat het bestond en dat die mensen speciale krachten hadden. Ik twijfelde eraan of magie en films wel samen konden gaan, maar nu geloof ik dat het toch echt kan." Inspiratie kwam volgens de regisseur ook bij een andere bekende film met illusies vandaan, The Prestige. "De schrijver van de film was echt gek op die film. Ik vind Christopher Nolan [regisseur van The Prestige, red.] ook een genie. En het is ook een fantastische film, dus het heeft wel aan de basis gestaan van Now You See Me."

Het leuke aan magie is dat je eigenlijk niet wil weten hoe de vork in de steel steekt. Maar de regisseur kan daar natuurlijk niet omheen. "Het was niet erg om te weten hoe alle trucs werken. Ik kan nog steeds genieten van de film en het is vooral leuk om hem te bekijken met publiek. Je voelt dan de magische sfeer in de zaal en het genot van de bezoekers. Daar kreeg ik echt wel een kick van."

In Amerika opende de film net na Fast & Furious 6 op de tweede plek met een goed openingsweekend van ruim 29 miljoen dollar. Dan wordt er al snel gepraat over een vervolg, Hollywood kennende. "Ik zou een vervolg te gek vinden. Ik heb veel geleerd van magie en het is fantastisch om ermee te spelen. Wat mij betreft mag een deel twee er komen," sluit de Franse regisseur af.

De film Now You See Me is vanaf vandaag in de bioscopen te zien.

Real Madrid en Málaga akkoord over Isco

Real Madrid kan komende week Isco als nieuwe speler presenteren. De Madrilenen hebben een akkoord bereikt met de aanvallende middenvelder en zijn huidige club Málaga CF. "Als hij de medische keuring doorstaat, gaat hij voor Real Madrid spelen", zegt Real-voorzitter Florentino Pérez woensdagavond tegenover Radio Nacional.

Isco kost de Koninklijke naar verluidt dertig miljoen euro. De 21-jarige Spaanse rechtspoot maakte indruk op het jeugd-EK in Israël. Jong Spanje won dat toernooi. Isco was drie keer trefzeker.

De afgelopen twee seizoenen speelde Isco voor Málaga 69 duels in de Primera División. Met die ploeg was hij afgelopen seizoen actief in de Champions League. De kwartfinale was het eindstation. Isco maakte in 2010 namens Valencia zijn debuut in de Spaanse competitie. Málaga nam hem na een jaar voor zo'n zes miljoen euro over van Valencia.

[Upd] PSV haalt Jozefzoon en Bruma

Na het vertrek van Dries Mertens en Jeremain Lens zocht PSV naar een buitenspeler. Deze hebben ze in de persoon van Florian Jozefzoon gevonden.

De jeugdinternational stond op de verlanglijst van Ajax, FC Twente en Benfica maar strijkt dus neer in het Philips Stadion. Hij komt over van RKC Waalwijk waar hij nog een contract had tot 2014. Bij PSV tekent hij tot medio 2016.

Jozefzoon sprak eerder met FC Twente, maar vanwege geldgebrek ging de transfer niet door. PSV heeft door de verkopen van Jeremain Lens (Dinamo Kiev) en Dries Mertens (Napoli) wel liquide middelen voor handen. Hoe hoog de transfersom is is niet bekendgemaakt.

Update 13.24 uur 

PSV heeft zich versterkt met Jeffrey Bruma. De 21-jarige verdediger wordt overgenomen van Chelsea, dat hem de afgelopen twee seizoenen verhuurde aan Hamburger SV. De Rotterdammer tekent bij PSV een contract voor vier jaar, maakte de club donderdag bekend.

Als Bruma de medische keuring doorstaat, voegt hij zich maandag op de eerste trainingsdag bij de selectie. De Eindhovenaren hebben met Chelsea afspraken gemaakt over een mogelijke terugkoop in de toekomst.

Bruma maakte in 2009 zijn debuut in de hoofdmacht van Chelsea. Daarna volgde huurperiodes bij Leicester City en HSV. De verdediger kwam vier keer uit voor het Nederlands elftal.

Nederlandse renners vroeg op voor dopingcontrole

De wielrenners van Vacansoleil en Belkin hebben donderdagochtend op Corsica bezoek gekregen van dopingcontroleurs van de internationale wielerbond. "En de gebruikelijke UCI-controle is ook weer een feit. Goedemorgen", twitterde Vacansoleil-kopman Wout Poels rond 8.00 uur.

De renners zijn op Corsica voor de start van de Tour de France zaterdag. Alle ploegen die deelnemen aan de Ronde van Frankrijk krijgen voor aanvang van de Tour bezoek van dopingcontroleurs.

Ook Johnny Hoogerland, ploegmaat van Poels, liet op Twitter weten zijn plasje te hebben ingeleverd. "Zojuist UCI-controle gehad en nu zo lekker uurtje lostrappen na de lange reisdag gisteren."

Ook de Belkin-ploeg werd vanochtend geconfronteerd met de gebruikelijke dopingcontrole. "Om 7 uur vanochtend UCI-dopingcontrole bij Team Belkin. Een vroegertje ook voor de cameraploeg", twitterde NOS-verslaggever Kees Jongkind.

Angry Birds Trilogy met mogelijke releasedatum voor Wii

Uitgever Activision maakt bekend dat Angry Birds Trilogy vanaf 13 augustus in de winkels ligt voor Nintendo Wii en Wii U. Dit geldt overigens alleen voor Noord-Amerika, maar de releasedatum voor Europa zal ongetwijfeld niet gigantisch afwijken.

Angry Birds Trilogy bevat de games Angry Birds, Angry Birds: Seasons en Angry Birds: Rio. Verder is het nog niet duidelijk of de Wii U GamePad dezelfde besturing krijgt net als de iOS- en Android-versie.

Overlast van minderheden (8): Columnisten

Zonnetje40 is een ruim maandje met verlof. Luc van Lier valt voor haar in. Met een serie over overlastgevende minderheden. Want die Marokkaantjes, die Molukse motorcriminelen, die Japanners, die bejaarden, die pontschippers, die volkszangers, die Italianen, die politici en die voetbalvrouwen zijn heus niet de enigen die onze samenleving hinderen. Vandaag aandacht voor een groep overlastgevers van nogal zelfingenomen signatuur: de columnisten.

Arshavin terug naar Zenit Sint-Petersburg

Andrei Arshavin keert terug bij Zenit Sint-Petersburg. De transfervrije middenvelder komt over van Arsenal en tekent voor twee jaar bij zijn oude werkgever in Rusland, zo meldt Zenit donderdag. Zeven jaar geleden kaapte Arsenal de Rus bij Zenit weg voor zo'n zestien miljoen euro. Nu bewandelt hij gratis de omgekeerde weg.

De 32-jarige Arshavin stond vijf seizoenen onder contract bij Arsenal, maar zijn speeltijd nam de laatste twee jaar sterk af. Vorig jaar werd hij na de winterstop al een halfjaar ondergebracht bij Zenit. In 2000 debuteerde hij bij de club uit Sint-Petersburg. De 74-voudig international was in negen seizoenen bij Zenit 71 trefzeker.

Cambuur huurt Kevin Brands

Kevin Brands speelt komend seizoen bij SC Cambuur. De promovendus huurt de 25-jarige middenvelder voor een jaar van Willem II. Brands heeft bij de Tilburgers een doorlopend contract tot medio 2015.

Het afgelopen seizoen degradeerde Brands met Willem II uit de Eredivisie. Hij speelde veertien duels voor die club in zijn eerste seizoen in Tilburg. Daarvoor speelde de Waalwijker drie jaar bij Telstar. Brands is de zoon van Marcel Brands, technisch directeur bij PSV.

Cambuur is druk doende de selectie rond te krijgen voor komend seizoen. De club uit Leeuwarden verlengde donderdag de contracten van Martijn van der Laan, Lucas Bijker en Oebele Schokker.

Topman Hollenshead na 17 jaar weg bij Id Software

Topman Todd Hollenshead vertrekt bij gamestudio Id Software. Volgens uitgever Bethesda, het moederbedrijf van Id Software, zijn de twee partijen vriendschappelijk uit elkaar gegaan. Hollenshead, die zelf nog geen reactie heeft gegeven, was sinds 1996 de baas bij de studio.

Het is niet bekend wat Hollenshead nu gaat doen. In een verklaring tegenover de Amerikaanse entertainmentwebsite IGN stelt Bethesda, sinds 2009 eigenaar van Id Software, dat hij zich aan 'andere persoonlijke interesses' wil wijden.

De eerste game die onder de leiding van Hollenshead op de markt werd gebracht, was het schietspel Quake uit 1996. Daarna volgden onder meer de schietspellen Quake 3 Arena, Rage en het vorig jaar uitgegeven Doom 3: BFG Edition.

