Rel rond spermadonor

Door een genetisch defect van een Deense spermadonor zijn in België zeker twee kinderen geboren met de ziekte neurofibromatose. De spermabank had nagelaten de betrokken ziekenhuizen te waarschuwen, melden Belgische media.

Wereldwijd zijn met het zaad van de Deen minstens 43 kinderen verwekt van wie er vermoedelijk negen de ziekte hebben gekregen. Neurofibromatose is een zeldzame erfelijke ziekte. De kwaal uit zich door vlekken op de huid, het opzwellen van zenuwen, botafwijkingen en motorische, leer-, spraak- en gedragsproblemen.

Het zaad van de Deen is via het Universitair Ziekenhuis (UZ) Gent bij de Belgische vrouwen terecht gekomen. Het zaad zou ook geleverd zijn aan het Universitair Ziekenhuis in Jette en het Heilig Hartziekenhuis in Leuven. Nadat de Denen de Belgische ziekenhuizen op de hoogte hadden gesteld van het genetische defect, is het zaad geblokkeerd. Voor zover bekend zijn er via Jette of Leuven geen zieke kinderen geboren.

Steph Raeymaerkers van de Vereniging Donorkinderen vindt het 'hallucinant' dat geen van de Belgische ziekenhuizen aan de bel heeft getrokken toen het eerste kind ziek werd. Dat was al in 2009. De Vereniging wil een donorregistratiesyteem om dit soort zaken in de toekomst te voorkomen. Volgens professor Petra De Sutter van het UZ Gent, kunnen zaaddonoren niet op tientallen erfelijke aandoeningen worden gescreend. "Dat is betaalbaar noch uitvoerbaar."

Volgens De Sutter is de kans op erfelijke aandoeningen 'bijzonder klein'. Bij het UZ Gent zijn geen fouten gemaakt, aldus De Sutter. Alle procedures zijn correct gevolgd. Het ziekenhuis krijgt maandelijks berichten van donoren wier zaad geblokkeerd moet worden. Vanwege de omvang van de zaaddonatie moeten dit soort problemen op Europees niveau worden aangepakt, aldus De Sutter. De hoogleraar pleit voor een Europese registratie van zaaddonoren waardoor spermabanken ook gegevens aan elkaar kunnen linken.