FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 22 juni 2013

[PC Darts] Wright wint vijfde Players Championship

Vandaag stond in het K2 centre te Crawley het 5e PDC Players Championship op het programma. Namens Nederland dongen liefst acht darters mee om de prijzen. Raymond van Barneveld was er niet bij, hij geniet van een welverdiende vakantie in Amerika.

De titel bleef vandaag in Engeland. Peter Snakebite Wright trok zijn vorm van de UK Open door en versloeg in de finale op overtuigende wijze landgenoot Wes Newton, hij kon derhalve £10,000 op zijn conto schrijven. Michael van Gerwen was de beste Nederlander. Hij bereikte de halve finale, maar moest uiteindelijk diezelfde Newton er met de zege vandoor laten gaan.

Steve Brown gooide in zijn 2e ronde partij tegen Connie Finnan een 9 darter.

Kwartfinales:    
Michael van Gerwen (Ned) 6-3 Terry Jenkins (Eng)
Wes Newton (Eng) 6-5 Dave Chisnall (Eng)
Peter Wright (Eng) 6-0 Gary Anderson (Sch)
Kevin Painter (Eng) 6-2 Terry Temple (Eng)
     
Halve finales:    
Wes Newton (Eng) 6-4 Michael van Gerwen (Ned)
Peter Wright (Eng) 6-3 Kevin Painter (Eng)
     
Finale:    
Wes Newton (Eng) 1-6 Peter Wright (Eng)

[Confed. Cup] Brazilië groepswinnaar na voetbalgevecht

Brazilië heeft zich in een boeiend duel met Italië verzekerd van de poulewinst in groep A van de Confederations Cup. In Salvador werd 2-4. Brazilië begint voortvarend aan het duel, wat leidt tot kansen voor Oscar en Hulk.

De middenvelder van Chelsea wordt echter vlak voordat hij Buffon probeert te verschalken knap van de bal gegleden door Chiellini. De actie loopt verder, waarna Hulk de Italiaanse doelman wél op de proef stelt. Zijn poging wordt knap uit de hoek gevist door de ervaren sluitpost. Italië moet daarna al snel afscheid nemen van twee spelers. Montolivo en Abate moeten het veld met blessures verlaten, terwijl David Luiz aan Braziliaanse kant niet verder kan. De wedstrijd wordt dan ook ontsierd door vier gele kaarten in het eerste bedrijf.

De wedstrijd kenmerkt zich na een stormachtig begin vooral door overtredingen en veel onnodig balverlies. Ondanks die slordigheid over en weer is het Brazilië dat met een licht veldoverwicht Italië onder druk houdt. Het negatieve hoogtepunt in de rommelige eerste helft komt op naam van Neymar. Hij schopt rechtsback Abate hard uit de wedstrijd en mag niet klagen over de gele kaart die hij te zien krijgt.

Toch weet Brazilië vlak voor rust toe te slaan. Na een vrije trap van diezelfde Neymar is het invaller Dante die uit de rebound rustig binnen kan schuiven: 0-1. Vlak na rust is het Giaccherini die na verlengen van Balotelli de 1-1 hard langs Júlio César kan schieten. Erg lang kunnen de Italianen niet genieten van de geniepige gelijkmaker. Na 55 minuten is het Neymar die zijn klasse weergeeft in één verwoestend schot. Vanaf de rand van de zestienmeterlijn schiet hij zijn vrije trap weergaloos binnen.

Na de 1-2 golft het spel interessant op en neer. Het eenrichtingsverkeer is verleden tijd en er ontstaat veel ruimte op het veld. Brazilië weet daar via Fred als eerste van te profiteren. Hij maakt uit de draai de 1-3. Chiellini, die bij die goal van Fred weifelend optreedt, schiet even later de 2-3 binnen. Uit de kluts komt de bal ter hoogte van de penaltystip voor zijn voeten, waarna hij simpel kan binnenschuiven.

Na de 2-3 verandert het wedstrijdbeeld. Italië dringt aan en dat leidt tot een kopbal op de lat van Maggio. Ook Balotelli is met een hard schot nog dichtbij een treffer. Toch sluipt de slordigheid weer in het spel van de ploeg van Cesare Prandelli. Het is uiteindelijk Fred die vanuit een rebound makkelijk de beslissende 2-4 kan inschieten.

Brazilië wint hiermee groep A van de Confederations Cup en mag zich naar alle waarschijnlijkheid opmaken voor de halve finale tegen Uruguay. Daarmee ontloopt het Spanje, dat naar alle verwachting Italië tegenkomt.

John Williams komt niet van camera-angst af

John Williams voelt zich nog steeds niet helemaal op zijn gemak als hij voor de camera staat. "De camera-angst blijft altijd een beetje aanwezig", biecht de 43-jarige presentator op in het AD. "Het is zo'n heftig apparaat, het ziet alles."

Williams gaat al beter met zijn angst om dan toen hij zijn debuut maakte. "In het begin vond ik de camera heel eng. Ik was constant bezig mezelf te regisseren: de kijker wil nu dat ik zus en zo doe en zeg. Daar maakte ik mezelf helemaal gek mee."

De presentator van programma's als Help, Mijn Man is Klusser en Een Zaak van Bloemen, merkt dat hij steeds meer zichzelf is voor de camera. "Ik ben er nog niet. Ik kijk nog steeds afleveringen terug om aan mijn timing te werken."

Williams is blij dat hij nog steeds groeit. "Ik wil hier goed en fris in zijn. Ik heb het nog niet, maar ik ben wel eens bang voor de automatische piloot. Zodra dat wel gebeurt, moet ik aangeven dat het tijd wordt voor wat anders."

[Confed. Cup] Chicharito redt Mexicaanse eer

Mexico heeft de Confederations Cup met een zege afgesloten. Javier 'Chicharito' Hernandez bezorgde de Mexicanen met twee kopballen de winst op Japan (1-2).

Voor beide landen stond er niets meer op het spel in Belo Horizonte. Zowel Japan als Mexico ging in de eerste twee wedstrijden onderuit tegen Brazilië en Italië. Voor de Japanners waren er complimenten over het spel na de 3-2 nederlaag tegen de Italianen. De ploeg van Alberto Zaccheroni speelde verfrissend onder leiding van Keisuke Honda en Shinji Kagawa, maar ging in de slotminuten onderuit. Mexico verloor met 2-0 van Brazilië.

In Estádio Governador Magalhães Pinto was te merken dat voor Japan en Mexico alleen de eer op het spel stond. Mexico had aanvankelijk het meeste balbezit, maar zag Kagawa gevaarlijk worden. De middenvelder zag zijn puntertje gestopt worden door Guillermo Ochoa. De doelman werd kort daarna toch gepasseerd. Een schot van Yasuhito Endo werd door spits Shinji Okazaki succesvol van richting veranderd. Dat deed hij alleen vanuit een buitenspelpositie. De stand bleef dus bij 0-0. Verder was er voor rust weinig te beleven voor beide doelen.

Honda probeerde het nog met een kruiselings schot en Andres Guardado zag een poging over vliegen. Japan, met Vitesse-spits Mike Havenaar op de bank, ontsnapte vlak voor rust aan een achterstand. Een voorzet vanaf de linkerflank werd door Guardado op waarde geschat. Zijn kopbal was goalie Eiji Kawashima te machtig, maar de doelman werd bijgestaan door de paal. Kawashima redde kort daarna alert op een schot van Jesus Zavala.

Mexico liet in de slotfase van de eerste helft zien een stapje extra te willen zetten in Belo Horizonte. De ploeg van Jose Manuel de la Torre bleef na rust aandringen. Dat leidde al snel tot de 0-1. Kawashima hield Javier 'Chicharito' Hernandez en Raul Jimenez nog van scoren af na een corner, maar eerstgenoemde wist met een kopbal alsnog de score te openen. De aanvaller van Manchester United kopte een zuivere voorzet van Guardado simpel binnen.

Hernandez was na ruim een uur spelen ook verantwoordelijk voor de 0-2. Ricardo Mier kopte een corner goed door, waarna de spits met het hoofd alert was bij de tweede paal. Het bleek de beslissing in het duel. De Japanners drongen in de slotfase nog wel aan. Okazaki bracht de spanning zelfs even terug. De spits tikte van dichtbij raak na een voorzet van Endo. Japan zette nog aan voor een slotoffensie, maar kreeg aan de andere kant een penalty tegen Hernandez ging makkelijk naar de grond en mocht zelf aanleggen. Kawashima redde in eerste instantie, waarna de rebound tegen de lat kwam. Het bleef bij 1-2, waardoor Mexico afscheid neemt met een zege. Japan sluit ondanks de complimenten af met nul punten.

Taliban: gedoe om naambordje

Het getouwtrek over het naambordje van het nieuwe Talibankantoor in Qatar is een 'vuurproef' die uitwijst of het de radicaalislamitische Afghaanse beweging menens is met de vredesbesprekingen. Dat zegt de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry. De strijdende partijen in Afghanistan kunnen een grote stap naar verzoening zetten, maar 'het is aan de Taliban om die keus te maken', meent Kerry.

De opening van de Talibanvestiging in de Qatarese hoofdstad Doha werd afgelopen dinsdag begroet als een belangrijke stap naar een vreedzame oplossing voor Afghanistan. Maar de hoop zonk velen al snel in de schoenen toen de regering in Kabul bezwaar maakte tegen het naambordje op het kantoor.

President Hamid Karzai stond erop dat de naam van het vroegere Taliban-regime in Afghanistan verwijderd zou worden. Het voeren van die naam zou neerkomen op de vestiging van een tegenregering. De Taliban haalden daarop het naambordje weg en streken de vlag zo dat die van buiten niet langer zichtbaar is.

De Verenigde Staten en Qatar zeggen dat de Taliban zich niet aan de afspraken hebben gehouden. Maar meerdere vertegenwoordigers van de Afghaanse opstandelingen zijn zich van geen kwaad bewust. Zij wijzen erop dat ze al talloze keren met diplomaten en met de Afghaanse regering hebben overlegd onder de vlag van het 'Islamitische Emiraat Afghanistan'.

Man aangehouden op A16 na wilde achtervolging

Een man die er met een lading hennep in zijn busje vandoor ging is zaterdagavond na een wilde achtervolging aangehouden op de A16 bij Rotterdam. Dat meldde de politie.

De man negeerde op de Laan op Zuid in Rotterdam een stopteken van douanemensen die hem wilden controleren. Ook stoptekens van ingeschakelde politie-eenheden negeerde hij vervolgens, waarop de achtervolging werd ingezet.

Tijdens de rit beschadigde de verdachte een aantal auto’s en reed hij een fiets aan. De fietser raakte overigens niet gewond. Uiteindelijk kon de bestuurder van het busje op de A16 tot stoppen worden gedwongen en worden aangehouden.

Man aangehouden op A16 na wilde achtervolging
Man aangehouden op A16 na wilde achtervolging (Foto: ANP)

Moldavië wil hulp tegen separatisten

Het parlement van Moldavië wil dat de landen die bemiddelen in het conflict met de afscheidingsbeweging in Transnistrië de separatisten afhouden van verdere gebiedsuitbreiding. Vorige week besloot de Transnistrische leider Jevgeni Sjevtsjoek dat nog eens acht Moldavische dorpen tot Transnistrië behoren. Volgens Sjevtsjoek gaat hij er alles aan doen deze aan de opstandige grensregio toe te voegen.

Vrijdagavond drong het Moldavische parlement er bij de Verenigde Staten, de Europese Unie, Rusland, Oekraïne en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) op aan 'de situatie in Transnistrië met politieke en vreedzame middelen op te lossen en de democratische (...) beginselen te eerbiedigen'.

Het sterk pro-Russische Transnistrië scheidde zich in 1990 af van Moldavië omdat het bang was dat de regering in Chisinau hereniging met Roemenië wilde nastreven. Moldavië maakte, tot het in 1940 werd geannexeerd door de Sovjet-Unie, deel uit van Roemenië. De onafhankelijkheid van de grensstreek tussen Moldavië en Oekraïne, die voornamelijk door Oekraïners en Russen wordt bewoond, is slechts door Rusland erkend.

Twee doden bij crash tijdens vliegtuigshow

Een stuntvrouw en een piloot zijn zaterdag om het leven gekomen toen hun toestel neerstortte en in brand vloog bij een vliegtuigshow in Ohio. De stuntvrouw zat op een vleugel van het vliegtuig, die ondersteboven vlak boven de grond probeerde te vliegen. Dat ging echter om nog onbekende reden mis.

De piloot en stuntvrouw waren op slag dood. Bij het ongeluk raakten geen toeschouwers gewond.

Armstrong complimenteert Ullrich

Lance Armstrong heeft zijn oude rivaal Jan Ullrich een hart onder de riem gestoken. "Jan Ullrich? Een warm persoon. Een geweldige atleet. Een goede concurrent", meldt hij via Twitter op de dag dat de Duitser zijn dopingverleden opbiechtte. "Ik hield ervan om tegen je te strijden, mijn vriend."

Ullrich gaf zaterdag in een interview toe vroeger te zijn behandeld door dopingarts Eufemiano Fuentes. Armstrong deed eerder dit jaar tegenover Oprah Winfrey zijn dopingverleden uit de doeken. Over de bekentenis van de Tourwinnaar van 1997 rept Armstrong in zijn tweet overigens met geen woord.

Nederlander komt om bij ongeval in Vietnam

Een 26-jarige Nederlander is om het leven gekomen bij een ongeluk in Vietnam. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt een bericht daarover op de Vietnamese nieuwssite Tuoitre. Het ongeval vond zaterdagochtend vroeg Nederlandse tijd plaats, toen het in Vietnam aan het eind van de ochtend was.

De familie van het slachtoffer is geïnformeerd. Volgens Tuoitre zat de Nederlander op een motor, die in botsing kwam met een tractor. De zegsman kan dat verhaal 'uit privacyoverwegingen' niet bevestigen. De man komt volgens Omroep Brabant uit Eindhoven. Hij zou ter plaatse zijn bezweken aan zijn verwondingen.

Drie doden door watersnood Canada

De overstromingen in het zuiden van het Canadese Alberta hebben zeker drie mensen het leven gekost. Maar de hoogste waterstand is volgens de autoriteiten achter de rug, en het weer knapt op.

De twee lichamen die in de Highwood River dobberden zijn geborgen, meldde de politie. Over de derde dode liet zij zich niet uit.

Het gehele stadscentrum van de ooit olympische stad Calgary, die ruim een miljoen inwoners telt, is vrijdag ontruimd. Ongeveer 75 duizend mensen hebben hun woningen moeten verlaten. Honderden van hen zijn ondergebracht in opvangcentra.

De provincie Alberta wordt al een week lang geteisterd door zware regenval. Op veel plaatsen zijn overstromingen ontstaan. Wegen en bruggen zijn weggeslagen. In twaalf gemeentes is de noodtoestand afgekondigd.

Waterkanonnen ingezet bij ontruiming Taksimplein

De politie in Istanbul heeft zaterdag waterkanonnen ingezet om duizenden mensen die waren teruggekeerd naar het centrale plein van de stad uiteen te drijven. De demonstranten waren op het plein voor een herdenking van de mensen die de afgelopen drie weken omkwamen bij betogingen tegen de regering.

De demonstranten legden anjers en schreeuwden anti-regeringsleuzen. De politie zette echter waterkanonnen in, nadat waarschuwingen om zich te verspreiden werden genegeerd.

De demonstraties begonnen 31 mei. Afgelopen week waren ze grotendeels verdwenen. Bij de protesten kwamen de afgelopen tijd drie demonstranten en een agent om het leven.

'VS praten over uitlevering Snowden'

De Verenigde Staten overleggen met de autoriteiten van Hongkong over de uitlevering van klokkenluider Edward Snowden. Dat heeft een hoge veiligheidsadviseur van het Witte Huis zaterdag gezegd tegenover de zender CBS News.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een aanklacht tegen Snowden ingediend op beschuldiging van spionage en diefstal van staatseigendommen.

Snowden maakte onlangs bekend dat de Amerikaanse inlichtingendienst gegevens verzamelde van burgers met behulp van het zogenoemde PRISM-programma.

Hij bevindt zich in Hongkong in een zogeheten safe house. Volgens de krant Apple Daily staat hij onder bescherming van de politie.

