Tienkamper Sebrle stopt ermee

Boris (borisz)

Tienkamper Roman Sebrle stopt met wedstrijdsport, meldt de IAAF vrijdag. De 38-jarige Tsjech kwam al sinds de Olympische Spelen in Londen niet meer in actie vanwege een hielblessure. Die kwetsuur levert hem te veel hinder op. Sebrle was de eerste man die de grens van 9000 punten doorbrak tijdens een tienkamp.

De Tsjech werd in 2004 in Athene olympisch kampioen. Vier jaar eerder was hij in Sydney op de tweede plaats blijven steken. In 2007 won hij het WK, de twee edities ervoor haalde hij ook daar zilver. In 2002 en 2006 werd hij bovendien de beste van Europa.

Op het WK indoor viel hij vijf keer in de prijzen. Twee keer won hij daar de zevenkamp, drie keer ging hij met brons naar huis. Ook bij het EK indoor was hij succesvol. Drie keer pakte hij daar de titel, een keer werd hij tweede en drie keer greep hij de derde plaats.

In mei 2001 pakte Sebrle het wereldrecord. Tijdens de meerkampwedstrijd in het Oostenrijkse Götzis kwam hij tot 9026 punten, 32 meer dan het oude wereldrecord van zijn landgenoot Tomas Dvorak. Sebrles score bleef tot de Amerikaanse trials van vorig jaar staan. Toen ging Ashton Eaton er met een score van 9039 overheen.

Door zijn voortijdige afscheid blijft Sebrle staan op 49 meerkampen waarin hij meer dan 8000 punten scoorde. "Tijd is meedogenloos", zei een aangeslagen Sebrle. "Ik kon het niet meer, het is onmogelijk om niet ouder te worden. Het hele seizoen wist ik dat ik dit moest gaan zeggen, maar ik verwachtte niet dat het zo moeilijk zou zijn."