'Zonder spaargeld geen huis'

Huizenkopers moeten in de toekomst tienduizenden euro's aan spaargeld meenemen bij het afsluiten van een hypotheek. Dat adviseert de Commissie Structuur Nederlandse Banken aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA), zo schrijft De Telegraaf donderdag op basis van 'ingewijden'.

De commissie onder leiding van voormalig Rabobanktopman Herman Wijffels adviseert de zogeheten 'loan to value' - de hoogte van de lening ten opzichte van de waarde van de woning - te verlagen tot maximaal tachtig procent. Kopers moeten daardoor minimaal twintig procent van het benodigde bedrag zelf gaan betalen.

Nederlandse huiseigenaren lenen volgens de commissie nu meer dan 110 procent van de woningwaarde, terwijl dit in andere West-Europese landen slechts tachtig tot honderd procent is. In het Lenteakkoord van april vorig jaar besloot het kabinet al dat huizenkopers niet meer dan de waarde van hun huis mogen lenen.

De relatief dure hypotheken zijn problematisch, sinds de kredietcrisis een nog groter probleem. Door dalende huizenprijzen is de waarde van steeds meer woningen gedaald tot onder de hypotheekwaarde. Meer dan een miljoen woningen staan inmiddels 'onder water'.

Het verlagen van maximale hypotheekwaarde maakt het voor jongeren moeilijker om een huis te kopen, omdat zij in de regel onvoldoende spaargeld hebben. Om dit tegen te gaan wil de commissie Wijffels dat jongeren tot 35 jaar de mogelijkheid krijgen hun pensioenpremies via 'bouwsparen' fiscaalvriendelijk opzij te zetten als startkapitaal voor een woning.