Grote viering zomerzonnewende bij Stonehenge

anoniem_22072019025900

Ruim twintigduizend neo-druïden, feestvierders en nieuwsgierigen hebben in de nacht van donderdag op vrijdag bij het Engelse Stonehenge de zomerzonnewende gevierd. De zonnewende valt op 20 en 21 juni en jaarlijks trekken vele duizenden mensen naar de prehistorische steencirkel in het zuiden van Engeland om er de zon te zien opkomen.

Zoals wel vaker werd de opkomst van de zon letterlijk overschaduwd door een dik wolkendek. Dat drukte de pret echter geenszins. Er heerste een uitgelaten stemming onder de aanwezigen en de politie meldde met 22 aanhoudingen voor aan drugs gerelateerde overtredingen minder arrestaties dan gebruikelijk.

De jaarlijkse vieringen bij Stonehenge, zo'n honderdertig kilometer ten zuidwesten van Londen, zijn een moderne variant van zonnewendevieringen die ooit het hoogtepunt vormden op de voorchristelijke kalender.

De oorsprong van Stonehenge is nog altijd in nevelen gehuld, maar theoretici denken dat de steencirkel ooit onderdeel was van een enorme astronomische kalender. Anderen zeggen dat prehistorische zonaanbidders het bouwwerk optrokken aan de hand van de zomer- en winterwende.

Tegenwoordig staat Stonehenge op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het bouwwerk is in drie perioden gebouwd tussen 3000 en 1600 voor Christus.