Pesters niet schuldig aan dood Anass (13)

Redactie

De pesters die de 13-jarige Anass Aouragh voortdurend lastigvielen, zijn niet schuldig aan de dood van de jongen. Er is geen sprake van het aanzetten tot zelfmoord, meldt het Openbaar Ministerie donderdag. Volgens justitie kan bovendien niet met zekerheid worden gezegd dat de pesterijen de aanleiding waren voor de dood van Anass.

Justitie herhaalt donderdag nogmaals dat er geen aanwijzingen zijn voor een misdrijf. De vader van de jongen twijfelde eerder aan de uitleg van de politie. Volgens het OM beroofde de jongen zichzelf begin februari van het leven langs een bospas in Wassenaar. Hij had zich middels een sjaal opgehangen en kreeg daar geen hulp bij.

In het onderzoek is wel naar voren gekomen dat Anass werd gepest en dat hij eerder suïcidale gedachten had uitgesproken. Het pesten vond zowel tijdens als buiten schooltijd plaats. Zo werden er spullen naar hem gegooid en werd hij uitgemaakt voor homo.

Volgens getuigen zouden de pesters op de dag van zijn verdwijning hebben geroepen dat hij maar zelfmoord moest plegen omdat iedereen hem zou haten. Volgens het OM kunnen de pesters echter niet worden veroordeeld voor het aanzetten tot zelfdoding.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de school van Anass op de hoogte was van de pesterijen en dat het pestprotocol ook toegepast is. Het pesten bleef echter doorgaan. Justitie heeft de Onderwijsinspectie op de hoogte gebracht zodat lering kan worden getrokken uit de resultaten.