Letland verbiedt Sovjet- en nazisymbolen

Sovjet- en nazisymbolen zijn in Letland voortaan verboden. Het Letse parlement heeft daartoe een wet aangenomen. De regeling wordt van kracht zodra president Andris Berzins zijn handtekening heeft gezet.

Het vertonen van Sovjet- en nazivlaggen mag niet meer. Datzelfde geldt voor wapenschilden, militaire uniformen, de traditionele communistische symbolen hamer en sikkel, de Sovjet-ster, het nazihakenkruis en symbolen van de SS. Propaganda voor het fascisme, de nazidenkbeelden en het communisme is uit den boze. De wet verbiedt ook het ondermijnen van de Letse onafhankelijkheid en territoriale integriteit, oproepen om de regering omver te werpen, het minachten van wetgeving en het aanzetten tot geweld en haat.

Het wetsvoorstel werd met 56 stemmen voor en geen tegenstemmen aangenomen. Er waren 44 onthoudingen. In Letland worden nog jaarlijks pro-Russische manifestaties gehouden. Er vinden ook optochten plaats van SS-veteranen. De Baltische staat werd tot twee keer toe bezet door troepen van de Sovjet Unie. Daar tussendoor werd het land 'ingenomen' door Hitlers troepen. Sinds 1991 is Letland onafhankelijk.

Kritiek op de nieuwe wet kwam vanuit Moskou. Parlementariërs verweten de Letten geen respect te hebben voor degenen die meevochten tegen de nazi's. Het op gelijke hoogte stellen van Sovjet-symbolen met die van de nazi's is 'pure blasfemie', aldus kamerlid Leonid Sloetski.