[WSR] Uitslag race 1 Moskou

Stoffel Vandoorne heeft de eerste race van de World Series by Renault op de Moscow Raceway op zijn naam geschreven. De Belg deed goede zaken voor het klassement, want hij liep sterk in op kampioenschapsleider Kevin Magnussen die puntloos bleef. Antonio Felix da Costa werd tweede, voor de Nederlander Nigel Melker.

Voor Magnussen waren het 24 uur om snel te vergeten. De Deen trainde naar een goede kwalificatiepositie, maar zag door een straf zijn twee beste kwalificatietijden afgenomen worden. Hij viel hierdoor terug naar een zeventiende startplaats en wist in de race op te klimmen naar de elfde positie, achter Marco Sorensen, waardoor hij nipt buiten de punten eindigde.

Vooraan had polesitter Vandoorne een makkelijke middag, want hij kon in Moskou vrijwel zonder problemen de zege grijpen. Te meer omdat Felix da Costa een gebroken uitlaat had en hierdoor de Belg niet meer aan kon vallen. Voor Melker was er meer werk aan de winkel. De Nederlander wist met moeite de als zevende gestarte Will Stevens achter zich te houden. De Brit was wel verantwoordelijk voor de fraaiste inhaalactie van de dag door debutant Will Buller uit te remmen. Laatstgenoemde werd nog wel vijfde.

Bruce Springsteen in kletsnat Goffertpark

Bruce Springsteen heeft zijn concert in het Goffertpark zaterdagavond af moeten trappen in de regen. De 63-jarige zanger startte zijn show met het nummer Land Of Hope And Dreams. Ondanks het slechte weer werden paraplu's bij de ingang ingenomen.

Die-hard fans van The Boss meldden zich vrijdagochtend al bij het Nijmeegse park. Zaterdagmiddag mochten ze pas naar binnen. In het Goffertpark is ruimte voor zo'n zestigduizend bezoekers, het concert van Springsteen was zaterdag nog niet uitverkocht. Het openluchtconcert van Springsteen en zijn E Street Band maakt deel uit van zijn Wrecking Ball World Tour. Ook het optreden waarmee The Boss vorig jaar Pinkpop afsloot, maakte deel uit van die tournee. De Wrecking Ball World Tour, die aan het zeventiende studioalbum van The Boss is gekoppeld, is de eerste tournee zonder Clarence Clemons. De saxofonist stierf in juni 2011 aan de gevolgen van een beroerte.

Dragon Quest X niet meer exclusief voor Nintendo

Dragon Quest X komt ook naar Windows. Dit maakte Square Enix vandaag bekend op de Japanse tv. De MMORPG van Square Enix was tot nu toe exclusief voor Nintendo Wii en Wii U. De game verschijnt op 26 september 2013 in Japan.

Japanners kunnen zich vanaf nu inschrijven voor de bèta. Als je twijfelt of je pc krachtig genoeg is kun je de benchmark doen die in samenwerking met Nvidia is gemaakt.

In Japan zijn zowel de Wii- als de Wii U-versie te koop. Of en wanneer de game naar het Westen komt is nog niet bekend.

[WL] Volleyballers onderuit tegen Portugal

De Nederlandse volleybalmannen hebben zaterdag met 3-2 verloren van Portugal in de World League. In Apeldoorn werd een 2-1 voorsprong uit handen gegeven: 21-25, 25-19, 25-23, 26-28 en 13-15. Zondag staan de ploegen opnieuw tegenover elkaar.

Na een gelijkopgaand begin liep Portugal halverwege de eerste set uit en bleef een paar punten los. In het tweede bedrijf was Oranje feller en werd Portugal snel op achterstand gezet. Ook de derde ging naar Nederland, maar nu werd het verschil pas in de eindfase gemaakt.

In de vierde set liep Portugal lang een paar punten voor. Oranje kwam echter in de slotfase terug, maar kon net niet doordrukken en zag Portugal ook met de vijfde set aan de haal gaan.

Nederland krijgt voor de nipte nederlaag nog wel een punt en staat tweede in poule C met tien punten uit vijf duels. Canada staat met twaalf uit zes nog boven de Oranjemannen. Portugal heeft zeven punten uit vijf duels en doet de laatste plaats over aan Japan.

Mahut sprakeloos na toernooizege in Rosmalen

Nicolas Mahut kon het niet geloven dat hij in Rosmalen zaterdag voor de eerste keer een ATP-finale winnend afsloot. "Ik ben sprakeloos. Een halfjaar geleden wist ik niet of ik ooit nog een ATP-toernooi zou spelen", zei de 31-jarige Fransman na zijn verrassende zege op Stanislas Wawrinka (2) met 6-3 en 6-4.

De qualifier speelde in februari zijn eerste wedstrijd na een zware knieblessure. "De coach benadrukte waar ik een halfjaar geleden stond." Zijn woorden waren 'de sleutel voor de winst' volgens Mahut. "De druk lag bij Wawrinka ,peperde hij me in."

Mahut maakte een gehaaste indruk op de persconferentie in Rosmalen. "Ik moet snel naar Schiphol. Anders mis ik mijn vliegtuig naar Londen." Daar wacht Jan Hajek in de eerste ronde. "Wimbledon is het mooiste grastoernooi ter wereld. Maar ik wil niet vergeten van dit moment te genieten."

Wawrinka, nummer tien op de wereldranglijst, had lovende woorden voor de winnaar in Rosmalen. "Mahut heeft hier zeven wedstrijden gewonnen. Op basis van zijn spel dit toernooi heeft hij de titel verdiend."

Feliciano Lopez wint in Eastbourne

Feliciano Lopez heeft zaterdag het grastoernooi van Eastbourne gewonnen. In de finale was de ongeplaatste Spanjaard Gilles Simon (2) uit Frankrijk de baas: 7-6 (2), 6-7 (5) en 6-0. Voor de 31-jarige Lopez was het de derde toernooizege in zijn loopbaan en zijn eerste op gras.

In de eerste set kwam Simon een break voor, maar brak Lopez direct weer terug. In de tiebreak was de Spanjaard uiteindelijk afgetekend beter. Het tweede bedrijf hielden beide mannen hun opslag en nu trok Simon in de tiebreak aan het langste eind.

Waar het publiek na de eerste twee sets mogelijk op een spannende derde set rekende, kwam het bedrogen uit. Lopez pakte in de tweede game een break en daarmee was de wil van Simon gebroken. Via nog twee breaks denderde Lopez door naar de zege.

Simon krijgt al snel een kans op revanche. In de eerste ronde van Wimbledon is hij opnieuw gekoppeld aan Lopez. Die partij staat gepland voor volgende week dinsdag.

Volle hoogwerker valt om op Duits schoolfeest

Tijdens een schoolfeest in het Duitse Neuenstadt am Kocher is zaterdagmiddag een hoogwerker omgevallen en op een huis terechtgekomen. De gondel van de hoogwerker zat op dat moment vol leerlingen, ouders en leerkrachten, meldt de plaatselijke nieuwszender Südwestrundfunk op gezag van de politie.

Bij het ongeval hebben zeker veertien mensen verwondingen opgelopen. Twee zwaargewonden zijn door een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. Wat de hoogwerker heeft doen omvallen is nog onduidelijk.

Vijf arrestaties rond feest Satudarah in Heerlen

Bij een grote controle vanwege een feest van motorclub Satudarah in een discotheek in Heerlen zijn vrijdagavond en -nacht vijf arrestaties verricht. Ook is voor circa zevenduizend euro aan openstaande boetes geïnd en zijn verschillende mensen op de bon geslingerd, onder meer omdat ze wapens bij zich hadden, meldt de politie zaterdag.

De vijf werden opgepakt omdat ze nog openstaande boetes en gevangenisstraffen hadden staan. Drie verdachten zitten nog vast.

De politie trof bij de controle ook onder meer 25 Zwitserse zakmessen, een boksbeugel, een breekijzer en een doos vuurwerk aan. Verder is onderzoek ingesteld nadat een verduisterde auto werd aangetroffen.

Voor de actie had de politie een speciale controlestraat ingericht. Tijdens de controle deden zich volgens de politie geen ongeregeldheden voor. In totaal werden ruim 510 mensen gecontroleerd.

Agenten Kunduz slaan aanvalsgolf Taliban af

Afghaanse veiligheidstroepen hebben in Kunduz aanvallen van de Taliban op meerdere controleposten afgeslagen. In de vuurgevechten die volgden sneuvelden twee Afghaanse politieagenten en achttien opstandelingen, liet de politie zaterdag weten.

De Taliban zetten vrijdag tegelijkertijd de aanval in op verscheidene politieposten in de noordelijke provinciehoofdstad. Twee agenten raakten daarbij gewond.

Vervolgens trokken de aanvallers zich terug buiten de stad. Daar leverden zij volgens de politie tot middernacht strijd met Afghaanse troepen. Achttien Talibanstrijders en een politieman kwamen om. Elf opstandelingen raakten gewond.

Het Afghaanse ministerie van binnenlandse zaken verklaarde dat de Nationale Politie de klus heeft geklaard 'zonder hulp van buitenlanders'.

Dode bij 24 uur van Le Mans

De 34-jarige Deense autocoureur Allan Simonsen is vanmiddag aan het begin van de 24 uur van Le Mans bij een zware crash om het leven gekomen. Simonsen verloor de macht over het stuur van zijn Aston Martin bij de bocht Tetre Rouge en raakte hard de vangrail.

In eerste instantie werd er gemeld dat Simonsen goed aanspreekbaar was, maar kort na het ongeluk is hij alsnog aan zijn verwondingen overleden.

Simonsen deed voor de zevende keer mee aan de 24 uursrace. Hij is het eerste sterfgeval op Le Mans sinds 1997. Toen kwam Sébastien Enjolras tijdens een kwalificatie om het leven. De laatste coureur die tijdens de race de dood vond was de Oostenrijker Jo Gartner in 1986.

Aston Martin heeft laten weten zich niet uit de race te zullen terugtrekken. De familie van Simonsen steunt dat besluit.


Het ongeluk gezien vanuit een auto erachter

'Meer fouten bij trajectcontroles'

Bij trajectcontroles worden nog meer boetes onterecht opgelegd dan eerder deze week al bekend werd. Caravans en campers blijken soms te worden aangezien voor vrachtwagens die slechts tachtig kilometer per uur mogen, meldt RTL Nieuws zaterdag na onderzoek.

Eerder deze week meldde RTL Nieuws al dat honderden weggebruikers jaarlijks onterechte verkeersboetes krijgen doordat hun voertuig wordt aangezien voor een auto met aanhangwagen, die niet harder mag dan 90 kilometer per uur. Vooral bestuurders van campers, bedrijfswagens en personenauto's met fietsdragers zijn de dupe.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) erkende dinsdag dat het Openbaar Ministerie weet dat dit probleem speelt. Hij zegde toe dat de apparatuur van trajectcontroles wordt aangepast zodat weggebruikers niet langer een onterechte boete krijgen. Mensen die onterecht zijn beboet kunnen het geld van de onterecht betaalde boete terugkrijgen, ook als de bezwaartermijn al is verlopen, zei de staatssecretaris.

Het Openbaar Ministerie erkent nu in een reactie dat in meerdere categorieën fouten worden gemaakt. Het OM zegt dat hierover jaarlijks twee- tot driehonderd telefoontjes binnenkomen bij de politie. Het aantal schriftelijke bezwaren over dit soort onterechte boetes kan het OM niet meer achterhalen. Ook is onduidelijk hoeveel onterecht opgelegde boetes onoplettende weggebruikers gewoon hebben betaald.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken wil nu echter dat het Openbaar Ministerie mensen gaat waarschuwen dat boetes mogelijk niet terecht zijn. "Het is niet goed dat mensen niet geïnformeerd zijn dat er mogelijk een fout zit in het systeem. Daarom wil ik ook dat er op de boetes een waarschuwing komt dat er voertuigen zijn die onterecht worden aangeslagen."

D66-Kamerlid Magda Berndsen sluit zich aan bij de woorden van Kuiken. Beide Kamerleden willen nu ook van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) een volledige inventarisatie van alle structurele fouten in de trajectcontrole.

Eerste toernooizege Mahut in Rosmalen

Nicolas Mahut heeft zaterdag in Rosmalen zijn eerste toernooizege geboekt. De Fransman was in de finale van het Topshelf Open met 6-3 en 6-4 te sterk voor de als tweede geplaatste Zwitser Stanislas Wawrinka. De 31-jarige Mahut, die via de kwalificaties het hoofdtoernooi bereikte, sloeg na de laatste bal geëmotioneerd de handen voor zijn gezicht.

Grasspeler bij uitstek Mahut stond in zijn loopbaan twee keer eerder in een finale. In 2007 verloor hij zowel op de Londense Queen's Club als in het Amerikaanse Newport de eindstrijd. Ook die twee toernooien worden op gras afgewerkt.

Mahut gaf al eerder deze week aan te dromen van een toernooizege en al snel werd duidelijk dat hij tegen Wawrinka kansen had. Met agressief service-volleyspel drukte hij Wawrinka tegen de achterlijn vast en in de achtste game van de eerste set sloeg hij toe. Vervolgens serveerde hij de set op love uit.

De wedstrijd, die op 1-1 en 3-3 in de eerste set onderbroken werd door regen, werd door Mahut al vroeg in de tweede set zo goed als zeker beslist. De Fransman brak naar 2-1en gaf die break niet meer uit handen.

Brand houdt Vos van Nederlandse titel

Lucinda Brand is zaterdag Nederlands kampioene wielrennen geworden. De 23-jarige Dordtse wielrenster van Rabobank-Liv-Giant troefde in Kerkrade teamgenotes Marianne Vos en titelverdedigster Annemiek van Vleuten af.

Voor Brand is het haar eerste Nederlandse titel. Vos was vorig jaar ook tweede, toen achter Van Vleuten. Brand moest toen genoegen nemen met de laagste trede van het ereschavot.

[HWL] Oranjevrouwen verliezen finale na shoot-outs

De Oranjevrouwen hebben zaterdagmiddag de RHWL-finale van Duitsland verloren. Na de reguliere speeltijd was de stand gelijk (1-1) waardoor shoot-outs een winnaar moesten aanwijzen. Onze oosterburen hielden hierin hun hoofd het koelst: 3-4.

Nederland had wederom de eerste grootste kans van de wedstrijd. Binnen twee minuten mochten de Oranjevrouwen aanleggen voor een strafcorner. Maartje Paumen benutte deze echter niet, want goalie Barbara Vogel voorkwam met een knappe redding een treffer. Vervolgens was Oranje nog een paar keer dicht bij een openingstreffer via Ellen Hoog en Carlien Dirkse van den Heuvel, maar ook deze kansen bleven onbenut.

In de 23ste minuut leek het dan eindelijk zover te zijn. Kitty van Male kwam alleen voor de keeper te staan, na een pass vanuit de verdediging van Caia van Maasakker. De rappe aanvaller verzaakte te scoren, haar loeiharde backhandschot ging hoog over. Uiteindelijk maakte Kim Lammers aan al het lange wachten een einde. Na een voorzet van Kelly Jonker, speelde de routinier al duikend de bal achter Vogel: 1-0. Even later had Jonker de kans om de voorzet van Lammers een passend einde te geven, maar ze tikte de bal naast.

Na rust was het Duitsland dat binnen korte tijd een korte hoekslag mocht nemen. Via een variant kwam de bal terecht bij Lena Jacobi, die deze vol op de knie van Eva de Goede pushte. Even leek het erop dat de middenvelder een fikse blessure overhield, maar het bleek mee te vallen. Na een kwartier stond ze weer in het veld.

In de tijd dat De Goede ontbrak werd het duel voornamelijk op het middenveld afgewerkt. Beide ploegen hadden wat kansjes, maar heel spannend was het niet. Pas in de slotfase van het duel dook Oranje – via Lammers, Van Male en Verschoor – gevaarlijk op voor het doel van de Duitse sluitpost, maar het drietal verzilverde deze kansen niet. Lang leek het erop dat het duel in een 1-0 overwinning zou eindigen, maar in de laatste twee minuten kreeg Duitsland een strafcorner. Prompt scoorden onze oosterburen via Janne Müller-Wieland de gelijkmaker waardoor er shoot-outs nodig waren om de wedstrijd te beslissen. De Duitsers namen deze het beste en wonnen de wedstrijd.

