Stakingen PostNL breiden zich uit

Redactie

De staking van zelfstandige pakketbezorgers die bezorgen voor PostNL breidt zich langzaam uit. Na de werkonderbrekingen in Amsterdam en Katwijk van dinsdag en woensdag hebben ook de koeriers op de depots in Utrecht, Zaandam en het Zuid-Hollandse Wateringen donderdag spontaan het werk neergelegd. Dat bevestigt een woordvoerder van het postbedrijf.

In Wateringen staken ongeveer 85 koeriers en in Utrecht ongeveer zestig, melden regionale media. In totaal staken ongeveer tweehonderd van de vierduizend koeriers, aldus de PostNL-woordvoerder. Door de werkonderbrekingen van dinsdag en woensdag liep de bezorging van PostNL woensdagavond al bijna vijftigduizend pakketjes achter. "De verwachting is dat dit verder oploopt."

De stakers zijn ontevreden over de tarieven die PostNL ze betaalt voor de bezorging van pakketten. Door de lage tarieven moeten veel zelfstandige chauffeurs twaalf uur of meer per dag werken om een behoorlijk inkomen te verdienen. Ook betaalt het postbedrijf de eenpitters alleen bij een geslaagde bezorging. Wanneer de bezorgers na twee pogingen het pakket nog niet kwijt zijn, krijgen ze niets.

PostNL vindt het logisch is dat de vergoeding lager wordt, omdat koeriers steeds meer pakjes in hetzelfde gebied bezorgen. Daardoor kunnen zij in dezelfde tijd meer geslaagde bezorgingen doen, aldus de woordvoerder. Het bedrijf laat weten donderdagmiddag in gesprek te gaan met FNV Bondgenoten en enkele actievoerders.