Teeven: geen verdere bezuiniging gevangenissen

Bij de aankomende extra bezuinigingen ter grootte van zes miljard euro moet het gevangeniswezen worden ontzien. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) donderdagavond gezegd tijdens het debat over zijn aangepaste bajesplan.

"Ik vind dat er niet verder kan worden bezuinigd op de Dienst Justitiële Inrichtingen", zei Teeven op antwoord van een vraag van Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA). "Ik zie niet in waar nu nog geld vandaan moet worden gehaald." De huidige bezuiniging is volgens de bewindsman 'echt het maximaal haalbare'.

Teeven wilde aanvankelijk 340 miljoen euro bezuinigen, maar zwakte onder druk van de coalitiepartijen zijn plannen af. De staatssecretaris sluit niet 26 maar negentien gevangenissen, waardoor niet 3400 maar tweeduizend gevangenismedewerkers hun baan verliezen.

Dit aangepaste plan levert echter zo'n zeventig miljoen euro minder op dan verwacht. De staatssecretaris betaalt dit door een inflatiecorrectie op zijn departement achterwege te laten. Teeven bezwoer dat dit een structurele financiering is en dat geen sprake is van 'Grieks boekhouden', waarvan verschillende oppositiepartijen hem betichtten.