'Voordelen homokoppels moeten overal gelden'

Redactie

De sociale voordelen die sinds woensdag in de Verenigde Staten ook voor getrouwde homostellen gelden zouden in elke staat gelijk moeten zijn. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama donderdag gezegd op een persconferentie in Senegal. Obama bejubelde de uitspraak van het Hooggerechtshof van een dag eerder opnieuw als een 'overwinning voor de Amerikaanse democratie'.

Het Hooggerechtshof bepaalde woensdag dat een deel van de Defense of Marriage Act is strijd is met de grondwet. Door het vonnis kunnen getrouwde homokoppels voortaan ook aanspraak maken op allerlei belasting-, pensioen- en ziektezorgvoordelen die al langer gelden voor getrouwde heteroseksuelen. Obama zei donderdag dat deze voordelen moeten blijven gelden als een getrouwd homostel verhuist naar een Amerikaanse staat die het homohuwelijk niet erkent.

Obama ging ook in op de positie van homo's in Afrika, waar veel landen homoseksualiteit gecriminaliseerd hebben. Hij zei religieuze meningsverschillen over het onderwerp te respecteren, maar wilde het belang van non-discriminatie benadrukken. "Mensen moeten gelijk behandeld worden en dat is denk ik een universeel geldend principe."

De Senegalese president Macky Sall vergezelde Obama op de persconferentie. Hoewel homoseksualiteit verboden is in Senegal zei Sall dat zijn land 'zeer tolerant is' en dat antihomowetten niet worden nageleefd. Het decriminaliseren van homoseksualiteit is volgens Sall echter nog een stap te ver. "We zijn er nog steeds niet klaar voor", aldus de president. "Dat betekent niet dat we homofoob zijn."