OM in beroep in zaak kwakzalver

Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de straf die een arts twee weken geleden kreeg opgelegd voor de dood van een vrouw met uitgezaaide borstkanker. De arts kreeg van de rechtbank in Haarlem een voorwaardelijke celstraf van een jaar opgelegd wegens roekeloos en nalatig handelen.

Tegen de basisarts en acupuncturist uit Heemstede was drie jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk, en een beroepsverbod van tien jaar geëist. De rechtbank acht bewezen dat de arts ondanks dat hij zeker wist dat de vrouw aan borstkanker leed, de vrouw jarenlang heeft behandeld met niet-reguliere, natuurgeneeskundige methoden.

De man raadde het de vrouw zelfs af zich in een ziekenhuis te laten opnemen, omdat zij volgens hem eerst moest aansterken. "Daarmee is hij tekortgeschoten in zijn zorgplicht jegens zijn patiënte", oordeelde de rechtbank.

Volgens de rechtbank was echter sprake van een complexe situatie aangezien de arts een tijd bij de vrouw inwoonde. "Dat maakt dat het hier om een zeer bijzondere situatie gaat. De kans op herhaling is daarom uiterst klein", stelde de rechtbank.

Tegen een natuurgeneeskundige had het OM een celstraf van twee jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk en een beroepsverbod van tien jaar geëist. Deze verdachte werd veroordeeld tot een halfjaar voorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtbank verwijt het de natuurgeneeskundige vooral dat zij de stralingsangst van de patiënte versterkte. Ook tegen dit vonnis tekent het OM beroep aan.