Cel en tbs voor misbruik anorexiameisjes

Redactie

Een 45-jarige man uit Apeldoorn moet vier jaar de cel voor het verkrachten, bedreigen en uithongeren van jonge vrouwen met anorexia. De rechtbank in Zutphen legde hem donderdag ook tbs met dwangverpleging op. Justitie had zes jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

De man kwam met de vrouwen in contact via internet. Hij stimuleerde de meisjes af te vallen door hen afvaltips te geven en pillen en andere verdovende middelen toe te stoppen. Zijn zes slachtoffers, tussen de 16 en 21 jaar oud, wogen op een gegeven moment nog maar 35 kilo. Volgens justitie had de man een obsessie voor het 'ideale uiterlijk' bij vrouwen.

De rechtbank acht bewezen dat de man een van de vrouwen meerdere keren met geweld heeft verkracht. Ook liet hij bij deze zwangere vrouw zijn naam tatoeëren. De verkrachting van de vier andere vrouwen die aangifte tegen de man deden acht de rechtbank wegens gebrek aan bewijs niet aangetoond. Zijn straf viel daardoor lager uit dan geëist.

De rechters achten mensenhandel van een van de vrouwen eveneens bewezen. Hij hield haar in zijn woning en wilde dat hij voor haar de prostitutie in ging om geld voor hem te verdienen. Daarnaast voerde hij haar naar een seksclub in Rotterdam. De man werd verder schuldig bevonden aan het 'benadelen van de gezondheid van vijf jonge kwetsbare vrouwen'.

De man is onderzocht in het Pieter Baan Centrum, waar deskundigen een persoonlijkheidsstoornis vaststelden. Ook achten zij de kans op herhaling groot. Om die redenen eiste justitie naast cel ook tbs met dwangverpleging. De rechtbank besloot daarin mee te gaan.