FOK!filmtips van de dag: The Sixth Sense

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Dik Trom is een vrolijke, eerlijke, beetje gezette jongen. Samen met zijn ouders woont hij in het knusse Dikkedam, waar iedereen net zo dik en uitbundig is als hij. Het is er elke dag feest en de mensen eten hun buik rond aan taart en vettigheid. Dik heeft er veel dikke maatjes en is de koning van het bommetjes maken in het zwembad. Diks gelukkige leventje verandert als de familie gaat verhuizen naar Dunhoven, waar zijn vader een restaurant begint. In Dunhoven is niemand uitbundig of dik. Iedereen is juist hartstikke dun en de mensen zijn alleen maar bezig met uiterlijk, gezondheid en sport. Ze zitten dan ook helemaal niet te wachten op die dikke familie Trom en hun restaurant vol calorieën.

Niet alleen het restaurant kent een moeilijke start, ook Dik heeft moeite zich aan te passen. Voor het eerst in zijn leven wordt hij zich bewust van zijn omvang. Helemaal als hij verliefd wordt op Lieve, het dunste meisje van heel Dunhoven. De moeder van Lieve is diëtiste en zij weegt haar dochter elke dag. Dik is niet de enige die zijn oog heeft laten vallen op de mooie Lieve. Ook Viktor, de brutale zoon van sportschoolhouder Dolf, dingt naar haar hand. De strijd tussen de twee kemphanen zal beslecht worden tijdens de lokale zomerwedstrijd. Te zien om 20.00 uur op SBS6.

Luitenant John Dunbar vertrekt op een eenzame missie om de helpende hand te bieden bij de bescherming van een verafgelegen, door Sioux-indianen bedreigde legerpost. Zijn tocht voert hem over de eenzame vlakten van de Amerikaanse prairie. Eenmaal ter plaatse sluit de diplomatieke Dunbar vriendschap met de argwanende indianen. Dunbar wordt liefdevol door hen opgenomen en wordt uiteindelijk verliefd op een bij de Sioux opgegroeide blanke vrouw. Als na enige tijd zijn collega's van het Amerikaanse leger opduiken en de Sioux door hen onder de voet dreigen te worden gelopen, komt Dunbar voor een zware keuze te staan.

Kevin Costner leverde in 1990 met zijn prachtige regiedebuut een instant klassieker af. Dances with Wolves werd overladen met Oscars voor onder andere Beste Regie, Beste Film, Beste Scenario en Beste Soundtrack. Deze film is een poëtisch in beeld gebracht relaas van een man die zijn ogen opent voor de werkelijkheid en kennismaakt met een nobel volk dat in eenvoud maar vol respect en begrip midden in de natuur staat. Te zien om 21.10 uur op Één.

Malcolm Crowe is een psychiater die op een avond in zijn eigen huis aangevallen wordt door een ontevreden ex-patiënt. Na zijn herstel krijgt Crowe het jongetje Cole onder behandeling die aan dezelfde symptomen voldoet als zijn ex-patiënt. Cole kan doden zien en is daardoor geïsoleerd geraakt van de buitenwereld. Crowe doet zijn uiterste best om het vertrouwen van Cole te winnen, zoveel zelfs dat de relatie met zijn vrouw eronder lijdt. De moeder van Cole is radeloos. Crowe is haar laatste strohalm. The Sixth Sense heeft een cast van onder andere Haley Joel Osment, Bruce Willis, Toni Collette en Donnie Wahlberg. Te zien om 22.00 uur op NET5.

Randy 'The Ram' Robinson is een aan lagerwal geraakte worstelaar. Eens was hij één van de populairste showworstelaars van zijn tijd, maar die dagen liggen ver achter hem. Randy vecht in kleine matches in kleine achterafzaaltjes en komt maar niet dichterbij de comeback waar hij al zo lang op hoopt.

Zijn sterke vertolking van Randy betekende een comeback voor acteur Mickey Rourke en leverde hem een Oscarnominatie op. Ook Marisa Tomei werd genomineerd voor haar bijrol als stripper Cassidy. The Wrestler is te zien om 23.10 uur op Nederland 3.

Bee Movie, Transformers: Revenge of the Fallen, The Presidio, Calendar Girls, Exit Wounds, AVP: Alien vs. Predator, The Most Distant Course, The Hitcher, Arlington Road en de The Mosquito Coast zijn vanavond ook te zien op je televisie.

Chelsea verhuurt Courtois weer aan Atletico

Doelman Thibaut Courtois komt ook komend seizoen uit voor Atletico Madrid. De 21-jarige Belgische sluitpost wordt door Chelsea voor een derde jaargang verhuurd aan de ploeg uit de Spaanse hoofdstad. Met Atletico speelt hij komend jaar in de Champions League. In 2012 won hij met de Madrilenen de Europa League.

Courtois speelde al 98 wedstrijden voor Atletico in de afgelopen twee jaar. In het seizoen 2012-2013 was hij statistisch gezien zelfs de beste doelman van de Primera Division. Atletico kreeg namelijk slechts 31 treffers tegen, het minste van alle teams.

Halep kent 'ongelooflijke weken' na tweede titel

Simona Halep beleeft de beste weken uit haar tennisloopbaan. Met de toernooiwinst in Rosmalen pakte ze zaterdag niet alleen haar tweede WTA-titel binnen twee weken, ze heeft nu tien partijen op rij gewonnen. "Ik heb twee ongelooflijke weken gehad", zegt de Roemeense in Rosmalen na de 6-4, 6-2 zege op Kirsten Flipkens. "Ik dacht dat de overstap van gravel naar gras moeizamer zou verlopen."

Het vertrouwen van Halep, die zestien van de laatste achttien duels winnend afsloot, stijgt naar ongekende hoogte. "Ik voel me zelfverzekerd, heb plezier in het spelletje en fysiek gaat het ook goed met me."

Door de sterke reeks maakt Halep, voorafgaand aan het Topshelf Open 42e, een sprong op de wereldranglijst. "De top dertig komt in zicht. Op dat niveau acteren, is nieuw voor mij. Om bij de beste tien speelsters ter wereld te komen, zal ik mezelf eerst moeten bewijzen."

Halep vliegt na de gewonnen finale door naar Londen, waar ze maandag op Wimbledon in actie komt tegen Olga Govortsova. Als ze die partij winnend afsluit, wacht de winnares van de partij tussen Michaëlla Krajicek en de Chinese Na Li (6). "Het wordt lastig om veel wedstrijden te winnen op Wimbledon. Ik heb daar veel wedstrijden in de benen. Misschien is dat in mijn nadeel."

Inge Jansen elfde op driemeterplank

Schoonspringster Inge Jansen heeft zaterdag niet van zich kunnen doen spreken bij het EK in Rostock. In de finale op de driemeterplank eindigde de Nederlandse als elfde en voorlaatste met een score van 213,70 punten. Ze had zich als negende voor de eindstrijd geplaatst.

De Duitse Tina Punzel ging in eigen land met de Europese titel aan de haal. Haar 336,70 punten was net geen vijf punten beter dan Tania Cagnotto uit Italië (331,85). Brons was er voor Nadezhda Bazhina uit Rusland (326,10).

[HWL] Zuid-Korea wint van Nieuw-Zeeland na shoot-outs

De wedstrijd om de bronzen medaille is gewonnen door Zuid-Korea. Het duel werd beslist door shoot-outs, nadat beide ploegen in de reguliere speeltijd drie keer wisten te scoren. Door de overwinning heeft Zuid-Korea zich geplaatst voor de finaleronde van de HWL in Argentinië.

In een aantrekkelijke eerste helft kwam Zuid-Korea al binnen zestig tellen op voorsprong. Een op het oog houdbaar schot van Hyelyoung Han verdween tussen de benen van de Nieuw-Zeelandse keeper in het doel. Tien minuten later was het Krystal Forgesson die de stand gelijk trok. De oud-speler van HGC tikte de bal knap binnen na een voorzet van Anita Punt.

Waar de Kiwi’s in aanvallend opzicht duidelijk de betere ploeg waren, zorgde geschutter in de zwak spelende Nieuw-Zeelandse verdediging er voor dat Zuid-Korea na een kwartier spelen wederom de leiding nam. Seung A Park speelde de bal in het lege doel na een snelle counter van Zuid-Korea. Nadat Katie Glynn en Kayla Sharland Nieuw-Zeeland op voorsprong hadden gebracht, was het Han die met haar tweede treffer van de wedstrijd voor de 3-3 ruststand zorgde.

De eerste kans na rust was wederom voor Zuid-Korea. De doelpoging van de Aziaten werd echter onschadelijk gemaakt door goalie Sally Rutherford, die na rust in het veld was gekomen voor Bianca Russell. Zuid-Korea had in de beginfase meermalen de mogelijkheid voor de derde maal op voorsprong te komen, maar onder andere twee strafcorners waren niet aan de nummer acht van de wereld besteed.

Zuid-Korea moest het de laatste twintig minuten van de wedstrijd met twee spelers minder doen. Nadat eerst Sunsooh Oh het veld per brancard verlaten nadat ze hard op haar knie werd geraakt, moest Jong Eun Kim nog geen vijf minuten later naar de kant met een bloedende hoofdwond.

Omdat beide ploegen in het vervolg van het duel niet wisten te scoren, moesten shoot-outs de beslissing brengen bij de strijd om het brons. Nadat Nieuw-Zeeland op een 2-0 voorsprong was gekomen door Sharland en Samantha Charlton, scoorden Eunbi Cheon, Eunji Sho en Seung A Park voor Zuid-Korea.

[HWL] Japan verslaat België in de strijd om plaats vijf

De Japanse vrouwen zijn bij de HWL als vijfde geëindigd. De laatste wedstrijd van het toernooi werd er vrij eenvoudig afgerekend met België: 3-1.

Als een wervelwind. Zo ging Japan de eerste minuten van het duel over het veld. De tegenstander werd afgejaagd en gedwongen tot fouten. Eenmaal in balbezit speelden de Japanse aanvalsters de verdediging van België kapot. Het leidde al snel tot een comfortabele voorsprong dankzij treffers van Komazawa en Otsuka.

Daarna ging de Japanse storm wat liggen en probeerden onze zuiderburen zich terug te knokken in de wedstrijd. Er kon in aanvallend opzicht echter geen vuist worden gemaakt. Na de pauze werd het nog erger voor de Belgische hockeysters toen Oikawa uit een strafcorner de 3-0 liet noteren. Ondanks de ruime achterstand bleef de ploeg van coach Pascal Kina jagen op een goal. Die kwam er zeven minuten voor tijd via Anouk Raes. Maar daar bleef het ook bij.

Broers belaagd en mishandeld

Twee Tilburgse broers (23 en 24) zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag zonder enige aanleiding belaagd en mishandeld. Drie jongens vielen het tweetal aan, schopten en sloegen ze, zo meldde de politie zaterdag.

Een van de broers heeft letsel aan zijn kaak en gebit en heeft last van zijn been. De ene broer werd, toen hij tegen de grond was gewerkt, geschopt en geslagen door drie jongens, aldus de politie. De ander kreeg een vuistslag in zijn gezicht.

De drie belagers, die plots op de Reeshofdijk uit de bosjes waren gesprongen om de jongens aan te vallen, vertrokken weer toen één van de slachtoffers om hulp begon te roepen. De politie heeft de daders nog niet kunnen achterhalen. De slachtoffers hebben aangifte gedaan.

Britse marine drinkt voortaan vrouwvriendelijk

De Britse marine drinkt voortaan niet langer op 'onze vrouwen en liefjes'. Aangezien er al twintig jaar vrouwen aan boord dienen is de traditionele toast achterhaald, vindt het ministerie van defensie.

Aan de avonddis van zaterdag drinkt het marinepersoneel voor het eerst op 'onze families'. Die avond sneuvelt niet alleen de formele heilwens op de 'echtgenotes en schatjes', maar onvermijdelijk ook de boertige kwinkslag die daar van oudsher op volgt: 'Dat zij elkaar maar nooit zullen ontmoeten!'.

Bij elke avondmaaltijd proost de marine met een andere toast. De dronk die zij dinsdags uitbrengt, 'op onze mannen', gaat er ook aan. Die dag klinkt in het vervolg 'op onze zeelieden'.

'Wild west'-verdachte in Marokko gepakt

Een 26-jarige Amsterdammer is vrijdagavond in het Marokkaanse Tanger opgepakt voor de fatale schietpartij in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam eind december. Dat is gebeurd op verzoek van het Amsterdamse Openbaar Ministerie, meldt de politie zaterdag. De man is de derde verdachte die is opgepakt in de zaak.

Een speciale aanhoudingseenheid van de Marokkaanse politie rekende de Amsterdammer in. De man wordt gezien als verdachte in het onderzoek naar het incident, aldus de politie.

Eerder dit jaar werden een 24-jarige en een 32-jarige man aangehouden wegens betrokkenheid bij de schietpartij. Deze beide mannen zitten nog vast.

Bij de schietpartij in de Van Bossestraat, door getuigen als een 'wild west'-tafereel omschreven, kwamen 29 december twee Amsterdammers van 21 en 28 jaar om het leven. De slachtoffers, bekenden van de politie, werden beschoten met kalasjnikovs, net als twee toegesnelde motoragenten. De agenten bleven ongedeerd. Ook werden er geen omstanders geraakt. De politie meldde vorige maand dat bij het incident vermoedelijk vijf tot zeven daders betrokken waren, verdeeld over twee auto's.

Vrijdag werd bekend dat onlangs een 29-jarige man die het belangrijkste doelwit was bij de schietpartij in de Staatsliedenbuurt, is aangehouden voor een liquidatie in Antwerpen in oktober. Met deze arrestatie zou een belangrijke stap zijn gezet in de ontrafeling van de onderwereldvete onder rivaliserende groepen, veelal jonge Amsterdamse criminelen.

Lek treft 6 miljoen Facebook-gebruikers

Door een technische storing zijn vrijdagavond laat persoonlijke gegevens van ongeveer 6 miljoen Facebookgebruikers zichtbaar geweest voor andere gebruikers. Het gaat daarbij om e-mailadressen en telefoonnummers.

Facebook gaf zaterdag in een e-mail aan de getroffenen toe dat hun data zichtbaar is geweest, maar wist ook te melden dat het probleem was opgelost. De socialenetwerksite heeft toezichthouders voor gegevensbescherming in Europa, de Verenigde Staten en Canada op de hoogte gesteld van het lek.

De gegevens werden gedeeld op het moment dat gebruikers een archief wilde opslaan van hun eigen account. De gegevens kwamen per abuis terecht bij andere gebruikers. Facebook zegt dat het daarbij alleen gaat om personen met wie de gebruiker al bevriend was op Facebook.

Vesnina voorkomt nieuwe stunt Hampton

Elena Vesnina heeft zaterdag de titel bij het grastoernooi van Eastbourne gewonnen. De Russin voorkwam dat de Amerikaanse toernooiverrassing Jamie Lee Hampton opnieuw kon stunten. Vesnina won overtuigend met 6-2, 6-1.

Voor Vesnina, die in beide sets twee keer brak, was het haar tweede titel. Begin dit jaar was ze in Hobart voor het eerst in haar loopbaan de beste bij een WTA-toernooi. Voor Hampton, die onderweg naar de finale onder meer Agnieszka Radwanska en Caroline Wozniacki klopte, was het haar eerste eindstrijd.

In de file naar Bruce

Liefhebbers van de muziek van Bruce Springsteen staan in de file rond Nijmegen. Ruim 60.000 mensen verzamelen zich zaterdagmiddag in het Goffertpark voor een optreden van de Amerikaan, maar dat blijkt wat te veel te zijn voor de toegangswegen.

Richting de stad op de snelwegen A73 en A325 staat het vast, al loopt de vertraging niet gigantisch op. De meeste concertgangers zijn hooguit een kwartier langer onderweg. Rond half 5 begint het concert met het voorprogramma, Springsteen speelt vanaf 19.00 uur.

In de file naar Bruce
In de file naar Bruce (Foto: ANP)

Al 107 besmettingen met mazelen

Het aantal patiënten in Nederland waarvan sinds 1 mei tot donderdag is geregistreerd dat zij de mazelen hebben, is opgelopen tot 107. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het werkelijke aantal patiënten is waarschijnlijk veel hoger, omdat vermoedelijk niet iedereen die de ziekte onder de leden heeft naar de huisarts gaat, aldus het RIVM.

