Rudd beëdigd als premier van Australië

Redactie

Kevin Rudd is terug in het zadel. De drie jaar geleden als premier van Australië door zijn partijgenote Julia Gillard gewipte Labor-politicus is donderdag beëdigd als regeringsleider. Woensdag verloor Gillard een vertrouwensvotum van haar partij en kwam Rudd als winnaar van hun concurrentiestrijd uit de bus.

Rudd hield de leden van het parlement donderdag voor om 'een beetje aardiger en zachtmoediger' tegen elkaar te zijn. Die oproep geldt vooral zijn eigen Labor, dat al tijden rollend over straat gaat.

Rudds 'coup' van woensdag vertoonde veel gelijkenis met die van zijn voorgangster drie jaar geleden. Rudd deed destijds echter geen poging om Gillards aanval via een vertrouwensvotum af te slaan. Gillard deed dat woensdag wel en verloor.

De Australiërs moeten op 14 september naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Labor staat in de peilingen op fors verlies, maar Rudd is bij de kiezers veel populairder dan Gillard. Mogelijk besluit hij de verkiezingen al in augustus te houden. Labor regeert dankzij steun van onafhankelijke parlementsleden en de Groenen.

Oppositieleider Tony Abbott had Gillard opgeroepen de stembusgang te vervroegen naar begin augustus, gezien de permanente onenigheid binnen Labor en het effect daarvan op het kabinetsbeleid.