De topman kwam kwam ook negatief in het nieuws, bijvoorbeeld toen eind 2011 de bedrijfsservers van de studio werden gekraakt en e-mails van zijn hand uitlekten. In een van die e-mails schreef Hollenshead dat hij blij was met de promotie voor de Doom-reeks na de schietpartij van Anders Breivik in Noorwegen. Daarbij kwamen 69 mensen om het leven.

Id Software werkt op dit moment aan nieuwe software waarmee andere spellen van moederbedrijf Bethesda gemaakt kunnen worden. Daarnaast zou de gamestudio bezig zijn met het schietspel Doom 4.


Topman Hollenshead na 17 jaar weg bij Id Software

Nvidia Shield op het laatste moment uitgesteld

De Nvidia Shield-spelcomputer ligt toch niet deze week in de winkel. Een probleem met een mechanisch onderdeel is de reden om de release uit te stellen. De draagbare spelcomputer had vanaf donderdag in de Verenigde Staten in de winkel moeten liggen, maar is nu doorgeschoven naar een nader te bepalen moment volgende maand.

"Uit de laatste kwaliteitstests bleek een probleem waar wij niet blij mee zijn", liet Nvidia weten in een verklaring. Wat het probleem precies is, laat het bedrijf in het midden. Het zou gaan om een onderdeel dat wordt geleverd door een ander bedrijf.

Nvidia maakte vorige week bekend dat de draagbare spelcomputer goedkoper zou worden. Nog voordat de Nvidia Shield in de winkel ligt, heeft het bedrijf vijftig dollar van de prijs af gehaald. Het apparaat moet driehonderd dollar kosten. Het is niet bekend wanneer de Nvidia Shield in Nederland in de winkel ligt.


Nvidia Shield op het laatste moment uitgesteld (Foto: Novum)

Zwemster Van Rouwendaal naar Frankrijk

Zwemster Sharon van Rouwendaal gaat vanaf september zwemmen in Frankrijk. Ze gaat trainen in Narbonne. De zwemster van het Nationaal Trainingscentrum Eindhoven heeft dat besloten na uitgebreid overleg met trainer Marcel Wouda.

In de afgelopen dagen nam Van Rouwendaal deel aan een trainingsstage in Verona onder leiding van haar nieuwe trainer Philippe Lucas, oud trainer van Laure Manaudou. Zijn filosofie ligt in veel en hard trainen. Deze werkwijze sluit aan op de wensen van Van Rouwendaal. Trainer Marcel Wouda steunt haar in deze keuze, evenals technisch directeur Jacco Verhaeren. Sharon van Rouwendaal zal in Narbonne gaan trainen met onder meer toppers als Fedrica Pellegrini en Filipo Magnini.

De 19-jarige Van Rouwendaal pakte twee jaar geleden brons op tijdens het WK op de 200 meter rugslag. Voor het aankomende WK in Barcelona heeft ze zich niet gekwalificeerd. 

Schalke 04 haalt concurrent voor Huntelaar

Schalke 04 heeft Adam Szalai overgenomen van Mainz 05. De spits tekent een contract van vier seizoenen bij de Königsblauen.

Szalai kost de club uit Gelsenkirchen acht miljoen euro, de gelimiteerde transfersom die in het contract van de aanvaller stond bij Mainz. Volgens manager Horst Heldt is financieel alles in kannen en kruiken. "We hebben een akkoord met Mainz 05", bevestigt Heldt.

Donderdag ondergaat Szalai de medische keuring bij Schalke 04. De 25-jarige Hongaar speelde in het verleden voor Real Madrid, maar wist bij de Koninklijke nooit de hoofdmacht te halen.

Szalai zal als concurrent van Huntelaar fungeren. Hij scoorde afgelopen seizoen dertien goals in de Bundesliga voor Mainz, dat al een vervanger voor hem heeft gevonden in de persoon van Shinjo Okazaki van Stuttgart.

Van Marwijk wees Turkse topclubs af

Bert van Marwijk heeft het goed naar zijn zin als analyticus voor de NOS. De oud-bondscoach heeft daarom Besiktas en Fenerbahçe afgezegd.

Van Marwijk stond in de belangstelling van beide Turkse clubs, maar verkoos een baan bij de NOS boven een terugkeer als coach. "Met Besiktas heb ik een tijdje terug persoonlijk gesproken, Die kwamen naar Nederland en wilden dat ik er direct trainer zou worden", zegt Van Marwijk in het Algemeen Dagblad.

"Met Fenerbahçe is er via via contact geweest. Op zich spreekt het me aan. Werken in de top van Turkije, met kans op de titel en Champions League-voetbal en met financiële mogelijkheden om spelers te halen."

Door de huidige chaos in Turkije en zijn baan als analist wees hij de twee clubs af. "Ik wilde wel eens ervaren hoe het vak van analyticus is en het is mij goed bevallen. De NOS kennelijk ook, want zij willen ook graag door."

"We zijn eruit voor komend seizoen. Ik schuif nog vaker aan bij de Champions League en Studio Voetbal. Voorlopig is het contract voor één jaar, met de clausule dat ik altijd kan ingaan op een aanbieding uit het voetbal waar ik geen nee tegen kan zeggen. Er kan een club komen die me echt overtuigt", aldus Van Marwijk.

AZ geeft tiener driejarig contract

AZ heeft jeugdproduct Jeremy Helmer tot medio 2016 vastgelegd. Technisch directeur Earnest Stewart ziet de 15-jarige middenvelder als een groot talent.

"Grote talenten proberen wij vaak voor langere tijd aan ons te binden en Jeremy valt in die categorie. Hij is inzichtelijk sterk en ziet dingen die anderen niet zien. Wij denken dat hij de mogelijkheden heeft om het eerste van AZ te halen en dat er een mooie toekomst voor hem in het verschiet ligt", aldus Stewart op de website van AZ.

Helmer speelt al vier jaar in de jeugdopleiding van AZ. Daarvoor kwam hij uit voor SV Diemen. Volgend jaar zal hij deel uitmaken van AZ onder 17. "Ik wil me nu door ontwikkelen en hoop over een paar jaar aan te sluiten bij het eerste", zegt het talent.

'Rozendaal beste plek om te wonen'

Rozendaal is de beste gemeente in Nederland om in te wonen. Dat is de conclusie van het jaarlijks onderzoek van weekblad Elsevier en Bureau Louter. Na Rozendaal volgen Naarden en Haren, de winnaar van de afgelopen twee jaar.

Rozendaal won omdat het volgens de onderzoekers een 'idylle is met veel groen, rust en ruimte'. Bovendien grenst de Gelderse gemeente, met ruim vijftienhonderd inwoners een van de kleinste van het land, aan de Veluwe en profiteren de inwoners van alle gemak en voorzieningen van het naastgelegen Arnhem.

De onderzoekers beoordeelden alle 408 gemeenten op wat voor kwaliteiten ze in huis hebben en hoe ver de inwoners daarnaast van voorzieningen buiten de eigen gemeentegrenzen wonen. Zo werd onder meer gekeken naar basisvoorzieningen als kinderopvang en scholen en andere voorzieningen als ziekenhuizen, theaters en musea. Ook de werkgelegenheid en arbeidsmarkt werden meegnomen.

Littenseradiel is de gemeente met het meest harmonieuze leefklimaat. Amsterdam heeft de meeste en beste voorzieningen, met de meeste werkgelegenheid in de omgeving, en Schiermonnikoog biedt de meeste rust en ruimt. Vlieland is de beste mix van groen en water.

Qua arbeidsmarkt is het slecht wonen in de gemeenten Tholen, Pekela en Bellingwedde. De laatste gemeente staat echter wel in de top tien van gemeenten met de meeste rust en ruimte.

Pesters niet schuldig aan dood Anass (13)

De pesters die de 13-jarige Anass Aouragh voortdurend lastigvielen, zijn niet schuldig aan de dood van de jongen. Er is geen sprake van het aanzetten tot zelfmoord, meldt het Openbaar Ministerie donderdag. Volgens justitie kan bovendien niet met zekerheid worden gezegd dat de pesterijen de aanleiding waren voor de dood van Anass.

Justitie herhaalt donderdag nogmaals dat er geen aanwijzingen zijn voor een misdrijf. De vader van de jongen twijfelde eerder aan de uitleg van de politie. Volgens het OM beroofde de jongen zichzelf begin februari van het leven langs een bospas in Wassenaar. Hij had zich middels een sjaal opgehangen en kreeg daar geen hulp bij.