Sinds eind mei verspreiden de mazelen zich in de biblebelt. Rondom reformatorische scholen in het Land van Heusden en Altena, de Bommelerwaard en Alblasserwaard is vooral sprake van lokale uitbraken van de ziekte. Ook in Zeeland, het Groene Hart en de Utrechtse Heuvelrug heeft zich een aantal patiënten gemeld. Het RIVM acht het aannemelijk dat de ziekte zich verder gaat verspreiden onder de vele ongevaccineerde kinderen in de biblebelt.

In Nederland was in 1999 en 2000 de laatste mazelenepidemie. Ook toen voltrok die zich vooral in de biblebelt. Tijdens deze epidemie overleden drie kinderen en werden ongeveer 150 kinderen met een mazeleninfectie opgenomen in een ziekenhuis.

De mazelen wordt veroorzaakt door een virus die via druppeltjes die vrijkomen bij hoesten en niezen worden verspreid. Mazelen is een zeer besmettelijke infectieziekte. Een ziek kind kan wel tien anderen besmetten die niet tegen mazelen zijn ingeënt of geen mazelen hebben doorgemaakt.

De meest voorkomende ziekteverschijnselen bij mazelen zijn hoge koorts, verkoudheid, vlekken en rode ogen. Vlekjes ontstaan gemiddeld tien dagen na de besmetting. Soms treedt oorontsteking of longontsteking op als complicatie. Mazelen kan ook tot hersenontsteking of sterfte leiden.

Meppelink en Van Gestel uitgeschakeld in Rome

Beachvolleybalsters Madelein Meppelink en Sophie van Gestel zijn in de kwartfinales van het grandslamtoernooi in Rome uitgeschakeld. Het Nederlandse duo was niet opgewassen tegen de Braziliaansen Liliane Maestrini en Barbara Seixas.

Meppelink en Van Gestel, als derde geplaatst in Rome, verloren in drie sets: 17-21, 25-23 en 15-12. Kansen op de zege waren er wel voor de Nederlandsen. Na winst in de eerste set had het duo in de tweede set zelfs drie matchpoints, maar die werkten de Brazilianen vakkundig weg. In de beslissende derde set pakten Maestrini en Seixas een kleine voorsprong om die vervolgens niet meer uit handen te geven.

De Slegte en Selexyz fuseren tot Polare

Het gerucht zong al even rond, onder meer op het FOK!-forum, maar nu is het officieel bevestigd: boekhandels De Slegte en Selexyz zullen na hun fusie de naam 'Polare' voeren. Dat valt te lezen op de sites van beide boekhandels.

De naam is geïnspireerd door 'stella polare', de Italiaanse naam voor de Poolster. Die ster wordt al eeuwen gebruikt door zeelui en andere reizigers om te navigeren. "Dit is wat wij graag willen zijn: een gids die je helpt de juiste boeken te vinden," stelt een verklaring.

De twee boekhandels worden op 27 juni officieel één. Om dat te vieren en er wat ruchtbaarheid aan te geven, worden van 27 tot 30 juni in de filialen van Polare verschillende activiteiten georganiseerd, zoals kortingsacties en signeersessies.

Er is al veel te doen geweest over de fusie van de twee boekhandels. Hoewel ze relatief recent is opgericht, is Selexyz de grootste boekhandelketen in Nederland. De Slegte, dat zich vooral specialiseerde in ramsj en tweedehandsboeken, is al jaren een begrip in Nederland en sommigen zien de keten niet graag verdwijnen.

Beide ketens hadden flink te lijden onder concurrentie van internetverkopers, waardoor ze uiteindelijk door een investeerder van failissement gered moesten worden. De investeerder stelde als voorwaarde dat de twee ketens zouden fuseren.

'Palestijnse premier blijft toch aan'

De Palestijnse premier Rami Hamdallah wil toch aanblijven. Dat melden de Israëlische krant Haaretz en verscheidene andere media in het Midden-Oosten. Nadat Hamdallah donderdag zijn ontslag had aangeboden vroeg president Mahmoud Abbas hem er nog een nachtje over te slapen.

De politiek onervaren Hamdallah was pas sinds 6 juni in functie als premier van de controversiële staat. De gewezen hoogleraar klaagt dat hij niet door één deur kan met zijn vice-premiers. Abbas vroeg hem volgens ingewijden zaterdag pas de knoop door te hakken.

Uit het feit dat Hamdallah vrijdag na een onderhoud met Abbas in zijn dienstwagen vertrok maken analytici op dat hij toch aanblijft.

Politie Moskou zet mensenrechtengroep kantoor uit

De Russische speciale politie is zaterdagochtend vroeg het kantoor van een van de belangrijkste Russische mensenrechtenorganisaties binnengevallen. Voorzitter Lev Ponomarijov en een aantal medewerkers van de groep Voor de Mensenrechten zijn hardhandig het gebouw in Moskou uit gezet.

Volgens de zeventiger Ponomarijov heeft de politie hem op zijn hoofd en nieren geslagen. Ook andere aanwezigen liepen verwondingen op.

De autoriteiten beweren dat de huurovereenkomst van Voor de Mensenrechten was verlopen. Ponomarijov ontkent dat. De Russische ombudsman voor de mensenrechten zegt dat de organisatie onwettig uit het gebouw, dat eigendom is van het stadsbestuur, is gezet.

Voorvechters van de mensenrechten in Rusland klagen al maanden dat de autoriteiten er alles aan doen om hen het werk onmogelijk te maken.

Titanfall bevat geen singleplayer

Vince Zampella heeft in een interview aangegeven dat Titanfall geen singleplayer zal bevatten omdat een te klein percentage aan gamers die modus zal uitspelen. Daarnaast kost het een groot team maanden aan werk om een singleplayermodus te ontwikkelen.

Het team van Respawn, de ontwikkelaar achter Titanfall, bestaat maar uit zo'n zestig personen. Dat is ook de reden dat de game alleen maar naar Xbox 360, Xbone en Windows komt. Zampella geeft aan dat het zonde is om verschillende teams te creëren waarvan één alle tijd steekt in een modus waarvan de meeste gamers wel het eerste level spelen, maar die door slechts vijf procent zal worden uitgespeeld. 

Titanfall komt in het voorjaar van 2014 uit.

Halep klopt Flipkens in finale

Simona Halep is de winnares geworden van de Topshelf Open in Rosmalen. Ze klopte in de finale Kirsten Flipkens in twee sets, 6-4 en 6-2.

De finale werd vanwege de regen in de eerste set een uur en een kwartier onderbroken werd door de regen. De toernooizege was enigzins verrassend aangezien Halep pas 45e staat op de wereldranglijst, Flipkens is de nummer twintig van de wereld. Voor de 21-jarige Roemeense  was het haar tweede toernooizege op rij. Vorige week won ze al  het graveltoernooi van Nürnberg.

Rooster Teeth-bekende David Dreger overleden

David “Knuckles Dawson” Dreger is afgelopen week overleden teruggevonden sinds zijn vermissing eind mei. De voor velen onbekende persoon was een medewerker voor Rooster Teeth, bekend van Red vs. Blue, en heeft meegeholpen aan de opbouw van de website Achievement Hunter.

Eind mei heeft Dreger zijn Twitter- en Xbox Live-account afgesloten en een cryptische boodschap achtergelaten. Zijn motor en helm waren 28 mei in een park teruggevonden, Dreger zelf is 20 juni teruggevonden in een park acht kilometer verder op. Wat er in de tussentijd is gebeurd is niet bekend.

N'Zogbia blesseert zich op vakantie

Charles N'Zogbia keert volgende week met een blessure terug van vakantie en mist mogelijk de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De middenvelder van Aston Villa heeft in Miami een operatie ondergaan. Hij gaat terug in Birmingham aan zijn herstel werken, maar wordt niet voor het begin van het nieuwe seizoen terugverwacht.

De 27-jarige Fransman raakte geblesseerd aan zijn achillespees en moet nu wachten voor hij de nieuwe gezichten in de selectie mag begroeten. Een van de spelers die naar Aston Villa komt na de vakantie is Leandro Bacuna. Hij gaat met N'Zogbi de concurrentiestrijd aan voor een basisplaats.

Bij Villa staat naast Bacuna ook Ron Vlaar onder contract. Voor komend seizoen hoopt de club weer 'gewoon' in het linker rijtje mee te doen. In het voorbije seizoen vocht de ploeg van trainer Paul Lambert tegen degradatie in de Premier League.

Acht Turkse gewichtheffers betrapt op dopinggebruik

Acht Turkse gewichtheffers zijn tijdens een trainingskamp betrapt op dopinggebruik. Ze missen daardoor de Middellandse Zeespelen in eigen land, meldt de Turkse staatszender TRT zaterdag. De acht hangen nu schorsingen van tussen de zes maanden en twee jaar boven het hoofd.

De dopinggevallen zijn een ernstige streep door de rekening voor Turkije. Gewichtheffen is een van de nationale sporten en volgens het hoofd van de Turkse bond waren drie geschorste gewichtheffers medaillekandidaat.

Turkije wil bovendien met de organisatie van de Middellandse Zeespelen in Mersin het IOC overtuigen dat het de Olympische Spelen kan organiseren. Istanbul strijdt tegen Tokyo en Madrid om de Spelen van 2020 binnen te halen. Donderdag werd echter de openingsceremonie al verstoord door protesten tegen de overheid.

Kitesurfer vliegt tegen paal

Een kitesurfer is zaterdag zwaargewond geraakt toen hij bij Bruinisse tegen een paal sloeg. Bij het Grevelingenmeer werd zijn kitescherm door een windvlaag gegrepen, waardoor hij de controle kwijtraakte en mee werd gesleurd, meldt de politie.

De kitesurfer stortte neer op de Grevelingendam, nabij een restaurant. Na de botsing tegen de paal belandde hij op de dijk. Hij is met een ambulance naar een ziekenhuis in Rotterdam gebracht. De luchtvaartpolitie onderzoekt het ongeval.

Munsterman: "We gaan bouwen"

FC Twente moet een stap terug doen om straks weer stappen voorwaarts te kunnen maken, beseft voorzitter Joop Munsterman. Jan Wuytens en Nemanja Gudelj stonden op het verlanglijstje van de Tukkers, maar kozen uiteindelijk voor AZ.

Nu richt Twente zich op Kelvin Leerdam, wiens contract bij Feyenoord afloopt, en Florian Jozefzoon van RKC Waalwijk. Een teken dat het er voor de Enschedeërs niet meer in zit om het onderste uit de kan te halen. "Misschien hebben we de afgelopen jaren wel te geforceerd een plek in de toptwee nagestreefd. We investeerden in te dure spelers van wie we op voorhand dachten dat zij ons succes zouden brengen. Die tijden zijn geweest. We gaan bouwen", verklaart Munsterman aan Voetbal International.

"Vroeger konden we nog wel eens een risicootje nemen door een paar miljoen vooruit te investeren, omdat we wisten dat Europees voetbal eraan kwam." Twente speelt komend seizoen geen Europees voetbal. Er verdwijnen zeven contractspelers die niet worden vervangen, zodat er geld vrij komt en er financieel meer mogelijk wordt. Want sportief is alles nog steeds haalbaar, meent Munsterman. 

"We horen thuis in het rijtje Ajax, PSV en Feyenoord en Vitesse. Maar financieel gezien hebben wij op dit moment wel de minste mogelijkheden."

RKC wil na Zoet Room van Vitesse huren

RKC Waalwijk is nadrukkelijk opzoek naar een nieuwe doelman. De Brabanders komen uit bij de reservekeeper van Vitesse, Eloy Room. Het Algemeen Dagblad meldt dat RKC Eloy Room hoopt los te weken bij Vitesse. Daar is hij al een aantal jaar de vaste stand-in van eerste keeper Piet Velthuizen. Die rol is Room zat en RKC kan uitkomst bieden voor de sluitpost.

RKC gaat opnieuw voor een huurling, aangezien die formule met Jeroen Zoet goed werkt. Zoet stond de afgelopen twee seizoenen onder de lat en is inmiddels uitgegroeid tot een betrouwbare keeper. Sterker nog, Zoet begint het seizoen als eerste doelman bij PSV.

Daarnaast kan Room een goedkope oplossing zijn voor het kleine budget van de club. Het moet er dan wel uitkomen met Vitesse. Hoofdonderwerp aan de onderhandelingstafel zal het salaris van de keeper zijn. Als RKC dat in zijn geheel over moet nemen, dan is de kans klein dat hij daadwerkelijk naar de Waalwijkers vertrekt.

Room beschikt ondanks zijn reserverol toch over aardig wat ervaring. Zo was hij eerste keus tijdens het éénjarige vertrek naar Spanje van zijn collega Velthuizen.

Kramer nog tot 2018 schaatser

Sven Kramer gaat na de Winterspelen van Sochi nog zeker vier jaar door met schaatsen. Dat heeft de Fries van TVM zaterdag gezegd in het BNR-radioprogramma Sportzaken. De 27-jarige Kramer zegt fitter dan ooit te zijn.

Kramer gaat in Sochi voor goud op de 5000 en 10.000 meter en de ploegenachtervolging. In Vancouver won hij drie jaar geleden de titel op de 5000 meter, maar ging de langste afstand door een foute wissel aan zijn neus voorbij.

Of Kramer op weg naar de Spelen in Pyeongchang in 2018 ook met coach Gerard Kemkers blijft werken, weet hij nog niet. TVM stopt na Sochi als sponsor van de gelijknamige schaatsploeg. Het is nog onduidelijk wat er daarna gebeurt.

Liverpool haalt spits van Sevilla

Liverpool heeft zich zaterdag versterkt met aanvaller Luis Alberto. De 20-jarige Spanjaard wordt overgenomen van Sevilla en tekent een 'langjarig contract' meldt de Engelse club. Om hoeveel seizoenen het gaat maakte Liverpool niet bekend. Ook de transfersom wordt door de clubs stilgehouden.

Luis Alberto werd door Sevilla het afgelopen seizoen verhuurd aan Barcelona B. Bij de ploeg uit de Segunda Division deed hij met elf doelpunten en zeventien assists in 38 wedstrijden van zich spreken.

AC IV: Black Flag krijgt seizoenspas

Assassin's Creed IV: Black Flag zal gebruik gaan maken van een seizoenspas. Wie de seizoenspas bij Best Buy in de pre-order knalt krijgt een nieuwe Assassin om mee te spelen in het spel. Het gaat hier om Adewale, een dekgenoot van kapitein Edward.

De seizoenspas levert je $20 korting op alle DLC die uitkomt voor de pas en de pas zelf kost ook $20. Of de seizoenspas dezelfde DLC oplevert voor ons Nederlanders is nog niet bekendgemaakt.

Vannacht supermaan te zien

Als het weer meezit, is zaterdagnacht een zogeheten supermaan te zien. De maan is dan vol en staat het dichtst bij de aarde. Hij ziet er dan veel groter en helderder uit dan anders. De supermaan is maar eens per jaar te zien, op of rond de langste dag, zegt een woordvoerder van Publiekssterrenwacht Phoenix in Lochem.

Hij hoopt dat de bewolking optrekt, want ,,een supermaan is een spectaculair gezicht". Overigens is de maan zondagmiddag rond half 2 pas echt helemaal vol.

'Supermaan' zaterdagnacht te zien
Supermaan zaterdagnacht te zien (Foto: ANP)

Van Baarle Nederlands kampioen wielrennen bij beloften

Dylan van Baarle is Nederlands kampioen wielrennen bij de beloften geworden. De 21-jarige renner van het Rabobank Development Team bleef in Kerkrade Mike Teunissen en Joey van Rhee voor. De beloften reden 156 kilometer.

Van Baarle was de sterkste in een kopgroep van drie man. Naast Van Baarle zaten Teunissen en Gert Jan Bosman in de kopgroep. Laatstgenoemde viel uiteindelijk terug in het peloton. In de finale reed Van Baarle weg bij zijn ploeggenoot Teunissen en kwam solo aan de meet. Metec-renner Van Rhee reed in de slotronde weg uit een groep van zeven achtervolgers en pakte het brons. 

Later vanmiddag rijden de vrouwen hun rondjes in Kerkrade. Morgen komen de heren elite aan de start. 

2Pac krijgt postuum ster op Walk of Fame

2Pac krijgt volgend jaar een ster op de Walk of Fame in Hollywood. De rapper, die in 1996 stierf, is een van de twee sterren die postuum een tegel krijgt. De andere is komiek Phil Hartman, schrijft het Amerikaanse entertainmentblad The Hollywood Reporter.

