Achttien gemeenten hebben plannen wietteelt

Achttien gemeenten hebben plannen om te experimenteren met wietteelt. Dat blijkt uit een inventarisatie die minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In meer dan de helft van de achttien gemeenten is nog geen sprake van een uitgewerkt plan. De desbetreffende gemeenten worden uitgenodigd voor een gesprek om hun plannen toe te lichten, schrijft Opstelten. De bewindsman heeft de plannen van de gemeenten in kaart gebracht op verzoek van de Kamer.

Hij zal die plannen ook voorzien van een juridisch kader. Opstelten benadrukt dat bij deze experimenten regulering of legalisering van wietteelt in strijd is met internationale verdragen en de wet. "Er is geen ruimte voor gemeentelijke initiatieven die daarvan afwijken."

Opstelten schrijft verder dat in ruim zeventig procent van de 103 gemeenten met coffeeshops het zogeheten ingezetenencriterium inmiddels onderdeel is van het coffeeshopbeleid of dat gaat worden. Dat betekent dat buitenlanders geen wiet kunnen kopen in deze gemeenten.