In het onderzoek is wel naar voren gekomen dat Anass werd gepest en dat hij eerder suïcidale gedachten had uitgesproken. Het pesten vond zowel tijdens als buiten schooltijd plaats. Zo werden er spullen naar hem gegooid en werd hij uitgemaakt voor homo.

Volgens getuigen zouden de pesters op de dag van zijn verdwijning hebben geroepen dat hij maar zelfmoord moest plegen omdat iedereen hem zou haten. Volgens het OM kunnen de pesters echter niet worden veroordeeld voor het aanzetten tot zelfdoding.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de school van Anass op de hoogte was van de pesterijen en dat het pestprotocol ook toegepast is. Het pesten bleef echter doorgaan. Justitie heeft de Onderwijsinspectie op de hoogte gebracht zodat lering kan worden getrokken uit de resultaten.

'Dalende productiviteit ambtenaren kost miljarden'

De productiviteit van ambtenaren is er de afgelopen jaren flink op achteruitgegaan. Het kost de overheid steeds meer om hetzelfde werk te doen, concludeert adviesbureau Roland Berger Strategy Consultants in een rapport dat donderdag is aangeboden aan Kamerleden.

De overheidsuitgaven stegen in de afgelopen elf jaar met 62 procent. In 2000 ging het nog om 185 miljard euro, in 2011 liep dit op naar driehonderd miljard euro. Tegelijkertijd daalde de productiviteit aanzienlijk, aldus de onderzoekers. Als de overheid tegen dezelfde kostprijs zou werken als elf jaar, gecorrigeerd voor inflatie, zou minstens zeventien miljard euro per jaar kunnen worden bespaard, luidt de conclusie.

Het besparingspotentieel werd door het onderzoeksbureau geanalyseerd op basis van publiek beschikbare informatie. Daarbij werden bestaande cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) gebruikt. Met name is gekeken naar diensten, zoals de kosten om een leerling een schooljaar te laten doorlopen of een rechtszaak af te handelen.

Hoewel de overheid meer kwijt is aan diensten, blijkt uit cijfers van het SCP vrijwel geen objectieve verbetering van de kwaliteit op het vlak van onderwijs en zorg, aldus de onderzoekers. Ook in de ogen van burgers zou er weinig zijn verbeterd.

De onderzoekers adviseren de overheid meer als een bedrijf te besturen. "Het ontbreekt nu aan structurele sturing", legt onderzoeker Arnoud van der Slot uit.

Focus en doelstelling van besparingsplannen moeten worden bepaald door in kaart te brengen wat de afgelopen tien jaar de stijging van de kostprijs heeft veroorzaakt. De oorzaak van de stijging is in dit onderzoek niet bekeken. Daarnaast moet er beter worden gemonitord binnen overheidsorganisaties en moeten ministers verantwoording afleggen over de productiviteit.

Het onderzoeksrapport is donderdag aangeboden aan Kamerleden Roald van der Linde (VVD), Pierre Heijnen (PvdA), Eddy van Hijum (CDA) en Wouter Koolmees (D66). "De inzet op een kleinere overheid die taken efficiënt uitvoert kan aanzienlijk bijdragen aan de noodzakelijke bezuinigingen", laat van Hijum weten in een verklaring.

Wimbledon wijst kritiek op gras van de hand

De grasbanen op Wimbledon zijn niet minder goed dan in voorgaande jaren. Dat zegt toernooidirecteur Richard Lewis als reactie op de vele valpartijen van tennissers de afgelopen dagen. "De banen zijn zo droog en sterk als ze moeten zijn. We hebben juist van veel spelers complimenten gekregen over de conditie van het gras."

Maar liefst zeven spelers gooiden woensdag geblesseerd de handdoek in de ring. "De opgaven hadden verschillen oorzaken", zegt Lewis op de site van Wimbledon. "We hebben geen aanwijzingen dat het aan de banen ligt. De ondergrond is op precies dezelfde manier geprepareerd als in voorgaande jaren. Het gras is bovendien altijd wat gladder aan het begin van het toernooi."

Maria Sharapova ging in haar verloren partij tegen Michelle Larcher de Brito meerdere keren onderuit. Na afloop vertelde ze 'zoiets nooit eerder te hebben meegemaakt'. Spelers als Victoria Azarenka en Steve Darcis trokken zich woensdag terug na twee dagen daarvoor ten val te zijn gekomen.

PlayStation-camera sneuvelt in prijzenoorlog

Om zijn spelcomputer goedkoper te kunnen aanbieden dan Microsoft heeft Sony de Playstation-camera uit het basispakket van de Playstation 4 geschrapt. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite IGN op basis van anonieme bronnen.

Dat de camera los verkocht gaat worden, zou volgens de website al bekend zijn bij verschillende grote winkelketens. De winkeliers wisten echter niet dat Sony de prijs van de PlayStation 4 zou laten zakken om Microsoft de loef af te steken. Ruim twee weken geleden werd bekend dat de PlayStation 4 op de markt komt voor 399 euro, honderd dollar goedkoper dan de Xbox One.

Ontwikkelaars van games voor de PlayStation 4 kunnen er nu niet van uitgaan dat alle spelers een camera hebben. Dat kan een probleem zijn bij het maken van games.

Microsoft ziet zijn Kinect-sensor wel als onontbeerlijk. De sensor kan gebruikt worden om stemcommando's te geven en zo te zoeken via de Bing-zoekmachine of om via lichaamsbewegingen spellen en andere software aan te sturen. Elke studio is vrij om te bepalen in welke mate de Kinect-sensor gebruikt wordt.

Beide spelcomputers moeten eind dit jaar in Europa op de markt verschijnen.


Playstation-camera sneuvelt in prijzenoorlog

Frijns er weer bij dit weekend

Ook komend weekend zal Robin Frijns racen voor Hilmer Motorsport in de GP2. Dat heeft de derde man van Sauber zelf bekend gemaakt.

"Ik ben blij dat ik bekend kan maken dat ik de GP2-races in Silverstone kan rijden voor Hilmer Motorsport. En dat op de woensdag voor de race...Ik heb het vandaag te horen gekregen, morgen reis ik af naar Silverstone. Ik ben erg blij dat ik verder kan rijden in de GP2, maar het is natuurlijk niet prettig dat ik het steeds zo kort van tevoren hoor. Dat maakt het onmogelijk om me goed voor te bereiden op een raceweekend," aldus de 21-jarige Nederlander.

Voorlopig is hij alleen voor Silverstone aangesteld. Het is één van zijn favoriete banen op de kalender: "Het is niet mijn favoriete circuit, dat is Budapest, maar ik heb er altijd wel goed gepresteerd. Zo stond ik er op het podium in de Formule Renault 3.5. Men moet niet vergeten dat dit een nieuw team is. Het feit dat we een redelijk goede auto hadden in Barcelona, betekent ook niet automatisch dat de wagen in Silverstone net zo goed zal zijn, aangezien je daar met een heel andere afstelling rijdt. Maar ik hoop er goed in de punten te kunnen eindigen en misschien kunnen we er zelfs wel weer op het podium komen."

Vijfhonderdste executie in Texas

In Texas is woensdagavond het vijfhonderdste doodvonnis ten uitvoer gelegd sinds de doodstraf in de Amerikaanse staat weer van kracht werd. De 52-jarige Kimberly McCarthy kreeg in de staatsgevangenis in Huntsville een dodelijke injectie toegediend. Ze was ter dood veroordeeld voor de moord op haar 71-jarige buurvrouw bij een roofoverval in 1997.

Van alle Amerikaanse staten worden in Texas de meeste doodvonnissen uitgesproken. In 1976 bepaalde het federale Hooggerechtshof dat het moratorium op de doodstraf, dat vier jaar eerder van kracht was geworden, moest worden opgeheven. In 1977 besloot Texas executies door middel van een injectie uit te voeren. In de staat wordt eens in de drie weken een doodvonnis uitgesproken.

Stakingen PostNL breiden zich uit

De staking van zelfstandige pakketbezorgers die bezorgen voor PostNL breidt zich langzaam uit. Na de werkonderbrekingen in Amsterdam en Katwijk van dinsdag en woensdag hebben ook de koeriers op de depots in Utrecht, Zaandam en het Zuid-Hollandse Wateringen donderdag spontaan het werk neergelegd. Dat bevestigt een woordvoerder van het postbedrijf.

In Wateringen staken ongeveer 85 koeriers en in Utrecht ongeveer zestig, melden regionale media. In totaal staken ongeveer tweehonderd van de vierduizend koeriers, aldus de PostNL-woordvoerder. Door de werkonderbrekingen van dinsdag en woensdag liep de bezorging van PostNL woensdagavond al bijna vijftigduizend pakketjes achter. "De verwachting is dat dit verder oploopt."