Ook onder anderen Liam Neeson, Orlando Bloom, Claire Danes, Rick Springfield en Katy Perry mogen een tegel op de Walk of Fame onthullen. "We hebben een geweldige mix van beroemdheden en leidinggevenden in de branche die Hollywood hebben gemaakt tot wat het nu is", licht David Green, voorzitter van de selectiecommissie, toe.

Eind jaren vijftig kregen de eerste sterren een plekje op het trottoir langs Hollywood Boulevard. Onder hen waren Walt Disney en Cecil B. DeMille. Donderdag werd de 2500e ster onthuld, die werd toegewezen aan Jennifer Lopez. Wie een ster op de Walk of Fame krijgt, wordt bepaald door een selectiecommissie. Iedereen kan iemand uit de muziek-, film-, televisie- of radiowereld nomineren.

'Mandela bij ambulancepech niet in gevaar geweest'

Nelson Mandela heeft niets overgehouden aan de motorpech van de ambulance die hem naar het ziekenhuis moest brengen toen twee weken geleden een longinfectie opspeelde. De Zuid-Afrikaanse vader des vaderlands is volgens de regering overgetild in een legerambulance die de sputterende ziekenwagen vergezelde.

De Amerikaanse nieuwszender CBS News berichtte vrijdag dat de 94-jarige oud-president veertig minuten moest wachten voor hij, in winterse weersomstandigheden, werd overgeladen. Mandela zou al dagen zijn ogen niet hebben geopend en niet op zijn omgeving reageren, meldde CBS. Zijn familie zou zich beraden over de zin van het voortzetten van de behandeling.

De staf van president Jacob Zuma hield het zaterdag echter bij de omschrijving die de regering al weken gebruikt: Mandela is er ernstig aan toe, maar niet in levensgevaar. Vrijdag verklaarde Thabo Mbeki, de vorige president, dat zijn hoogbejaarde voorganger langzaam maar zeker begon op te knappen.

Mandela, die werd onderscheiden met de Nobelprijs voor de vrede, geldt als de vader des vaderlands van het nieuwe Zuid-Afrika. Hij streed decennialang tegen het apartheidsregime, dat hem 27 jaar lang gevangen hield. In zijn cel op Robbeneiland liep hij de longziekte tuberculose op, die hem sindsdien parten speelt.

Bolt wint 100 meter op Jamaicaanse trials

Usain Bolt heeft zich bij de trials in eigen land geplaatst voor de 100 meter op de wereldkampioenschappen atletiek komende augustus is Moskou. De Jamaicaan won het sprintnummer in 9,94 seconden. Het podium werd gecompleteerd door Kemar Bailey-Cole (9,98) en Nickel Ashmeade (9,99). Ook deze twee mannen mogen naar het WK. 

Regerend wereldkampioen Yohan Blake was niet aanwezig wegens een hamstringblessure. Als titelverdediger was hij al zeker van een ticket op het koningsnummer. Asafa Powell werd tijdens de trials zesde en zal niet de 100 meter gaan lopen in Moskou. 

Hamas hangt 'spionnen' op

De extremistische organisatie Hamas heeft zich weer eens van zijn beschaafdste kant laten zien. De Hamasregering van de Gazastrook heeft twee mannen terechtgesteld die zij van spionage voor Israël verdenken. Het tweetal is zaterdagochtend opgehangen in de gevangenis van Gaza, liet het ministerie van binnenlandse zaken weten.

Volgens Hamas zijn de twee na 'rechtspleging' geëxecuteerd. Sinds de Hamasbeweging in 2007 de macht in de Gazastrook overnam van Fatah heeft Hamas aan zestien verdachten van spionage voor of collaboratie met Israël de doodstraf voltrokken. Tientallen anderen zijn standrechtelijk geëxecuteerd door Hamasstrijders.

Lekker politiek correct

Waarom ben ik nu eigenlijk politiek correct? Misschien omdat ik weiger om mijn conclusies en oordelen te baseren op een paar artikeltjes uit de krant - die vaak niet meer dan drie kantjes (inclusief foto's) beslaan - 'reportages' op televisie van slechts een minuut en wat twitterberichten van 140 tekens? Of is het omdat ik het zo nu en dan opneem voor de minderheden in onze samenleving die zelf geen stem hebben om zich hoorbaar te maken boven allerhande onderbuikgerommel uit. Als onbekend, onbemind maakt, is het omgekeerde dan ook waar?

Limburgse steden willen minder giftreinen in regio

Limburgse gemeenten willen dat er minder giftreinen door hun regio rijden. Ze gaan hier binnenkort over praten met het rijk, bevestigt een woordvoerder van de gemeente Roermond.

De gemeenten Roermond, Sittard-Geleen en Venlo is onrust ontstaan over het ongeluk met een giftrein in het Vlaamse Wetteren, begin mei. Toen kwamen hoge concentraties giftige stoffen vrij. Via het riool drongen gifdampen huizen van omwonenden binnen. Een persoon kwam om en honderden mensen moesten in het ziekenhuis worden behandeld. Velen meer werden geëvacueerd.

Het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor is volgens burgemeester van Roermond Peter Cammaert de afgelopen jaren toegenomen. Het gaat om brandbare, explosieve en giftige stoffen. De gemeenten willen dat de veiligheid op het spoor wordt verbeterd en vragen speciale aandacht voor trajecten die door de bebouwde kom lopen.

Kiedis op de vuist met bewaker

Red Hot Chili Peppers-frontman Anthony Kiedis is vrijdagmiddag in Philadelphia op de vuist gegaan met een bewaker. De man liet Kiedis het hotel niet in, waarna de rocker een duw uitdeelde. Vervolgens ontstond een handgemeen, blijkt uit een video van entertainmentwebsite TMZ.

Twee agenten moesten Kiedis en de bewaker uit elkaar halen. Uiteindelijk kreeg de Red Hot Chili Peppers-frontman toegang tot het hotel. Voordat hij het Four Seasons betrad, schudde hij de bewaker de hand.

Bronnen vertellen TMZ dat niet alleen de Red Hot Chili Peppers in het Four Seasons in Philadelphia verbleven. Ook The Rolling Stones zouden in het hotel hebben geslapen. Op het moment dat Kiedis het hotel binnen wilde, kwamen de Stones naar buiten. De bewaker zag de Red Hot Chili Peppers-frontman mogelijk aan voor een fan en hield hem tegen.

Kiedis heeft inmiddels een reactie gegeven aan TMZ. "Ik ben dol op de Rolling Stones", is alles wat de 50-jarige rocker over het handgemeen te vertellen had.

Luchtmachttop Nicaragua dood door helikoptercrash

De top van de Nicaraguaanse luchtmacht is omgekomen aan boord van een legerhelikopter die donderdag neerstortte. Chef-staf Manuel Lopez en negen andere hoge officieren lieten bij de crash het leven, liet het leger weten.

Kolonel Lopez en onder meer de chef van de inlichtingendienst van zijn legeronderdeel waren op de terugweg nadat zij hadden toegezien op een militaire oefening. Boven La Paz Centro, aan de oever van het Managuameer, stortte hun helikopter neer. Er is inmiddels een stoffelijk overschot geborgen.

De oorzaak van de crash is nog niet duidelijk.

'Zes miljard bezuinigen is einde sociaal akkoord'

Als het kabinet volgend jaar inderdaad zes miljard euro bezuinigt is dat het einde van het sociaal akkoord. Dat zei Abvakabo FNV-voorzitter Corrie van Brenk zaterdag in het Radio 1-programma TROS Kamerbreed.

Het kabinet maakte het voornemen zes miljard te bezuinigen woensdag bekend. FNV-leider Ton Heerts zei in een reactie dat het kabinet met vuur speelt als wordt besloten een nullijn in te voeren. Die maatregel is onderdeel van het bezuinigingspakket uit maart van vier miljard euro dat door het sociaal akkoord op de lange baan werd geschoven.

Heerts liet nog de mogelijkheid open dat het kabinet zes miljard bezuinigt zonder de nullijn van stal te halen. Daarmee zouden de afspraken in het sociaal akkoord kunnen blijven staan.

Van Brenk ziet het echter niet gebeuren dat het kabinet zes miljard euro bezuinigt zonder een nullijn in te voeren. "Ik zou niet weten waar je het anders vandaan moet halen", zei ze zaterdag.

Premier Mark Rutte (VVD) wilde vrijdag in zijn wekelijkse persconferentie nog niet zeggen of de nullijn deel uitmaakt van de bezuinigingen. Hij zei alleen dat het pakket uit maart 'geheel of gedeeltelijk' herleeft. Wel zei hij dat het kabinet de nullijn als een structurele maatregel beschouwt.

Van Brenk benadrukte niet namens de hele FNV te kunnen spreken. Bij de verkiezingen om het voorzitterschap van de vakcentrale moest ze Heerts in mei voor zich laten.

D66-Kamerlid Steven van Weyenberg noemde de uitspraken van Van Brenk een duidelijk signaal en sprak van een bom onder het sociaal akkoord. Hij kondigde aan minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) dinsdag bij het wekelijkse vragenuurtje hier vragen over te stellen. "We vragen al maanden of de extra bezuinigingen het einde van het sociaal akkoord betekenen. Daar is steeds omheen gedraaid, ook door Ton Heerts."

'Pjanic dichtbij akkoord met Dortmund'

Miralem Pjanic staat op het punt om de opvolger van Mario Götze te worden bij Borussia Dortmund. De middenvelder is volgens L'Équipe dichtbij een akkoord met de Duitse topclub, die er twaalf miljoen euro voor overheeft om hem los te weken bij AS Roma. Er zou een contract voor vier jaar voor hem klaarliggen bij de club, die in het voorbije seizoen de Champions League-finale bereikte.

Pjanic staat ook in de belangstelling van FC Barcelona. De Bosniër hield zich eerder afzijdig van de geruchten die over hem werden verspreid, maar liet wel weten gecharmeerd te zijn door de interesse van de Spaanse grootmacht.

De 23-jarige international heeft nog een contract tot medio 2015 bij AS Roma. Bij die club streek hij neer, kort na zijn doorbraak bij Olympique Lyon.

[Confed. Cup] Monsterscore verplicht voor Uruguay

Uruguay hoeft zich tegen de amateurs van Tahiti naar verwachting amper in te spannen om drie punten te pakken, maar het land heeft een monsterscore nodig. Tahiti begint na de ruime nederlagen tegen Nigeria en Spanje zonder verplicht doel aan de wedstrijd tegen de Uruguayanen.

De spelers van het piepkleine land halen iedere wedstrijd het maximale uit zichzelf, maar ook daarmee zijn zij nimmer opgewassen tegen de profs uit de toplanden. Uruguay zal daarvan ruimschoots moeten profiteren om tot de halve finale van de Confederations Cup door te dringen. Net als Nigeria hebben de Zuid-Amerikanen in twee duels drie punten bijeen gesprokkeld, waardoor het in het laatste groepsduel mogelijk aankomt op doelsaldo.

Om een eventuele stunt van Nigeria tegen Spanje alvast in te dekken, moet Uruguay wel met een flinke doelpuntenproductie op de proppen komen. De Afrikaanse concurrent beschikt over een doelsaldo van +4 en Uruguay heeft minimaal vijf doelpunten nodig om de schade ongedaan te maken.

Goalgetters
Veel moeite om het net te vinden zal het land overigens niet hebben. Met Luis Suárez, Edinson Cavani en eventueel ook Diego Forlán huizen er ware goalgetters in de Uruguayaanse selectie. Suárez en Cavani toonden in het voorbije seizoen hun topvorm in de tenues van respectievelijk Liverpool en Napoli, terwijl van Forlán al jarenlang bekend is dat hij op internationaal niveau met doelpunten het verschil kan maken.

De ervaren spits luisterde zijn jubileumwedstrijd tegen Nigeria van afgelopen donderdag op met een basisplaats en een geweldige uithaal. Daarmee werd de wedstrijd tegen Nigeria in het voordeel van de Uruguayanen beslist.

Kaartenhuis
Tahiti zal er veel aan gelegen zijn om op het Confederations toernooi drie punten te pakken, maar veel hoop daarop hoeft het land niet te koesteren. Met zestien tegendoelpunten in twee wedstrijden is de defensie een kaartenhuis gebleken dat voortdurend op het punt van instorten staat.

De vraag is hoelang de topspitsen van Uruguay nodig hebben om ground zero te maken van het Tahitiaanse kaartenhuis. Suárez en Cavani zijn allebei gewilde transfertargets en kunnen met hun neusje voor de goal nog maar eens bewijzen door flink huis te houden in de defensie van de opponent. En mocht het hen niet lukken, dan is er altijd nog die goede oude Forlán. Bondscoach Óscar Tabárez kijkt ongetwijfeld al stiekem uit naar de halve finales.

Tevreden toernooidirecteur sneert naar Haase

Toernooidirecteur Marcel Hunze kijkt met voldoening terug op het verloop van de Topshelf Open in Rosmalen. Op het grastoernooi worden zaterdag de finales afgewerkt. "Ik denk dat er maar één iemand niet tevreden is", reageert Hunze tegen Novum Nieuws. Op ludieke wijze ging Hunze daarmee in op de woede-uitbarsting van Robin Haase woensdag, die zich irriteerde aan de in zijn ogen te harde muziek buiten het stadion.

Van een leien dakje ging het afgelopen week niet voor Hunze, die al in een vroeg stadium diverse publiekstrekkers zag sneuvelen en daarnaast te kampen had met zeer grillige weersomstandigheden. "Uiteindelijk houd ik er toch een heel goed gevoel aan over. Natuurlijk was het jammer van die toppers als Ferrer, Isner en Baghdatis." Hunze vestigde vervolgens tevergeefs zijn hoop op Nederlands succes. "Het bood perspectief voor anderen aan de bovenkant van het schema, waaronder Haase, maar helaas werkte dat ook niet."

Uiteindelijk kwam alles toch nog op zijn pootjes terecht, mede door de finaleplaats van toptienspeler Stanislas Wawrinka. Hunze noemde dat het 'maximale resultaat'. De toernooidirecteur prees zich verder gelukkig met de goede prestaties van de Belgen. Kirsten Flipkens staat zaterdagmiddag in de finale tegen Simona Halep, terwijl Xavier Malisse in het mannentoernooi voor het vierde jaar op rij de laatste vier haalde. Het leidde tot een grote intocht van Belgische fans. Hunze kon zijn geluk niet op. "De Belgen zijn graag geziene gasten. Zij maken van het bezoekje echt een dagje uit en zijn daarnaast goede supporters. Ook als het slecht gaat, blijven ze achter hun spelers staan."

Hunze betitelde de publieke belangstelling als 'heel goed', zeker gezien de wisselende weersomstandigheden. Dinsdag steeg het kwik naar tropische waarden en moesten vanwege de hitte diverse voorzorgsmaatregelen voor de fans worden getroffen. Donderdag en vrijdag was plots de regen de grote spelbreker en liep het speelschema vertraging op.

"We hebben drie dagen een uitverkocht huis gehad", zegt Hunze. "Vrijdag was het ook niet verkeerd, ondanks dat de weersvoorspellingen niet goed waren. Dat heeft dan toch een nadelige invloed op de kaartverkoop."

Mogelijk zal veel Nederlanders deze editie van het Brabantse grastoernooi bijblijven vanwege Haases uitbarsting in de partij tegen Evgeny Donskoy. Hunze begrijpt die tirade nog steeds niet helemaal. "Ik heb het na die wedstrijd nog bij zijn tegenstander nagevraagd, maar die had helemaal geen muziek gehoord."

Chery: "Bundesliga grote uitdaging"

Tjaronn Chery gelooft dat de stap naar Eintracht Brauschweig de juiste is. Hij wacht nog op een akkoord tussen de Duitsers en zijn huidige club ADO Den Haag. "Samen met de Premier League is de Bundesliga de mooiste competitie van Europa", verklaart Chery aan De Telegraaf.

"Daar ligt een grote uitdaging voor mij. Komen de clubs er niet uit, dan speel ik het laatste seizoen van mijn contract met alle liefde bij ADO." Eintracht Brauschweig speelt vanaf komend seizoen op het hoogste Duitse niveau. Mocht het de 25-jarige middenvelder inlijven, moet naar verluidt acht ton worden neergeteld.

