'TV-sterren: sta deel salaris af'

static

Presentatoren als Jeroen Pauw, Matthijs van Nieuwkerk en Antoinette Hertsenberg staan een deel van hun salaris af als ze hun collega's bij de publieke omroep serieus nemen en een warm hart toedragen. Dat zegt staatssecretaris van Media Sander Dekker (VVD) donderdag in een interview met De Telegraaf.

"Ik doe een moreel appel op de presentatoren die nu nog veel meer verdienen dan een minister, om vrijwillig wat in te leveren", aldus Dekker. "Er vallen door de bezuinigingen veel banen weg in Hilversum. Iedereen die daar dan een fors hoger salaris dan normaal verdient, zou zich eens goed achter de oren moeten krabben."

Dekker kondigt aan dat nog deze kabinetsperiode de salarissen van een groep 'unieke talenten' van omroepen wettelijk wordt verlaagd naar, het salaris van een minister, zo'n 144 duizend euro bruto per jaar. Die regel gaat ook in andere semipublieke sectoren gelden.

Sinds januari geldt de Wet Normering Topinkomens, waarbij topfunctionarissen in de (semi-) publieke sector niet meer dan 130 procent van het salaris van een minister mogen verdienen. Die wet geldt echter alleen voor bestuurders.

In 2009 werd vastgelegd dat maximaal acht presentatoren bij de publieke omroep meer mogen verdienen dan de balkenendenorm. Bij de publieke omroep verdienden vorig jaar nog zeven presentatoren meer dan de vastgestelde salarisnorm, meldde de NPO vorige maand.

Bij BNN kregen vorig jaar drie presentatoren meer dan de norm en bij de TROS twee. Bij de VARA verdienden drie presentatoren meer dan de balkenendenorm. Het hoogste salaris, van 511.906, is van een van hen. Om wie het gaat is niet bekend.