De stakers zijn ontevreden over de tarieven die PostNL ze betaalt voor de bezorging van pakketten. Door de lage tarieven moeten veel zelfstandige chauffeurs twaalf uur of meer per dag werken om een behoorlijk inkomen te verdienen. Ook betaalt het postbedrijf de eenpitters alleen bij een geslaagde bezorging. Wanneer de bezorgers na twee pogingen het pakket nog niet kwijt zijn, krijgen ze niets.

PostNL vindt het logisch is dat de vergoeding lager wordt, omdat koeriers steeds meer pakjes in hetzelfde gebied bezorgen. Daardoor kunnen zij in dezelfde tijd meer geslaagde bezorgingen doen, aldus de woordvoerder. Het bedrijf laat weten donderdagmiddag in gesprek te gaan met FNV Bondgenoten en enkele actievoerders.

'Agenten volgen jihadstrijders hinderlijk'

Ronselaars en jihadstrijders voor Syrië worden door de politie regelmatig gevolgd en dwarsgezeten. Agenten controleren vaak hun papieren, gaan bij ze op bezoek of zetten ze in hun auto aan de kant om hen zo voortdurend in het oog te houden. Dat schrijft Trouw donderdag op basis van diverse politiebronnen.

De methode, ook wel 'verstoring' genoemd, wordt door sommige deskundigen als omstreden beschouwd omdat er onvoldoende grond in de wet zou zijn voor de uitvoering van deze persoongerichte verstoring. Tijdens de troonswisseling zouden jongens in het land nadrukkelijk zijn gehinderd door de politie zodat hun gang naar de hoofdstad lastiger werd.

In het verleden werd het middel al eens toegepast bij jongeren die banden zouden hebben met de Hofstadgroep. Zo moest voorkomen worden dat ze terroristische activiteiten konden uitvoeren.

Femen-activistes Tunesië vrij

De drie activistes van de vrouwenrechtenbeweging Femen die in Tunesië gevangen zaten zijn in de nacht van woensdag op donderdag vervroegd vrijgelaten. Zij hebben het land inmiddels verlaten.

De vrouwen, twee Françaises en een Duitse, waren door een rechtbank in Tunis tot vier maanden gevangenisstraf veroordeeld voor het schenden van de publieke moraal en het verstoren van de openbare orde. Ze hebben ongeveer vier weken achter de tralies gezeten.

Ze waren opgepakt omdat ze met ontblote borsten voor een gerechtsgebouw hadden gedemonstreerd voor de vrijlating van het Tunesische Femen-lid Amina Sboui. Zij zit al sinds medio mei in voorarrest.

Extra verkeerscontroles rond TT Assen

De politie houdt het verkeer rond Assen tot zondag extra in de gaten. Naar verwachting komen zo'n honderdduizend mensen naar de Drentse hoofdstad voor de TT van Assen.

De politie controleert onder meer op alcohol op de wegen van en naar Assen. Verder houden agenten een oogje in het zeil op de snelwegen. In het verleden liepen er nog wel eens voetgangers op de vluchtstrook of trof de politie zelfs barbecuefeestjes aan vlak langs de weg.

De TT-festiviteiten zijn in de afgelopen jaren nagenoeg probleemloos verlopen. Wel werden vorig jaar zo'n twintig motorfietsen van bezoekers van het motorevenement gestolen.

Rossiter rijdt eerste vrije training

Komende vrijdag zal Adrian Sutil de eerste training moeten missen. De Duitser moet zijn auto afstaan aan James Rossiter, de testcoureur van Force India.

De Brit heeft in februari ook al twee dagen mogen rijden. Normaal zit hij in de simulator van het team. “Dit is een geweldige kans en ik kijk er enorm naar uit om deel te nemen aan een officiële training in een Grand Prix-weekend. Het feit dat Silverstone mijn thuisrace is, maakt het alleen nog maar beter.

De belangrijkste reden dat ik weer mag rijden, is om ervoor te zorgen dat de simulator van het team beter werkt, iets waar ik de afgelopen twaalf maanden al mee bezig ben geweest. Ik heb in februari natuurlijk al eens gereden, maar het heeft zeker een meerwaarde om opnieuw in de echte auto te rijden,” aldus de voormalig BAR, Honda en Super Aguri-coureur.

[Upd] Webber verruilt Formule 1 voor Le Mans

Over de teamgenoot van Sebastian Vettel in 2014 bij Red Bull Racing wordt al tijden druk gespeculeerd. Mark Webber bezet nu nog het stoeltje, maar er zijn veel kandidaten om hem op te volgen. Er lijkt echter ook een gerede mogelijkheid te bestaan dat de Australiër alsnog kan blijven.

Webber onderhoudt een goede band met Red Bull-baas Dietrich Mateschitz. De Oostenrijker is gecharmeerd van de Australiër en heeft hem volgens Auto Bild persoonlijke een aanbieding voor komend seizoen gedaan. Volgens Die Welt zijn teambaas Christian Horner en team-adviseur Helmut Marko niet gekend in deze beslissing. Zij zouden zich pas in augustus bezig gaan houden met de line-up voor 2014, waarbij Lotus-coureur Kimi Räikkönen en beide Toro Rosso-rijders Jean-Eric Vergne en Daniel Ricciardo in de race kunnen zijn om Webber op te volgen.

Update 10.39 uur
Mark Webber zal in 2014 niet meer uit gaan komen in de Formule 1. De 36-jarige Australiër zegt toe te zijn aan een nieuwe uitdaging en kiest hierbij voor Porsche dat vanaf volgend seizoen weer met een LMP1-auto deel wil nemen aan de beroemde 24 uur van Le Mans en het World Endurance Championship.

Voor Webber zal het niet zijn eerste kennismaking met Le Mans zijn. De Australiër reed in 1998 en 1999 voor Mercedes op het beroemde circuit. Veel succes had hij toen niet, want in 1998 moest zijn equipe na slechts negentien ronden al opgeven en in 1999 zorgde een ontwerpfout van Mercedes ervoor dat Webber tweemaal met de auto ging vliegen. Hij bezwoor destijds nooit meer naar Le Mans terug te keren omdat het te gevaarlijk was, maar Porsche heeft hem nu overgehaald om er te gaan racen.

'Vitesse hoopt Leerdam snel te kunnen presenteren'

Vitesse hoopt Kelvin Leerdam snel te kunnen presenteren als nieuwe aanwinst. Peter Bosz is ook gecharmeerd van de transfervrije speler.

De Arnhemmers hebben de gesprekken met de transfervrije Leerdam heropend en verwachten er snel uit te komen. Dat meldt De Gelderlander. De middenvelder annex vleugelverdediger bereikte in januari al een akkoord met Vitesse over een contract tot medio 2017. Na onenigheid over de transfersom ketste de overgang alsnog af.

Na het vertrek van Fred Rutten leek de komst van Leerdam definitief afgeslagen. Opvolger Peter Bosz is echter ook gecharmeerd van de jeugdinternational, waardoor een overgang wederom lonkt.

Vettel wil Raikkonen als teamgenoot

De stoelendans in de Formule 1 lijkt vroeg op gang te komen. Sebastian Vettel hint naar Kimi Raikkonen als teamgenoot volgend jaar nu Mark Webber naar de Le Mans-series gaat in 2014.

"Ik denk dat niemand het een probleem zou vinden als ze Kimi als teamgenoot zouden krijgen. Behalve dan misschien Sergio Perez...," aldus Vettel. De Duitser reageert op de woede van de Fin op de Mexicaan na de Monagaske race waarin ze in botsing kwamen.

De wereldkampioen weet ook dat zijn mening slechts adviserend is: "Dat kan ik wel proberen, maar het is niet mijn beslissing. Ik rij nu al jaren met Mark en we hebben het best goed gedaan, dus het is altijd moeilijk om je in te beelden wat er gaat gebeuren als het verandert."

'Barça betrekt Sánchez in transfer Marquinhos'

FC Barcelona is erg gecharmeerd van AS Roma-speler Marquinhos. Een eerder bod van de Catalanen werd afgewezen. Nu willen de Spanjaarden Alexis Sánchez in de ruil betrekken.

Volgens Sky Sports Italia doet de landskampioen er alles aan om de mandekker te contracteren. Om tot een overeenkomst te komen heeft Barça nu ook buitenspeler Sanchez ingezet als ruilmiddel.

De Spaanse grootmacht bood eerder al 25 miljoen euro op de 19-jarige Braziliaan. Dat bod werd direct van tafel geveegd door de Romeinen. De Italianen willen minimaal 40 miljoen euro tegemoet zien voor hun talentvolle achterhoedespeler.

Marquinhos maakte afgelopen seizoen een goede indruk in Rome. Bij de Serie A-club werd hij snel een vaste waarde in het centrum van de verdediging.