Chery heeft zich in de Eredivisie een gedegen status aangemeten. De creatieve middenvelder annex aanvaller kon ook rekenen op interesse van FC Groningen, maar lijkt geen binnenlandse transfer te willen maken.

Grootverdieners weg bij Aston Villa

Darren Bent, Shay Given en Stephen Ireland hebben geen toekomst bij Aston Villa. Het drietal drukt zwaar op de begroting en mag vertrekken. De opvallendste van de drie bovenstaande namen is die van Darren Bent. Aston Villa telde een recordbedrag neer om de spits naar Birmingham te halen, maar dat bleek geen garantie voor succes. Bent is zijn plek in het voorbije seizoen al snel kwijtgeraakt aan Christian Benteke.

Bent mag voor ongeveer negen miljoen euro weg bij Villa. Naar verluidt zijn Fulham en Newcastle United de voornaamste gegadigden om de aanvaller op te halen. De salariseisen van de international van Engeland liggen echter mogelijk in de weg. Hij verdient op dit moment zo'n drie miljoen euro per jaar.

De 37-jarige Given heeft nog een driejarig contract bij Aston Villa, maar mag eveneens op zoek naar een nieuwe werkgever. Ireland heeft aan het einde van het volgende seizoen een aflopend contract. De Ierse middenvelder wist nimmer te imponeren sinds hij overkwam van Manchester City.

"Ajax wereldberoemd door talenten"

Ajax heeft met het opleiden van talenten veel lof gezaaid over de hele wereld, laat directeur marketing Edwin van der Sar weten. De voormalige doelman wijst op de enorme vraag naar presentaties en clinics.

"We krijgen het hele jaar door aanvragen van grote clubs in Europa en clubs in andere werelddelen. We ontvangen dan trainers en opleiders uit het buitenland. Het technisch hart geeft dan samen met andere mensen binnen de club presentaties en clinics", legt hij uit aan De Telegraaf.

"We merken dat er in de hele wereld ook vraag is naar onze Academy. Ajax is wereldberoemd met het opleiden van talenten", aldus Van der Sar, die zelf afkomstig is uit de jeugdopleiding van de Amsterdammers en het schopte tot onder meer Juventus en Manchester United.

Ajax staat op het punt deze zomer weer enkele jeugdexponenten te verkopen aan Europese (top)clubs. Christian Eriksen is daarvan het grootste voorbeeld. Hij wordt al maanden in één adem genoemd met Borussia Dortmund door zijn bepalende rol in de ploeg van trainer Frank de Boer.

[HWL] Indiase vrouwen redden de eer tegen Chili

De vrouwen van India zijn als zevende geëindigd bij de derde ronde van de Rabobank Hockey World League. Er werd met 2-1 gewonnen van Chili, dat daardoor achtste en laatste is geworden.

Beide ploegen hadden dit toernooi nog geen wedstrijd gewonnen (Chili vijf verliespartijen en India vier nederlagen en één gelijkspel) en weinig treffers gemaakt (beiden drie) en dat was terug te zien in het eerste bedrijf. Aan dadendrang geen gebrek, maar zowel India als Chili had grote moeite om gevaar te stichten. De enige kansrijke momenten waren de spaarzame corners die beide ploegen kregen, maar telkens ontbrak het aan een goede uitvoering of inzet.

Na de pauze had Chili het vizier wel op scherp staan bij een nieuwe cornerkans. Camila Caram bezorgde haar land een zeer welkome voorsprong. Dat was het teken voor India om op zoek te gaan naar de gelijkmaker en die stond drie minuten later alweer op het bord. Beide ploegen wilde koste wat kost winnen en gingen in de slotfase gepassioneerd op zoek naar de overwinning. Uiteindelijk viel de goal voor India. Na een hoop gerommel in de Chileense cirkel tikte Chanchan Devi Thokchom de winnende treffer binnen.

'Twente en Vitesse strijden om Leerdam'

De toekomst van Kelvin Leerdam ligt naar verwachting bij een andere topclub in de Eredivisie. FC Twente en Vitesse willen hem graag overnemen van Feyenoord. Leerdam maakte zich onmogelijk bij Feyenoord, maar hoeft ondanks zijn reserverol niet te klagen over interesse.

Zowel Twente als Vitesse wordt al geruime tijd genoemd als belangstellende. De Arnhemmers hebben vooralsnog de beste papieren om de verdediger op te halen uit Rotterdam, meldt De Telegraaf. Twente wacht op geïnteresseerde clubs voor Roberto Rosales, die heeft aangegeven graag te vertrekken uit Enschede. Mocht de Venezeolaan erin slagen een nieuwe werkgever te vinden, dan pas richten de Tukkers zich volledig op de komst van Leerdam.

De geboren Surinamer met een Nederlands paspoort maakte in het voorbije seizoen elf keer zijn opwachting in de hoofdmacht van Feyenoord. Door de transferperikelen belandde hij na de zomerstop buiten de selectie van trainer Ronald Koeman.

'Fener kan CL-deelname vergeten'

Fenerbahçe hoeft er niet op te rekenen dat het volgend seizoen in de Champions League mag uitkomen. Dat schrijft Voetbal International. Volgens het voetbalweekblad kan een uitspraak in het omkoopschandaal van twee jaar geleden er toe leiden dat Fener Europees voetbal voor volgend seizoen kan vergeten.

Vooralsnog kregen alleen individuen straffen opgelegd voor de matchfixing-zaak uit 2011. Nu lopen ook de Turkse clubs risico dat zij beboet worden naar aanleiding van de zaak, waarin 93 personen al schuldig werden bevonden aan betrokkenheid bij matchfixing.

Fenerbahçe had zich in het voorbije seizoen verzekerd van deelname aan de voorrondes van de Champions League, maar dreigt minimaal een jaar geen Europees podium te mogen bestijgen. Een flinke domper voor de huidige werkgever van onder meer Nederlander Dirk Kuijt.

Megadeal levert Chelsea 333 miljoen euro op

José Mourinho kan in deze transferperiode met geld smijten om de selectie van Chelsea voor komend seizoen te versterken. Zijn werkgever heeft een tienjarig akkoord gesloten met Adidas en ontvangt daarvoor 333 miljoen euro. Nooit eerder was er zo'n bedrag gemoeid bij een sponsordeal. Het vorige record staat op naam van Manchester United, dat een akkoord sloot met Nike.

Chelsea maakt er deze zomer geen geheim van dat het komend seizoen weer voor de Engelse landstitel wil gaan. Edinson Cavani moet de tweede aankoop worden die de Londenaren daarmee gaat helpen. Andre Schurrle heeft zich al bij de formatie van trainer Mourinho gemeld.

Chelsea pakte onder de Portugees een historische landstitel en hoopt, nu hij terug is op het oude nest, opnieuw successen te boeken. Mourinho keerde terug naar Engeland na een succesvolle periode bij Internazionale en een mislukt avontuur bij Real Madrid.

'Real Madrid rekent op komst Isco'

Real Madrid is er bijna zeker van dat Isco komend seizoen in het maagdelijk wit speelt. De middenvelder moet overkomen van Málaga. Volgens Daily Mail heeft Real-directeur Florentino Pérez een onderhoud gehad met een delegatie van Málaga en rekent de Spaanse grootmacht er nu op dat Isco in Madrid gaat tekenen.

De club zou een akkoord hebben bereikt over de transfersom, maar wacht nog op de keuze van de speler zelf. Isco liet eerder doorschemeren dat hij graag naar Manchester City zou verkassen. Daar wordt hij mogelijk herenigd met zijn 'voetbalvader' Manuel Pellegrini, onder wie hij vorig seizoen een stormachtige ontwikkeling beleefde.

De komst van Isco zet de aspiraties van Real om Gareth Bale van Tottenham Hotspur over te nemen in de ijskast. Volgens het Engelse medium zal De Koninklijke dan het seizoen erop weer terugkomen bij de Londenaren.

[Video] Wielrenner Sagan parkeert fiets op eigen wijze

Wielrenner Peter Sagan heeft geen hulp nodig van een materiaalman om zijn fiets te parkeren, zo blijkt uit de volgende beelden. De 23-jarige sprinter van Cannondale parkeert na een trainingsritje zijn racefiets zonder vrezen bovenop de auto en zet hem vervolgens vast op het imperiaal. Een kind kan de was doen.

Sagan is voor zijn ploeg in de komende Tour de France kopman, nadat hij vorig jaar het puntenklassement won en dus de groene trui in Parijs mocht aantrekken. Dit jaar gokt de Slowaak bovendien op enkele ritzeges in een massasprint. 


Peter Sagan heeft geen materiaalman nodig. (Bron: YouTube)

FIFA onderzoekt ook Nieuw-Zeeland

De FIFA verdenkt nu ook Nieuw-Zeeland ervan een niet-speelgerechtigde speler in te hebben gezet. Dat zou in maart tijdens een WK-kwalificatiewedstrijd in Oceanië zijn gebeurd. Eerder deze maand werd al een onderzoek naar drie Afrikaanse landen aangekondigd. Ethiopië gaf daarop zijn fout al toe.

Hoewel de wereldvoetbalbond geen naam bekendmaakte, wordt aangenomen dat het om Andrew Durante gaat. De 31-jarige verdediger werd in Australië geboren en kreeg begin maart zijn Nieuw-Zeelandse paspoort. Eind maart speelde hij tegen de Solomon Eilanden zijn enige interland tot nu toe.

Nieuw-Zeeland is door de FIFA gevraagd om zijn standpunt uit te leggen. Ook mag het land bewijsstukken die het relevant acht overleggen.

[Tour] Katusha rekent op Rodriguez

Katusha heeft Joaquin Rodriguez aangewezen als kopman voor de Tour de France, die volgende week zaterdag op Corsica van start gaat. Verder bestaat de ploeg uit Pavel Brutt, Alexander Kristoff, Aliaksandr Kuchynski, Alberto Losada, Daniel Moreno, Gatis Smukulis, Yuriy Trofimov en Eduard Vorganov.

Rodriguez ging één keer eerder van start in de Tour. Bij zijn debuut in 2010 eindigde de Spanjaard als zevende en boekte hij een ritzege. Vorig jaar eindigde Rodriguez in zowel de Giro (tweede) als Vuelta (derde) op het eindpodium.

"Ik denk dat dit het sterkste team is dat we konden samenstellen", zegt sportdirecteur Valerio Piva. "Onze belangrijkste doelstelling is om hoog te eindigen met Rodriguez. Hij krijgt sterke klimmers mee als Losada, Trofimov en onze schaduwkopman Moreno."

Napoli kiest tussen Strootman en Gonalons

Napoli is weliswaar geïnteresseerd in Kevin Strootman, maar de Italiaanse topclub richt zich ondertussen ook op de komst van Maxime Gonalons. Zowel Gonalons als Strootman vervult een rol centraal op het middenveld. De zaakwaarnemer van eerstgenoemde bevestigt dat er gesprekken gaande zijn.

"Ik ben al in Napels geweest om over de plannen te praten. Maxime zelf heeft zich vanwege zijn vakantie nog even afzijdig gehouden", aldus Frederic Guerra tegenover Le 10 Sport. Napoli heeft nog geen officieel bod uitgebracht aan het adres van Olympique Lyon, de huidige werkgever van Gonalons.

Of die zelf openstaat voor een transfer naar Italië, blijft overigens in het ongewisse. De middenvelder gaf eerder aan graag in een team te blijven spelen met Clement Grenier, die gewild is door Arsenal. Voor Lyon komt het goed uit als Napoli diep in de buidel wil tasten voor de international van Frankrijk. De topclub moet flinke transfersommen innen om voor volgend seizoen met een schone lei te kunnen beginnen. Verdediger Dejan Lovren is al vertrokken naar Southampton.

Anderlecht gaat voor behoud De Zeeuw

Demy de Zeeuw wordt door Anderlecht mogelijk nog een seizoen gehuurd van Spartak Moskou. De middenvelder heeft er al een half seizoen op huurbasis opzitten bij Anderlecht. Trainer John van den Brom heeft er nu bij het bestuur op aangedrongen om hem nog een jaar te huren van de Russische club.

De huidige huurovereenkomst loopt op 30 juni aanstaande af. Normaliter keert De Zeeuw dan terug naar Rusland, waar hij sinds zijn komst nog niet kon aarden.

De 27-voudig international koos in de zomer van 2011 voor Spartak. Hij verliet Ajax en zei daarmee ook zijn interlandcarrière vaarwel. Sinds zijn vertrek kwam hij amper meer in beeld bij het Nederlands elftal. Met de stap naar Anderlecht hoopte hij dichterbij deelname aan het WK voetbal van volgend jaar te komen.

Pantic beoogd opvolger Van Dijk

Aleksandar Pantic wordt mogelijk de opvolger van Virgil van Dijk bij FC Groningen. De verdediger van Rode Ster Belgrado kan volgens Servische media spoedig een contract tekenen bij de Groningers. Technisch manager Henk Veldmate bevestigt tegenover De Telegraaf dat er sprake is van interesse, maar wil verder niet ingaan op details.

De 21-jarige Pantic heeft het tot dusver geschopt tot Servisch jeugdinternational. Hij moet in Groningen de naar Celtic vertrokken Van Dijk doen vergeten. Die tekende een vierjarig contract bij de Schotse topclub en leverde zijn vorige werkgever drie miljoen euro op.

Oud-wielrenner Ullrich geeft dopinggebruik toe

De Duitse oud-wielrenner Jan Ullrich heeft toegegeven doping te hebben gebruikt. In een zaterdag verschenen interview met het Duitse tijdschrift Focus zegt de inmiddels 39-jarige tourwinnaar van 1997 door de Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes behandeld te zijn. Hij zegt alleen met zijn eigen bloed te zijn behandeld.

Ullrich vindt niet dat hij iemand bedrogen heeft. "Bijna iedereen nam toen prestatiebevorderende middelen. Ik heb niets genomen wat de anderen niet ook gebruikten", verklaart hij zijn acties. "Het zou voor mij bedrog zijn geweest als ik mezelf een voordeel verschaft had. Dat was niet zo."

Verder wil Ullrich het verleden met rust laten. "Voor mij is dit onderwerp afgerond. Ik wil alleen nog vooruit kijken, niet meer terug."

Ullrich, die vijf keer tweede werd in de Tour, was in 2006 een van de grote favorieten na het afscheid van Lance Armstrong. Een dag voor de tourstart in Straatsburg werd hij door zijn ploeg T-Mobile echter uit koers genomen omdat hij betrokken zou zijn bij Operacion Puerto, de dopingzaak rond Fuentes. Ullrich ontkende dat tot nu toe altijd.

Turkstra: "Fouten worden genadeloos afgestraft"

Pas zijn vijfde interland speelde Hidde Turkstra vrijdag tegen Australië. De verdediger kreeg hierin veel te maken met een speler voor wie menigeen het in de broek zou doen: meervoudig wereldspeler Jamie Dwyer. Turkstra hield de bloedgevaarlijke aanvaller redelijk onder de duim. Dat leverde na afloop een dubbel gevoel op.

Of mixed feelings, zoals Turkstra het vrijdagavond zelf noemde. "Het was wel een lekker en leuk potje om te spelen", vertelt de Rotterdammer in een materiaalhok in de catacomben van zijn club. Tussen de bezems en opgeslagen flesjes water blikt hij terug op zijn eerste topper als international. "Het dubbele gevoel komt natuurlijk doordat we de wedstrijd verloren hebben. We deden het eigenlijk, op een paar fases na, best prima. Maar het is jammer dat je niet wint van een topteam, als je wel de kans krijgt om dat te doen."

Dat Turkstra regelmatig met Dwyer te maken kreeg was vooral toeval, geeft de defensieve kracht toe. "Ik pak de aanvaller op die bij mij in de buurt staat. Andere jongens in de verdediging doen dat ook, zodat we zorgen dat de vrije verdediger geen man heeft. Ik stond inderdaad wat vaker bij Jamie. Maar dat vind ik vooral leuk, het is alleen maar een uitdaging."

"Als we op het middenveld terechtkwamen, was ik iets te gretig. Verder ging het wel prima, ik kende hem natuurlijk al uit zijn tijd bij Bloemendaal. Maar of je hem pakt, of een volgende spits, ze zijn allemaal goed. Je moet honderd procent scherp zijn. Als het even iets minder gaat, wordt ervan geprofiteerd. Dat vind ik het grote verschil met de Hoofdklasse: fouten worden hier genadeloos afgestraft."

