'Tweede naam van Snowden klopte niet'

De Amerikaanse autoriteiten hadden in de bijlagen bij hun verzoek om aanhouding van NSA-klokkenluider Edward Snowden diens tweede naam verschillend geschreven. Ook verzuimden zij zijn paspoortnummer te verstrekken. Dat heeft de minister van justitie van Hong Kong, Rimsky Kuen, donderdag gezegd.

Snowden verbleef enkele weken in Hong Kong nadat hij geheime Amerikaanse en Britse afluisterprogramma's had onthuld. De autoriteiten in Hong Kong lieten hem zondag naar Moskou vertrekken, volgens hen omdat een Amerikaans verzoek om diens aanhouding niet aan de eisen voldeed. De Amerikaanse regering maakt zich daar boos over en ziet in het besluit de hand van Beijing. De voormalige Britse kroonkolonie Hong Kong is nu een semi-autonome regio met een eigen rechtsstelsel.

Volgens Kuen vermeldden de immigratiedocumenten van Hong Kong Joseph als tweede naam van Snowden, maar stond in sommige documenten van de Amerikaanse overheid de naam James en werd hij in andere slechts als Edward J. Snowden aangeduid. "Deze drie namen zijn niet precies hetzelfde en daarom vroegen wij om opheldering", zei Yuen. Ook het nummer van het paspoort van Snowden ontbrak. De autoriteiten in Hong Kong vroegen hun Amerikaanse evenknieën vrijdagmiddag om nadere informatie, maar tot op het moment dat Snowden uit Hong Kong vertrok bleef die uit. 'Er was in ons rechtsstelsel geen wettelijke basis voor het gevraagde voorlopige aanhoudingsbevel' en daarom kon Snowden niet worden belet Hong Kong te verlaten, zei Kuen.

Het Amerikaanse ministerie van justitie bestrijdt dat duidelijkheid over de tweede naam van Snowden of diens paspoortnummer vereist waren. "Foto's en video's van de voortvluchtige waren via legio nieuwskanalen verspreid. Dat Hong Kong meer informatie over zijn identiteit vroeg, toont dat het alleen maar een voorwendsel om niet op het verzoek om voorlopige aanhouding in te gaan", zei een woordvoerster.

Snowden verblijft sinds zondag in het transitgedeelte van de luchthaven Sjeremetjevo bij Moskou. Hij zou asiel willen in Ecuador.