Justin Bieber wederom aangeklaagd door paparazzo

Justin Bieber is weer eens aangeklaagd door een paparazzo. De fotograaf beweert dat het 19-jarige tieneridool hem vorig jaar mei schopte en sloeg. Woensdag diende de paparazzo een aanklacht in. Bieber zou er niet van gediend zijn geweest dat hij met zijn toenmalige vriendin Selena Gomez ongevraagd werd gefotografeerd.

Volgens de fotograaf sprintte Bieber uit zijn Mercedes en vloog het idool hem aan. Justin zou een martial-artsachtige trap en een klap hebben uitgedeeld. De fotograaf eist nu een onbekend bedrag aan schadevergoeding, onder meer wegens 'extreme' emotionele schade. Bieber heeft nog niet gereageerd op de aanklacht.

De Canadese zanger wordt geregeld aangeklaagd door fotografen. Begin deze maand stapte een paparazzo naar de rechter omdat Biebers bodyguard hem zou hebben bedreigd met een pistool. Terwijl de ene lijfwacht dreigde met het vuurwapen, zouden andere beveiligers de geheugenkaart uit de camera hebben gehaald.

Drukke ochtendspits station Den Bosch blijft uit

De verwachte drukte op en rond het station van Den Bosch tijdens de ochtendspits is donderdag uitgebleven. De NS waarschuwde eerder voor drukte vanwege werkzaamheden. Het vervoersbedrijf zette 225 bussen in, waardoor het niet tot grote drukte en wachttijden kwam, aldus een woordvoerder.

"Blijkbaar hebben veel mensen onze waarschuwing over mogelijke drukte meegekregen", verklaart de zegsman de relatief rustige ochtend. "Via Twitter weten we dat mensen kozen voor de auto of bus, en een enkeling heeft zelfs een hotel geboekt."

Ook op de geadviseerde omreisroutes kwam het volgens de woordvoerder in de ochtend niet tot grote drukte, omdat ook op de trajecten Tilburg-Breda-Rotterdam en Roermond-Nijmegen-Utrecht extra treinen waren ingezet, onder meer door vervoerder Veolia.

De NS hield rekening met vierduizend reizigers per uur, en met de inzet van de ruim tweehonderd bussen bleef het relatief rustig. Ook vrijdag wordt nog rekening gehouden met extra drukte, omdat de schoolvakantie in het zuiden van het land dan nog niet begonnen is.

Aan de noordkant van station 's-Hertogenbosch wordt vijftien dagen lang gewerkt aan een ongelijkvloerse kruising, waardoor treinen van en naar Utrecht en Nijmegen in de toekomst niet langer op elkaar hoeven te wachten. Tussen Den Bosch en Zaltbommel en tussen Den Bosch en Oss rijden tot 11 juli geen treinen maar bussen.

'Rutten zegt Anzhi en Hiddink af'

Fred Rutten vertrekt niet naar Anzhi Makhachkala. Hij wil liever als hoofdtrainer aan de slag, meldt De Telegraaf. Rutten was door Guus Hiddink benaderd om zijn assistent-trainer te worden. De coach zoekt naar een nieuwe rechterhand na het vertrek van Ton Du Chatinier deze maand. Rutten, die onlangs stopte bij Vitesse, zal dat in ieder geval niet worden.

Hiddink heeft nu René Meulensteen op het oog. De oud-assistent van Sir Alex Ferguson vertrekt definitief bij Manchester United. Meulensteen kan ook aan de slag in Qatar.

LIMBO komt naar iOS

Indie-game LIMBO komt naar iOS, bevestigd de Deense ontwikkelstudio Playdead. De game kwam origineel uit in 2010 voor Xbox 360, en kwam een jaar later naar PlayStation 3, en pc. Enkele maanden later kwam de game ook nog naar Mac en Linux. Eerder deze maand kwam de game ook al uit voor PlayStation Vita. 

LIMBO is al zo'n drie miljoen keer over de virtuele toonbanken gegaan, en boort nu pas een van de grootste gamesmarkten aan. LIMBO is een 2D-sidescrolling platformer met een unieke monochrome art-style en een lugubere sfeer. De ontwikkelaar noemt de speelstijl dan ook 'trial-and-death', naar de vele gewelddadige manieren waarop de hoofdpersoon kan sterven. De game zit namelijk vol met puzzels die opgelost moeten worden temidden in een extreem gevaarlijke omgeving vol met dodelijke vallen en andere gevaren.

De game is vanaf 3 juli beschikbaar in de App Store voor een prijs van $4,99. Het is nog niet duidelijk hoeveel de game in euros gaat kosten.

[Upd] Tévez voor drie jaar naar Juventus

Juventus staat op het punt een gigantische transfer af te ronden. Carlos Tévez is woensdag in Italië aangekomen om zijn handtekening onder een driejarig contract te zetten. Dit melden diverse Italiaanse media. De club uit Turijn en Manchester City hebben een overeenstemming bereikt. De 29-jarige Argentijn maakt voor 12 miljoen euro de overstap naar de Serie A.

Tévez heeft op Italiaanse bodem een medische keuring ondergaan. Naar verwachting tekent de aanvaller vervolgens een driejarige verbintenis. Per seizoen gaat de sterspeler 5,5 miljoen euro opstrijken. Op Twitter verscheen al een foto van Tévez met het Juventus-shirt in handen.

Update 9.42 uur

Carlos Tévez verruilt Manchester City voor Juventus. De 29-jarige Argentijn tekent bij de kampioen van Italië een contract voor drie seizoenen. Dat maakte Juventus woensdagavond bekend. De aanvaller zal gaan spelen met rugnummer 10. Vandaag om 11.30 uur wordt hij officieel gepresenteerd.

Tévez kwam woensdag aan in Italië en werd daarbij opgewacht door honderden fans. "Ik ben erg blij dat ik hier ben", liet hij bij aankomst in Turijn bij het hoofdkantoor van zijn nieuwe club weten. "Juventus was de club die met het liefst wilde." Hij doorstond woensdag het eerste deel van de medische keuring, donderdag worden de onderzoeken afgerond.

Juventus betaalt iets meer dan veertien miljoen euro voor Tévez, die in vier seizoenen 58 keer scoorde voor Manchester City. Voor de international ligt volgens Italiaanse media een contract klaar voor drie seizoenen. Hij strijkt daarbij een jaarsalaris op van een slordige 6,5 miljoen euro.

Tévez speelde sinds 2006 in Engeland voor achtereenvolgens West Ham United, Manchester United en Manchester City. Eerder voetbalde hij voor het Braziliaanse Corinthians en in eigen land voor Boca Juniors.

'TV-sterren: sta deel salaris af'

Presentatoren als Jeroen Pauw, Matthijs van Nieuwkerk en Antoinette Hertsenberg staan een deel van hun salaris af als ze hun collega's bij de publieke omroep serieus nemen en een warm hart toedragen. Dat zegt staatssecretaris van Media Sander Dekker (VVD) donderdag in een interview met De Telegraaf.

"Ik doe een moreel appel op de presentatoren die nu nog veel meer verdienen dan een minister, om vrijwillig wat in te leveren", aldus Dekker. "Er vallen door de bezuinigingen veel banen weg in Hilversum. Iedereen die daar dan een fors hoger salaris dan normaal verdient, zou zich eens goed achter de oren moeten krabben."

Dekker kondigt aan dat nog deze kabinetsperiode de salarissen van een groep 'unieke talenten' van omroepen wettelijk wordt verlaagd naar, het salaris van een minister, zo'n 144 duizend euro bruto per jaar. Die regel gaat ook in andere semipublieke sectoren gelden.

Sinds januari geldt de Wet Normering Topinkomens, waarbij topfunctionarissen in de (semi-) publieke sector niet meer dan 130 procent van het salaris van een minister mogen verdienen. Die wet geldt echter alleen voor bestuurders.

In 2009 werd vastgelegd dat maximaal acht presentatoren bij de publieke omroep meer mogen verdienen dan de balkenendenorm. Bij de publieke omroep verdienden vorig jaar nog zeven presentatoren meer dan de vastgestelde salarisnorm, meldde de NPO vorige maand.

Bij BNN kregen vorig jaar drie presentatoren meer dan de norm en bij de TROS twee. Bij de VARA verdienden drie presentatoren meer dan de balkenendenorm. Het hoogste salaris, van 511.906, is van een van hen. Om wie het gaat is niet bekend.

NFL-speler Hernandez aangeklaagd voor moord

Americanfootballspeler Aaron Hernandez is aangeklaagd voor moord. De speler van New England Patriots wordt ervan verdacht vorige week een 27-jarige man te hebben doodgeschoten. Als Hernandez schuldig wordt bevonden, hangt hem een levenslange gevangenisstraf boven het hoofd.

