Rutte weidt niet uit over Fyra

Redactie

Het besluit van de NS om te stoppen met de Italiaanse Fyra is het besluit van een private onderneming. De afhandeling van het besluit is een zaak tussen de NS en de Italiaanse fabrikant AnsaldoBreda. Dat standpunt herhaalde premier Mark Rutte (VVD) donderdag bij zijn aankomst in Brussel.

Rutte stelde tegenover de pers dat hij die boodschap donderdag ook heeft overgebracht aan zijn Italiaanse collega Enrico Letta. De Nederlandse premier maakte zijn zienswijze afgelopen vrijdag voor het eerst kenbaar.

Letta liet eerder weten zich 'grote zorgen' te maken over AnsaldoBreda en over de reputatie van de Italiaanse technieksector. Volgens Rutte is het logisch dat Letta opkomt voor zijn bedrijven.

De NS en de Belgische spoormaatschappij NMBS willen af van de spaghettiboemels vanwege talrijke technische gebreken. Volgens AnsaldoBreda overdrijven de beide spoorbedrijven en is 'slechts sprake van kinderziekten'.

Vrijdag dient in Utrecht een kort geding over de falende treinen. AnsaldoBreda eist dat de spoorwegmaatschappijen alle negentien bestelde hogesnelheidstreinen afnemen.

Fyra V250 (Foto: Novum)
Fyra V250 (Foto: Novum)