De nieuwkomer hield aan het verloren duel tegen Australië een betere herinnering over dan aan de gewonnen kwartfinale tegen Frankrijk. "De vier tegengoals in die wedstrijd gaven een nare nasmaak. Als verdediger hield ik daar geen goed gevoel aan over. Maar vrijdag ging het niet slecht."

Mbokani concurrent Lens in Kiev

Dieumerci Mbokani heeft, net als Jeremain Lens eerder deze week, zijn toekomst verbonden aan Dinamo Kiev. De aanvaller zorgde bij Anderlecht regelmatig voor problemen. Desondanks snoerde hij de critici de mond door vaak het net te vinden. Dinamo Kiev was voldoende van zijn kwaliteiten onder de indruk om meer dan tien miljoen euro neer te tellen, meldt De Telegraaf.

De Oekraïense topclub heeft Mbokani voor vier jaar vastgelegd. Het is voor de hoofdstedelingen de tweede keer deze transferperiode dat er veel geld voor een aanvaller wordt neergeteld. Ook voor Lens, overgekomen van PSV, werd diep in de buidel getast: negen miljoen euro.

Mbokani en Lens gaan bij Kiev samen de strijd aan voor de spitspositie, hoewel laatstgenoemde bij PSV en het Nederlands elftal ook regelmatig als buitenspeler speelt en heeft gespeeld.

Van Gaal alleen onder indruk van Spanje

Louis van Gaal ziet op basis van de Confederations Cup kansen voor het Nederlands elftal op het WK voetbal in Brazilië van volgend jaar. De bondscoach bestudeert het spel van de mogelijke tegenstanders van volgend jaar en komt tot de conclusie dat alleen Spanje tot dusver echt overtuigt. "Spanje speelt goed, als een echt team", aldus de oefenmeester in gesprek met De Telegraaf.

"Brazilië is afhankelijk van individuen, vooral van Neymar, maar Hulk en Fred kunnen het ook", meent de oud-trainer van onder meer Bayern München en Ajax. "Ze hebben allemaal veel individuele kwaliteiten in huis. Voetbal blijft echter een teamsport. Alleen Spanje kan mij bekoren."

Van Gaal reist af naar Brazilië om een beter beeld te krijgen van de ploegen die Oranje op het WK mogelijk staan te wachten. Aan televisiebeelden heeft hij al een goed gevoel overgehouden. "Italië had moeite met het winnen van wedstrijden tegen Japan en Mexico. Dus hoop hebben we als Nederland zeker om een goed figuur te slaan."

PSV wil bankgarantie voor Mertens

Dries Mertens staat op het punt zich te verbinden aan Napoli, maar moet wachten tot PSV en zijn toekomstige werkgever eruit zijn. PSV is met Napoli een transfersom van negen miljoen euro overeengekomen en eist daarvoor 'een keiharde bankgarantie', meldt technisch directeur Marcel Brands aan het Algemeen Dagblad.

In Italië wordt doorgaans niet met dergelijke bankgaranties gewerkt, waardoor de transfer nog even op zich laat wachten. Mertens ondergaat zelf vandaag de medische keuring in Napels. Hij heeft met de Italiaanse topclub een overeenstemming bereikt over een contract voor vijf jaar. De 26-jarige aanvaller kan nog gevolgd worden door Kevin Strootman, die eveneens in de belangstelling van Napoli staat.

PSV onderhandelt ondertussen met AZ over de komst van Adam Maher naar Eindhoven. Hoewel Alkmaarse monden beweren dat de deal nadert, zijn de Brabanders nog voorzichtig. "Het wordt nog pittig om tot een deal te komen", verklaart Brands. "Ajax is niet voor niets afgehaakt."

Cambuur strikt transfervrije Leeuwin

SC Cambuur heeft zich voor volgend seizoen versterkt met Ramon Leeuwin. De 25-jarige verdediger wordt transfervrij overgenomen van ADO Den Haag. Leeuwin tekent bij de kersverse eredivisionist een contract voor één jaar met een optie voor nog een seizoen.

Leeuwin voetbalde sinds 2010 voor ADO, waar hij op steeds minder speeltijd kon rekenen. Eerder kwam hij uit voor FC Utrecht en AGOVV Apeldoorn. De Amsterdammer, die nog wel medisch gekeurd moet worden, kan als rechtsback en centrale verdediger uit de voeten.

Jongetjes crashen auto oma

Twee jongens van 5 en 7 jaar oud zijn in het Noord-Hollandse Bloemendaal met de auto van hun oma over een paaltje gereden. De jongetjes zelf lijken er zonder kleerscheuren vanaf te zijn gekomen. Op een foto die een wijkagent op Twitter plaatste staan ze naast de auto en kijken ze toe hoe een agent foto's van de gehavende wagen neemt.

Naast het omver gereden paaltje ligt een stuk van de bumper van de auto. Hoe de jongens de auto hebben kunnen meenemen is niet bekend.

Examens verkocht voor 20 tot 250 euro

De examendieven van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun hebben de examens voor 20 tot 250 euro verkocht. Dat deden ze niet alleen in Rotterdam, maar ook in Utrecht, Den Haag en Amsterdam, blijkt volgens het AD uit het politiedossier dat de krant heeft ingezien.

De scholieren hebben volgens de krant vijf keer onder schooltijd ingebroken. Met een ladder die bij het technieklokaal lag kwamen ze het dak op. Vervolgens liepen ze naar het dakluik boven de kluiskamer. Die kamer is een bezemkast met een verzwaarde deur. Bij een van de inbraken zouden leerlingen en een huiswerkbegeleider hebben gehoord dat een dakluik werd geforceerd, maar werd niet ingegrepen.

Na de diefstal namen ze de pakketten met de examens mee naar huis, waar ze foto's van de opgaven maakten. Vervolgens werden de paketten met superlijm van de bouwmarkt dichtgelijmd en werden ze bij een nieuwe inbraak weer in de kluis van de school gelegd. De pakketten waren zo goed dichtgelijmd dat ze bij het afnemen van de examens nauwelijks open te krijgen waren.

Leraren zouden op meerdere dagen in paniek zijn geraakt toen ze merkten dat de pakketten open waren geweest. De school meldde dit echter niet bij de Inspectie van het Onderwjis. Pas toen een vwo-examen Frans uitlekte, meldde het bestuur dat er met een examen was gerommeld.

In bibliotheken zochten de dieven naar antwoorden op de examenvragen. Een van de verdachten zou de examens hebben aangeboden in bibliotheken in Utrecht, Den Haag en Amsterdam. Onder de verdachte leerlingen is ook een zoon van een systeembeheerder. Eerder werd al bekend dat de zoon van een natuurkundeleraar en ex-directeur van de school wordt verdacht.

Een scholiere, Safae K., zou in het begin van het schooljaar al hebben aangekondigd de examens te stelen. Na de diefstal zou zij de antwoorden voor zichzelf hebben ingesproken. Ze speelde de opname af tijdens de examens. Haar oordopjes kon ze onder haar hoofddoek verstoppen.

Brandweer rukt drie keer uit voor zelfde brand

De Amsterdamse brandweer heeft de afgelopen 24 uur drie keer moeten uitrukken voor dezelfde brand. Het begon vrijdagmiddag met een brand in een kleine sauna op de vijfde etage van een woning aan de Johannes Verhulststraat, zegt een brandweerwoordvoerder zaterdag.

Die brand was vrij snel geblust. "Net als bij andere branden is toen gecontroleerd of het vuur uit was. Dat is gedaan door stukken van de muur open te breken en aan de wanden te voelen. Ook is het pand met een warmtebeeldcamera gecontroleerd", zegt de woordvoerder.

Alles leek in orde, maar een paar uur later moest de brandweer opnieuw uitrukken. De achterburen van de bewoner hadden rook van het balkon zien opstijgen. Het bleek echter te gaan om kussens die daar lagen na te smeulen. Opnieuw werd het hele pand gecontroleerd met hulp van de warmtebeeldcamera's en opnieuw leek alles in orde.

Die nacht rond 04.00 uur moest de brandweer echter wederom ter plaatse komen. Deze keer was brand uitgebroken in een zolder van de buren van de bewoner. De woning werd ontruimd en de brand was snel geblust. "We vermoeden dat het vuur heel langzaam door een ondersteuningsbalk in het plafond is gegaan", zegt de woordvoerder.

"Het moet wel een heel klein vuurtje zijn geweest omdat het twee keer niet is opgemerkt en omdat het heel lang duurde voordat een nieuwe brand werd veroorzaakt", legt de woordvoerder uit. Zij heeft niet eerder meegemaakt dat een brand twee keer geblust leek en toch nog een keer moest worden geblust.

EU nog niet eens over regels voor sluiten banken

Ministers van financiën van de Europese Unie zijn er niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over het sluiten of inkrimpen van banken zonder belastingbetalers hiervoor op te laten draaien. Hierdoor wordt het vertrouwen dat Europa zijn eigen financiële systeem overeind kan houden ondermijnd.

De ministers onderhandelen negentien uur in Luxemburg. De Ierse minister van financiën Michael Noonan zei dat de onderhandelingen die hij voorzit aanstaande woensdag nog een ronde nodig hebben om fundamentele verschillen tussen de 27 lidstaten te overbruggen. Hij waarschuwde dat niet kan worden gegarandeerd dat overeenstemming wordt bereikt. Er zou sprake zijn van een impasse tussen de zeventien eurolanden en de tien landen die nog hun eigen munt hebben. "Het is vooral een kwestie van de landen zonder en de landen met euro", zei Noonan.

De Franse minister Pierre Moscovici zei erop te vertrouwen dat de ministers alsnog overeenstemming bereiken. Dat zou gebeuren op een noodbijeenkomst enkele uren voordat de EU-leiders de financiële staat van de unie beoordelen. Volgens hem is negentig procent van het werk gedaan.

Een overeenkomst zou een belangrijke stap zijn om het Europese financiële systeem te stabilizeren en een zogenoemde bankenunie in het leven te roepen. Daarmee moet het toezicht op banken en de redding ervan aan Europese instituties worden overgelaten. Zwakkere lidstaten hoeven de problemen dan niet meer zelf op te lossen. Dit is een belangrijk onderdeel van EU-plannen om de financiële en economische stabiliteit te herstellen.

Bij de bijeenkomst in Luxemburg probeerden ministers te bepalen in welke volgorde investeerders en schuldeisers er voor moeten opdraaien als een bank in de problemen komt. Een belangrijke vraag was of kleine bedrijven en gewone spaarders met meer dan honderdduizend euro ook moeten betalen.

De meeste verdeeldheid was er over de vraag hoeveel speelruimte lidstaten moeten krijgen bij besluiten over de afbouw van banken. Sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, willen niet worden gebonden aan strenge Europese regels. Andere landen, zoals Frankrijk, waarschuwden dat te veel flexibiliteit de balans tussen zwakkere en sterkere economieën verder verstoord. Het plan om eenduidige regels voor de hele eurozone in te voeren zou dan worden vernietigd.

Ruim vijftig hoogleraren tegen schaliegasboringen

Ruim vijftig hoogleraren spreken zich in een manifest uit tegen het boren naar schaliegas. In een manifest in Trouw vergelijken zij de winning in de Verenigde Staten met de plannen in Europa. Na een 'nuchtere afweging' is de conclusie volgens hen dat schaliegas voor Nederland helemaal niet interessant is.

Het manifest is een initiatief van hoogleraar duurzame transities aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam Jan Rotmans. Het is ondertekend door 54 andere hoogleraren.

Het schaliegas in Europa zit volgens de hoogleraren veel dieper in de grond dan in de VS. Het kost volgens hen veel energie om het gas uit de grond te halen, waardoor het rendement laag is. Daar komt bij dat voor schaliegas veel boringen dicht bij elkaar nodig zijn. Dat is in Nederland vaak moeilijk uit te voeren vanwege de dichte bebouwing, de vele wegen en de waterwinning.

De hoogleraren wijzen er ook op dat de geschatte voorraden schaliegas de afgelopen jaren fors naar beneden zijn bijgesteld. Vijf jaar geleden werd nog van een omvang van enkele malen het gasveld van Slochteren gesproken. Nu is dat nog maar vijf tot tien procent van dat gasveld. Het schaliegas zou vijf jaar extra gas opleveren, een paar duizend banen en in totaal zo'n twintig tot dertig miljard euro. De ecologische schade zou kunnen oplopen tot een veelvoud van daat bedrag. Per bron zijn miljoenen kubieke meters water en duizenden liters giftige chemicaliën nodig.

Directeur van het Internationaal Energieagentschap Maria van der Hoeven spreekt zich in de krant juist uit voor de winning. Volgens de voormalig CDA-minister kan schaliegas een 'bondgenoot' zijn van duurzame bronnen zoals windenergie. Schaliegas zou een schone 'overgangsbrandstof' kunnen zijn.

Eerder waarschuwde waterbedrijf Vitens dat de drinkwatervoorraad kan worden vervuild door de winning van schaliegas. Hierop spraken bierbrouwers en frisdrankfabrikanten, voor wie schoon drinkwater van levensbelang is, zich ook tegen de winning uit. De PvdA heeft zich ook tegen de winning gekeerd. Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) wil het onderzoek naar de winning van schaliegas afwachten. dat onderzoek moet 1 juli klaar zijn.

Snowden aangeklaagd voor spionage en diefstal

In de zaak rond het afluisterprogramma van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA wordt klokkenluider Edward Snowden aangeklaagd voor spionage. In een aanklacht die de Amerikaanse justitie vrijdag openbaar maakte staat dat Snowden zich schuldig heeft gemaakt aan het zonder toestemming verspreiden van defensie-informatie, het verspreiden van geheime inlichtingeninformatie en diefstal van overheidseigendommen.

Voor alle drie de overtredingen staat een maximumstraf van tien jaar. In totaal kan Snowden dus dertig jaar cel krijgen.

De rechtbank waar de aanklacht van een bladzijde werd ingediend ligt in het oostelijke district van de staat Virginia, waar ook de voormalige werkgever van Snowden is gevestigd. Het bedrijf Booz Allen Hamilton werd door de NSA ingehuurd, waardoor Snowden weet kreeg van de afluisterprogramma's.

Snowden verblijft momenteel waarschijnlijk in Hong Kong. De aanklacht dateert van 14 juni, vijf dagen nadat bleek dat Snowden informatie had gelekt.

Bij de pogingen van de VS om Snowden uitgeleverd te krijgen kan de aanklacht een belangrijke rol spelen. Het proces rond de uitlevering kan een lange juridische strijd worden. In het uitleveringsverdrag tussen de Verenigde Staten en Hong Kong staat dat iemand niet hoeft te worden uitgeleverd om politieke overtredingen. Spionage kan een politieke overtreding worden genoemd.

Vier instellingen gaan trage studenten wegsturen

Vier intellingen voor hoger onderwijs kunnen studenten in het tweede jaar wegsturen als ze dan niet een minimum aantal studiepunten hebben gehaald: de Universiteit Leiden, de TU Delft, de Gerrit Rietveld Academie en het Amsterdam University College, schrijft minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) in een Kamerbrief.

Veel universiteiten en hogescholen kennen al een bindend studieadvies aan het eind van het eerste jaar. Om tijdens de rest van de opleiding ook een stok achter de deur te houden, kondigde minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) eerder al aan dat onderwijsinstellingen mogen experimenteren met een bindend studieadvies later in het jaar.

Instellingen die daar interesse in hebben, konden zich tot deze maand aanmelden. De studenten die in september bij een van de vier genoemde opleidingen beginnen, krijgen al met de maatregel te maken.

Het Amsterdam University College koos voor het strengst mogelijke bindend studieadvies, schrijft NRC Handelsblad zaterdag. Daar moeten studenten al hun studiepunten halen om na het tweede jaar op de universiteit te mogen blijven. Bij de Universiteit Leiden moet driekwart van de punten worden gehaald.

Die maatregel geldt niet voor studies die nergens anders in Nederland worden aangeboden. Een voorwaarde van Bussemaker was namelijk dat studenten altijd ergens de studie van hun keuzen moeten kunnen doen.

De PvdA had eerder geëist dat niet meer dan tien procent van de studenten met een bindend studieadvies na het eerste jaar te maken krijgt. Volgens Bussemaker gaat het om iets minder dan 2,5 procent van de studenten, schrijft de NRC. Dat komt neer op vijftienduizend studenten gedurende het experiment dat zes jaar duurt. Andere universiteiten en hogescholen kunnen volgend jaar en het jaar daarna alsnog besluiten om mee te doen.