Hernandez en het slachtoffer, Odin Lloyd, kenden elkaar goed. De twee zouden eerder deze maand ruzie hebben gekregen na een bezoek aan een nachtclub, omdat Lloyd daar sprak met mensen met wie Hernandez 'problemen had'. Een paar dagen later werd het met kogels doorzeefde lichaam van Lloyd aangetroffen op een verlaten industrieterrein. Hij zou even daarvoor door Hernandez en twee andere personen thuis zijn opgepikt.

Volgens de aanklager is er sprake van een door Hernandez 'georganiseerde executie'. Of de speler ook daadwerkelijk de fatale schoten heeft gelost en of de andere twee verdachten zijn gearresteerd, is niet duidelijk. De advocaat van Hernandez was niet onder de indruk van het bewijsmateriaal en sprak van 'een niet erg sterke zaak'.

Hernandez werd woensdag thuis in Massachusetts gearresteerd en met handboeien om afgevoerd. Enkele uren later kreeg hij de aanklacht te horen. Zijn ploeg New England Patriots besloot hem direct te ontslaan. Vorige zomer tekende Hernandez nog een contract waarmee hij in vijf jaar tijd dertig miljoen euro zou gaan verdienen.

'Zonder spaargeld geen huis'

Huizenkopers moeten in de toekomst tienduizenden euro's aan spaargeld meenemen bij het afsluiten van een hypotheek. Dat adviseert de Commissie Structuur Nederlandse Banken aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), zo schrijft De Telegraaf donderdag op basis van 'ingewijden'.

De commissie onder leiding van voormalig Rabobanktopman Herman Wijffels adviseert de zogeheten 'loan to value' - de hoogte van de lening ten opzichte van de waarde van de woning - te verlagen tot maximaal tachtig procent. Kopers moeten daardoor minimaal twintig procent van het benodigde bedrag zelf gaan betalen.

Nederlandse huiseigenaren lenen volgens de commissie nu meer dan 110 procent van de woningwaarde, terwijl dit in andere West-Europese landen slechts tachtig tot honderd procent is. In het Lenteakkoord van april vorig jaar besloot het kabinet al dat huizenkopers niet meer dan de waarde van hun huis mogen lenen.

De relatief dure hypotheken zijn problematisch, sinds de kredietcrisis een nog groter probleem. Door dalende huizenprijzen is de waarde van steeds meer woningen gedaald tot onder de hypotheekwaarde. Meer dan een miljoen woningen staan inmiddels 'onder water'.

Het verlagen van maximale hypotheekwaarde maakt het voor jongeren moeilijker om een huis te kopen, omdat zij in de regel onvoldoende spaargeld hebben. Om dit tegen te gaan wil de commissie Wijffels dat jongeren tot 35 jaar de mogelijkheid krijgen hun pensioenpremies via 'bouwsparen' fiscaalvriendelijk opzij te zetten als startkapitaal voor een woning.

'Ajax brengt opnieuw bod uit op Van der Hoorn'

Ajax heeft concrete interesse in Mike van der Hoorn van FC Utrecht. Dat meldt het AD donderdag. Ajax zou een derde bod hebben uitgebracht op de 20-jarige verdediger. In Amsterdam moet Van der Hoorn een mogelijk vertrek van Toby Alderweireld opvangen.

Van der Hoorn speelde twee jaar geleden zijn eerste wedstrijd voor FC Utrecht, waar hij afgelopen seizoen uitgroeide tot een vaste waarde in het hart van de defensie. Hij kreeg een uitnodiging voor het Nederlands elftal, maar een debuut bleef uit.

Op het jeugd-EK in Israël maakte de rechtspoot wel speelminuten. Welk bedrag Ajax wil neerleggen voor Van der Hoorn is niet duidelijk.

A Guy Called Gerald op de TR-808 en SH-101

A Guy Called Gerald is een DJ wat vanaf dag 1 al in de house scene zat. Hij maakt acid- en technomuziek en op zijn Soundcloud is ook veel junglemuziek te horen. Met zijn hit Voodoo Ray is hij vooral bekend. Dit staat ook op de soundtrack van GTA San Andreas. Tijdens een interview laat hij zien hoe snel hij muziek kan maken op de Roland TR-808 (drumcomputer) en de Roland SH-101 (keyboard). Uiteraard is alles analoog.

'Nieuwe bloedverdunners kunnen dodelijk zijn'

Een nieuwe generatie bloedverdunners op de markt kan ernstige maag- en darmbloedingen veroorzaken. Dat meldt het Erasmus MC donderdag op basis van onderzoek. Omdat er voor deze nieuwe middelen nog geen middel is dat de werking ervan snel kan stoppen, kunnen deze maagbloedingen fataal zijn.

In het onderzoek werden meer dan 150.000 patiënten bekeken uit 43 internationale studies. Bij de nieuwe bloedverdunners, ook wel nieuwe orale anticoaluantia (NOAC) genoemd, bleek een significant hoger risico op maag- en darmbloedingen in vergelijking met de traditionele bloedverdunners.

Bloedverdunners zorgen dat het bloed dun genoeg blijft en wordt gegeven aan bijvoorbeeld mensen met een hartritmestoornis en mensen die bedlegerig zijn. Zij hebben een verhoogd risico op bloedstolsels.

Bij traditionele bloedverdunners moet het bloed regelmatig worden gecontroleerd bij de trombosedienst. Te stroperig bloed kan voor trombose zorgen, te dun bloed voor een hogere kans op bloedingen. Aan de hand van metingen bij de trombosedienst wordt de dosering van patiënten regelmatig aangepast.

De nieuwe bloedverdunners zijn veel makkelijker in gebruik. Patiënten slikken een vaste dosering per dag en hoeven niet meer naar de trombosedienst om de dikte van hun bloed te laten controleren. Het nadeel is echter dat nog geen goed getest middel beschikbaar is om de werking van de bloedverdunner snel te stoppen, bijvoorbeeld bij een ernstige bloeding, concluderen de onderzoekers. Het Erasmus MC richt zich nu op nader onderzoek naar een tegenstof.

Beroemdheden blij met einde verbod homohuwelijk

Veel sterren hebben hun vreugde geuit over het schrappen het verbod op het homohuwelijk in Californië. Ironisch genoeg is het verbod helemaal niet definitief geschrapt. Wel werd bepaald dat de federale regering voortaan homo-echtparen geen voordelen op het gebied van onder meer belastingen mag ontzeggen.

De rechtszaak rond de wet, bekend als Prop 8, werd afgewezen om een technicaliteit. Daardoor blijft het oordeel van een lager hof nog even staan. Dat lagere hof besloot dat Prop 8 ongrondwettelijk is. Dat weerhield de celebs er niet van om uitgelaten te reageren.

"Velen hebben hier zo lang voor gevochten. Wees trots, de bevooroordeelden zijn nu in de minderheid", reageerde Lady Gaga via Twitter. "Dag Proposition 8, hallo gelijkheid", heeft Ben Affleck laten weten.

"Het is een waarlijk prachtige dag voor gelijkheid", aldus de lesbische presentatrice Ellen DeGeneres. "Gefeliciteerd iedereen. En ik bedoel ook echt iedereen."

"Vandaag vieren we feest, morgen blijven we werken voor volledige gelijkheid voor een ieder en het brengen van vrijheid voor homoseksuele stellen die willen trouwen in de 37 staten die nog over zijn", reageerde Cyndi Lauper in een verklaring. In 37 staten is nog een verbod op het homohuwelijk van kracht.

"Als er iets is dat wij homo's goed kunnen doen, dan is het wel feestvieren. Laat de vreugde van deze dag horen met trots", aldus Star Trek-acteur George Takei op Facebook.

Rudd beëdigd als premier van Australië

Kevin Rudd is terug in het zadel. De drie jaar geleden als premier van Australië door zijn partijgenote Julia Gillard gewipte Labor-politicus is donderdag beëdigd als regeringsleider. Woensdag verloor Gillard een vertrouwensvotum van haar partij en kwam Rudd als winnaar van hun concurrentiestrijd uit de bus.

Rudd hield de leden van het parlement donderdag voor om 'een beetje aardiger en zachtmoediger' tegen elkaar te zijn. Die oproep geldt vooral zijn eigen Labor, dat al tijden rollend over straat gaat.

Rudds 'coup' van woensdag vertoonde veel gelijkenis met die van zijn voorgangster drie jaar geleden. Rudd deed destijds echter geen poging om Gillards aanval via een vertrouwensvotum af te slaan. Gillard deed dat woensdag wel en verloor.

