Drie mensen leveren mogelijk dna embryo

Redactie

De Britse regering overweegt een nieuwe techniek voor kunstmatige inseminatie toe te staan waarbij het dna van drie mensen wordt gebruikt om een embryo te maken. De techniek kan gebruikt worden om bepaalde ziektes bij baby's te voorkomen.

Met de nieuwe techniek kan belet worden dat vrouwen met een afwijking in hun mitochondriën, de delen van een cel die als energiecentrale fungeren, dat genetische defect doorgeven aan hun kind. Een dergelijke afwijking kan tot ernstige aandoeningen lijden zoals spierdystrofie, epilepsie, hartproblemen en verstandelijke handicaps. Jaarlijks wordt in Groot-Brittannië een op de tweehonderd baby's geboren met een mitochondriële ziekte.

De techniek werkt als volgt: wetenschappers nemen het gezonde genetische materiaal uit een eicel of embryo van een vrouw. Vervolgens wordt dat materiaal getransplanteerd naar een donoreicel die wel normale mitochondriën heeft, maar waar de rest van het genetische materiaal uit is gehaald. Dit bevruchte embryo kan dan vervolgens geplaatst worden in de baarmoeder van de vrouw met de genetische afwijking.

Toen de techniek in 2008 voor het eerst werd besproken berichtten de op sensatie beluste Britse tabloids dat dit zou betekenen dat kinderen drie ouders zouden krijgen. Dit is volgens wetenschappers echter niet waar: de hoeveelheid dna die achterblijft in de donoreicel is onbeduidend.

Sommige religieuze instanties zijn tegen de techniek gekant. De Christian Medical Fellowship noemt de techniek 'onethisch'. "We vinden dat de jacht op therapieën om aandoeningen bij een klein aantal kinderen te voorkomen het niet rechtvaardigt om honderden of zelfs duizenden embryonische levens te vernietigen", zei de groep.

De Britse wet verbiedt het aanpassen van een eicel of embryo voordat deze geplaatst worden bij een vrouw. Als de techniek wordt goedgekeurd wordt Groot-Brittannië het eerste land waar deze kan worden uitgevoerd. De regering wil later dit jaar met voorlopige richtlijnen komen en volgend jaar een definitieve versie hiervan bespreken in het parlement.