Toptijd Gay op 100 meter

Atleet Tyson Gay heeft vrijdag (plaatselijke tijd) de beste jaarprestatie op de 100 meter neergezet. De sprinter kwam in Des Moines bij de Amerikaanse kwalificatiewedstrijden voor de wereldkampioenschappen atletiek tot een tijd van 9,75.

Achter Gay werd Justin Gatlin in 9,89 tweede. Het derde ticket voor de WK was voor Charles Silmon (9,97). "Het is 5 jaar geleden dat ik voor het laatst kampioen was en het voelt goed om terug op podium te staan", zei Gay na afloop. Hij is de laatste jaren geplaagd door blessureleed. "Ik sta nog niet zo scherp als ik zou moeten, maar ik ben gezond en dat telt."

Basketballer Elson kondigt afscheid aan

Basketballer Francisco Elson zet na de kwalificatieduels van deze zomer voor het EK van 2015 een punt achter zijn carrière. Dat vertelde hij vrijdagavond aan NOS Studio Sport. "Ik heb een geweldige carrière gehad en daar komt een keer een einde aan", liet de 38-jarige aanvoerder van Oranje weten.

Elson schreef in 2007 in zijn periode bij San Antonio Spurs geschiedenis door als eerste Nederlander kampioen van de NBA te worden. In totaal speelde hij tien jaar op het hoogste Amerikaanse niveau. Mahram Teheran uit Iran was zijn laatste club.

De in Rotterdam geboren Elson maakte al op jonge leeftijd de overstap naar de Verenigde Staten. In 1999 werd hij gedraft door Denver Nuggets. Na eerst vier jaar te zijn uitgeleend aan Spaanse clubs, speelt hij daar tussen 2003 en 2006 in de hoofdmacht.

Van Denver verkast Elson naar San Antonio Spurs. De topclub laat hem een jaar na het kampioenschap naar Seattle Supersonics vertrekken. Milwaukee Bucks, Philadelphia 76ers en Utah Jazz maken het rijtje Amerikaanse clubs compleet.

FOK! wat een weer...Opnieuw wat regen

Goedemorgen! De warme lucht is nu echt verdwenen en die zal voorlopig ook niet meer terugkomen. Ik kom hier zo nog even op terug. Gisteren trok er een occlusie over het westen en noorden en die leverde zeker in Friesland en deels Noord-Holland erg veel regen op. In het zuiden vielen er een paar losse buien. De zon nam op de meeste plaatsen even een paar overuurtjes op en hield zich derhalve erg op de achtergrond.

Kijken we even naar vandaag, dan zien we dat er opnieuw een storing over onze hoofden gaat trekken en het is dus onvermijdelijk dat er wederom wat regen gaat vallen. Toch zal het met de hoeveelheden wel mee gaan vallen, maar gezellig is anders. Later op de dag klaart het vanuit het zuidwesten weer wat op en kan er zeker in de kustprovincies nog even wat zon te zien zijn. De wind komt uit het zuidwesten en is matig in het binnenland tot krachtig aan zee. De temperaturen liggen tussen de 16 en 20 graden.

Dan wil ik nog even een blik werpen op alle zware buien die er zijn geweest. Voor de onweersliefhebbers in een deel van ons land is het een schokkend kaartje wat ik hieronder geplaatst heb. Ook ik kon een diepe teleurstelling niet onderdrukken. De situatie die we gehad hebben is toch wel vrij uniek te noemen, gezien het enorme aantal ontladingen die er zijn geregistreerd. Ongetwijfeld zijn ze dit nog niet eens allemaal.

Kijken we even naar de neerslaghoeveelheden dan zien we dat van de KNMI-meetpunten station Zweelo de meeste regen heeft gekregen: 90 millimeter. Verder zijn er in een strook vanaf de Achterhoek tot aan Groningen meerdere waarnemers geweest die 40 tot 60 millimeter opvingen. Rondom Winschoten schijnt er zelfs 100 millimeter te zijn gevallen, maar dat heb ik nog niet terug kunnen vinden. Een nieuw buiengebied trok later over het zuidwesten en leverde in Zeeland plaatselijk een bak water van 70 millimeter op. De cijfers van gisteren in het noorden en westen komen later vandaag binnen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Blids.
Dit overzicht is afkomstig van LightningMaps.org en laat heel duidelijk zien dat het allemaal behoorlijk heftig was. Het zou knap van je zijn geweest als je in Duitsland woont en je zou geen onweer hebben gehad.

 

 

 

Uitvaart James Gandolfini volgende week

De nabestaanden van James Gandolfini hopen de acteur volgende week naar zijn laatste rustplaats te kunnen brengen. De familie van Gandolfini, die woensdag op 51-jarige leeftijd stierf aan een hartaanval, plant een uitvaart in New York.

De nabestaanden hopen het stoffelijk overschot van Gandolfini zo snel mogelijk mee naar de Verenigde Staten te kunnen nemen. Het kan tien dagen duren voordat het lichaam wordt vrijgegeven, maar de familie hoopt Gandolfini volgende week in New York te hebben. De uitvaart zou uiterlijk volgende week zaterdag plaats moeten vinden, vertelde de woordvoerder van de nabestaanden, Michael Kobold, vrijdag.

Gandolfini beleefde volgens Kobold 'een prachtige' laatste dag. De acteur, bekend van The Sopranos, was op vakantie in Rome. Met zijn 13-jarige zoon Michael bezocht hij woensdag onder meer het Vaticaan en dineerde hij. Michael vond zijn vader woensdagavond bewusteloos in zijn hotel.

Kabinet: niet te veel criminelen in probleemwijk

Het kabinet wil gemeenten meer bevoegdheden geven om mensen met een criminele achtergrond te verbieden om te gaan wonen in een wijk waar de leefbaarheid ernstig onder druk staat. De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel hiertoe van minister voor Wonen Stef Blok (VVD).

Gemeenten kunnen nu al eisen stellen aan het inkomen van woningzoekenden, om een concentratie van mensen met een uitkering tegen te gaan. Deze mogelijkheid wordt uitgebreid met personen met een crimineel verleden of die eerder voor overlast hebben gezorgd. Hierbij gaat het ook om 'jeugdige gezinsleden'.

Op verzoek van de gemeenteraad kan Blok voortaan een beperkt aantal wijken aanwijzen waar de gemeenten woningzoekenden mogen screenen. Voorwaarde is wel dat er voor hen elders in de gemeente genoeg mogelijkheden zijn om te gaan wonen.

Stationsverbod voor raddraaiers

Mensen die overlast veroorzaken kunnen vanaf 2015 worden geweerd van het station. Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) gaat hiertoe de wet wijzigen, heeft de ministerraad vrijdag besloten.

Door de wetswijziging kunnen vervoerders optreden tegen overlastgevers zoals drugsdealers, ook wanneer ze niet met de trein reizen. Het 'verblijfsverbod' moet ervoor zorgen dat reizigers en personeel veilig kunnen reizen en van het station gebruik kunnen maken.

Vervoerders hebben nu al de mogelijkheid om raddraaiers een reisverbod op te leggen; de huidige wet- en regelgeving biedt echter onvoldoende mogelijkheden om op het station tegen hen op te treden. Vanaf 2015 kunnen zij echter ook worden geweerd van de perrons, trappen, tunnels en liften van het station.

Het verbod zal naar verwachting tientallen mensen per jaar treffen. Wie zich ondanks zo'n verbod tot op het station vertoont, is straks strafbaar. Overtreders riskeren een gevangenisstraf van maximaal twee maanden of een boete van 3900 euro. Het verbod kan door buitengewoon opsporingsambtenaren van de vervoerders worden opgelegd.

Kabinet wil afgeslankt Europa

Europa moet zich niet bemoeien met zaken die lidstaten zelf ook kunnen regelen. Arbo-regelgeving, sociale stelsels en mediazaken zijn onderwerpen waar landen geen EU-regels voor nodig hebben, vindt het kabinet. Vrijdag werd een plan gepresenteerd met als uitgangspunt: Europees wat moet, nationaal wat kan.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is de tijd voorbij dat de Europese Unie alleen maar meer bevoegdheden krijgt. Hij wil dat kritisch wordt gekeken naar wat Europa zou moeten regelen en vooral ook naar wat niet. Een verdragswijziging is niet nodig, benadrukt het kabinet.

Bij onderwerpen als defensie, energie, klimaat, asiel en immigratie en de aanpak van de crisis is Europese samenwerking hard nodig, vindt Timmermans. Wel moet Europa wat hem betreft 'bescheidener, soberder en tegelijkertijd effectiever' worden.

D66-leider Alexander Pechtold doet het voorstel van het kabinet af als een 'betekenisloos kattebelletje'. "De operatie van het kabinet om bevoegdheden uit Europa terug te halen is als een nachtkaars uitgegaan", stelt hij. "Als je zegt bevoegdheden terug te willen halen, handel daar dan ook naar. Voeg de daad bij het woord of trek anders niet zo'n grote broek aan. Op deze manier wordt het vertrouwen van mensen in Europa verder ondermijnd."

Ook de ChristenUnie is teleurgesteld. De lijst met punten die Nederland wil terughalen is vooral gericht op regelgeving die in behandeling is of nog verwacht wordt, ziet Gert-Jan Segers. "Bestaande regelgeving wordt bijna niet aan de orde gesteld, terwijl het kabinet dit wel had toegezegd. Dit lijkt in de verste verte niet op een herschikking van taken en bevoegdheden van het Europese en nationale niveau."

'Justin Bieber komt weg met wegpiraterij'

Justin Bieber wordt waarschijnlijk niet vervolgd vanwege het scheuren door zijn woonwijk. Buren van het tieneridool klaagden vorige maand over het rijgedrag van de tiener, die in zijn Ferrari door de chique buurt in Los Angeles zou vliegen. Politiebronnen vertellen entertainmentwebsite TMZ dat niet bewezen kan worden dat Bieber achter het stuur zat.

Slechts een getuige heeft gezien dat Justin de Ferrari bestuurde die eind mei door de woonwijk croste. Rapper Tyler, the Creator beweerde dat hij achter het stuur zat, maar daarvoor zijn geen getuigen. Wel is er een video waarop te zien is dat Tyler, the Creator de Ferrari op Biebers oprijlaan parkeert. Die beelden zouden eveneens te weinig bewijs leveren dat het de rapper was die het gaspedaal te diep intrapte.

Justin Bieber heeft het geregeld aan de stok met zijn buren. Zo beweert een buurman dat het tieneridool hem bespuugde en met de dood bedreigde. Ook krijgt Bieber het geregeld aan de stok met de paparazzi. Vorige week reed de 19-jarige zanger een fotograaf aan. Daarvoor wordt hij ook niet vervolgd. Volgens de politie zat niet Bieber, maar de paparazzo fout.

Regen gooit roet in eten tweede Marinedag

De tweede dag van Sail Den Helder en de Marinedagen in de Noord-Hollandse plaats heeft minder bezoekers getrokken dan verwacht. De marine meldt vrijdagavond dat dit vooral te wijten was aan het slechte weer. "Het heeft de hele dag door geregend. Het regende zo hard dat bezoekers na een uur doorweekt waren", aldus een woordvoerder.

Hoeveel bezoekers exact zijn geweest, vindt de zegsman moeilijk aan te geven. "In de ochtend waren er enkele duizenden bezoekers en het heeft de hele dag wel doorgestroomd."

Degenen die wel kwamen, konden onder meer een onderzeeboot bezoeken. Ook voerde een helikopter een reddingsoperatie uit. Verder werd onder meer een zeeroversnest opgerold.

Voor zaterdag worden meer bezoekers verwacht. "Dan wordt het beter weer", aldus de zegsman.

'Amerikanen trainen Syrische opstandelingen'

Syrische rebellen leren in het geheim van Amerikaanse troepen hoe ze wapens tegen tanks en vliegtuigen moeten gebruiken. Dat berichtte de Los Angeles Times vrijdag.

De geheime training vindt volgens de krant plaats in Turkije en Jordanië. Daar leren de opstandelingen onder meer hoe ze moeten omgaan met anti-tankwapens en luchtafweergeschut. De trainingen begonnen volgens bronnen maanden voordat president Barack Obama het groene licht gaf om rebellen te bewapenen.

De rebellen zouden onder meer les krijgen van CIA-medewerkers en speciale troepen van het Amerikaanse leger. Volgens een rebellencommandant leerden zijn troepen onder meer hoe ze zware Russische wapens moeten afvuren, maar krijgen zijn mensen nog steeds te weinig wapens geleverd.

'Amerikanen trainen Syrische opstandelingen'
'Amerikanen trainen Syrische opstandelingen' (Foto: ANP)

'VS vragen Hongkong om aanhouding Snowden'

Amerikaanse aanklagers willen klokkenluider Edward Snowden aanklagen voor onder meer spionage en diefstal. Dat berichtte de Washington Post zaterdag. De VS zouden Hongkong hebben gevraagd de klokkenluider aan te houden.

Federale aanklagers zouden een niet openbare lijst met beschuldigingen hebben ingediend tegen Snowden, zeggen anonieme functionarissen tegen de krant. De Amerikanen konden pas om de aanhouding van de klokkenluider vragen, toen de klacht was ingediend.

De VS kan volgens de krant pas op een later punt vragen om de uitlevering van Snowden. Het Amerikaanse ministerie van Justitie weigerde commentaar te geven op het verhaal.

'VS vragen Hongkong om aanhouding Snowden'
'VS vragen Hongkong om aanhouding Snowden' (Foto: ANP)

Smartengeld tv-opnames VUmc duizend euro

De zeven patiënten die aangifte hebben gedaan over het televisieprogramma 24 uur tussen leven en dood, krijgen ieder een schadevergoeding van duizend euro. Dat heeft hun advocaat Peter Plasman vrijdagavond gezegd in Nieuwsuur. Of hij akkoord gaat met de schikking die met het VUmc en producent Eyeworks is getroffen weet de raadsman nog niet.

Vrijdag werd bekend dat het VU medisch centrum en Eyeworks akkoord zijn gegaan met een schikking met het Openbaar Ministerie van respectievelijk dertig- en twintigduizend euro wegens het schenden van het medisch beroepsgeheim. Daarnaast krijgen de patiënten die aangifte hebben gedaan dus een schadevergoeding. De hoogte daarvan was tot dusver onbekend.

Voor het realityprogramma 24 uur tussen leven en dood werden beelden en gesprekken opgenomen zonder dat dit vooraf tegen de patiënten was verteld.

Plasman vindt de bedragen die het VUmc en Eyeworks moeten betalen laag. "Een bedrag van dertigduizend euro is voor zo'n organisatie als het VUmc zo op te hoesten."

Maar de raadsman geeft aan dat bij de bepaling van de hoogte van het bedrag rekening is gehouden met de media-aandacht voor de kwestie. Ook hebben de twee organisaties goed meegewerkt aan het onderzoek. Daarbij heeft het VUmc maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen. Belangrijk vindt Plasman daarbij naar eigen zeggen dat justitie hiermee wel aangeeft dat een grove fout is gemaakt.

Dat er geen mensen als verdachten zijn aangemerkt, vindt Plasman vreemd. Justitie heeft aan hem bijvoorbeeld laten weten dat hoofd spoedeisende hulp bij het VUmc Jaap Bonjer nauwelijks iets van de zaak wist, zegt Plasman. In een verklaring van het ziekenhuis staat de rol van Bonjer volgens Plasman echter duidelijk beschreven. Zo zou hij betrokken zijn geweest bij een vooroverleg over de betekenis van het medisch beroepsgeheim voor het filmplan.

Of zijn cliënten akkoord gaan met de schikking, weet Plasman nog niet. Hij heeft een aantal cliënten gesproken die er langer over willen nadenken.

Over de vergoeding van duizend euro voor de geleden immateriële schade zegt de advocaat dat hij zijn cliënten heeft verteld dat het in Nederland erg moeilijk zal zijn daar meer voor te krijgen. "De norm daarbij ligt in Nederland niet erg hoog." Plasman waardeert het echter dat justitie het onderdeel schadevergoeding zelfstandig aan de orde heeft gesteld. "Dat is niet op verzoek van mijn cliënten geweest."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.