'Rozendaal beste plek om te wonen'

Rozendaal is de beste gemeente in Nederland om in te wonen. Dat is de conclusie van het jaarlijks onderzoek van weekblad Elsevier en Bureau Louter. Na Rozendaal volgen Naarden en Haren, de winnaar van de afgelopen twee jaar.

Rozendaal won omdat het volgens de onderzoekers een 'idylle is met veel groen, rust en ruimte'. Bovendien grenst de Gelderse gemeente, met ruim vijftienhonderd inwoners een van de kleinste van het land, aan de Veluwe en profiteren de inwoners van alle gemak en voorzieningen van het naastgelegen Arnhem.

De onderzoekers beoordeelden alle 408 gemeenten op wat voor kwaliteiten ze in huis hebben en hoe ver de inwoners daarnaast van voorzieningen buiten de eigen gemeentegrenzen wonen. Zo werd onder meer gekeken naar basisvoorzieningen als kinderopvang en scholen en andere voorzieningen als ziekenhuizen, theaters en musea. Ook de werkgelegenheid en arbeidsmarkt werden meegnomen.

Littenseradiel is de gemeente met het meest harmonieuze leefklimaat. Amsterdam heeft de meeste en beste voorzieningen, met de meeste werkgelegenheid in de omgeving, en Schiermonnikoog biedt de meeste rust en ruimt. Vlieland is de beste mix van groen en water.

Qua arbeidsmarkt is het slecht wonen in de gemeenten Tholen, Pekela en Bellingwedde. De laatste gemeente staat echter wel in de top tien van gemeenten met de meeste rust en ruimte.