De Australiërs moeten op 14 september naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Labor staat in de peilingen op fors verlies, maar Rudd is bij de kiezers veel populairder dan Gillard. Mogelijk besluit hij de verkiezingen al in augustus te houden. Labor regeert dankzij steun van onafhankelijke parlementsleden en de Groenen.

Oppositieleider Tony Abbott had Gillard opgeroepen de stembusgang te vervroegen naar begin augustus, gezien de permanente onenigheid binnen Labor en het effect daarvan op het kabinetsbeleid.

'Alcoholcontroles zinloos door Twitter'

Sociale media maken alcoholcontroles zinloos. Via Facebook en Twitter waarschuwen automobilisten elkaar waardoor controlepunten kunnen worden vermeden. Politiekorpsen gaan daarom over op een nieuwe strategie van controles, meldt het AD donderdag.

De politie in Den Haag is bijna helemaal afgestapt van het houden van grote controles. Daar vinden controles nu op kleinere schaal plaats. "Zien we een bericht over onze controle op Twitter verschijnen, dan verkassen we naar een ander gebied", aldus chef handhaving van de verkeerspolitie Dick van der Ende in de krant. Ook Rotterdam gaat meer mobiele controles gebruiken.

In sommige gevallen is de klassieke fuik nog wel nuttig volgens de politie. Bij bijvoorbeeld discotheken kan dat ertoe leiden dat feestganger sneller een taxi pakken of iemand anders laten rijden.

Wientjes: verkoop 'tafelzilver'

Een nieuw pakket maatregelen van zes miljard euro zal de economie verder schaden en nieuwe bezuinigingen uitlokken. Dat zegt voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Bernard Wientjes donderdag in de Volkskrant. Volgens de voorman kan het kabinet beter het tafelzilver verkopen, zoals onder meer ABN Amro en SNS Reaal.

In navolging van de vakbonden vraagt Wientjes het kabinet het geld op een andere manier te zoeken. "Het moet echt anders", zegt de voorman. "Verkoop ABN Amro, SNS Reaal, verzekeraar ASR en de hypotheekportefeuille van ING. Daarmee haal je vele miljarden op. Het is tafelzilver dat de staat nooit heeft willen hebben." Ook suggereert hij de verkoop van dertig procent van de aandelen van Gasunie of van het elektriciteitsnetwerk Tennet.

FOK! wat een weer... Meeste regen in het noordoosten

Goedemorgen! Gisteren hadden we een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. In het noorden viel er een enkele bui, elders bleef het tot de avond wel droog. Vervolgens trok er een gebied met buien over het hele land heen en hier en daar kwam er wat onweer bij voor. Vandaag heeft het zuidwesten het beste weer.

Daar blijft het dan ook grotendeels droog en kan de zon af en toe schijnen. Elders in het land is er veel meer bewolking en in het noorden en oosten valt daar ook geruime tijd regen uit. In het zuiden en midden valt er slechts wat lichte motregen. Waar we allemaal wel gelijk in zijn is de temperatuur, want het wordt nergens warmer dan een graad of 14 en dit is dus voor de zoveelste maal weer veel te koud voor de tijd van het jaar. Er staat een meest matige noordwestenwind.

De eerste dagen verlopen nog vrij koel en wisselvallig, maar er lijkt nu toch echt een serieuze weersverbetering aan te komen. Ik ben benieuwd hoe zich dit in de komende dagen verder gaat ontwikkelen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Fleur1
ADQ maakt voor ons een zeer fraaie reportage over de bloemetjes...

 Fleur2
...en de bijtjes.

 Fleur3
De natuur laat zich...

 

 Fleur4
...van zijn mooiste kant zien. Fraaie reportage ADQ!

James Gandolfini naar laatste rustplaats

James Gandolfini wordt donderdag naar zijn laatste rustplaats gebracht. De acteur, vooral bekend van The Sopranos, stierf vorige week woensdag tijdens een vakantie in Rome. Gandolfini werd 51 jaar.

De uitvaart vindt donderdagochtend lokale tijd plaats in New York. Na een dienst in de kathedraal Saint John the Divine wordt Gandolfini naar zijn laatste rustplaats gebracht. Woensdagavond vond in besloten kring een wake plaats.

Gandolfini, die stierf aan een hartaanval, werd niet alleen door sterren als Bruce Springsteen herdacht. In de staat New Jersey, waar de acteur ter wereld kwam en zijn jeugd doorbracht, hingen alle vlaggen een dag half stok. De theaters op Broadway betoonden Gandolfini woensdag de laatste eer door hun lichten te doven.

James Gandolfini speelde van 1999 tot 2007 de hoofdrol van Tony Soprano in de maffiaserie The Sopranos. Voor die rol won hij drie Emmy's en een Golden Globe. Gandolfini speelde ook in veel films, er liggen nog twee films met de acteur op de plank. Of die nog verschijnen, is onduidelijk.

Gandolfini trouwde in 2008 met Deborah Lin, met wie hij in oktober een dochter kreeg. De acteur heeft ook een 13-jarige zoon uit een eerder huwelijk.

Ontwikkelaar voor een dag

Soms kunnen dromen uitkomen. Zo ook voor de Amerikaanse jongen Wade Sharp. Hij heeft de chronische botziekte Osteogenesis Imperfecta, ook wel brozebottenziekte genoemd. Zijn droom is om een gameontwikkelaar te worden. De goededoelenstichting Make-A-Wish heeft samen met gamestudio Robot Entertainment deze droom laten uitkomen.

Wade mocht een dag meelopen met de makers van onder andere Orcs Must Die en Orcs Must Die 2. Hij mocht zelfs meekijken bij het nog onaangekondigde spel met de codenaam Echo Prime. Wade heeft het team meegeholpen met de ontwikkeling van een nieuw personage in het spel dat op hem gebaseerd werd. Hij mocht voor Wade the Supermaster zelf de kleuren, de soundeffects en het achtergrondverhaal van het personage bedenken.

Nadat hij de hele dag heeft meegewerkt en heeft geluncht met het hele team van de studio werd Wade weer naar huis gestuurd met een tas vol Robot Entertainment-goodies. Een onderdeel hiervan was een beeldje van zijn eigen personage Wade the Supermaster. Het is niet bekend of Echo Prime, of hoe het spel uiteindelijk gaat heten, ook daadwerkelijk Wade The Supermaster gaat bevatten. Wel kan worden vastgesteld dat Robot Entertainment een kleine jongen de dag van zijn leven heeft bezorgd.

[Confed. Cup] Brazilië naar finale

Brazilië heeft zich als eerste geplaatst voor de finale van de Confederations Cup. Het gastland was in Belo Horizonte met 2-1 te sterk voor Uruguay. Paulinho maakte vlak voor tijd het winnende doelpunt. Spanje en Italië maken donderdag in een onderling duel uit wie in de finale de tegenstander van Brazilië wordt.

Uruguay kreeg na een kwartier spelen een uitgelezen kans om op voorsprong te komen. Een penalty, toegekend na een overtreding van David Luiz op Diego Lugano, werd echter door Diego Forlan gemist. De treffer viel kort voor rust aan de andere kant. Doelman Fernando Muslera kon met moeite redding brengen op een inzet van Neymar, waarna Fred scoorde uit de rebound.

De gelijkmaker van Uruguay liet niet lang op zich wachten. Drie minuten na rust kreeg Edinson Cavani de bal uit de kluts voor zijn voeten en tekende zo voor zijn eerste doelpunt van het toernooi. Een verlenging leek in de maak, totdat Paulinho het thuisland in de 86e minuut alsnog de overwinning schonk. De aanvaller kopte raak uit een corner van Neymar.

Brazilië kan zondag het eerste land worden dat voor de derde keer op rij de Confederations Cup wint. Het record van twee opeenvolgende zeges wordt nu nog gedeeld met Frankrijk.

Akkoord over regels bij omvallende banken

Europese banken zullen in de toekomst eerst zichzelf moeten proberen te redden. De ministers van Financiën van de landen van de Europese Unie zijn het in de nacht van woensdag op donderdag in Brussel eens geworden over hoe een bank in de problemen gecontroleerd kan omvallen. Zo moet voorkomen worden dat de belastingbetaler de rekening krijgt gepresenteerd voor het wanbeleid bij financiële instellingen.

Lange tijd was het niet bespreekbaar dat naast aandeelhouders ook obligatiehouders en spaarders bij een bank zouden moeten meebetalen aan de redding of ontmanteling van de bank (een zogeheten bail in). Maar bij het reddingspakket van Cyprus werd voor het eerst ook verwacht dat zij een deel van de redding betaalden.

De ministers spraken een vaste volgorde af die moet worden toegepast wanneer een bank dreigt om te vallen.

