Nog geen besluit prik voor bijbelgordel

anoniem_22072019025900

Op z'n vroegst maandag wordt besloten of ouders in de bijbelgordel hun baby een extra prik tegen de mazelen moeten kunnen laten geven. "Er is nog helemaal geen sprake van een epidemie dus er is ook geen haast bij dit besluit", legt een woordvoerder van het RIVM vrijdag uit. "We moeten pas bescherming bieden als dat noodzakelijk is."

Deskundigen van het RIVM bespraken afgelopen maandag al of een extra prik moet worden overwogen vanwege de uitbraak van de mazelen in de bijbelgordel. Uiteindelijk moet minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) besluiten of die prik beschikbaar wordt gesteld. De woordvoerder gaf eerder aan op z'n vroegst eind deze week een besluit te verwachten, maar dat is dus over het weekeinde getild.

Kinderen krijgen de reguliere prik pas als ze veertien maanden oud zijn, terwijl ze vanaf de zesde maand niet meer worden beschermd door antistoffen van de moeder. De extra prik moet dit overbruggen.

In de strenggelovige streek, die loopt van Zeeland tot de Veluwe, zijn relatief veel kinderen niet ingeënt. Sommige ouders willen hun kind nu alsnog laten inenten. Sinds 1 mei zijn enkele tientallen gevallen van mazelen geregistreerd. De laatste mazelenuitbraak in Nederland dateert van rond de eeuwwisseling, eveneens in de bible belt. Die kostte toen drie kinderen het leven. In totaal werden 150 kinderen ziek.

De mazelen worden veroorzaakt door een virus, dat wordt verspreid met hoesten en niezen. De meest voorkomende ziekteverschijnselen zijn hoge koorts, verkoudheid, vlekken en rode ogen. De ziekte kan ook tot hersenontsteking of sterfte leiden, maar dat komt in ontwikkelde landen weinig voor.