Akkoord over regels bij laten omvallen banken
Akkoord over regels bij laten omvallen banken (Foto: ANP)

Maak oneindig veel Disneywereld

Disney legt in een trailer de Toy Box-modus van Disney Infinity uit. Spelers kunnen hun eigen wereld maken en bevolken door middel van allerlei iconische Disney-items en Disney-personages.

Het maken van een wereld gebeurt via een logic editor tool, maar Disney belooft dat er duidelijke tutorials en templates beschikbaar gaan zijn. 

Disney Infinity komt in augustus uit op 3DS, Wii, Wii U, PlayStation 3, pc en Xbox 360. Mobiele apps komen later.

Tales-remake krijgt meer toevoegingen

Hideo Baba, producer van de Tales-serie, heeft laten doorschemeren dat de aankomende remake Tales of Symphonia Chronicles enkele gloednieuwe toevoegingen kunnen bevatten.

Volgens Japanse bronnen staat in de laatste uitgave van het 'Viva Tales'-tijdschrift een interview met de producer. Baba zegt daarin dat het ontwikkelingsteam momenteel werkt aan aanvullende elementen in de wereld van de game, maar dat hij daar niet verder op in zal gaan.

Namco Bandai heeft al bevestigd dat Tales of Symphonia Chronicles verbeterde graphics, muziek en cut-ins bevat, en in het interview wordt gevraagd of we meer gaan zien. Baba lijkt te verwijzen naar nieuwe verhaalelementen, locaties of zelfs gameplay in plaats van alleen de verbeterde HD-graphics.

Tales of Symphonia Chronicles staat bekend als Tales of Symphonia: Unisonant Pack in Japan. Het is een PlayStation 3 re-release van Tales of Symphonia en Tales of Symphonia: Dawn of the New World. Het spel komt in oktober uit in Japan. Wij moeten wachten tot het begin van 2014.

VS dreigen met stoppen handel Ecuador

De Verenigde Staten zullen handel afkomstig uit Ecuador weren als het Zuid-Amerikaanse land besluit Edward Snowden asiel te verlenen. Dat heeft senator Robert Menendez, voorzitter van de Amerikaanse Senaatscommissie voor Buitenlandse Zaken, woensdag gezegd.

,,Onze regering zal landen niet belonen voor slecht gedrag," aldus Menendez. De senator liet weten dat twee handelsovereenkomsten tussen beide landen volgende maand aflopen en dat het verlengen ,,ernstig in gevaar" komt.

Menendez deed ook een beroep op Rusland om te stoppen met het opvangen van Snowden. De voortvluchtige klokkenluider zou nog steeds op een vliegveld van Moskou bivakkeren.

Snowden wordt door de VS gezocht omdat hij openbaar maakte dat de Amerikaanse geheime dienst NSA op grote schaal gegevens verzamelde over internetgebruik via het geheime computerprogramma PRISM. Hij heeft, net als WikiLeaks-voorman Julian Assange eerder, asiel aangevraagd in Ecuador.

VS dreigt met stoppen handel Ecuador
VS dreigt met stoppen handel Ecuador (Foto: ANP)

Carlos de Jakhals verliest hoger beroep

De beruchte linkse Venezolaanse terrorist Carlos de Jakhals heeft woensdag zijn hoger beroep verloren. Carlos, wiens echte naam Ilich Ramirez Sanchez is, ging in hoger beroep tegen zijn veroordeling in 2011. Hij kreeg toen levenslang wegens bomaanslagen op Franse treinen in de jaren 80. Daarbij kwamen 11 mensen om het leven en raakten 150 personen gewond.

Volgens zijn advocaat reageerde Sanchez met een glimlach op het vonnis. De Jakhals legt zich'naar alle waarschijnlijkheid' niet neer bij de uitspraak en gaat naar de Hoge Raad.

Hij zit sinds 1994 in de gevangenis in Frankrijk, nadat hij in Sudan was opgepakt. Hij kreeg in 1997 al levenslang voor drie moorden die hij in 1975 in Parijs pleegde. De terrorist werd in 1975 berucht door zijn overval op het kantoor van de OPEC in Wenen waar hij een zaal vol ministers uit de olie-exporterende landen gijzelde.

Carlos de Jakhals verliest hoger beroep
Carlos de Jakhals verliest hoger beroep (Foto: ANP)

Williams viert 600e race op Silverstone

Voor het Formule 1-team Williams zal komend weekend op Silverstone speciaal zijn. Het team uit Grove viert dan dat het voor de 600e maal mee zal doen aan een F1-race, hoewel dit officieel een race later in Duitsland pas bereikt zal worden.

Williams is in 1977 opgericht door Sir Frank Williams en Patrick Head en sinds die tijd heeft de renstal in verschillende periodes grote successen gekend. Zo werden er in de afgelopen 36 jaar zeven coureurstitels, negen constructeurstitels, 114 overwinningen en 297 podiumplaatsen behaald. De coureurstitels werden gepakt door grote namen als Alan Jones, Keke Rosberg, Nelson Piquet, Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill en Jacques Villeneuve.

Dat Silverstone gekozen wordt om het feest te vieren is niet geheel toevallig. Williams boekte in 1979 hier haar eerste zege en pakte in 1997 er haar 100e overwinning. Verder ligt de thuisbasis van het een Brits team in Grove, dat op nog geen zeventig kilometer van het Britse Formule 1-circuit vandaan ligt. Volgens vice-teambaas Claire Williams zal de Britse privérenstal ook de komende 36 jaar nog aan de weg gaan timmeren.

Homoseksualiteit Kees geen verrassing voor Simon

Het was voor de beste vrienden van Kees Tol geen verrassing toen hij uit de kast kwam. De 31-jarige Volendammer, bekend van programma's als Wie Is de Mol en De Zomer Voorbij, kan onder anderen Jan Smit en Nick & Simon tot zijn vriendengroep rekenen.

"Wij hadden altijd al een sterk vermoeden, hij had toch wel wat vrouwelijke trekken", zei Simon Keizer woensdagavond in Van der Vorst Ziet Sterren. "Er waren genoeg momenten waardoor we dachten: misschien dat hij wel op mannen valt."

Simon schreef het nummer Niemand Aan Mijn Zij met Tol in het achterhoofd. "Over de 'struggle' die Kees gehad heeft met het uit de kast komen."

Proefproces om belastingvrijstelling koning

Jurist Clemens Meerts is naar de rechter gestapt vanwege de vrijstelling van het betalen van belasting voor de koning en koningin. Hij hoopt via een proefproces tegen de Belastingdienst het voor elkaar krijgen dat niemand in Nederland meer belasting hoeft te betalen, meldt hij woensdag.

De jurist en belastingadviseur, die eerder met succes naar de Hoge Raad stapte om ervoor te zorgen dat mensen geen geld meer hoeven te betalen voor de identiteitskaart, vindt het oneerlijk dat leden van het Koninklijk Huis geen belastingen hoeven te betalen. Na het door Meerts gewonnen proces kwam er overigens een spoedwet, waardoor de gevolgen van de uitspraak van de Hoge Raad weer teniet werden gedaan.

In de grondwet staat dat de koning en koningin onder meer geen loon- of inkomstenbelasting hoeven te betalen over de uitkeringen die zij van het rijk ontvangen.

Iran vernietigt honderd ton drugs

In de Iraanse hoofdstad Teheran zijn woensdag zeker honderd ton illegale drugs vernietigd. De drugs werden verbrand op een jaarlijkse ceremonie die volgens Iran bedoeld is om aandacht te vragen voor het gebrek aan steun van het buitenland voor de bestrijding van drugstransporten door Iran.

Iraanse functionarissen betichten het Westen ervan te weinig te doen om het vervoer van drugs door de islamitische republiek tegen te gaan. Iran is een belangrijk doorvoerland op de drugssmokkelroute tussen Afghanistan en Europa.

Volgens de Iraanse politie zijn in de afgelopen dertig jaar meer dan 3700 Iraanse agenten en militairen gedood bij de strijd tegen drugshandel. "Iran staat op de frontlinie van de strijd tegen drugs", zei politiecommandant Ahmad Reza Radan. "Landen die erbij betrokken zijn weigeren niet alleen ons bij staan, maar ze weigeren zelfs ons van hulpmiddelen te voorzien zoals drugshonden en elektronische apparatuur."

Iran heeft in het verleden meermaals gedreigd het vervoer van drugs over Iraans grondgebied naar Europa toe te laten als het Westen blijft weigeren te helpen bij de bestrijding of commentaar blijft leveren op de executie van drugshandelaars in Iran.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #4
special
Random Pics van de Dag #742
special
AI Picture Gallery #3
special
Random Pics van de Dag #741
review
NBA 2K23
review
Potion Permit
©FOK.nl e.a.